Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η Ελλάδα αντεπιτίθεται

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χτες στη Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δηλώνει πως είναι έτοιμος να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου του 2000 για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι

Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση περνάει σε θέση άμυνας απέναντι στην Ελλάδα.

Για να μας πάρετε τα λεφτά σας!...


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 10.03.2015

Για το ΠΕΔΥ Π. Φαλήρου: Συνάντηση της ΡΑΚ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας

Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, συνάντησε αντιπροσωπεία της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης» Παλαιού Φαλήρου, το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου.
 
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Υπουργείο Υγείας, ενώ από πλευράς ΡΑΚ συμμετείχαν ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μερκουράκης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπίτσικας, η ειδική Γραμματέας της ΕΣΕΠΕ Π. Φαλήρου Μαρία Μαραντίδου.

Στη συνάντηση προσκλήθηκε και ήταν παρούσα επίσης, η προϊσταμένη του τοπικού ιατρείου ΙΚΑ από ιδρύσεως του και μέχρι τη μέρα που μετεξελίχθηκε στο ελλειμματικό ΠΕΔΥ το 2014 και μέλος της ΡΑΚ, Ξανθίππη Νικολαΐδου.

Η αντιπροσωπεία της ΡΑΚ ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τον κ. Μπασκόζο για το τι μέλλει γενέσθαι με το τοπικό ΠΕΔΥ, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στα πλάνα της τη συρρίκνωση του αριθμού των τοπικών μονάδων, με το ΠΕΔΥ Π. Φαλήρου να είναι ψηλά στη λίστα με τα λουκέτα.

Ο Γ. Σακελλαρίδης για eurogroup, νομοθετικό έργο και... Βαρουφάκη

Για το eurogroup, την τρόικα, τις 100 δόσεις, τις φήμες για αντικατάσταση του Γ. Βαρουφάκη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την πορεία του νομοθετικού έργου μίλησε χθες στον Ant1 στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δ.Β.

Σχετικά με το Eurogroup

Στο Eurogroup δόθηκε «το πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των 7 πρώτων μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε και αυτό είναι θετικό, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο και ένα ευρύτερο πρόγραμμα επεξεργασμένων μεταρρυθμίσεων. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, αύριο δηλαδή, στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση και μεγαλύτερη εξειδίκευση των προτάσεων πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλαγή του πλαισίου δανειοδότησης των κομμάτων εξετάζει η κυβέρνηση - 250 εκατ. ευρώ χρωστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

“Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας
του δημοκρατικού πολιτεύματος”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή γνωστοποιώντας τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στο δανεισμό των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ο κ. Βούτστης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη “μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους”.

Στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ενημερώνοντας ότι “στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα”.

τα 100 πρώτα μέτρα …για την Τρομοκρατία

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Αλλεργικά προβλήματα από κάμπιες

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται το πρόβλημα με τις κάμπιες στα πεύκα που βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων αλλά και άλλων δημόσιων χώρων του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση με τα απαραίτητα κλαδέματα σε τέτοιους ευαίσθητους χώρους έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα ανησυχώντας μικρούς και μεγάλους.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το κλείσιμο για δύο μέρες (στις 5 & 6 Μαρτίου 2015) του κλασσικού τμήματος του 13ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης λόγω της αλλεργίας που προκλήθηκε από κάμπιες στην παιδαγωγό και στην πλειοψηφία των νηπίων.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Το ν/σ για Δημόσια Διοίκηση, "διαθέσιμους" & αδιόριστους ΑΣΕΠ

Τους τρεις άξονες του πρώτου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσίασε, ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής
Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς διαβούλευση, άμεσα και «σε γενικότερο προγραμματισμό με την Κυβέρνηση και λοιπά νομοσχέδια, που αναμένονται να κατατεθούν» όπως τόνισε ο αν. Υπουργός, με πιθανότερη χρονική τοποθέτηση, το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την αρχή της ερχόμενης, σύμφωνα με τον ίδιο.

1. Ώριμες δημοκρατικές αλλαγές (Σχέση Δημόσιας Διοίκησης με την κοινωνία και την δημοκρατία στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης)

Και ο Άκης και ο Βαγγελάκης (δις) και ο Γιαννάκης

γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης
 
Το σύνολο σχεδόν των υπουργών Άμυνας μετά τον Άκη, ερευνάται αν είναι Άκηδες. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, πρέπει να ερευνηθεί αν υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα οπλικά συστήματα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αυτό της Άμυνας.

Σκεφθείτε το λίγο. Το σύνολο σχεδόν των Υπουργών μετά τον Άκη, κατά τον εισαγγελέα πιθανόν να είναι Άκηδες.

Σε μια χώρα που είναι ο τέταρτος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς σε όλη την Ευρώπη, η Άμυνα και τα λοιπά εθνικοπατριωτικά πιθανόν να μην είναι τίποτα άλλο από κονόμα.

Η νέα ΕΡΤ έρχεται, ανεξάρτητη και με κοινωνικό έλεγχο

Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει και στην επιλογή του τηλεθεατή και στο τηλεοπτικό στερέωμα.
Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς διακοπή και με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών, καθώς και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα.

Με οικονομική εξυγίανση σε πλήρη ανάπτυξη και χωρίς επιβάρυνση
 
Χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους αλλά με εξοικονόμηση πόρων, κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μικτών και εξωτερικών παραγωγών, των κρυφών αμοιβών, και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων του παρελθόντος θα επαναλειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο.

Η ΕΡΤ θα καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας, ενώ θα απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό προσφέροντας ποιοτικό περιεχόμενο και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Μας έδωσε ο Βαρουφάκης κάμερες, αλλά...


Ο Ανδρέας Πετρουλάκης στην Καθημερινή 10.03.2015

Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη: «Φεστιβάλ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης»

Η Δημοτικη Κινηση ΗΛΙΟΥ-πολις,
ανθρωπινη πολη, διοργανωνει «Φεστιβαλ Πολιτισμου & Αλληλεγγυης» απο τις 15 Μαρτιου εως την 1η Απριλιου με τη συμμετοχη συλλογων, φορεων και καλλιτεχνων, σε διαφορους χωρους της πολης, με σκοπο την ενισχυση του δικτυου αλληλεγγυης ΗΛΙΟΥ-πολις, για τη στηριξη δεκαδων οικογενειων συμπολιτων μας.

Η εισοδος στις εκδηλωσεις του Φεστιβαλ ειναι
ελευθερη.
Αντι εισιτηριου, προσφορα τροφιμων, φαρμακων και λοιπων ειδων πρωτης αναγκης.




Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Επιτέλους βρέθηκε ο υπουργός που θα υπογράψει την απόφαση για το Δίστομο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εξήγγειλε μιλώντας στη Βουλή, τη δραματική αλλαγή στην εθνική πολιτική υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, κατά την συζήτηση
της πρότασης να επανασυσταθεί η Διακομματική Επιτροπή Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας.

«Είμαι έτοιμος να δώσω την άδειά μου για εκτέλεση της απόφασης» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος προσθέτοντας ότι «τον χρόνο της απόφασής μου θα τον εξαρτήσω από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τις εθνικές διαστάσεις της».

Με την απόφαση Παρασκευόπουλου, επιτρέπεται στα θύματα του Διστόμου να προβούν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Το 2000 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου και τους απογόνους τους υποχρεώνοντας την Γερμανία να δώσει αποζημιώσεις, αλλιώς θα γινόταν συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της.


Για να υπάρξει όμως κατάσχεση κατά ξένου κράτους στην Ελλάδα απαιτείται υπογραφή από τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, πράγμα που δεν έκανε κανένας υπουργός επί 15 χρόνια!

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Ημερίδα του LIFE AMMOS: «Σβήνοντας» τα αποτσίγαρα από το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, την Πέμπτη 12 Μαρτίου

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS “Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες”, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «"Σβήνοντας" τα αποτσίγαρα από το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 9.00πμ, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119), με στόχο την παρουσίαση, αποτίμηση και αξιολόγηση της υλοποίησης του έργου και παράλληλα την ανάδειξη του παγκόσμιου προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης, με επίκεντρο τα απορρίμματα καπνιστών.

Το LIFE AMMOS, που ξεκίνησε το 2013, «ταξίδεψε» σε 15 παραλίες, με ευρεία διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιώντας ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης για τους σημαντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία απορριμμάτων καπνιστών στο θαλάσσιο περιβάλλον, αποσκοπώντας τελικά στην αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών και την απομάκρυνση από παγιωμένες πρακτικές ετών.

Βούλα: Εκδήλωση για την άμεση δημοκρατία, την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η “Άμεση Δημοκρατία στην εποχή μας - Από την Πνύκα και την Εκκλησία του Δήμου στη σύγχρονη Ελληνική και διεθνή πραγματικότητα” είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Εναλλακτική Δράση.

Στο ερώτημα αν "είναι δυνατόν αυτό που γινόταν στην Πνύκα και στην Εκκλησία του Δήμου να εφαρμοσθεί και σήμερα σε τόσο διαφορετικές συνθήκες και με τόσα εκατομμύρια πληθυσμό" οι διοργανωτές απαντούν καταφατικά.

Και συνεχίζει η Εναλλακτική Δράση τονίζοντας ότι για το αν
είναι εφαρμόσιμη η άμεση δημοκρατία στην εποχή μας θα μιλήσει ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Οικονόμου που έχει απαντήσει αναλυτικά στο ερώτημα. Και φυσικά μετά από την ομιλία του κ. Οικονόμου θα ακολουθήσει συζήτηση.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 7.30μμ στην Πνευματική Εστία Βούλας, Αγίου Ιωάννου 2 - Κεντρική Πλατεία Βούλας.

Την άλλη βδομάδα έρχονται...


Πηγή: i-kyr.gr

Το σχέδιο αποκατάστασης μισθών, συμβάσεων

Το σχέδιο για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
«Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός. Όπως επισημαίνει, οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της Χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.

«Πέραν αυτού και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, που επλήγη βαρύτατα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση της ΠΥΣ/2012 αρχικά και εν συνεχεία του Ν. 4093/2012.

Η αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει και εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές» ενημερώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Συζήτηση για το ρυθμιστικό σχέδιο στην Αθήνα

Μια επίκαιρη ημερίδα που έχει στόχο να συμβάλλει στο άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης για την ανάγκη ενός νέου ρυθμιστικού σχεδίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου
και ώρα 11.00πμ στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4 - Αθήνα).

Παρεμβαίνουν πολλά κινήματα πόλης.

Ο τίτλος είναι: «Οι κατευθύνσεις ενός νέου ρυθμιστικού σχεδίου στην Αθήνα»
  1. Που θα καθορίζει τους άξονες χωρικού - πολεοδομικού σχεδιασμού στην Αθήνα-Αττική,
  2. Θα προάγει την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος,
  3. Θα αποτελεί οδικό χάρτη για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Βασικοί εισηγητές:

- Μαρία Καραμανώφ Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
- Ελένη Πορτάλιου Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Μέλος του Κινήματος κατά της υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας.
- Πάνος Τότσικας Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος, Μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Παρεμβαίνουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, κινήματα πολιτών, ενεργοί πολίτες της Αθήνας.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Περιφέρεια Αττικής: Συνάντηση εργασίας για τις δασικές πυρκαγιές

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (9 Μαρτίου) με σκοπό την αποτελεσματική συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε θέματα όπως, ο προγραμματισμός των απαραίτητων ενεργειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, η ενεργοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, ο καλός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα και στελέχη της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

τα 100 πρώτα μέτρα ...για την ανεργία