Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου της ΑΠ Ροσινάντε για την απρόκλητη επίθεση στο μπλοκ της από τα ΜΑΤ (βίντεο)


Στη χθεσινή μαζική πορεία για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ζήσαμε το άγριο πρόσωπο της κρατικής καταστολής.

Αστυνομοκρατία και ανεξέλικτη δράση των ΜΑΤ και της Ομάδας Δ . Το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε με αποκλεισμένη κατεχόμενη ζώνη. Αποκορύφωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτέλεσε η απρόκλητη βάναυση επίθεση των ΜΑΤ στα μπλοκ της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Στη συνέχεια, είχαμε και νέο σερί αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια.

Για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, η ΑΠ Ροσινάντε έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου Τρίτη 18/11, συνέντευξη Τύπου. Ο Άγγελος Καλοδούκας με το φακό του left ήταν εκεί και μίλησε με τους Γιάννη Ανδρουλιδάκη από το Ροσινάντε και το Νίκο Γιαννόπουλο από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Γιάννης Ανδρουλιδάκης:



Νίκος Γιαννόπουλος:


Στο left έκανε επίσης μια σύντομη δήλωση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος:



Πηγή: left.gr

Imany: You Will Never Know - official video clip

 Ποτέ δε θα ξέρεις


Μου ραγίζει την καρδιά, γιατί ξέρω πως είσαι ο ιδανικός για μένα
Δεν αισθάνεσαι λυπημένος που δεν υπήρχε ποτέ κάποια ιστορία.
Προφανώς δε θα υπάρξει ποτέ.

Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα, όχι

Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα


Με κάθε χαμόγελο έρχεται η πραγματικότητά μου. Ειρωνεία.
Δε θ' ανακαλύψεις τι με σκοτώνει
Δε μπορείς να με δεις; Δε βλέπεις;

Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα, όχι

Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα

Όχι, όχι, όχι. Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα, όχι

Όχι, όχι, όχι. Ποτέ δε θα ξέρεις
Όχι, όχι, όχι. Ποτέ δε θα ξέρεις
Όχι, όχι, όχι.

Αγάπα με, αγάπα με, αγάπα με, αγάπα με. Όχι
Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω, όχι, όχι, όχι
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι από σένα, όχι όχι, όχι.

Ποτέ δε θα ξέρεις
ποτέ δε θα δείξω, όχι, όχι, όχι,
τι αισθάνομαι
τι αισθάνομαι
τι αισθάνομαι
τι χρειάζομαι
τι χρειάζομαι από σένα, όχι.


*** ** * ** ***
You will never know


Αργυρούπολη: Μονοήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο "Πολυμήχανο" την Κυριακή 23 Νοεμβρίου

Η αντιφασιστική πρωτοβουλία κατοίκων και συλλογικοτήτων της Αργυρούπολης, διοργανώνει την Κυριακή 23 Νοέμβρη στο χώρο του συνεταιριστικού art-café «Το Πολυμήχανο» (Φλέμινγκ 58, Αργυρούπολη), αντιφασιστικό μονοήμερο με σειρά δρώμενων και συζήτηση γύρω από την άνοδο του φασισμού και τη διάδοση των φασιστικών πρακτικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων στα σχολεία και στις γειτονιές μας.

Στο φόντο της κρίσης και των επακόλουθών της ειδικά στους νέους -ανεργία, οικονομική εξαθλίωση, αβεβαιότητα, απαξίωση των εκπαιδευτικών θεσμών, ενίσχυση της κρατικής καταστολής κ.α.- η συσσώρευση ενός πλεονάσματος οργής που αδυνατεί να βρει διέξοδο σε κανάλια δημιουργίας και αντίστασης, οδηγεί πολύ συχνά τους νέους στην υιοθέτηση αντιδραστικών και βίαιων συμπεριφορών.


Η ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης των πρακτικών αντίστασης αντανακλάται σ’ ένα διαρκές αίτημα για μεγαλύτερη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των νέων ανθρώπων στους κοινωνικούς τους χώρους, με στόχο την ανάδειξη των κοινών μετώπων αγώνα ενάντια στη φασιστικοποίηση της καθημερινής τους ζωής εντός κι εκτός σχολείου.

Καταιγίδα

 
Δραπέτης των ονείρων σου
περίγελως των γύρω σου
άβουλο ον στη ρότα τους
λεκές πάνω στη μπότα τους

Με μια ζωή περιφραγμένη
όλα ο ζυγός τα υπομένει
λείπει μια σπίθα απ' τη ματιά
λείπει το σθένος στην καρδιά

Μια καταιγίδα όμως αρκεί
το ρέμα να φουσκώσει
κι ό,τι εμπόδιο του σταθεί
να το ισοπεδώσει

Να ρίξει τοίχους, διαφορές
μίσος και απληστία
κι όταν το νέφος διαλυθεί
να είναι ουτοπία
 
 

Τα όνειρα βγαίνουν αληθινά αν…τα πιστεύεις

γράφει ο Χρήστος Μπουλώτης


Τώρα που μας χωρίζουνε βουνά από λόγια αλόγιστα και θάλασσες
να έρχεσαι συχνά στον ύπνο μου..
Να 'ρχεσαι πιο συχνά με αερόστατο, με ξύλινο τρενάκι,
με τρεχαντήρι υπερωκεάνιο, με τα πόδια..
να 'ρχεσαι πάντως…
Εξάπαντος να 'ρχεσαι κάθε νύχτα με ρούχα ή χωρίς
“Σουσάμι άνοιξε” θα λέω τρις και θα σε μπάζω στ’ όνειρο
Στο ίδιο όνειρο, πολύχρωμα μπαλόνια
που τα πήρε ο αέρας να τα ταξιδέψει μακριά
μια πάνω και μια κάτω μεθυσμένα..
Έλα στον ύπνο μου, σε περιμένω…
Ανάμεσα σε ερωτιδείς αγγέλους να πετάς εσύ,
μαζί κι εγώ…
Στο ίδιο όνειρο εμείς οι δυο να παίζουμε τρίλιζα
στο κατώφλι του καλοκαιριού…
Σε πύργους από φίλντισι κι ακριβό βελούδο
να κυνηγιόμαστε στο μυρωμένο λιβάδι των αισθήσεων,
να σε φτάνω, να σ’ αγγίζω, να σε πιάνω…
Μόνο να έρχεσαι στον ύπνο μου κάθε νύχτα
Τ’ άλλα θα στα πω στ’ αυτί…
Γιατί τα όνειρα σαν τα θαύματα είναι..
Βγαίνουν αληθινά αν τα πιστεύεις…

«Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»: Συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 19-23 Νοεμβρίου

Το 1944 είναι μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους
που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις και καθόρισε τον τύπο, τη μορφή, τις διαδικασίες και τα δημοκρατικά όρια της μεταπολεμικής κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας.
 
Στο πλαίσιο αυτό το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στην κατεύθυνση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ 

Ουσιαστικά συνεχίζει την εξέταση καίριων ζητημάτων αυτής της περιόδου με τη μορφή συνεδριακού διαλόγου που εγκαινιάστηκε με το Συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960» που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Απρίλιο 2013. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944.

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Υπό την παρούσα κυβέρνηση κινδυνεύει ακόμα και η μνήμη

Όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το σκηνικό έντασης και ωμής βίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν - Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι παράλογο, μια κυβέρνηση που θεωρεί τη γενιά του Πολυτεχνείου υπεύθυνη για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, να νιώθει άβολα με την αίγλη της εξέγερσης του Νοέμβρη και τις κινητοποιήσεις που τιμούν τη μνήμη της. Αυτό που εκπλήσσει και εξοργίζει είναι η αγριότητα με την οποία η ίδια αντιμετώπισε τις χτεσινές μαζικές διαδηλώσεις, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απρόκλητη, ωμή αστυνομική βία και οι σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών, η εκτεταμένη χρήση χημικών, οι αναίτιες προσαγωγές κατά τη συνήθη πρακτική, και η ακατάσχετη χυδαιολογία, ιδίως σε βάρος γυναικών, συνιστούν οριακό σημείο ακόμα και γι' αυτή την κυβέρνηση. Το σχετικό φωτογραφικό υλικό κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Και όπως εύγλωττα σημείωνε στον τίτλο της παλιότερη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία, δεν πρόκειται για “μεμονωμένα περιστατικά”.

Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Η ΕΥΔΑΠ κατάσχεσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, κατήγγειλε την Τρίτη ότι η ΕΥΔΑΠ κατάσχεσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς
του δήμου θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
 
Ο κ. Βασιλόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν οι 10 δήμαρχοι της Αττικής (που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ) για τις εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση, είπε πως η κατάσχεση έγινε ενώ ο δήμος προσπαθεί να έρθει σε διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ για οφειλές 165.000 ευρώ που χρονολογούνται από το 2003.

Όταν ο δήμος απευθύνθηκε στο ειδικό τμήμα που έχει δημιουργήσει η ΕΥΔΑΠ για τις οφειλές των ΟΤΑ, σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος, οι αρμόδιοι απαίτησαν 30.000 προκαταβολή και ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους σε 18 δόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αν και επισημάνθηκε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει ο δήμος σε τόσο υψηλές δόσεις και παρά το επιχείρημα του δήμου ότι η ίδια η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση των χρεών των δήμων σε 100 δόσεις, οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο Χρήστος Κορτζίδης στο δικαστήριο: Κάναμε μια καλή πράξη. Δώσαμε στον κόσμο έναν χώρο πρασίνου.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε το δικαστήριο στους Χρήστο Κορτζίδη, Ιορδάνη Εφραιμίδη και Παναγιώτη Κουλουρίδη με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιου χώρου.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε μια αρνητική συγκυρία καθώς η έκταση της πρώην 129 ΠΥ έχει περιέλθει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση.
 
Θα έλεγε κανείς χωρίς να κινδυνεύει να πέσει έξω ότι το δημόσιο το οποίο επέδειξε μια αξιοσημείωτη ανοχή στη χρήση του χώρου των 12 περίπου στρεμμάτων ως πάρκου από το 2009, αναλαμβάνει τώρα την ευθύνη να παραδώσει στον επιχειρηματία καθαρό και απαλλαγμένο από κάθε δέσμευση το χώρο του αεροδρομίου και φυσικά και της πρώην 129ΠΥ.

Πώς αλλιώς άλλωστε να ερμηνευτεί η μετά από 5 χρόνια έγκληση του εισαγγελέα για το θέμα;

Αυτό αποδείχθηκε και από την ακροαματική διαδικασία.

Από την εξέταση των μαρτύρων προέκυψε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2009, η ειρηνική συγκέντρωση που διοργάνωσε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ελληνικού με ομόφωνη ως προς τα αιτήματα απόφασή του (η μόνη διαφωνία που είχε εκφραστεί είχε να κάνει με τη χρονική στιγμή της κινητοποίησης) δεν εμποδίστηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας και τη φρουρά της 129ΠΥ.

Στην απολογία του ο Χρήστος Κορτζίδης είπε χαρακτηριστικά. «Κάναμε μια καλή πράξη. Δεν θίξαμε κανέναν. Δώσαμε στον κόσμο έναν χώρο πρασίνου».

Κατά της απόφασης οι τρεις αιρετοί άσκησαν έφεση.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους πολίτες και εκπρόσωποι φορέων. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η Ροιδή Γεωργακάκη πρώην αντιδήμαρχος, ο Βασίλης Καμινάρης από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής και η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε σχετικά:

Πηγή: sinergasia.gr

Μην τα εγκαταλείπετε !


από το facebook

3Β: εκδήλωση για τις "γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδας''

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Weapons dont win wars
Η πρώτη ομιλία σειράς διαλέξεων, που διοργανώνει το τμήμα “Πολιτισμός και Δημοκρατία” της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ 3Β, θα γίνει την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, ώρα 18.30 στην Πνευματική Εστία Βούλας (οδός Αγ. Ιωάννου, Βούλα) 
με θέμα:
 

''Οι γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή
και η θέση της Ελλάδας''

Ομιλητής: Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. (Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι επίσης υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕ.Μ.Μ.Ι.Σ., www.cemmis.edu.gr). Διετέλεσε εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρε μέρος σε πολλές αποστολές στην περιοχή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία για την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ και τις χριστιανικές μειονότητες στην περιοχή.) 

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΜΑΤ δέρνουν περιπτερά και κλέβουν νερά (βίντεο)

Εξωφρενικοί οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι άντρες της διμοιρίας που ξυλοκόπησε τον υπάλληλο του περιπτέρου στην πλατεία Εξαρχείων

Ως κοινοί διαρρήκτες εμφανίζονται, εκτός των άλλων, άνδρες των ΜΑΤ σε βίντεο-σοκ που κάνει τον κύκλο του Διαδικτύου και τους δείχνει να ορμούν  σε ένα περίπτερο που βρίσκεταισ στην πλατεία των Εξαρχείων, την ώρα που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη τα επεισόδια στην περιοχή, να επιτίθενται στον εργαζόμενο, ο οποίος φωνάζει πως προσπαθούν να κλέψουν τα νερά.

Οι ισχυρισμοί οι οποίοι προέβαλαν στους προισταμένους τους, οι οποίοι κατ΄εντολή της πολτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αναγκάσθηκαν να παρέμβουν, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε από το ανέβασμα του βίντεο στο you tube, είναι εξωφρενικοί. Άφησαν υποστήριξαν 20 ευρώ και είπαν στον υπάλληλο ότι θα πάρουν νερά για τη διμοιρία. Ο υπάλληλος ωστόσο δεν τους έδινε νερά λέγοντας ότι δεν δίνει νερά σε μπάτσους και κατόπιν τούτου αναγκάσθηκαν να τα πάρουν μόνοι τους και να τον ξυλοκοπήσουν!!!

Πορεία για το Πολυτεχνείο με ξύλο, χημικά και τραυματίες

Ήταν μια απο τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων-«Εύσημα» Κικίλια στους αστυνομικούς για επίδειξη πυγμής και την απρόκλητη επίθεση
σε βάρος των διαδηλωτών-Καταγγελία γερμανού φοιτητή για ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια «απογυμνώνει» την κυβενητική προπαγάνδα

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την 41-η επέτειο του Πολυτεχνείου, στην οποία πήραν μέρος- μόνον στην πρωτεύουσα-, πάνω από 30.000 άτομα, τα οποία διδήλωσαν ειρηνικά, παρά τις απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ.

Επιθέσεις των ΜΑΤ έγιναν τόσο στο κέντρο της  Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα και η  Θεσσαλονίκη, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπήρξε συντονισμένο σχέδιο των αρχών ασφαλείας, με σκοπό την επίδειξη πυγμής και την επιβολή στην πράξη του  δόγματος «νόμος και τάξη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα ήταν από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών, παρά την αστυνομοκρατία, στην οποία οι πολίτες προσήλθαν μαζικά και αυθόρμητα και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολτική.

«Αστυνομικοί με βόμβες μολότοφ σε «κοινή θέα» μέσα στα σακίδιά τους» (βίντεο)

Ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνα αποκαλύπτει το ρόλο της αστυνομίας στα επεισόδια κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο

Μια ανυπόφορη οσμή μπόχας και δυσωδίας σκέπασε το κέντρο της Αθήνας για πολλές ώρες κατά την φετινή πορεία για την επέτειο του πολυτεχνείου καθώς ασφαλίτες, ματάδες, αη-διάδες και δελτάδες βγήκαν «βόλτα» και λέρωσαν τις κεντρικές λεωφόρους και τους δρόμους της πόλης των Αθηνών.

Μάλιστα το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο, προφανώς ως καθαρόαιμα θρασίμια που είναι, καθώς δεν είχαν αναστολές και ενδοιασμούς να διαπράττουν τις αθλιότητές τους μπροστά στα μάτια πολιτών, φωτογράφων και κάμεραμαν.

“Κοπελιά άκου”: Ένας Χανιώτης οικοδόμος που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου απαντά...

H Έλλη Παπαγγελή είναι το μοντέλο, μέλος της O.NΝ.E.Δ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ν.Δ.
στην Αττική, η οποία είπε ότι στο Πολυτεχνειο δεν υπήρχαν νεκροί.
 
"Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του", εγραψε η κ. Παπαγγελή στον λογαριασμό της στο facebook και -αν και μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την γενικευμένη κατακραυγή κατέβασε το επιμαχο κείμενο- μυαλά δεν άλλαξε.

Ο Ανδρέας Μαλεφάκης είναι ένας λιγότερο “λαμπερός” άνθρωπος.

Μια ζωή οικοδόμος, “στη βιοπάλη”, όπως λέει, έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από το Πολυτεχνείο. Κυνηγήθηκε και βασανίσθηκε αλλά δεν πρόδωσε τους σύντροφούς του. Δεν άνηκε σε κάποιο κόμμα αλλά πίστευε στην ελευθερία. Δεν καρπώθηκε οφέλη από τη συμμετοχή του στα γεγονότα. Θυμάται και μιλά στη “ματαιοδοξη” κοπελιά που αμφισβήτησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Κατακεραυνωνει όσους πουλήσανε τους αγώνες και τα οράματα των αγωνιστών. Για να καταλήξει, ότι η “χούντα δεν τελείωσε το ’73”.

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία και απάντησή του στη δεσποινίδα Έλλη Παπαγγελή:

Μαζική και δυναμική η Πορεία για το Πολυτεχνείο

Μαζική και δυναμική ήταν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τη φοιτητική κοινότητα σε ένταση μετά τα φαινόμενα αυταρχισμού που παρατηρήθηκαν στο ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Λίγο μετά τις 13:00 και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για την πορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά παρά τις προκλήσεις που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του Αιγινήτειου όταν διαδηλωτές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Για λίγη ώρα δημιουργήθηκε αναστάτωση ενώ η πορεία «έσπασε» σε δυο κομμάτια.

Γρήγορα τα επεισόδια έλαβαν τέλος και η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά χωρίς προβλήματα. Μερίδα διαδηλωτών έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ένταση σημειώθηκε και λίγο αργότερα στα Εξάρχεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η πορεία.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν μετά τις 20.30, ενώ σταδιακά άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό, κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, έγιναν συνολικά 57 προσαγωγές.