Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ύστατο Χαίρε στον Παναγιώτη Ταστάνη

Το ύστατο χαίρε δώσαμε χθες 14/9/2015 στον παλαίμαχο αγωνιστή της αριστεράς Παναγιώτη Ταστάνη.

Ο ήρεμος αυτός άνθρωπος, βαθιά κατατρεγμένος, όπως πολλοί αριστεροί της γενιάς του, βίωσε τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, από τα βουνά της Αλβανίας, στην ΕΑΜική αντίσταση, τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, την εξορία της χούντας…

Σταθερός στα ιδανικά της Αριστεράς για ισότητα,
δικαιοσύνη, αλληλεγγύη έφυγε για να πάει το μήνυμα στους συντρόφους της δρακογενιάς και στον πρόωρα χαμένο ποιητή Άρη Ταστάνη: Προχωράμε!

ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας

Εκδηλώσεις για την εθελοντική αιμοδοσία στην Καλλιθέα, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 7.30μμ


Το μικρασιατικό σπίτι στη Βούλα - μια λαογραφική έκθεση, μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Με την λαογραφική έκθεση για το Μικρασιάτικο Σπίτι στη Βούλα, ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα οι τριήμερες εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης με τίτλο "Η Μικρασία της Καρδιάς μας", που διοργανώνει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ).

Την επιμέλεια της έκθεσης που φιλοξενείται στο χώρο της Πνευματικής Εστίας (Ζέφυρου 2), είχαν ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Βούλας, Γιώργος Σταμπελος και Στέφανος Χατζηστεφάνου.

Τα σημαντικά λαογραφικά κειμήλια που συγκέντρωσαν με κόπο και παρουσίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα, οι δύο Τσεσμελήδες στην καταγωγή, ενθουσίασαν τον επίσης Μικρασιάτη δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωσνταντέλο (Σμυρνιό στην καταγωγή από τη μητέρα του).

«Το ξεπούλημα στον Λάτση δεν είναι μονόδρομος»

Κινητικότητα παρατηρείται σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου
αντιπροσωπείες από έξι δημοτικές παρατάξεις των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, συναντήθηκαν και έλαβαν αποφάσεις.

Μετά από ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού, κατέληξαν στα εξής:

Απόφαση βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Υμηττό

«Τρίβουν τα χέρια» τους οι καταπατητές καθώς με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ουσιαστικά ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 187 Δ'/2011) και ανοίγει ο δρόμος ακύρωσης πολλών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζουν αυστηρούς όρους προστασίας στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, παρ’ όλο που το ίδιο είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι συνταγματικό.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Χολαργού-Παπάγου, Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Δημοκρατία δεν είναι να θέλει ο λαός αυτό που εμείς θέλουμε να θέλει...

Ως ένα βαθμό κατανοώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κι ο Γιάνης Βαρουφάκης να αισθάνονται απογοήτευση από τον Αλέξη Τσίπρα
γιατί χάλασε ο "γάμος" τους.

Όλοι μας έχουμε ερωτευτεί κι έχουμε αισθανθεί εγκατάλειψη κάποια στιγμή στη ζωή μας από ανθρώπους που αγαπήσαμε, είτε έχουμε δίκιο είτε άδικο να αισθανόμαστε έτσι, είτε, τέλος πάντων, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ωστόσο, όλοι μας πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κι ένα όριο στην κριτική σε εκείνον με τον οποίο μέχρι πρόσφατα, και για πολλά χρόνια, ζούσαμε κάτω από την ίδια στέγη.

Το κοινωνικό πρόσημο της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

γράφει η Μαριάνθη Τουτουντζίδου *

Ακούγεται ανάμεσα στα άλλα και η άποψη, ακόμη περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε «να μη βιαστεί» να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά να αφήσει στα κόμματα που μας έφεραν στη χρεοκοπία, που μας ενέπλεξαν σε καθεστώς ασφυκτικής επιτροπείας, να διαχειριστούν και την όλη κατάσταση αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που σαφώς τους ανήκει κατά αποκλειστικότητα κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Και το να μη το ξεχνάμε είναι «θέμα βαθιά πολιτικό».

Μάλιστα η άποψη περί βιασύνης εκφράζεται από δεξιούς ή κεντρώους που ίσως μας αγαπάνε, αλλά και από αριστερούς που δε γνωρίζω αν και πόσο μας αγαπάνε.

Δεν σχετίζονται οι συντάξεις με την ακίνητη περιουσία


"Καταλαβαίνω την αγωνία του κ. Μητρόπουλου να προβάλλει στα ΜΜΕ τις εσφαλμένες θέσεις του μετά τον αποκλεισμό του
από τις επερχόμενες εκλογές, όμως αποτελεί κορυφαίο ατόπημα να δημιουργείται, πανικός, με ψεύδη και ανακρίβειες, στον ευαίσθητο κοινωνικό χώρο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.", δήλωσε μεταξύ άλλων ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης.

Αναλυτικά σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μητρόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μεϊμαράκης: Η ΕΡΤ με έριξε… στο ύψος (video)

Παράπονα για την κάλυψη του ντιμπέιτ έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξερχόμενος από την ΕΡΤ, καταγγέλλοντας πως τον έδειχναν ισοϋψή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης και Νίκος Καραχάλιος, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ παραπονέθηκαν έντονα για το γεγονός πως οι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνονταν να έχουν το ίδιο ύψος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πιο ψηλός.

Τα πυρά δέχτηκε ο σκηνοθέτης Γιώρος Σιούλας, ένας από τους πιο έμπειρους σκηνοθέτες της ΕΡΤ.

Αριστερά και Δεξιά: όλοι ίδιοι είμαστε;

γράφει ο Μύρων Αχείμαστος *

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται κυρίως από την προσπάθεια του παλαιοκομματισμού
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ - Συμπαράταξη, Ποτάμι να συγκροτηθεί ένα μέτωπο «εθνικής σύμπνοιας», «εθνικής συνεννόησης» κ.λπ.

Ο πολιτικός λόγος τους όμως υποκρύπτει αντιλήψεις για τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα που οφείλουμε να επισημάνουμε.

Καταρχάς υπαινίσσεται ότι, στην πράξη, «όλοι το ίδιο είμαστε», απλώς για πελατειακούς λόγους, «μικροπολιτικούς» ή άλλους, δεν προωθείται η συναίνεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιμετώπιση της ανεργίας

γράφει η Μαρία Καραμεσίνη *

Στο συνοπτικό εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί μία από τις 5+10 προτεραιότητες της κρατικής παρέμβασης σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος.

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τη δημοσίευση του «Σχεδίου Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας» εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του προηγούμενου Ιανουαρίου, η πρόκληση της μαζικής ανεργίας παραμένει, αλλά η συγκυρία έχει αλλάξει ενώ η εμπειρία της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει κάνει διαυγέστερους ως προς όλα τα επίδικα.

Καλούμαστε λοιπόν να ξανασκεφτούμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητές μας ως κόμματος στο συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Το παρόν άρθρο αποσκοπεί στο να ανοίξει τη συζήτηση.