Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Συγκέντρωση ενάντια στο χαράτσι για την είσοδο στο A' Γήπεδο Αργυρούπολης, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 7.00μμ

Διαδρομές χωρίς χαρτιά: video για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στον Ασύρματο

Από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου φιλοξένησε στην κατειλημμένη καφετέρια στο πάρκο Ασυρμάτου στο Μπραχάμι (Άγιος Δημήτριος, Αθήνα) έως και 70 πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.

Οι συγκεκριμένοι Σύριοι ήταν από τους 300 πρόσφυγες που ξεκίνησαν διαμαρτυρία και (κάποιοι) απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος το Νοέμβριο του 2014, με αίτημα την ελεύθερη μετακίνησή τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ύστερα από τη βίαιη εκκένωσή τους από το Σύνταγμα, η ανάγκη για στέγασή τους ήταν επιτακτική.

"Ο Καραγκιόζης και οι Καλικάντζαροι" στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 6.00μμ


Κι όμως, γυρίζει

του Γιώργου Κυρίτση

Failure, by Julie De Waroquier
Το 2015 ήταν, ανεξαρτήτως των επιμέρους, μια ιστορική χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη αναδείχθηκε, παρά τον ανηλεή πόλεμο, μια κυβέρνηση της Αριστεράς και για πρώτη φορά η αντιλιτότητα τέθηκε ως εναλλακτικό σχέδιο για την Ευρώπη σε ευθεία αντιπαράθεση
με τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.

Η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στο ΤΙΝΑ είναι λιπόψυχη και ηττοπαθής. Η πραγματικότητα είναι ότι η νεοφιλελεύθερη ρητορική ως "μόνη εναλλακτική" απορρίφθηκε για πρώτη φορά στην Ε.Ε. ως επιλογή επιτυχίας μιας κυβέρνησης και επιβάλλεται μόνο με απειλές και εκβιασμούς.

Αισιοδοξία, παιδιά

The sweet escape, by Julie de Waroquier
Κοιτάζοντας με απόσταση ασφαλείας το 2015, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια χρονιά... ανεπανάληπτη!

Ήταν η χρονιά που εκλέχθηκε για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία μέσα σε απίστευτο πόλεμο κατάφερε να ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά όμως ήταν η χρονιά που ξέσπασε και η ολομέτωπη αντίδραση του συστήματος που κυριαρχούσε όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη.