Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πολιτική ανασκόπηση 2015, από το ρ/σ "στο κόκκινο" (ηχητικό)

Η «Δύσκολη Ζωή στο Πολιτικό Ρεπορτάζ» αποχαιρετά το 2015, κάνοντας μια αναδρομή στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να καταγράψει τον οδικό χάρτη του 2016 και να προβλέψει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Καλεσμένοι στο στούντιο οι πολιτικοί συντάκτες Ανδρέας Μπελεγρής (Πρώτο Θέμα) και Παναγιώτης Τζαννετάτος (newpost.gr).

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Ζαχαρίας Καρούνης παρουσιάζει το νέο του CD με τίτλο «Απ' το Μηδέν» και μιλά για τις συνεργασίες του με τους Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο.
Ακούστε το 1ο μέρος της εκπομπής:

Ακούστε το 2ο μέρος της εκπομπής:

Χαμπάρι-χαμπαράκι

γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Θα τις κόψει, θα τις πετσοκόψει, θα τις αφαλοκόψει. Έτσι προεξοφλεί η μείζων αντιπολίτευση και η ελάσσων ουρά της το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τις συντάξεις.

Το εισαγγελικό ΠΑΣΟΚ μάλιστα διατείνεται ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη κόψει πέντε - έξι φορές. Στα μουλωχτά - μόνο
η Φώφη το κατάλαβε και το κατάγγειλε.

Κι αυτό το πανηγύρι μιζέριας και μπούρδας το θεωρούν τώρα πολιτικοί και άνθρωποι που διεκδικούν την κυβέρνηση ή, εν πάση περιπτώσει, μια θέση στον πολιτικό ήλιο, πολιτική θέση. Αντιπολιτευτική τακτική.

Το 2015 γράφτηκε ιστορία

Τελευταία μέρα του χρόνου. Ενός χρόνου πυκνού σε πολιτικά γεγονότα και μάλιστα σημαντικά.

Το σημαντικότερο όλων ήταν -χωρίς αμφιβολία- η ανάδειξη από τον ελληνικό λαό για πρώτη φορά της Αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας.
Και το ακόμα σημαντικότερο, ήταν ότι, παρά τον ανοιχτό πόλεμο των κυρίαρχων ιερατείων της Ευρώπης, αυτή η κυβέρνηση άντεξε σε έξωθεν και έσωθεν επιθέσεις.

Επιθέσεις τυφλές, παράδοξες, αφού εκτός από τη Δεξιά, τον δικομματισμό και τη διαπλοκή, βέλη εξαπέλυαν τόσο το ΚΚΕ όσο και οι εξωκοινοβουλευτικές ομάδες της Αριστεράς που ύψωσαν τα ιδεολογικά τείχη για να προστατευτούν, αδύναμες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που απορρέουν από τις εθνικού χαρακτήρα ευθύνες διακυβέρνησης χώρας.

Θεανώ Φωτίου: Τέλος στον επιδοματικό και ιδρυματικό χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεγγύης (ηχητικό)

Στον μεγάλο Χάρτη της Εθνικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα έρθει μέσα από έναν νόμο πλαίσιο για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο είχε θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός μιλώντας Στο Κόκκινο και την εκπομπή Η Φυλή των Φίλων και τον Κώστα Αρβανίτη.

Με την νομοθετική αυτή παρέμβαση θα μπει τέλος στον επιδοματικό και ιδρυματικό τρόπο με τον οποίο είχαν θεσμοθετηθεί αυτοί οι τομείς του κράτους πρόνοιας τις προηγούμενες δεκαετίες, σημείωσε.

Η ανάπτυξη των δικτύων αλληλεγγύης είναι το κλειδί στην προσπάθεια που γίνεται, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην αναμονή που υπάρχει από τους πολίτες στην κατεύθυνση αυτή.

Αναστολή πλειστηριασμών στην ΕΝ.ΚΛΩ με ΠΝΠ για να στηριχθεί το σχέδιο βιωσιμότητας των εργαζομένων

Αναστέλλονται για έξι μήνες οι πλειστηριασμοί στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφτηκε την
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις 16 Δεκεμβρίου, ο οποίος μία μέρα μετά δήλωνε στο Κόκκινο:

Όταν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ... αγοράζουν

Μερικές φορές στις συμφωνίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση δημόσιας περιουσίας συμβαίνει το εξής περίεργο:

Οι σύμβουλοι που προσλαμβάνει το Ταμείο για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με τους τελικούς αγοραστές.

Αυτό συνέβη στην υπόθεση της πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου, οι επαχθείς όροι της οποίας έχουν ήδη οδηγήσει σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Το ίδιο επιχειρείται και στην πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων...