Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Το Δαμόκλειο δίκιο

γράφει ο Κώστας Καναβούρης


Διά τρεμούσης χειρός, όπως έλεγαν οι παλιοί, και με τον κίνδυνο να φανώ γραφικός (ελπίζω όχι και πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και επειδή δεν γινόταν αλλιώς, κάθισα και έγραψα αυτό το κείμενο.

Για να πω ότι όσο περνάει ο καιρός με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία τόσο μεγαλώνει μέσα μου
η αίσθηση ότι και η Αριστερά έχει το δικό της μερτικό στο αδάκρυτο και στο ασυγκίνητο. Ή, έστω, τον δικό της τρόπο συμμετοχής στο αδάκρυτο και το ασυγκίνητο.


Φυσικά, κατ' ουδένα λόγο δεν εννοώ την αναλγησία των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυβερνητικών κομμάτων, την καταφρονητική προς τους πολίτες δράση του πολιτικού τους προσωπικού και του συρφετού των παρακεντέδων τους.

Ούτε βεβαίως εννοώ τη φρικωδία των συμπεριφορών τους, που ήταν ο ορισμός, η επιτομή του αδάκρυτου και του ασυγκίνητου. Άλλωστε, αν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να γράψω αυτές τις γραμμές γιατί θα 'μουν αλλού.

Η κυβέρνηση τοποθετεί τον Γιώργο Παπανδρέου στην Παγκόσμια Τράπεζα

γράφει ο πιτσιρίκος

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον Γιώργο Παπανδρέου εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ως αντικαταστάτη του Χρήστου Παπουτσή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου και να έχει κι αυτός έναν σταθερό μισθό δέκα χιλιάδων ευρώ, αφού έμεινε έξω από τη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα πως η θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα πηγαίνει δικαιωματικά σε πασόκους, αφού αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους τις κομπίνες με τις τράπεζες, ενώ, παράλληλα, ικανοποιείται με αυτό τον τρόπο και η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τίγκα στους πασόκους που ψάχνουν νέα μάσα.

Ο ιδανικός αρχηγός για το ψευδεπίγραφο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ

Επιτέλους το εναπομείναν ψευδώνυμο Πασοκ ανακάλυψε τον αρχηγό που του ταιριάζει. Είναι αυτός που απογείωσε πολιτιστικά το Πασόκ και ολόκληρη τη χώρα.

Είναι ο υπεύθυνος του κόμματος για θέματα πολιτισμού Θανάσης Χειμωνάς. Στην περίπτωση που γίνει αρχηγός διαβάστε παρακάτω τι θα πάθουν οι μανάδες όσων δεν κάνουν "μόκο"!!!



Δεν διευκρινίζεται αν η εκτέλεση θα γίνεται πριν ή μετά από την... πράξη.

Μεταφέρω τον παρακάτω διάλογο συνέδρων του Πασοκ:
- Εχεις διαβάσει Χειμωνά; 
- Οχι , είναι καλός ; λέει τίποτα; 
- Γαμάει μάνες!
Πηγή: ionath.blogspot.gr

Ένας Ανέντιμος Συμβιβασμός!

Σκεφτόμουν κι έγραφα τον περασμένο Σεπτέμβριο -τότε είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι οι επικυρίαρχοι δανειστές είχαν ήδη υπογράψει την απόλυση του αλήστου μνήμης σαχλαμάρα που παρίστανε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και που μας πουλούσε εκείνες τις φτηνιάρικες ιστορίες επιτυχίας που έγραφε στο πόδι- τα εξής:

"Όταν δείχνεις σε αυτόν με τον οποίο διαπραγματεύεσαι, αρνητικά cash-flows, αυτός είναι ένας σοβαρότατος λόγος εκνευρισμού εκ μέρους του.

Οι τεχνοκράτες μπορεί να είναι ανάλγητοι, αλλά δεν είναι ηλίθιοι και ξέρουν ότι αν δεν συλληφθεί ο παράνομα αποθησαυρισμένος πλούτος δύο τουλάχιστον δεκαετιών, της περιόδου δηλαδή που τα πράγματα εκτραχύνθηκαν εντελώς και που οι βουτιές στα δημόσια ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, το cash-flow θα παραμένει ελλειμματικό.

Το φθηνό σόφισμα Σόιμπλε και «νεοφιλελέδων»

του Διονύση Ελευθεράτου

Το λένε από καιρού εις καιρόν αξιωματούχοι Βερολίνου και Βρυξελλών. Το αναπαράγουν… κατενθουσιασμένοι οι «ημέτεροι» νεοφιλελεύθεροι
και «ρεαλιστές», των μνημονίων θαυμαστές…

Το έγραψε και ο Σόιμπλε στο Focus - έτσι, διότι τα κείμενα πάντα βοηθούν. Βλέπετε, «scripta manent» και οι «δικοί» μας «νεοφελελέδες» χρειάζονται πηγές και Ευαγγέλια, για να μην… manent άφωνοι, σε πάνελ και συζητήσεις.

«Είδατε; Οι άλλες χώρες τα καταφέρνουν και βγαίνουν από την κρίση…». Διευκρίνιση: Ενίοτε το «βγαίνω από την κρίση» κηρύσσεται ισότιμο και ταυτόσημο του «βγαίνω στις αγορές», κάτι που ίσως σημαίνει ότι ήταν… μια χαρά η προ-μνημονιακή Ελλάδα του Ιανουαρίου 2010, εφ’ όσον τα ομόλογά της «χτυπούσαν» στις αγορές 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι φωστήρες του ΓΑΠ καταδέχονταν να εισπράξουν μόνον τα οκτώ…

Ραδιόφωνο: Η Αργεντινή, το ΔΝΤ, τα BRICS και η… «πρωταθλήτρια» Σ. Βούλτεψη

"με θέση και υπογραφή" με τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη και Τζούλη Τσίγκα


Για το ΔΝΤ, την ελληνική και παγκόσμια κρίση χρέους, τη διεθνή εμπειρία και τα «μαθήματα» που αυτή «παραδίδει» μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο καθηγητής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, στο «Κόκκινο», συζητώντας με τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη - Τζούλυ Τσίγκα.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση.

Αμφότεροι οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στην Αργεντινή, χώρα την οποία γνωρίζουν -και έχουν «μελετήσει»- πολύ καλά. Ο κ. Ήσυχος άλλωστε γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, από όπου η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά, κατά την περίοδο της χούντας του Βιντέλα.

Ο κ. Μελάς προσφάτως έγραψε το βιβλίο (εκδόσεις Πατάκη) «Αργεντινή - Ελλάδα», στο οποίο ανιχνεύει ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο οικονομικό και κοινωνικό δράμα που έζησε η χώρα της Λατινικής Αμερικής προ ετών και στο αντίστοιχο, εξελισσόμενο «ημέτερο».

Λαγός Στ. Θεοδωράκη


Είναι ο λαγός αραγμένος στο δάσος και περνάει ο ελέφαντας.

- Λαγέ, τι κάνεις εδώ;

- Να, δεν βλέπεις; λέει ο λαγός. Τσιγαράκι, καφεδάκι και αν περάσει το λιοντάρι θα δω αν θα καταθέσω πρόταση μομφής κατά της Κωνσταντοπούλου σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη ανάστατοι.

Πανικόβλητος ο ελέφαντας το λέει στο λιοντάρι.

Την άλλη μέρα περνάει ο πίθηκος.

- Λαγέ, τι κάνεις εδώ;

- Να, δεν βλέπεις; λέει ο λαγός χαμογελαστός. Τσιγαράκι, καφεδάκι και αν περάσει το λιοντάρι θα δω αν θα καταθέσω πρόταση μομφής κατά της Κωνσταντοπούλου σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη ανάστατοι.

Το αναφέρει και ο πίθηκος στο λιοντάρι.

Το λιοντάρι νευριασμένο πάει να δει τον λαγό:

- Λαγέ, τι κάνεις εδώ;

- Να, του λέει ο λαγός, δεν βλέπεις; Τσιγαράκι, καφεδάκι και λέμε και καμία μαλακία να περάσει η ώρα...

Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον "Σκάι" και τοποθετήστε τα πρόσωπα.

Πηγή: www.avgi.gr

Πέσε, Τσίπρα, να σε φάμε

γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Είναι κάπως παράδοξο, αλλά μια από τις πιο στεγνές δηλώσεις της εβδομάδας προέρχεται από το Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας πρέπει ν' αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει.

Δεν γίνονται και τα δύο, δεν γίνεται και Λαφαζάνης και Ευρώπη, δεν γίνεται και Καμμένος και Ευρώπη. Δεν γίνεται και Μπαλτάς και Ευρώπη.

Αυτά είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτοπροσώπως. Θυμίζοντας τον καλό του τηλεοπτικό εαυτό, όταν με γενναιότητα επιδίωκε την κάθαρση της Χρυσής Αυγής. Τώρα επιδιώκει την κάθαρση ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης.

Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος *: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήττα της Ευρώπης

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία) Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος,
βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για να μιλήσει στην εκδήλωση του Ινστιτούτου "Ν. Πουλαντζάς", «Για μια πραγματική δημοκρατία: Νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής και δράσης στην ιβηρική χερσόνησο».

Από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του προκύπτει το τεράστιο ενδιαφέρον στην Αριστερά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.

Θεωρεί ότι επιδιώκεται να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμπαρασύρει την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη, πράγμα καταστροφικό, και εξηγεί ότι το σύστημα επιχειρεί να βγάλει στο προσκήνιο μια νέα γενιά άφθαρτων πολιτικών που θα υποκαταστήσει την παλιά φρουρά που αποδοκιμάζεται.

συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη

Εκτός από ΦΠΑ, χρέος, συντάξεις, εργασιακά, σε όλα τα άλλα τα έχουμε βρει. Με κυριότερο το χρώμα στις κουρτίνες

Ύστερα από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε επιτέλους στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Το μόνο που μένει είναι να πάει κάποιος να ενημερώσει και τους δανειστές μας.

Ο Σόιμπλε, για παράδειγμα, δεν ξέρει καν ότι γινόντουσαν διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εμείς υποχωρήσαμε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και οι θεσμοί υποχώρησαν στο να μπει άλλη μια ώρα κοινωνιολογία γενικής κατεύθυνσης στη Γ' Λυκείου.