Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ρ. Δούρου: Ανάγκη νέου νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών, μακριά από λογικές λιτότητας και περικοπών

Το Μουσικό Σχολείο Αλίμου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των Μουσικών Σχολείων.

Η Ρένα Δούρου, αφού παρατήρησε ότι για τη νέα Περιφερειακή Αρχή το θέμα ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων ήδη από την προεκλογική περίοδο, υπογράμμισε ότι «η μεταφορά των μαθητών είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης».

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2013, σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών, δεν προβλέπει τίποτε για τους μαθητές των μουσικών σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόσφατο πόρισμα, του Ιουλίου, του Συνηγόρου του Πολίτη, στηλιτεύει αυτή την παράλειψη, όπως άλλωστε και συνολικά την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης». 

Αντιφασιστικό τριήμερο του δήμου Κερατσινίου

Τριήμερο εκδηλώσεων ενάντια στη φασιστική απειλή διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου, σε συνεργασία με την ΕΡΤ ΟΡΕΝ, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου

"Η δολοφονία ενός συμπολίτη μας πριν από ένα χρόνο από οπαδό νεοναζιστικού-φασιστικού κόμματος για πολιτικούς λόγους φανέρωσε πόσο επίκαιρο και αναγκαίο ζήτημα για την κοινωνία μας είναι η αντίσταση απέναντι σε κάθε είδους φασιστική απειλή και πρακτική", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Ο λαός της πόλης μας - εκτός από τον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης- έχει να αγωνιστεί ενάντια στο σύγχρονο φασισμό, τη βία, το ρατσισμό", υπενθυμίζουν οι διοργανωτές και συνεχίζουν:

"Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την ΕΡΤ OPEN, προβάλλει τέσσερα ντοκιμαντέρ, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στον προαύλιο χώρο του 5ουΔημοτικού Σχολείου επί της οδού Ταϋγέτου και Εμμ. Μπενάκη, στις 22-23-24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30".

Πηγή: www.avgi.gr

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Επιχείρηση «καταιγίδα»

Μια ακόμη συκοφαντική επίθεση σε βάρος της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης και του επικεφαλής της, Χρήστου Κορτζίδη,
εξελίσσεται αυτές τις ημέρες.

Ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε φιλικά προσκείμενα προς τον κ. Κωνσταντάτο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεχίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου στο οποίο εμφανίστηκε ο κ. Κάλλης για να θέσει το εξής ζήτημα:


Ότι δήθεν με εντολή του πρώην δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη για ένα χρονικό διάστημα δεν κατέβαλλε στο δήμο τα ενοίκια  του χώρου που μίσθωνε από αυτόν, αλλά τα έδινε στον Αθλητικό Σύλλογο Σουρμένων και δεν είναι σωστό να του ζητάει ο δήμος να τα πληρώσει ξανά.

Ο Χρήστος Κορτζίδης τοποθετούμενος ξεκαθάρισε ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και έθεσε εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπόθεση.

Ανεργία μέσα μας

Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία των νέων: 26,6% στο Β' τρίμηνο του 2014 από 27,3% στο Β' τρίμηνο του 2013.

Όταν θα μεταναστεύσουν ΟΛΟΙ οι νέοι, η ανεργία θα μηδενιστεί και τα στατιστικά της κυβέρνησης θα θριαμβεύσουν..

Δημήτρης Φρυδάς

Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία


Την Πέμπτη 18-9-2014 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου τραγουδοποιού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο οποίο απεικονίζεται ο Killah P και στο πίσω μέρος ο στίχος: "Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία".

Μετά τις εκδηλώσεις από φίλους του μουσικούς που ακολούθησαν έγινε πορεία διαμαρτυρίας, όπου πλήθος κόσμου από όλη την Αττική διαδήλωσαν δυνατά ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό. Κι ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά και η πορεία είχε μεγάλη απήχηση και σφυγμό με διαρκή συνθήματα, ξαφνικά από πίσω πετάχτηκαν οι «επαναστάτες» του μαύρου μπλοκ ήρθαν δίπλα μας και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων με ρόπαλα, πέτρες και κλωτσιές . Θα πει κάποιος, δικαιολογημένα έσπασαν ένα ανταλλακτήριο χρυσού και το Κ.Ε.Π.. Πιθανόν.

Αντίο, μωράκι

γράφει ο Γιώργος Κουτσούκος

"Σε μένα τα λες αυτά; Που σου έκανα τη χάρη και σε πήρα στη δουλειά;" γάβγισε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

"Είμαι απλήρωτος δύο μήνες, κύριε Ρουμελιώτη", προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία του ο Σίμος Ριζάκης. "Ιούλιο και Αύγουστο. Και πρέπει να πληρώσω δύο νοίκια, λογαριασμούς, σουπερμάρκετ…"

"Δηλαδή για τα χρέη σου φταίει η επιχείρηση;" τσίριξε ο ξενοδόχος. "Μα, τι λέει ο άνθρωπος;" στράφηκε στον οικονομικό διευθυντή που ήταν παρών στην κουβέντα. "Εδώ άλλοι έχουν να πληρωθούν τέσσερις και πέντε μήνες και δεν μιλάνε κι εσύ μας το παίζεις έξυπνος;" συνέχισε την επίθεση.

Εκδήλωση του ΕΠΑΜ Γλυφάδας-Ελληνικού για τον ΕΝΦΙΑ



Μαζικές μετεγγραφές φοιτητών


Άρχισαν οι εγγραφές των νέων φοιτητών (αφού... απελευθέρωσαν πρώτα τις θέσεις από τους "αιώνιους φοιτητές").

Ενα από τα θέματα στην ΤV, οι μετεγγραφές μεγάλου μέρους πρωτοετών φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα από αυτήν την ενέργεια θα είναι τραγικά για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των ΑΕΙ, δεδομένης της υποχρηματοδότησης.

Με την ρουσφετολογική λογική για μαζικές μετεγγραφές, έχω την εντύπωση ότι αποσκοπούν σε τρείς στόχους:
  1. τη διάλυση πολλών περιφεριακών τμημάτων ή και πανεπιστημίων, λόγω τεχνικής έλλειψης φοιτητών (όχι ότι συμφωνώ και με το κάθε χωριό και γυμναστήριο κάθε πόλη και ΑΕΙ !!!).
  2. την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών με την δημιουργία μεγάλης αναλογίας διδασκόντων - φοιτητών, δυσλειτουργίας των υπηρεσιών κλπ (υπάρχουν και οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού - και συνεπώς θα έχουμε συνεχή αντίδραση των φοιτητών).
  3. την αναγκαστική στροφή των εχόντων (έστω και ολίγα) προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
Λύση είναι η διευκόλυνση των φοιτητών των επαρχιακών Πανεπιστημίων με εστίες και λέσχες, ώστε να παραμείνουν στις σχολές επιτυχίας τους και να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους και τα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Ομως τη θεωρούν αντιοικονομική και... αντι-κοινωνική.

Βασικός στόχος τους η χρηματοδότηση των εναπομεινάντων ΑΕΙ με ελάχιστα κονδύλια και μάλιστα από εταιρείες...

Δηλαδή... δωρεάν δημόσια παιδεία ΤΕΛΟΣ.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια παιδεία

του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με  αγιογραφικές, ως συνήθως, δηλώσεις, αλλά η δημόσια εκπαίδευση στέλνει «σήμα κινδύνου», αφού ακόμα κι αυτή η «επανάσταση του αυτονόητου» στο χώρο του σχολείου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ως όρος χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 2000 για να δηλώσει ότι τα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργούσαν έχοντας τα στοιχειώδη: αίθουσες, βιβλία, εκπαιδευτικούς και άλλα, έτσι ώστε να σταματήσει το «έθιμο» να χάνονται χιλιάδες ώρες.

Η «αντεπανάσταση» της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως και πέρυσι, χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών με 22.500 κενές θέσεις στα σχολεία, με κλειστές τις πόρτες για τα προνήπια, με ανεπαρκείς υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 προβλέπεται μείωση κατά 50% των κονδυλίων για τους αναπληρωτές. Όταν και όπως γίνουν νέοι διορισμοί, ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός θα ξεκινάει με 639 ?. Και με βάση την αξιολόγηση και τη σύνδεση με το νέο μισθολόγιο, όπου στο Γ βαθμό θα «ανεβαίνει» περίπου 1 στους 2 εκπαιδευτικούς μετά από 20 χρόνια, θεμελιώνεται μισθός κάτω των 1000 ?, εμπεδώνεται εισόδημα εξαθλίωσης για τον εκπαιδευτικό.