Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι βαθμοί και τα παιδιά



Τρεις φορές τον χρόνο με πιάνει αλλεργία και δε θέλω να πάω στο σχολείο: όταν δίνουμε βαθμούς, όταν δίνουμε βαθμούς και όταν δίνουμε βαθμούς.

Για την ακρίβεια τα συμπτώματα ξεκινάνε λίγες μέρες πριν, τη στιγμή που η ονομαστική κατάσταση των μαθητών μου προσγειώνεται στο τραπέζι μπροστά μου.

Βλέπω τότε όλα τα ονόματα αλλιώς!

Ο Γιάννης μου είναι Ιωάννης, η Κατερίνα Αικατερίνη και ο Δημήτρης Δημήτριος… Τι μπελάς, Χριστέ μου, να πιάνω τον κατάλογο με τα άδεια κουτάκια, να ξέρω ότι στο τέλος θα τα γεμίσω, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή να παλεύουν μέσα μου γράμματα (ή αριθμοί, αναλόγως την τάξη) σε έναν αγώνα που γνωρίζω καλά κανένας δεν βγαίνει τελικά νικητής, ούτε καν ο άριστος!

Βαθμοί και έπαινοι δεν είναι παρά εργαλεία χειραγώγησης κι όποιος πάει να μου χρυσώσει το χάπι, θα περάσει δύσκολα.

Θα μου πεις πώς αλλιώς; Μη συνεχίσεις! Αλίμονο αν δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να δείξουμε σε έναν νέο άνθρωπο ότι εκτιμάμε την προσπάθειά του, ότι παρατηρούμε τις μικρές αλλαγές που κατορθώνει, ότι ανησυχούμε αν κάποια στιγμή παρατάει τα όπλα…

Από δήμαρχος... κλητήρας της Coca Cola;


Δήμαρχος της Δυτικής Αττικής έσπευσε να κατεβάσει τις αφίσες των απολυμένων της Coca Cola που καλούσαν σε μποϊκοτάζ του προϊόντος.

Εδώ και λίγες ημέρες μια ομάδα απολυμένων από το εργοστάσιο της Coca Cola στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό την προώθηση του μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας στο καταναλωτικό κοινό της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησής τους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, οι δραστηριότητες του οποίου μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία, οι απολυμένοι της Coca Cola βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας προτρέποντας τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους σταματώντας να αγοράζουν τα αναψυκτικά της 3Ε.

Με αφισοκολλήσεις σε κεντρικούς δρόμους πολλών δήμων, με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων έξω από σούπερ - μάρκετ και με αυτοκίνητα που μεταδίδουν από μεγάφωνα τα αιτήματά τους, οι απολυμένοι δίνουν μάχη κόντρα στην παντοδύναμη εταιρεία που με διαφημίσεις και παχυλές χορηγίες έχει εξασφαλίσει τη σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Επίκαιρη επερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη διάλυση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

«Ο προϋπολογισμός που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση είναι για την εκπαίδευση ο χειρότερος όλων των προηγούμενων ετών» τονίζουν δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας ότι «στα αριθμητικά στοιχεία που καταγράφονται αποτυπώνεται η απόλυτη διάλυση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Οι 15 βουλευτές τονίζουν ότι το 2,5% του ΑΕΠ που διατίθεται για την Παιδεία αποτελεί το μισό του μέσου όρου της Ε.Ε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν έντονη κριτική στο λεγόμενο «Νέο Λύκειο» και το εξεταστικοκεντρικό σύστημα που καθιερώνει, ιδιαίτερα την Τράπεζα Θεμάτων που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες μετεξεταστέους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στο 40% του συνόλου.

Οι 15 βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «ενώ προβλέπονται μια σειρά μέτρα που καθιστούν δυσκολότερη την προαγωγή στο Λύκειο, δεν υπάρχει πρόνοια για αντίστοιχα μέτρα ουσιαστικής υποστήριξης των παιδιών που συναντούν δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία» και σημειώνουν πως «είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στην άμισθη μαθητεία».

Πρωτοφανές: Η Αστυνομία αθωώνει τους ενόχους αστυνομικούς της (video)

Τι κι αν τους είδε ολόκληρη η Ευρώπη.

Τι κι αν τους κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία και τους καταδίκασε ακόμα και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Άνδρες των ΜΑΤ και άλλων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν να κάνουν παράνομες ενέργειες και στην συνέχεια να πέφτουν
στα «μαλακά» μέσα από τις γνωστές σε όλους πλέον ΕΔΕ.

Το περιοδικό Unfollow πραγματοποίησε έρευνα στην οποία έλαβε και τις απαντήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, απαντήσεις που, όπως σχολιάζεται και στην εκπομπή, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πειστικές.


παρουσίαση: Σ.Πανούσης - Χ. Αβραμίδης

Πηγή: pitsirikos.net

Προϋπολογισμός λιτότητας μακρυά από τις κοινωνικές ανάγκες στη Γλυφάδα

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι «fast truck» διαδικασίες ψήφισης του φετινού προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του ΚΑΠΠΑ του δήμου Γλυφάδας.

Η νέα δημοτική αρχή, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και συνεχίζει την κλασική πορεία της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και στο δήμο.


Ο επί κεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ανατροπή στη Γλυφάδα" Τάσος Ταστάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Βαγγελάτου και Θανάσης Ηλιόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, σφυροκόπησαν τις εισηγήσεις του κ. Δημάρχου και κατέδειξαν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός απέχει δραματικά από τις ανάγκες των Γλυφαδιωτών.


Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου της "Ανατροπής στη Γλυφάδα:

Οι «Άθλοι» του Βρούτση…

του Βασίλη Αγγελόπουλου
 
Έκπληκτος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί για τις επιτυχίες που έχει καταγράψει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
 
Σύμφωνα με λεγόμενα του τελευταίου, ο κ. Μοσκοβισί εντυπωσιάστηκε από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας στη χώρα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε (είναι η πιο πρόσφατη καταγραφή) ανήλθε στο 25,7% και οι άνεργοι έφτασαν το 1.241.114 άτομα. Όταν ο κ. Βρούτσης ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή το... μακρινό Ιούνιο του 2012, η ανεργία ήταν 24,4% και οι άνεργοι έφταναν το 1.216.410 άτομα. Δηλαδή, επί ημερών Βρούτση η ανεργία έχει «τσιμπήσει» 1,7 ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε απόλυτους αριθμούς έχουν προστεθεί άλλοι 24.704 άνεργοι.

Ευτελίζοντας τη δημοκρατία

Πριν από μερικές ώρες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της κυβέρνησης η τελευταία (ελπίζουμε) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Κάρολου Παπούλια με την οποία παρατείνεται για δύο ακόμα μήνες το μνημόνιο. Αλλά για ποιο ακριβώς λόγο χρειάστηκε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία είπαμε;

του Κώστα Εφήμερου

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι πέρασε όλα τα δύσκολα μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εξαιτίας της «έκτακτης ανάγκης» και για «την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των δεσμεύσεων της στους δανειστές».


Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση του κύριου Σαμαρά θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έφερε την παράταση του μνημονίου ως τροπολογία στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν σήμερα. Κάτι που έκανε άλλωστε για ένα σωρό άλλα ζητήματα καταθέτοντας 80 τροπολογίες στα νομοσχέδια που ψηφίζονται (η ψηφίστηκαν) τις τελευταίες -καθώς φαίνεται- ημέρες της κυβέρνησης.

Πάνω από 926.000 οι μακροχρόνια άνεργοι - Καταρρέει η αγορά εργασίας

Μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για την υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας κόβει κάθε διάθεση...
σημαιοστολισμών.

Κι αυτό γιατί μέσα στην τελευταία τριετία εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε διάστημα ενός έτους, ενώ παράλληλα μήνα με το μήνα αυξάνεται ο αριθμός όσων πυκνώνουν τις τάξεις εκείνων που εργάζονται με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διαμορφώθηκε στο ασύλληπτο 75,4%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι 926.944 άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία πάνω από έναν χρόνο, αδυνατώντας να βρουν δουλειά. Πόσοι ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011; Περίπου οι μισοί!


Συγκεκριμένα το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 53,2% ήτοι 467.238 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε αυτή την τριετία που μεσολάβησε, αυξήθηκε κατά 459.706 ο αριθμός όσων χάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βρουν νέα μέσα σε έναν χρόνο!

Σημειωτέον, ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο- της μακροχρόνιας ανεργίας- είναι που προβληματίζει πιο έντονα τους αναλυτές, καθώς δείχνει ότι η ανεργία γίνεται διαρθρωτική, δηλαδή αποκτά δομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα η μείωση της σε ανεκτά επίπεδα να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Το άλλο στοιχείο, που αποτυπώνει την κατάσταση της αγοράς εργασίας, είναι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, που πλέον διαμορφώνεται στο 9,5% των εργαζομένων, βαίνοντας μάλιστα αυξανόμενο. Συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 8,2%, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν 7,9% και στο τρίτο τρίμηνο του 2011 μόλις 6,8%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν μέσα σε αυτήν την τριετία στις 340.756 από 277.392, ήτοι ότι 63.364 περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εργαστούν έστω με μερική απασχόληση.


Σημειωτέον, επίσης, ότι το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,4% του συνόλου των απασχολουμένων.

Μόνος του όμως...

Αλλαγή

Φίλε Πιτσιρίκο, τα έμαθες τα νέα; Ο Ραταπλάν επιστρέφει! Ο GAP ετοιμάζεται να ιδρύσει καινούργιο κόμμα. Από ό,τι ακούγεται, το κόμμα θα ονομάζεται «Αλλαγή». Ακούγεται μάλιστα ότι στις περιβόητες κρυφές δημοσκοπήσεις λαμβάνει περί το 3,5%!

Αν δω το κόμμα του GAP να ψηφίζεται από τον Ελληνικό λαό και να μπαίνει στην Βουλή (και στην επόμενη κυβέρνηση;) θα τα έχω δει κυριολεκτικά όλα.

Αν δω κι αυτό, θα πρέπει να αυξήσω την απόσταση από την Ελλάδα και να αρχίσω να αναζητώ δουλεία στην Άπω Ανατολή ή στις ΗΠΑ.

Να με χωρίζουν 12 ώρες τουλάχιστον, να μην μαθαίνω τίποτα και μην αγριεύομαι τα βράδια!

Έρευνα εισαγγελίας για κακουργηματική απιστία από το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

Συγκεκριμένα διερευνάται αν έχει διαπραχθεί από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ κακουργηματική απιστία. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε ότι η συγκυβέρνηση με νόμο
φρόντισε να καλυφθούν "τα νώτα" των μελών του ΤΑΙΠΕΔ προσφέροντάς τους νομική ασυλία.

Επικεφαλής της έρευνας έχει τεθεί ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Γιάννης Δραγάτσης και το αντικείμενό της είναι η εκχώρηση του Ελληνικού στην Lamda Development του Λάτση. 

Ο κ. Γιάννης Δραγάτσης καλεί να καταθέσουν ως μάρτυρες τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σοφία Σακοράφα και τον κ. Νίκο Γαλανό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα κληθεί να καταθέσει και ο αντιπεριφερειάρχης της Νότιας Αθήνας κ. Χρήστος Καπάταης.

Στην έρευνα του εισαγγελέα αξιοποιείται η Έκθεση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) για την εμπορική αξία του χώρου του πρώην αεροδρομίου. Έχουν οριστεί δύο πραγματογνώμονες για να αποτιμήσουν την πραγματική αξία της περιοχής.

Ο «εκσυγχρονιστής» του 19ου αιώνα

γράφει ο Νώντας Παντούλας

Ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι ένα από τα χαϊδεμένα παιδιά της ελληνικής ιστοριογραφίας. Παρουσιάζεται ως ο εκσυγχρονιστής του 19ου αιώνα, ως ο οραματιστής και ο τολμηρός πολιτικός που όμως δεν ευτύχησε να δει τα οράματά του να γίνονται πραγματικότητα. Εν ολίγοις αγιογραφείται.

Χωρίς να θέλω να μειώσω τις ικανότητες και τις αρετές του πολιτικού αυτού θα προσπαθήσω να φωτίσω τη δράση του από μια άλλη οπτική γωνία.

Η Ελλάδα ήταν οικονομικά καθυστερημένη όταν ο Τρικούπης ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία της χώρας το 1875. Ήταν μια χώρα μικρή, με περιορισμένους πόρους, πρωτόγονη γεωργία, ασήμαντη βιομηχανία και ανύπαρκτες υποδομές. Δεν υπήρχαν δρόμοι, λιμάνια, ταχυδρομεία, τηλέγραφος. Ο δε μοναδικός σιδηρόδρομος της χώρας είχε μήκος γραμμών 8 (!) χιλιομέτρων και συνέδεε τον Πειραιά με το Θησείο. Η εσωτερική αγορά ήταν αναιμική και ο εκχρηματισμός της οικονομίας υστερούσε καθόσο σε μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές στην ύπαιθρο γινόντουσαν σε είδος (ανταλλακτική οικονομία).

Ελληνικό-Αργυρούπολη: η παράταξη "Ξανά η Πόλη Μπροστά" για την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου

Οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης -η "Δημοτική Συνεργασία" και η "Ξανά η Πόλη Μπροστά"- αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την πρόσφατη
συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (περισσότερα εδώ).

Η παράταξη "
Ξανά η Πόλη Μπροστά" εξέδωσε ανακοίνωση και σας την παρουσιάζουμε:

Μύρισε εκλογές - Βροχή τροπολογιών στη Βουλή

Πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συνοδεύεται από τουλάχιστον 60  τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές).

Μάλιστα, κύκλοι της Βουλής αναφέρουν ότι θα παραχωρηθεί γραφείο για τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να μπορούν να τις εξετάζουν.

Η κυβέρνηση το φέρνει εσπευσμένα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς έχει αποφασιστεί η ψήφισή του την επομένη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παράδοξο το γεγονός να ψηφίζει η Ολομέλεια νομοσχέδιο ημέρα Σάββατο.

Μεταξύ των χαριστικών ρυθμίσεων η αναγνώριση δικαιωμάτων σε καταπατητές των δασικών εκτάσεων και το καπέλωμα στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

ΟΧΙ της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης στην αύξηση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων

Αποχώρησε η Δημοτική Συνεργασία από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης (περισσότερα εδώ).

Παρόλα αυτά κατέθεσε επιστολή με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία της για δυο θέματα της ημερήσιας διάταξης: την αύξηση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων
και τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΑΠΗ.

Ο Γιάννης Μαραγκός εκ μέρους της Δημοτικής Συνεργασίας κατέθεσε στον πρόεδρο Γιάννη Τσαρπαλή επιστολή της παράταξης για τα δύο αυτά θέματα.

Με την επιστολή η Δημοτική Συνεργασία πρότεινε να αναβληθεί η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΑΠΗ, προκειμένου η πρόταση της διοίκησης να συζητηθεί και με τα μέλη των ΚΑΠΗ πριν έρθει προς ψήφιση.

Επίσης δήλωνε την αντίθεση της Δημοτικής Συνεργασίας στην προτεινόμενη αύξηση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

UNESCO: 21 ώρες διδασκαλίας = 84 ώρες δουλειάς γραφείου

Σύμφωνα με πρόσφατη (2012) μελέτη της UNESCO κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου!
 
Αυτό συμβαίνει διότι η δυσκολία μίας εργασίας καθορίζεται κατά βάση από το πλήθος και τη δυσκολία των αποφάσεων που καλείται να λάβει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκειά της.
 
Και μαντέψτε ποιο είναι το επάγγελμα στο οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει συνεχώς σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της εργασίας του.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί παθαίνουν συχνά υπερκόπωση, burnout και γενικώς στρεσάρονται πολύ περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.
 
Παραθέτουμε παρακάτω ένα άρθρο του Χρήστου Κάτσικα για την εξουθένωση των εκπαιδευτικών.

Σύνοδος πρυτάνεων: «Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν αν δεν επιστρέψει το προσωπικό»

Έκκληση στη κυβέρνηση να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και να επιστρέψουν στην εργασία τους οι διοικητικοί υπάλληλοι απευθύνουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ
της χώρας.

Καμπάνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων κρούει η Σύνοδος των Πρυτάνεων που διαμηνύει πως τα ιδρύματα θα κλείσουν αν δεν επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και παράλληλα δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Γάτσιος κάλεσε τη κυβέρνηση να παραδεχθεί το λάθος της και να ανακαλέσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς υπαλλήλους, τονίζοντας πως λόγω του αναίτιου και αναποτελεσματικού -όπως δήλωσε- μέτρου, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Κοινωνικό Σχολείο ή Αντι-Κοινωνικό Σχολείο;

Γενικόλογο ευχολόγιο, με αόριστες εύηχες διατυπώσεις, που μοναδικό στόχο έχουν τις επικοινωνιακές ανάγκες του υπ. Παιδείας είναι το "Κοινωνικό σχολείο".

Κοινωνικό κατ’ ευφημισμό αφού δεν κάνει καθόλου λόγο, ούτε προτίθεται να αντιμετωπίσει τα εξής παρακάτω ζωτικής σημασίας καυτά θέματα:

 
- Τον υποσιτισμό των μαθητών, την πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (εμβόλια, προληπτική ιατρική, κλπ).

- Την τεράστια και ολοένα αυξανόμενη μαθητική διαρροή ακόμη και από την υποχρεωτική τάχα 10χρονη εκπαίδευση, αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας, του θεσμού των τάξεων υποδοχής για τους μετανάστες, τον μαρασμό της ειδικής αγωγής, κλπ.