Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μετά τις πλημμύρες, τι; - Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής

Σήμερα, Σάββατο, 25 Οκτωβρίου η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο, καθώς και κατοικίες
που υπέστησαν ζημίες από την πρόσφατη πλημμύρα. Συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς για πολλοστή φορά είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Παράλληλα, από το πρωί, μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, Κεντρικού Τομέα, Δυτικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Σε συνεργασία με τους Δήμους προέβησαν στη διενέργεια αυτοψιών και στην καταγραφή ζημιών πληγέντων κτιρίων και έργων υποδομής έτσι ώστε να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές καθώς επίσης και στην ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων ενόψει της αποζημίωσής τους.

Χ. Καραμάνος: «Θα επανεξετάσουμε κάθε κονδύλι του προϋπολογισμού της περιφέρειας Αττικής πριν την εφαρμογή του»

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού της περιφέρειας Αττικής και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η νέα περιφερειακή αρχή για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που της δόθηκε, μίλησε στο Κόκκινο ο Χρήστος Καραμάνος, αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα.

Ο κ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού «σηματοδότησε στροφή της κατεύθυνσης της περιφέρειας Αττικής σε μια άλλη αντίληψη σε σχέση με την αναπτυξιακή κατεύθυνση και σε σχέση με την παρουσία της και την παρέμβασή της στην ανθρωπιστική κρίση».

Σαν πρώτο βήμα προς αυτή την νέα κατεύθυνση «εξαπλασιάσαμε τις δαπάνες που αφορούν την κοινωνική πολιτική της περιφέρειας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Επεσήμανε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως νέα περιφερειακή αρχή στην προσπάθεια αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ο οποίος παραδόθηκε σε αυτούς προς υπογραφή, ενώ τόνισε ότι είχαν μόνο 15 μέρες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αναμόρφωσης και γι' αυτό περιορίστηκαν σε εφικτές και ουσιαστικές αλλαγές του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «ήταν δυνατή η παρέμβαση μόνο στο 10% των κονδυλίων».

Καταψήφισε μείωση των δημοτικών τελών για την Αργυρούπολη η διοίκηση Κωνσταντάτου

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου για τα δημοτικά τέλη ήταν άκρως αποκαλυπτική για το τι λέει, τι εννοεί και τι τελικά κάνει η διοίκηση Κωνσταντάτου.
 
Τόσο ο ίδιος ο κ. Κωνσταντάτος, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξηνταβελόνης, δήλωσαν ότι θεωρούν τα δημοτικά τέλη του Ελληνικού πολύ χαμηλά, πλην όμως δεν μπορούν να τα αυξήσουν διότι… φταίει ο Κορτζίδης που έλεγε προεκλογικά ότι εάν γίνουν διοίκηση θα αυξήσουν τα τέλη… και αυτοί είπαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν...
 
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντάτος δεν είναι δίκαιο αυτός που έχει βίλα στο Κ. Ελληνικό να πληρώνει 0,86 €/τμ ενώ η λαϊκή οικογένεια της Αργυρούπολης να πληρώνει 1,15 €/τμ. Στο Κ. Ελληνικό όμως εκτός από πλούσιοι μένουν και άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Η αύξηση των τελών τι δικαιοσύνη θα επιφέρει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς;
 
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην οικονομική επιτροπή ο κ. Κωνσταντάτος είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ή μερίδας της στην εξίσωση των δημοτικών τελών προς τα πάνω προτείνοντας διαδοχικά  1,15 €/τμ και  1,08 €/τμ. Χάρη στην άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ο κ.Κωνσταντάτος περιορίστηκε να προτείνει ξανά τα ίδια τέλη με το 2014.

Χαρά Καφαντάρη: Στο ίδιο έργο θεατές

Τις πληγείσες από τη χθεσινή νεροποντή περιοχές του Ιλίου και του Περιστερίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

Μετά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Ιλίου και αφού ενημερώθηκε από τους πολίτες και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για το μέγεθος των ζημιών, η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε:

"Χθες, αλλά και σήμερα το πρωί, γίναμε για μία ακόμα φορά μάρτυρες εικόνων βιβλικής καταστροφής σε πολλές συνοικίες του Πειραία και των Δυτικών προαστίων. Η Δυτική Αθήνα για δεκαετίες τώρα υφίσταται σοβαρότατες ζημιές, που καταστρέφουν τους κόπους μιας ζωής, δυστυχώς όχι μόνο λόγω της έντασης των φυσικών φαινομένων, αλλά και από την εγκληματική αδράνεια και την αδιαφορία της Πολιτείας για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και για τον έλεγχο των εκτελούμενων εργολαβιών. 

Τα έκτακτα αυτά καιρικά φαινόμενα δεν είναι πλέον τόσο έκτακτα, γεγονός που αναδεικνύει, με τρόπο επώδυνο και δαπανηρό για τους δοκιμαζόμενους πολίτες, τις τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Μόλις πριν από ένα χρόνο το Καματερό υπέστη τεράστιες ζημιές στον αστικό του ιστό λόγω μιας έντονης βροχόπτωσης. Δώδεκα μήνες μετά, η μόνη ουσιαστική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η έκτακτη σύγκληση ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εορτής, και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή ενός καθ’ ύλην αρμόδιου για τέτοια ζητήματα φορέα, της Περιφέρειας Αττικής.

Ανοιχτή συνέλευση της Ο.Μ. Μοσχάτου του ΣΥΡΙΖΑ

Η Οργάνωση Μελών Μοσχάτου του ΣΥΡΙΖΑ συναντιέται την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 7.00μμ, για να οργανώσει τη μελλοντική της δράση με συγκεκριμένες ομάδες δουλειάς, που θα στελεχωθούν από τα μέλη και τους φίλους της.

Σε ανοιχτή, όπως πάντα, συνέλευση θα κατατεθούν οι ιδέες μελών και φίλων και θα δοθούν συμμετοχές
στις ομάδες.

Τόπος συνάντησης ο πολυχώρος του ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου, Αργοστολίου 67 (Νέα Πλατεία).

Κι άλλο δημόσιο κτήμα στο σφυρί, στη Λυκόβρυση αυτή τη φορά

Μία ακόμα περίπτωση εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και καταστροφής του εθνικού μας πλούτου διαδραματίζεται, αυτή τη φορά στην περιοχή Λυκόβρυσης-Μεταμόρφωσης.

Με αφορμή το διήμερο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης & Επιτροπή κατοίκων, στις 17 και 18 του Οκτώβρη, έγινε ευρύτερα γνωστό ότι ο χώρος των 98 περίπου στρεμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης  στην Λυκόβρυση, πρόκειται «να αξιοποιηθεί»  ως Επιχειρηματικό Πάρκο.

Πράγματι το εν λόγω αγρόκτημα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και 20 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί στον Δήμο Μεταμόρφωσης και την κοινότητα Λυκόβρυσης, «πέρασε» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, Νάντια Βαλαβάνη και Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσαν την ερώτηση που ακολουθεί:

«Μπουρίνι» Δούρου για τη μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Προεκλογικού τύπου σχεδιασμό και μικροκομματικά οφέλη αποδίδει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που δεν προσκλήθηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

«Προεκλογικό σχεδιασμό» βλέπει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου,  από το γεγονός ότι
δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για τις πλημμύρες στην Αττική. «Πρόκειται για μία αντιμετώπιση που εντάσσεται σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό, ο οποίος απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της κ. Δούρου που καταλογίζει «πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη».

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι η ενέργεια αυτή «είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίονα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο».

Η ανακοίνωση:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό την Τρίτη 28 Οκτώβρη


Αυτή την 28η Οκτώβρη η Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό θα την περάσει στους δρόμους.

Όχι υποστηρίζοντας μιλιταριστικά έθιμα αλλά αντιθέτως διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα σχέδιαά τους για το πρώην αεροδρόμιο και συμβάλλοντας με την παρουσία μας στην αντιπληροφόρηση πάνω στο ζήτημα του Ελληνικού.

Καλούμε σε
συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 28η οκτωβρίου στις 10.00πμ
στην πλατεία Σουρμένων επί της Ιασωνίδου (απέναντι απο τη Δωδώνη),
στο Ελληνικό.

Η Ρένα Δούρου για την κακοκαιρία

«Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς καις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο.


Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα.


Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».


Σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.


Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.α. Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Πηγή: www.renadourou.gr