Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η... στάμνα, ο Σόιμπλε και το μέλλον

του Γιάννη Κουτσοκώστα

Πάνω που είχε αρχίσει να μας... λείπει, νά 'τος και πάλι εδώ. Σαν έτοιμος από καιρό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν λέει να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Και το κάνει, μάλιστα, με τον δικό του τρόπο. Με το σαρδόνιο και ακαταμάχητα μοχθηρό χαμόγελό του, εξαπέλυσε τις γνωστές του απειλές, κρυμμένες αυτή τη φορά πίσω από τη γνωστή παροιμία για τη στάμνα, που κινδυνεύει να σπάσει αν πάει πολλές φορές στη βρύση.

Το καταλάβαμε. Εννοεί να μη ζητάμε πολλά και πολλές φορές, γιατί μπορεί να χάσουμε τα πάντα και με τη μία.

Κι όμως, ο Αμβρόσιος κυβερνά...

Το να λοιδορείς παπάδες όπως ο Αμβρόσιος ή ο Ανθιμος είναι πολύ εύκολο. Αυτά τα τυπάκια, με όσα λένε κι όσα κάνουν, είναι σαν να σαρκάζουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Ποιός σοβαρός άνθρωπος μπορεί, άλλωστε, να πάρει στα σοβαρά έναν, χριστιανό υποτίθεται, μητροπολίτη ο οποίος καλεί το ποίμνιό του να φτύνει όποιον ομοφυλόφιλο βρίσκει μπροστά του;

Το θέμα είναι, όμως, πως έστω και με αυτές τους τις ακρότητες κρατούν στο μεσαίωνα ακόμα κι εκείνους που έχουν διάθεση να αλλάξουν καταστάσεις.

Ηλιούπολη: Χριστούγεννα 2015 - Καμπ Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Το πρόγραμμα είναι με αντίτιμο και θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (Εθν. Μακαρίου & Ηρώς Κωνσταντοπούλου) στις 24, 28, 29, 30, 31/12/2015 και 4, 5, 7/1/2016 εφόσον υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών.

Πέραν του κόστους, το πελατειακό κράτος καλά κρατεί και στην Ηλιούπολη, καθώς ο δήμος αντιμετωπίζει διαφορετικά τους δημότες, που θα πληρώνουν 5€ /ημέρα, από τους ετεροδημότες,  που θα πληρώνουν 6€ /ημέρα.


Οι εγγραφές θα γίνονται στο Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης στις 16 & 18 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00-20.30.

Η Καλλιθέα γιορτάζει τα Χριστούγεννα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Στο κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου Καλλιθέας βρίσκονται και φέτος τα παιδιά αφού οι αγαπημένοι τους ήρωες (όπως τα κουνέλια και οι
πιγκουίνοι) επισκέφθηκαν την πόλη για δύο ημέρες, την Παρασκευή 11/12 στις 5 το απόγευμα και το Σάββατο 12/12 στις 11 το πρωί, για να διασκεδάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στους δρόμους και στις πλατείες της Καλλιθέας, στο Δημοτικό Θέατρο, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Καλυψώ» και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Musical Christmas στη Μαρίνα Φλοίσβου, 13 Δεκεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου

Την εμπειρία ενός ξεχωριστού μουσικού σκηνικού θα ζήσουν όσοι επισκεφθούν τη Μαρίνα Φλοίσβου κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών των Χριστουγέννων.

Από τις 13 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2016, η Μαρίνα Φλοίσβου «φοράει» τα γιορτινά της και μας ταξιδεύει μουσικά υπό το φως ενός υπέροχου δειλινού, χαρίζοντας χαμόγελα και μοναδικές στιγμές.

Να σκοτώσουμε το φιδάκι πριν είναι αργά (με αφορμή την επιστολή των 4 δημάρχων)

γράφει ο Μπάμπης Μπιλίνης *


Για όσους δεν το ξέρουν η γειτονιά μας, το Μοσχάτο, δημιουργήθηκε και αναπτύχτηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες, που τότε είχαν έρθει από την Μικρά Ασία και την Ανατολή.

Η γιαγιά μου είχε καταγωγή από τα Φάρασα της Καπαδοκίας. Γεννήθηκε στον καταυλισμό που υπήρχε στην σημερινή κεντρική λεωφόρο του Μοσχάτου στην Μακρυγιάννη, εκεί που σήμερα είναι η αγορά

της περιοχής. Η προγιαγιά μου, που είχε έρθει από τα Φάρασα, μίλαγε μια μικτή γλώσσα με τουρκικές και ελληνικές λέξεις και οι ντόπιοι την φώναζαν, όπως και τους άλλους πρόσφυγες, τουρκόσπορο.

Μέσα στον καταυλισμό υπήρχαν και Αρμένιοι και Ασσύριοι, γιατί βλέπετε ο ξεριζωμός των ανθρώπων έγινε με βάση το θρήσκευμα.

Μικρός οδηγός - Κόκκινα δάνεια: Μύθοι και πραγματικότητα

του Στάθη Σχινά

«Έρχονται κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και μάλιστα ηλεκτρονικοί, κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα και παραδίδει τα σπιτια του κοσμάκη στα χέρια των αρπακτικών... Ιδού τι σημαίνει πρωτη φορά Αριστερά... Χάνουμε τα σπίτια μας...»

Υστερία εκ δεξιών και φευ και εξ «αριστερών» χωρίς από 25ης Ιανουαριου 2015 μεχρι και σήμερα να έχει γίνει ούτε μία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Και αν στα ποικιλώνυμα sites και στα social media κυκλοφορούν «τεκμηριωμένες ειδήσεις» περί του αντιθέτου μια απλή ματιά στις ημερομηνίες των βαρύγδουπων ρεπορτάζ (που ανακάλυψαν μέχρι και ότι αυτοπυρποληθηκε δύστυχος δανειολήπτης στη Ναύπακτο), πείθει, μιας και το γεγονός συνέβη τον Νοέμβριο του 2013!!!

Η συμφωνία για το «κόκκινα δάνεια», ενώ «μύριζε μπαρούτι»...

του Προκόπη Αγγελόπουλου

Οι πιέσεις των δανειστών να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ακόμη και στεγαστικών δανείων σε ξένα funds παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις
διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24ώρων.

Τελικά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, βγήκε λευκός καπνός, με την κυβέρνηση να πετυχαίνει το σχετικό νομοσχέδιο να περιορίζεται μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά, θέση στην οποία είχε αρχικά θέσει ως «κόκκινη γραμμή», το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας.

Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, μακριά από τα χέρια των ξένων κερδοσκοπικών οίκων θα μείνουν στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που θα διατυπωθεί ρητά και στο νομοσχέδιο, με πρόβλεψη το καθεστώς γι αυτά τα δάνεια να αποσαφηνίζεται, μέσα σε επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης και, σίγουρα, μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ανοιχτή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας στο ΚΑΠΗ του Αγίου Τρύφωνα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ



Όπου δεν φτάνει η κυβέρνηση, μπορεί να πάει το κίνημα

γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης

Σύνδεση με τα προηγούμενα: Η κυβέρνηση, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, δημιούργησε μια τομή στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Αναγκάστηκε να αποδεχθεί όσες βρίσκονταν ήδη σε φάση ολοκλήρωσης (εννιά περιπτώσεις) και πέτυχε πρακτικά να σταματήσει τις υπόλοιπες από τον κατάλογο των τουλάχιστον 23 που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το νέο ταμείο για τη δημόσια περιουσία θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και αποστολή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Ανακοινώθηκε με υπουργική απόφαση ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρόκειται ουσιαστικά
για διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα που είχαν τεθεί και τις απαντήσεις περίμεναν οι γονείς και οι υποψήφιοι στις εξετάσεις.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης:

Νέα δημοσκόπηση στην Ισπανία: Άνοδος των Podemos, δεύτεροι οι Ciudadanos

Άνοδος για το κόμμα του Pablo Iglesias, Podemos καταγράφει νέα δημοσκόπηση δέκα μέρες πριν τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει χάσει την πρωτιά αλλά οι υπόλοιπες θέσεις δεν φαίνεται να έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, με τους Ciudadanos, τους Podemos και τους Σοσιαλιστές να διεκδικούν τη δεύτερη θέση.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας DYM οι Ciudadanos καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση, ενώ οι Podemos καταγράφουν άνοδο περνώντας σε ποσοστό και τους Σοσιαλιστές, που ακολουθούν τέταρτοι.

Στη Γαλλία, η αριστερά σηκώνει στους ώμους της την υπεράσπιση της Δημοκρατίας

γράφει ο Γιώργος Βεργόπουλος

Η ενότητα της αριστεράς μπροστά στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Μετά τα απογοητευτικά για όλα τα προοδευτικά κόμματα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, «η ανάσχεση της δεξιάς και της ακροδεξιάς» σύμφωνα
με το εκλογικό κάλεσμα του επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Πιερ Λοράν γίνεται στόχος επιβίωσης για την αριστερά και τη δημοκρατία αλλά και εφαλτήριο ανάκαμψης και αντεπίθεσης.

Η στήριξη στους νέους κοινούς συνδυασμούς Σοσιαλιστών - Μετώπου Αριστεράς - Οικολόγων ακόμη και από τις δυνάμεις της ιστορικής άκρας αριστεράς και κυρίως την Λίγκα, σηματοδοτεί την αίσθηση όλων για την ιστορική σημασία των στιγμών.