Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ας ανοίξουμε τα παράθυρα διάπλατα

γράφει ο Παναγιώτης Πάντος*
 
Μπορεί μια κυβέρνηση της αριστεράς να αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από τις συμπληγάδες του μνημονίου, δεν θα τα καταφέρει όμως αν δεν τροφοδοτείται από μια συλλογική απόφαση να μετατρέψουμε σε πράξη την επιθυμία μας να ζούμε σε μια πιο ώριμη κοινωνία.
 
Ένας καταλυτικής σημασίας τομέας σε μια τέτοια πορεία είναι η οικονομική διαφάνεια και η λογοδοσία, δυο έννοιες που πρέπει
να πηγαίνουν μαζί για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Διαύγειας», η οποία αν και δημοσιοποίησε άγνωστες πληροφορίες (έστω και ατάκτως ερριμμένες), δεν υποχρέωσε σε λογοδοσία και έτσι το αυτί των περισσοτέρων εξακολουθεί να μην ιδρώνει για όσα αποκαλύπτουν τα κιτάπια τους. 

Το πέρασμα στο επόμενο στάδιο δεν θα γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια. Κι αν δεν την κάνει η αριστερά, τώρα που διεκδικεί την εξουσία, ποιος θα την κάνει; Γι’ αυτό και ένα προφανές πεδίο εφαρμογής αποτελούν δήμοι και περιφέρειες όπου επικράτησαν δυνάμεις που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές έχουν πια πρόσβαση σε τεχνική υποδομή, εξοικειωμένο προσωπικό, αλλά και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν μια αλλαγή λειτουργίας που θα σφραγίσει το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Παρέμβαση του νέου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων με το Συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» Τάκης Χατζηπέρος, παραβρέθηκε στη χθεσινή (30/07) συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με θέμα το νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών.

Κατά την παρέμβασή του, για το προς συζήτηση νομοσχέδιο, επισήμανε την παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, την πλήρη υποβάθμιση
της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και την κραυγαλέα αγνόηση των κατοίκων και των αιρετών, στη διαβούλευση.

Καταλήγοντας, είπε, ότι μ' αυτή τη νοοτροπία και χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι περιβαλλοντολογικές, πολιτισμικές, τουριστικές, οικονομικές επιπτώσεις και με τις τοπικές κοινωνίες απέναντι, Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών, δεν μπορεί να υπάρξει.

Πηγή: www.aeginaportal.gr

612 ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

γράφει ο Γιάννης Δαρκαδάκης*

H προστασία των παραλιών και η αποτροπή του ξεπουλήματος τους, αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούμε να κατακτήσουμε νίκη. Η νίκη θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη τόσο ουσιαστικά -αφού θα προστατέψει τις παραλίες-, όσο και στη τόνωση του ηθικού του κινήματος που τόσο έχει ανάγκη, αλλά και ως μπούσουλας  για τους μη "μάχιμους"  ο οποίοι θα κατανοήσουν έμπρακτα ότι τα πάντα κερδίζονται μόνο με αγώνες.
 
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σε άλλες μάχες, με προφανές διακύβευμα, όπως τα δάση  ή η ιδιωτικοποίηση του νερού. Σε αυτά τα πεδία το δικό μας έργο είναι εύκολο, αφού τα επιχείρηματά μας λειτουργούν αυτόματα ως σύνθημα χωρίς ανάγκη για αναλύσεις σε βάθος. Το μήνυμα είναι απλό και εύληπτο και η κοινωνία είναι πρόθυμη να το ενστερνιστεί. Το μόνο που έχουμε (και οφείλουμε) να κάνουμε είναι να δράσουμε.

Με αυτή τη λογική η δημοτική παράταξη Ρ.Α.Κ. Π.Φαλήρου οργάνωσε τριήμερη εξόρμηση  στο Φλοίσβο κατά την οποία 612 πολίτες υπέγραψαν κατά του ξεπουλήματος και της δόμησης των αιγιαλών. Τις υπογραφές τις στείλαμε στο Επιμελητήριο Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος.

*συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Παλαιού Φαλήρου

Μανώλης Γλέζος: Να πιέσει η κοινωνία ώστε να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Γάζας

Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης του Μανώλη Γλέζου στον Κώστα Αρβανίτη, για την Παλαιστίνη, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα των μνημονίων και την Ευρώπη του κεφαλαίου.


Το ηχητικό της συνέντευξης εδώ.

"Πρέπει να εξεγερθεί ο ελληνικός  λαός, γιατί ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι  αγώνας για το δικαίωμα ύπαρξης ενός λαού", τόνισε στο ΚΟΚΚΙΝΟ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μανώλης Γλέζος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη  στην αποψινή συγκέντρωση, "οι συγκεντρωμένοι να χαιρετίσουν το Κίνημα ειρήνης εντός του Ισραήλ και όλων εκείνων των φυλακισμένων στρατιωτών του Ισραήλ που αρνούνται να χτυπήσουν Παλαιστινίους".

Επέλεξε την ιστορική αναδρομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία της περιόδου της Γερμανικής κατοχής, για να δηλώσει ότι όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να σηκώσει ξανά το κεφάλι.

Και αναφέρθηκε στις ομοιότητες που έχει εκείνη η "μαύρη" περίοδος για την χώρα μας, με τις σημερινές τραγικές συνθήκες που βιώνει η Παλαιστίνη.

Συνέχισε σχολιάζοντας τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και έριξε το γάντι στην κυβέρνηση που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο χωρίς την εντολή του λαού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απλό κόμμα είναι η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού καθώς εκφράζει τις πρωτοπόρες δυνάμεις του τόπου με το ρητό και καθαρό πρόγραμμα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος.

Τόνισε ότι ο χρόνος είναι εις βάρος της κυβέρνησης που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με την λαϊκή ετυμηγορία και στηρίζεται στον εκλογικό νόμο του μπόνους των 50 εδρών.

Την κάλεσε να «συνέλθει» και να προχωρήσει σε εκλογές.

Κάλεσε, τέλος, το ΚΚΕ να πορευτεί μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές των μνημονίων στην Ελλάδα και να χαραχτεί μια κοινωνικά πιο δίκαιη πολιτική σε μια Ε.Ε. των λαών και όχι του κεφαλαίου.


Πηγή: stokokkino.gr

Αργεντινή: Παγκόσμια αντίδραση για τον εκβιασμό - Μόνος σύμμαχος των "όρνεων" η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στα προοδευτικά κόμματα και θεσμούς, αλλά ακόμη και στις οικονομικές ελίτ και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς έχει προκαλέσει η εκβιαστική χρεοκοπία, στην οποία ωθούν την Αργεντινή δύο αμερικάνικα funds - "όρνεα". Μόνη παραφωνία η συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που προκειμένου να αντιπολιτευθούν το ΣΥΡΙΖΑ, επιχαίρουν για την εξέλιξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα που έχει δανειστεί και χρωστά χρήματα, η κυβέρνησή της υιοθετεί την πιο ακραία επιχειρηματολογία των πλέον αποσυνάγωγων τοκογλύφων του πλανήτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Αργεντινή, αργά το απόγευμα σήμερα (λόγω διαφοράς ώρας), δείχνουν ότι ο λαός της λατινοαμερικάνικης χώρας αντιδρά στην κερδοσκοπική επίθεση και στηρίζει τις επιλογές της προέδρου Κίρχνερ. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για γενναίο κούρεμα του χρέους, συμφωνία την οποία έχουν μπλοκάρει με δικαστική απόφαση κερδοσκοπικά funds των ΗΠΑ, τα οποία αγόρασαν χρέος στο 10% της τιμής του και απαιτούν να το πληρωθούν στο 100%, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους υπόλοιπους πιστωτές της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με το κούρεμα και τώρα δεν μπορούν να πληρωθούν.

Φράουλες Μανωλάδος, από τον ΚΥΡ

Πηγή: i-kyr.gr

"Άπλυτο" αφιέρωμα στον αντιδήμαρχο του κ.Κωνσταντάτου

Λείπει η αλεπού από το παζάρι; Ούτε ο "Aplytos Antifasistas", το γνωστό-άγνωστο τρολ του facebook, μπορούσε να λείψει από το "πανηγύρι" που έχει στηθεί με αφορμή τις δηλώσεις (εδώ) του κ.Ιασωνίδη που κάνουν το γύρο του διαδικτύου ανά την Ελλάδα.

Δείτε το "αφιέρωμα" του "Άπλυτου" στον αντιδήμαρχο παιδείας του κ.Κωνσταντάτου με τίτλο "εγώ τάλεγα, αλλά ποιος με άκουγε;":

Ιασωνίδειον Άγος: όπως λέμε Κυλώνειον Άγος*

το "απείραχτο" ποίημα του Μ.Γλέζου θα το βρείτε εδώ.
Στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο κόσμος δεν χάνει το χιούμορ. Όσο και αν οι δημόσιες τοποθετήσεις (δείτε εδώ.) για την τραγωδία της Γάζας του προαλειφόμενου αντιδημάρχου παιδείας κ.Ιασωνίδη προκάλεσαν οργή, οι πολίτες πέρασαν στην αντεπίθεση επιστρατεύοντας την πλάκα.

Δείτε μερικά στιγμιότυπα:



Τρυφωνιές: όπως τσαρπαλιές*, γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό


Η φυσική απουσία από τα δρώμενα δεν είναι απαραίτητα κατακριτέα.
Ο κακεντρεχής σχολιασμός δεν είναι αναγκαστικά επικριτέος.
Όμως το άθροισμα των δύο δεν υποδηλώνει μόνο κακεντρέχεια...
Αντίθετα φανερώνει τεράστιο έλλειμμα φαιάς ουσίας και α
ναδεικνύει επιδιώξεις που παραπέμπουν στο (όχι τόσο βαθύ, ώστε να λησμονούμε) παρελθόν: να γίνεσαι από ξυλουργός εργολάβος καθαριότητας και να παίρνεις πάραυτα την εργολαβία στο Δήμο Ελληνικού.
Τι μας θύμισε τώρα ρε φίλε η ανοησία σου;
 

Γι αυτό εισέπραξες "πληρωμένες" απαντήσεις:
 

Maria Terzopoulou Kapetanaki:
Κυκλοφορει μεσω facebook μια φημη οτι το το γλεντι της αγιας παρασκευης ηταν μυστικο.εγω οπως και οι κατοικοι της αγιας παρασκευης ελληνικου γνωριζουν πολυ καλα οτι ανακοινωθηκε δια στοματος του πατερ αλεξιου αλλα φυσικα καποιοι που ηρθαν και δεν τιμησαν την εκλησσια και εφυγαν και δεν εκατσαν στο τραπεζι γιατι προφανως δεν αντεχουν.

Maria Terzopoulou Kapetanaki:
Να παρουσια του κυριου κορτζιδη δεν το ακουσαν προφανως οσο για την χαλασμενη κονσολα ας πληροφορηθουν οι κυριοι αυτοι οτι ανηκει στο συλλογο προοδος και δουλευει αψογα

Aiolia Riga:
Η παρουσια του κυριου Κορτζιδη ήταν άψογη ως συνήθως οσο για την χαλασμενη κονσολα ας πληροφορηθουν οι κυριοι αυτοι οτι ανηκει στο συλλογο ΠΡΟΟΔΟΣ και δουλευει αψογα

Φρόσω Κορτζίδου:
Ένα μπράβο σε όλους και όλες όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για να γίνει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Και εφέτος η γιορτή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου, του ιερέα, του συλλόγου "Πρόοδος" και πολλών κατοίκων της γειτονιάς. Μπράβο και στις dj women που κράτησαν ψηλά το κέφι. Αυτοδίδακτες αλλά πολύ καλές... και με επαγγελματική προοπτική!! (χαχα) Τα αρνητικά σχόλια γίνονται από πρόσωπα που έχουν κάμποσα χρόνια να εμφανιστούν στη συγκεκριμένη γιορτή και απουσίασαν και φέτος. Οπότε δε νομίζω ότι μετράνε.

Maria Terzopoulou Kapetanaki:
Περασαμε πολυ ωραια ηταν ολα αψογα για να δουμε τι θα γινει του χρονου με την καινουρια διοικηση

Δημήτρης Βάσσιος Δ':
Όλα ήταν μια χαρά οργανωμένα κι ευχαριστώ κι εγώ το Σύλλογο "Πρόοδος" κι ο κόσμος που ήρθε έδειχνε ευχαριστημένος - βέβαια χωρίς να ξεχνάμε τα προβλήματα με τα οποία μας έχουν φορτώσει οι κυβερνώντες...
Τα αρνητικά σχόλια που είδα είναι από άτομο που απουσίαζε ΚΑΙ φέτος... Προφανώς έκανε αυτό που συνηθίζει: Να πίνει μπύρες σπίτι του και να σχολιάζει -επίσης- οίκαδε...


*τσαρπαλιές: όρος που χρησιμοποιούσαν οι σημερινοί συνεργάτες του κ.Τσαρπαλή πριν γίνουν συνεργάτες κι αρχίσουν να χρησιμοποιούν όλοι μαζί άλλη ορολογία για όσους πολίτες δεν είναι συνεργάτες τους.

Ας ξεκινήσουμε τον Αύγουστο με χιούμορ

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ σπό την ΑΥΓΗ

σαν άλλοτε, καλόν Αύγουστο να έχουμε

και να μην ξεχνάμε αυτούς που απλόχερα μας άφησαν το σπόρο τους.

Μα γιατί το τραγούδι να 'ναι λυπητερό
με μιας θαρρείς κι απ' την καρδιά μου ξέκοψε
κι αυτή τη στιγμή που πλημμυρίζω χαρά
ανέβηκε ως τα χείλη μου και με 'πνιξε
φυλάξου για το τέλος θα μου πεις

Σ' αγαπάω μα δεν έχω μιλιά να στο πω
κι αυτό είναι ένας καημός αβάσταχτος
λιώνω στον πόνο γιατί νιώθω κι εγώ
ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιάβατος
κουράγιο θα περάσει θα μου πεις

Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά
την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε
καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά
διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε
θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό

Σε ποιαν έκσταση απάνω σε χορό μαγικό
μπορεί ένα τέτοιο πλάσμα να γεννήθηκε
από ποιο μακρινό αστέρι είναι το φως
που μες τα δυο της μάτια πήγε κρύφτηκε
κι εγώ ο τυχερός που το 'χει δει

Μες το βλέμμα της ένας τόσο δα ουρανός
αστράφτει συννεφιάζει αναδιπλώνεται
μα σαν πέφτει η νύχτα πλημμυρίζει με φως
φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται
και φέγγει από μέσα η φυλακή

Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά
την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε
καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά
διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε
θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό