Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

"Η μάχη των Αθηνών" - Δεκεμβριανά

Σαν σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 στην Πλατεία Συντάγματος, παρατεταγμένοι αστυνομικοί της τότε Αστυνομίας Πόλεων υποδέχθηκαν με πυκνά πυρά την ειρηνική
διαδήλωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

του Πέτρου Καραϊσκάκη

Στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην Πλατεία Συντάγματος, στη γωνία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, οι παρατεταγμένοι αστυνομικοί της τότε Αστυνομίας Πόλεων υποδέχθηκαν με πυκνά πυρά την ειρηνική διαδήλωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

Τα πυρά προέρχονταν και από το κτίριο στη γωνία της Πανεπιστημίου με τη Βασιλίσσης Σοφίας όπου τότε στεγαζόταν η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης - σήμερα το κτίριο αυτό δεν υπάρχει πλέον. Η κοντινή απόσταση και η ένταση των πυρών προκάλεσε μακελειό στις τάξεις των διαδηλωτών.
Οι νεκροί ήσαν 27 και οι τραυματίες περισσότεροι από 140.

«Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες»

To info-war.gr έλαβε και δημοσιεύει κείμενο του Ν. Ρωμανού για την απόρριψη εκ νέου του αιτήματός εκπαιδευτικής άδειας

Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας.

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχα πει στην παρέμβασή μου στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο ότι η απορριπτική απάντηση του Νικόπουλου ο οποίος τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή μου. Αυτή η πολιτική εκτίμηση επιβεβαιώθηκε απολύτως. Αρχικά με την εντολή της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελίας Μαρσιώνη για αναγκαστική μου σίτιση, πράξη που συνιστά πραγματικό βιασμό και έχει οδηγήσει στο θάνατο μεταξύ άλλων τόσο του Xολγκερ Μαϊνς στην Γερμανία όσο και μελών της GRAPO στην Ισπανία. Προς τιμήν τους οι ιατροί του νοσοκομείου πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή και αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα.

Φωτεινή Κούβελα: Το ρέμα της πικροδάφνης να σωθεί και να γίνει Πάρκο

Η Φωτεινή Κούβελα, βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρέθηκε στην Δημόσια Συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου,
στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.


Από την παρέμβασή της στην εκδήλωση-συζήτηση:


« Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

ευχαριστώ για την πρόσκληση στην πετυχημένη και αναγκαία σημερινή σας πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να ενημερώσει τους δημότες για τις ενέργειες και τις δράσεις που έχετε κάνει το προηγούμενο διάστημα, να διαβουλευτεί και να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες των γύρω δήμων που συνορεύουν με το ρέμα της Πικροδάφνης για να αντισταθούμε όλοι μαζί στην δρομολογούμενη καταστροφή του, να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της φυσικής του μορφής και να επιβάλουμε την αναβάθμιση του.

Το θέμα των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που θα γίνει στις 04/12/2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργού), έχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα
των απορριμμάτων.


Συγκεκριμένα:

α) Συζήτηση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

β) Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων».

(Εισηγήτρια η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου)

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πολιτών» για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  του «Δικτύου Πολιτών»:

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη, η δημόσια συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τα 200 άτομα. Προβλήθηκε σχετική ταινία από την καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη το 2000, ενώ παράλληλα λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφιών από το ρέμα και ντοκουμέντων.

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης: εκδήλωση με θέμα τα οικονομικά

Συνάντηση της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με τον Καμμένο

Με τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές κ.κ. Νίκο Νικολόπουλο και Κώστα Δαμαβολίτη, συναντήθηκε χτες στη Βουλή, αντιπροσωπεία
της επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού από κυβέρνηση - ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση και ζήτησε την παρέμβαση και του κόμματος των ΑΝΕΛ για την ανάδειξη αυτού του σκανδάλου και την αποτροπή του.

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή αλλά θα επιδιώξει κοινές δράσεις και με άλλα κόμματα εφόσον αυτό καταστεί δυνατό.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Κάλεσμα στους φορείς και συνέλευση για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για την υπεράσπιση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού ως δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

Ο αγώνας αυτός βρίσκεται σε κρίσιμη φάση γιατί κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν άρον-άρον να υπογραφεί η σύμβαση ξεπουλήματος του χώρου στον όμιλο Λάτση.

Η Επιτροπή οργανώνει συνέλευση τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96) με σκοπό να γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις και να αποφασιστούν δράσεις.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε φορείς που μπορούν να συμμετέχουν με αντιπροσωπεία τους στη συνέλευση και γενικότερα τη δράση της επιτροπής μας.

«Αντιπροσωπεία της επιτροπής μας θα μπορούσε να παραβρεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του φορέα σας για περισσότερη ενημέρωση», σημειώνουν από την Επιτροπή Αγώνα. 

Η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα εδώ.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και επέβαλε επιπλέον 14 εκατομμύρια ευρώ για κάθε εξάμηνο μη εκτέλεσης
της απόφασης

απο την ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα χρηματικές κυρώσεις λόγω μη εκτελέσεως της αποφάσεως του 2005 με την οποία διαπιστώθηκε ότι το κράτος αυτό παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων».

Σύφωνα με την απόφαση, η οδηγία περί των στερεών αποβλήτων  επιβάλλει στα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, ενώ τα υποχρεώνει να απαγορεύουν την  εγκατάλειψη, την απόρριψη και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Κάθε κάτοχος αποβλήτων οφείλει να τα παραδίδει σε επιχείρηση που διασφαλίζει την αξιοποίηση ή τη διάθεσή τους σύμφωνα με την οδηγία. Κάθε τέτοια επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει άδεια της αρμόδιας αρχής.

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στην Ελλάδα αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνοντας ότι η χώρα δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφασή του 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παράβαση των υποχρεώσεων με βάση την κοινοτική οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων».

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή ενός κατ' αποκοπήν ποσού 10 εκατ. ευρώ αλλά και μέχρι την πλήρη εκτέλεση της απόφασης του 2005 χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό θα εξαρτάται από την πρόοδο στην -εκ μέρους της Ελλάδας- εκτέλεση της απόφασης αυτής και το οποίο θα ανέλθει, ελλείψει τέτοιας προόδου, σε 14 και πλέον εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης.


Με μια πρώτη απόφαση το 2005 το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη την οδηγία, επειδή τον Φεβρουάριο του έτους 2004, λειτουργούσαν ακόμα στην επικράτειά της 1.125 χώροι ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων, η δε παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης αποβλήτων δεν προβλεπόταν παρά για το έτος 2008.