Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Άνγκελα ιδού η κληρονομιά σου

από τον Πολύφημο

Οι Βρετανοί διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις αλλά και τους στοιχηματζήδες που δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ έξω, και ψήφισαν Brexit.

Κι όταν ο Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός, αυτό σημαίνει πως η ΕΕ καίγεται κι όλοι τσακώνονται για το ποιος θα σηκώσει πρώτος από το πάτωμα τον πυροσβεστήρα.

Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας μιας διακρατικής θεσμικής ένωσης, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να προσωποποιηθεί μια τόσο σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να αλλάξει τον οικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Όχι αυτή καθ’ εαυτήν η βρετανική ψήφος, αλλά το ρήγμα που πλέον άνοιξε και δεν μπορεί να ξανακλείσει. Όμως εδώ η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο.

Όταν σε πάνε στο σφαγείο έχεις δύο δρόμους

Ζούμε στην εποχή της παράκρουσης και των αντιφατικών μηνυμάτων με σκοπό να κατατρομοκρατηθούν οι λαοί και να υποταχθούν.

Όλα τα ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει να λένε: Αχαρτογράφητα νερά, γκρεμός, Αρμαγεδδών, θύελλα, καταστροφή, κατάρρευση, σεισμός, εμφύλιος, διάσπαση, απόσχιση, διάλυση, μαύρη Παρασκευή στα χρηματιστήρια, πάγωσαν οι αγορές...

Ας βάλουμε ορισμένα πράγματα στη σειρά. Δεν είναι δυνατόν από την μια να είναι αχαρτογράφητα τα νερά και από την άλλη ταυτόχρονα να ξέρουμε ότι όλα αυτά οδηγούν σε καταστροφή και φτωχοποίηση.

Αντίστροφη μέτρηση: Με αισιοδοξία στη μάχη της Κυριακής οι Unidos Podemos

H συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών
της Κυριακής στην Ισπανία, αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν (συμμαχία του Podemos με το κόμμα Ενωμένη Αριστερά -Izquierda Unida-, κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος), μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς.