Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις παιδικές χαρές: Πώς διαχωρίζονται υφιστάμενες και νέες - Πώς επιλέγεται ο τόπος κατασκευής

Επτασέλιδη εγκύκλιο που παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με το νέο καθεστώς που αφορά στη λειτουργία υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών εξέδωσε την Τρίτη, 12 Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά τόσο στις ρυθμίσεις που άπτονται του σχεδιασμού και της οργάνωσης μιας νέας παιδικής χαράς, όπως επίσης και στα όσα αναφέρονται σχετικά με τις υφιστάμενες παιδικές χαρές. Ως προς τη δεύτερη περίπτωση, που απασχολεί και τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων, δίνονται οδηγίες ως προς τις απαιτήσεις για την καταλληλότητα λειτουργίας υφιστάμενης παιδικής χαράς, τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας, αλλά και τη διαδικασία ανακατασκευής που πρέπει να ακολουθείται.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι ρυθμίσεις που αφορούν την επιλογή του τόπου κατασκευής και την τεκμηρίωση αυτής, τη μελέτη οργάνωσης, κατασκευής και λειτουργίας της παιδικής χαράς που πρέπει να εκπονήσουν οι ΟΤΑ, τον καθορισμό των υλικών εξοπλισμού και τη διαδικασία πιστοποίησης.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Ζέον θέμα στη Θράκη με το ζεόλιθο

Εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων στη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης καταγγέλλουν δύο βουλευτές Θράκης της Ν.Δ. Είναι οι Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί, που όμως δεν κατονομάζουν τα προσωπικά συμφέροντα που καταγγέλλουν.

Την ίδια στιγμή, και με 3 χρόνια καθυστέρηση, η ελληνική Δικαιοσύνη απορρίπτει για τεχνικούς λόγους προσφυγή της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης. Παρά το γεγονός ότι εισαγγελική έρευνα ζητά τη διερεύνηση ευθυνών και παραλείψεων πρώην και νυν μελών της κυβέρνησης στη διακοπή της επένδυσης του ζεόλιθου της Θράκης, στα Πετρωτά Εβρου, ενώ διαπιστώνει συγκεκριμένες ευθύνες στελεχών και προϊσταμένων του ΙΓΜΕ. Τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες και οι παραλείψεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είναι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι πρώην υφυπουργοί Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης (για την περίοδο του 2009), Ιωάννης Μπουγάς και Αναστάσιος Νεράντζης, αλλά και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι χάκερς «χτυπούν» και μέσω USB

Η υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν γίνεται μόνο μέσω ιών. Ένα ενσωματωμένο σύστημα τηλεχειρισμού μπορεί να μεταμορφώσει ένα κοινό USB σε εργαλείο παρακολούθησης. 

Η μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή σε στικ USB και η σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ή μίας κάμερας για διαδικτυακή επικοινωνία με βίντεο είναι κινήσεις που ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, πίσω από αυτές ελλοχεύει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από όσο πίστευε κανείς μέχρι σήμερα.

Περισσότεροι από 43.000 Έλληνες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στη Γερμανία



Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία λαμβάνουν επίδομα ανεργίας γεγονός που προβληματίζει τη γερμανική κυβέρνηση η οποία αναζητά τρόπους περιορισμού του φαινομένου. Οι περισσότεροι άνεργοι
από χώρα της Ε.Ε.στη Γερμανία προέρχονται από την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Όπως έγινε γνωστό από το 2013 σημειώνεται αύξηση κατά 21,6% στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στην Γερμανία.

Μάλιστα τον Απρίλιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 300.000, μεταξύ των οποίων και 43.513 Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι περισσότεροι άνεργοι από χώρα της Ε.Ε. στην Γερμανία προέρχονται από την Ιταλία (66.458) και ακολουθούν η Πολωνία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση έργου του Ιδρύματος Μητσοτάκη από το Δήμο Π. Φαλήρου

Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε λόγω της εμπλοκής του Δήμου Π.Φαλήρου στα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (δείτε εδώ) η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση (ΡΑΚ) Παλαιού Φαλήρου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Υλοποίηση έργου του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου

Τα ουσιαστικά ερωτήματα μένουν αναπάντητα

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30.7.2014 ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, σχετικά με την επερώτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Ραχήλ Μακρή για την εμπλοκή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην υλοποίηση έργου του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» (ΙΚΜ), οφείλουμε ως δημοτική παράταξη, που είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο, να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

Παλαιό Φάληρο: Έφυγε ο Δημήτρης Σύριγγας - ο δικός μας άνθρωπος

Στο πένθος βύθισε την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του ο αιφνίδιος θάνατος του Δημήτρη Σύριγγα, που έφυγε την Παρασκευή σε ηλικία μόλις 58 ετών.

Σημαντικός οικονομολόγος, ξεχωριστός άνθρωπος, σπουδαίος φίλος και πολύτιμος σύντροφος, ο Δημήτρης συνέδεσε ολόκληρη τη ζωή του με την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά.

Μέλος του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1974, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Φαλήρου και εκδότης της εφημερίδας «Διάλογος».

Μέλος του Συνασπισμού από το 1989
(μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) ως τα σήμερα, όπου και στήριξε ενεργά με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τη νεογέννητη προσπάθεια της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης» Παλαιού Φαλήρου, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα, 11 Αυγούστου στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Στη μνήμη του, αντί για στεφάνια, η οικογένεια του κάλεσε τα χρήματα να δοθούν είτε για το συσσίτιο των απόρων Παλαιού Φαλήρου, είτε για φάρμακα για τον λαό της Γάζας. Στην κηδεία υπήρχαν σημεία για τη συλλογή των χρημάτων.

Πηγή: www.rak-pfalirou.gr

Έδινε στην κωμωδία τη νότα της θλίψης - το κερασάκι στην τούρτα

Καλημέρα Βιετνάμ!

Δεν ξέρεις αγαπητέ κύριε Βιετνάμ,

πόσο συγκλονιστικό είναι μέσα από τη δική σου τραγωδία,
μέσα από έναν ακήρυχτο πόλεμο πάνω στο δικό σου κορμί
να βγαίνει γέλιο χάρι σε μια εμπνευσμένη αντιπολεμική κωμωδία.

Δεν θα μας εντυπωσίαζε τόσο, αν στο μυαλό μας είχαμε αυτό που έπρατταν οι μεγάλοι κλασσικοί εδώ και αιώνες: να συμπεριλάβουν στο δράμα και την τραγωδία και την κωμωδία.

Δεν ξέρω αν ο συνειρμός μου είναι σωστός, αλλά πιστεύω ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς παραπέμπει στον Θανάση Βέγγο - και οι δυο στον Τσάρλι Τσάπλιν. Και οι τρεις κατόρθωναν το τέλειο, να παίζουν και τα δυο είδη του δράματος σε μια παράσταση, σε μια ταινία. Κι επειδή διακρίθηκαν κυρίως ως κωμικοί, δεν ήταν λίγες οι φορές που χάριν σεναρίου ή σκηνοθετική αδεία η κωμωδία εξελισσόταν σε σκηνές τραγωδίας. Αλλά κι όταν ακόμα αυτές δεν υπήρχαν, και τους τρεις μεγάλους ηθοποιούς, τους πρόδιδε η θλίψη στο βάθος της ματιάς τους.

Δεν είναι συγκλονιστικό;

Αυτές τις σκέψεις έκανα από το πρωί που έμαθα για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού καθώς δεν με ενδιέφεραν οι άλλες πτυχές των ρεπορτάζ.

Φαντάστηκα ότι στο τέλος της μέρας θα βρω κάτι που να ασχολείται με την ουσία, κάτι που να κρατάει τις στοιχειώδεις ισορροπίες βρε αδερφέ.


Πέρασαν τα μεσάνυχτα κι ακόμα αναρωτιέμαι γιατί ένα ρεπορτάζ για το τέλος μιας ζωής πρέπει να περιλαμβάνει τόσες λεπτομέρειες για τις αιτίες ή τις συνθήκες του θανάτου...

Ειδικά όταν πρόκειται για μια προσωπικότητα παγκόσμιας φήμης, τι νόημα έχει να προβάλλονται τόσο δυσανάλογα γεγονότα ή φήμες σε σχέση με μια μεγάλη και μακροχρόνια παρουσία και προσφορά.

Αυτές οι σκέψεις περνάνε μεν σαν φωτοβολίδα από το μυαλό, γίνονται όμως έμμονη ιδέα όταν ακούς, διαβάζεις ότι η οικογένεια ζητά σεβασμό σ' αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

Θεώρησα ότι το κείμενο του Δημήτρη Μπούρα κράτησε κατά το δυνατό αυτές τις ισορροπίες, ενώ παράλληλα παρουσιάζει με αρκετή πληρότητα τα βιογραφικά εκείνα στοιχεία που μας αφορούν.

Παρόλα αυτά δεν απέφυγα να κόψω κάποιες προτάσεις που θα μπορούσε να είχε αποφύγει...

Λογοκρισία; Όχι... άλλωστε η παραπομπή μπορεί να λύσει το πρόβλημα κάθε αρρωστημένης περιέργειας - προσωπικά δεν θα το συνιστούσα, γιατί δεν είναι καν γαργαλιστικό...

Καληνύχτα Ρόμπιν Γουίλιαμς!


Ρόμπιν Γουίλιαμς: Έδωσε στην κωμωδία μια νότα θλίψης

«Μπαμπά, γιατί στο MEGA δεν μου λένε πια τι γίνεται στην Αργεντινή»;...

ανάρτησε ο vromostomos

Οταν η Αργεντινή επέλεξε το δρόμο τής επιλεκτικής χρεοκοπίας οι σαμαροβενιζέλοι και τα μιντιακά τους φερέφωνα την έκαναν παντιέρα αποτυχίας του εναλλακτικού δρόμου. Είχαν σταθεί πάνω από την πεσμένη χώρα
και γελούσαν χαιρέκακα μαζί της, όπως συνήθως κάνουν τα ανθρωπάκια όταν επιδιώκουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, έστω και μακρινού στην περίπτωσή μας, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να ταΐσουν τη δική τους. Είχαν σπεύσει να σαρκάσουν την Αριστερά και το "μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή" οι νενέκοι που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προσφέρουν το σβέρκο τους για καρπαζιές. Ευτυχώς που το Μπουένος Αϊρες είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και οι αργεντινοί δεν γνωρίζουν και τη γλώσσα μας ώστε να μπουν στον πειρασμό να υποκύψουν στην ανελέητη προπαγάνδα των ημεδαπών σαλτιμπάγκων της δήθεν ενημέρωσης.

Γι' αυτό και δεν υποχώρησαν, δεν βγήκαν στους δρόμους για να ανατρέψουν τη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνησή τους και να φέρουν στην εξουσία τούς γύπες των επενδυτικών funds, που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ισχυρότεροι από την ανεξαρτησία των λαών. Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιούσαν μαζικά συλλαλητήρια κατά τής προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ ζητώντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, και πολύ καλά έκαναν, όταν όμως τα αρπακτικά άρχισαν να πετούν και πάλι πάνω από τη χώρα τους οι αργεντινοί έπραξαν αυτό που απαιτεί από τους ελεύθερους ανθρώπους η ιστορία: πρόταξαν την ταξική τους συνείδηση και το πατριωτικό τους καθήκον απέναντι στη  ντροπή που είναι να γονατίζεις ενώπιον των σαρκοβόρων. Αυτοί οι "άτιμοι" οι αργεντινοί έκαναν τους έλληνες να αισθάνονται ακόμα περισσότερο μαλάκες που πίστεψαν ότι η οδός των μνημονίων ήταν μονόδρομος...

Επιστολή-διαμαρτυρία στην Κεφαλογιάννη από την σκηνοθέτη του «Mamma Mia» για το ξεπούλημα των αιγιαλών μας!

Την έντονη διαμαρτυρία της για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών μας, αλλά και τον θαυμασμό της για τις ομορφιές της χώρας μας, που αποτελεί έναν «από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς στον κόσμο», εξέφρασε η σκηνοθέτις της ταινίας «Mamma Mia», Phyllida Lloyd, με επιστολή της προς την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Βλέπετε… ο ραγιαδισμός της ελληνικής κυβέρνησης και η φήμη της καταφέρνουν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα και από το φως του ήλιου σε όλο τον κόσμο και να προκαλέσουν ακόμα και στο εξωτερικό εύλογες απορίες …ακόμα και οργή!

Διαβάστε της επιστολή της Phyllida Lloyd που μιλάει σαν ελληνίδα και κάνει λόγο για αδιανόητη επιλογή, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις ακτές μας: "Ως σκηνοθέτις του μιούζικαλ “Mamma Mia”, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις περί ιδιωτικοποίησης των ακτών σας. Έχετε δώσει σε εμάς και στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως το μεγαλύτερο δώρο: απαράμιλλης ομορφιάς νησιωτικά τοπία", αναφέρει στην αρχή της επιστολής της η Phyllida Lloyd.

Έφοδοι στα σπίτια και από τραπεζικούς

γράφει ο Ρεμπελίσκος


Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τυχαία μόλις λίγες ημέρες μετά τον ντόρο που προκάλεσε
το αλαλλούμ του ΕΝΦΙΑ, οι τράπεζες θορυβήθηκαν και ήδη σκέφτονται να στέλνουν στα σπίτια και τους δικούς τους ελεγκτές.


Το Νομικό Συμβούλιο (ποιού;) Κράτους αποφάσισε κατά πλειοψηφία 14-10 πως οι εφοριακοί έχουν δικαίωμα να μπαίνουν σε κάθε σπίτι που χρωστάει στην εφορία, με σκοπό την κατάσχεση αντικειμένων αντίστοιχης αξίας με το χρέος του φορολογούμενου, χωρίς καν την παρουσία εισαγγελέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό, την απόφαση πήρε το Νομικό Συμβούλιο, στα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικάνικης υπηρεσίας, μετά από ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την θετική απάντηση του Νομικού Συμβουλίου στην ερώτηση του πρωθυπουργού Οικονομικών, σειρά παίρνουν τα υπουργεία Ασφάλειας του Πολίτη που κάνει την Πάπια και Δικαιοσύνης α λα Καρτ, που θέλουν να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.
γράφει η Γιώτα Καραδήμα

        Η υπόσχεση της βιομηχανικής γεωργίας ότι θα φέρει τέλος στην πείνα του κόσμου, που διαρκώς αυξάνει πληθυσμιακά, δεν υλοποιήθηκε.

        Σήμερα, οι μεγαλοεταιρείες των αγροχημικών και της βιοτεχνολογίας, με το όχημα της Γενετικής Μηχανικής και των προϊόντων της, των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο. ή αλλιώς «μεταλλαγμένα») έρχονται με νέες υποσχέσεις: όχι μόνο θα αυξηθεί η παραγωγή τροφής και θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασιτία, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί η χρήση των χημικών στη γεωργική καλλιέργεια, θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, θα παραχθούν νέα φυτά ενισχυμένα με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες κι άλλα… θαύματα.

Τι είναι η γενετική μηχανική και οι Γ.Τ.Ο.;

 

        Η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την τροποποίηση ειδών μέσα από τη διαδικασία αφαίρεσης γονιδίων από έναν οργανισμό (βακτήριο, ζώο, φυτό) ή ιό και την εισαγωγή του στο DNA του παραγόμενου νέου φυτού ή ζώου. 

        Οι οργανισμοί που δημιουργούνται, οι γενετικώς τροποποιημένοι, είναι πλέον ιδιοκτησία των ιδιωτικών εταιρειών, που ανακάλυψαν και εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. 

        Όσοι αγοράζουν π.χ. τους γενετικώς τροποποιημένους (γ.τ.) σπόρους πληρώνουν ένα υψηλό κόστος, μέρος του οποίου πηγαίνει για την αγορά δικαιώματος χρήσης των πατενταρισμένων οργανισμών. Απαγορεύεται στους αγρότες να κρατήσουν σπόρο για την επόμενη χρονιά, όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ποινική δίωξη. Παράλληλα, απαγορεύεται κάθε ανεξάρτητη έρευνα στους σπόρους αυτούς. 

        Βλέπουμε εξαρχής ότι η "αγωνία" των εταιρειών αυτών για το μέλλον του κόσμου, συνοδεύεται με πατέντες, χρήμα, εξουσία, απαγορεύσεις και διώξεις. 

        Καθόλου παράξενο, αν αναλογιστούμε το ποιόν των σωτήρων μας: βιομηχανίες όπλων, που μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έφτιαξαν λιπάσματα και βιοκτόνα, μας ψέκασαν με DDT και Agent Orange, μας δηλητηρίασαν με PCB και Roundup. Άραγε, οι Γ.Τ.Ο. που με τόση θέρμη μας προτείνουν, είναι πράξη μετανοίας για το αμαρτωλό τους παρελθόν;

Όσα λέγονται και όσα κρύβονται για τους Γ.Τ.Ο.

Η ΠΙΣΙΝΑ

γράφει ο Θανάσης Τσακίρης

«Επιχείρηση κατά του ελεύθερου κάμπινγκ πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Σαμοθράκη. Ελέγχθηκαν 90 άτομα, από τα οποία 70 Έλληνες και 20 αλλοδαποί, ενώ βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις που αφορούσαν την παράνομη εγκατάσταση σκηνών. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς
προορισμούς του νησιού, όπως είναι η Γριά Βάθρα και οι Βαράδες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του τμήματος Σαμοθράκης με τη συνδρομή υπαλλήλων του Δήμου, της Πυροσβεστικής και του Δασονομείου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Στο νησί των Καβειρίων Μυστηρίων δεν υπάρχουν νεοελληνικές πισίνες, αυτές οι κακόγουστες, συνήθως, χαβούζες που φιλοξενούν σήμερα τους φορείς των success story του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και τα θύματά τους. Όμως, ορισμένοι ενοχλούνται από την κοινότητα των εραστών της ελεύθερης κατασκήνωσης στις λίμνες και στους καταρράκτες της Σαμοθράκης, μέσα στα δάση του ψηλού βουνού της που «έκρυβε το φεγγάρι» (Σάος, από το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.)


Όπως έλεγε ο Φραντς Κάφκα «η αλήθεια είναι πάντα μια άβυσσος». Αν θέλουμε να βρούμε τη «βαθιά αλήθεια» βουτάμε στην «πισίνα» και εγκαταλείπουμε για ένα φεγγάρι την ασήμαντη επιφάνεια της καθημερινότητας και των εμπειριών μας από αυτή και καταδυόμαστε στο πιο μεγάλο βάθος. Ξεχνάμε τα βάσανα της πρωταγωνίστριας της διαφήμισης μιας ελληνογαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας και μηδενίζουμε το κοντέρ μας. Όταν βιώσουμε αυτή την εμπειρία «επιστρέφουμε επάνω -γελώντας και παίρνοντας ανάσα- στη διπλοφωτισμένη τώρα επιφάνεια των πραγμάτων».

Άραγε οι κατασκευαστές πισινών στη Σαμοθράκη θα βουτήξουν πρώτοι;

Πηγή: tsakthan.blogspot.gr

Στην Αθήνα τα απόβλητα του Ασωπού

Στην Αθήνα θα καταλήγουν από εδώ και στο εξής τα βιομηχανικά απόβλητα της πιο μολυσμένης περιοχής της Ελλάδας, του Ασωπού.
 
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μεν μέτρα για τον καθαρισμό της περιοχής, ωστόσο δεν προβλέπει άμεσα έργα για την διαχείριση των αποβλήτων τα οποία μέχρι να γίνει, αν γίνει ποτέ, η κεντρική μονάδα στα Οινόφυτα, θα έρχονται στην Αθήνα.

Η μεταφορά των βιομηχανικών αποβλήτων του Ασωπού θα γίνεται με πιστοποιημένα από την ΕΥΔΑΠ βυτιοφόρα στο ΚΕΛ της Μεταμόρφωσης κι από εκεί στη Ψυτάλλεια. Το κόστος μεταφοράς θα επιβαρύνει τις βιομηχανίες και τα βυτιοφόρα θα ελέγχονται μέσω δορυφορικού συστήματος (GPS). Εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση για την πιστοποίηση των οχημάτων και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και βιομηχανιών.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή εκφράζονται έντονοι προβληματισμοί τόσο για την δυνατότητα του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης να δεχτεί το πλήθος και το είδος των αποβλήτων όσο και του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να επεξεργάζεται αστικά απορρίμματα κι όχι βιομηχανικά απόβλητα.

Το πολιτικό δίλημμα είναι να ορίσουμε της βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συγκροτηθεί η πολιτική γης

γράφει ο Μπάμπης Μπιλίνης*

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι προωθείται «μία συνολική και ολιστική προσέγγιση στη ρύθμιση του χώρου» και ότι «οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται σπονδυλωτά με σειρά νομοθετημάτων, που επιλύουν χρόνια προβλήματα και οδηγούν
με την ολοκλήρωσή τους σε μία νέα εθνική πολιτική γης».

Το πολιτικό όμως δίλημμα είναι να ορίσουμε της βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συγκροτηθεί η πολιτική γης. Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ η γη είναι δημόσιο αγαθό. Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το κάθε κομμάτι της θεωρείται ότι ανήκει στο αδιαίρετο σύνολο της γης είναι δημόσιο αγαθό και η όποια επέμβαση στο χώρο πρέπει να εξυπηρετεί «το σκοπό της προστασίας του δημόσιου αγαθού για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών»

Γενικό πωλητήριο έχει βάλει το ΤΑΙΠΕΔ στο νησί της Κέρκυρας.

Χαρείτε τη βόλτα στο λιμάνι όσο είναι καιρός
Γενικό πωλητήριο έχει βάλει το ΤΑΙΠΕΔ στο νησί της Κέρκυρας. Αν τελεσφορήσουν τα σχέδια του Ταμείου -δήθεν- Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το νησί θα γδυθεί από υποδομές και παραλίες, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην τουριστική και οικονομική του ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων παραδόξων, αν πουληθεί το λιμάνι του νησιού, που περιλαμβάνεται στα προς πώληση ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης της Κέρκυρας δεν θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚ). Ετσι, θα μπορεί ελεύθερα να το εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης αγοραστής, αλλά ντόπιοι και τουρίστες θα πληρώνουν εισιτήριο για να κάνουν μια βόλτα στην παραλία της πόλης. Αν, βέβαια, ο ιδιώτης αγοραστής του ΟΛΚ έχει διάθεση να το επιτρέψει.

Η Κέρκυρα, που για αιώνες έχει δοκιμαστεί από αρκετές πολιορκίες από ξένους κατακτητές, αυτή τη φορά πολιορκείται εκ των έσω. Από την ίδια τη μητέρα-πατρίδα και την κυβέρνησή της. Η οποία, διά του ΤΑΙΠΕΔ, προσπαθεί να αρπάξει από το νησί και τους κατοίκους του ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες για να τις πουλήσει. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της 
η Επιτροπή που συνέστησε μέχρι να αναλάβει τα ηνία του δήμου η νέα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, η κυβέρνηση εκποιεί και προσπαθεί να απογυμνώσει το νησί από ό,τι δομεί την παρουσία της ελληνικής πολιτείας στην Κέρκυρα. Και κάνει λόγο για έναν ακήρυχτο πόλεμο που βιώνουν οι κάτοικοι, όχι από έναν εχθρικό στρατό, αλλά από την ασύμμετρη απειλή του ΤΑΙΠΕΔ.

Τι πωλείται

Ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής - Ποιοι βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για την καταστροφή των δασών μας

"Ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής" χαρακτηρίζουν την περασμένη Τρίτη έντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και 50 βουλευτών   Δείτε εδώ τους βουλευτές που ψήφισαν τον δασοκτόνο νόμο "υπερψηφίστηκε το χειρότερο από τα άρθρα" του δασοκτόνου νομοσχεδίου.

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.α.).

Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και τα άλση σε πόλεις.

Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη" επισημαίνουν οι οργανώσεις .
Εκτός από δασοκτόνο, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στο σύνολό του την περασμένη Πέμπτη (με εξαίρεση το επονείδιστο άρθρο 36, το οποίο ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία χθες), είναι ένα νέο μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Με την αποδοχή σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τη συνεχιζόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την αγνόηση όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σωρεία ασαφειών και φωτογραφικών ρυθμίσεων, ο νέος νόμος που ψήφισε η πλειοψηφία του Β’ Τμήματος Διακοπών της Βουλής αποτελεί ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς, η κρίση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης».

 Ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των πολιτών. 

 Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο για διατήρηση και ως πεδίο ανάπτυξης μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας και όχι ως αναλώσιμος πόρος.

Οι Σκουριές είναι μόνο η αρχή

του ΣΑΡΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ*
 
Τώρα που οι παρανομίες της ELDORADO γίναν νόμιμες με τη βούλα της Βουλής των Ελλήνων, ας κοιτάξουμε ξανά τα δεδομένα και τις προοπτικές. Ισχυριζόμουν πριν από λίγα χρόνια ότι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα προορίζεται να γίνει -και κατά τα φαινόμενα θα γίνει, γρήγορα μάλλον παρά αργά- ένα απέραντο εξορυκτικό πεδίο - και ένα ακόμα πιο απέραντο πεδίο απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων.


Στις Σκουριές κατασκευάζονται δύο λίμνες αποβλήτων, με τη δημιουργία φραγμάτων (150 μέτρων ύψους), στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο
Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με κινεζικές προδιαγραφές ως προς τους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Οι Σκουριές δεν θα είναι παρά μόνον η αρχή. Και κρίνοντας από τις μεθοδεύσεις του ξεκινήματος, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ποιες θα είναι και οι αντίστοιχές τους στη συνέχεια.

Ηρθε μόλις πριν από λίγες μέρες και το ατύχημα (η αβαρία) στο τύπου Σκουριών ορυχείο χαλκού-χρυσού στο Mount Polley του Καναδά, όπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα μεταλλευτικών αποβλήτων σκόρπισαν και μόλυναν με τοξικά και βαρέα μέταλλα όλη τη γύρω περιοχή, για να ξαναθυμηθούμε πόσο επικίνδυνο είναι το ευγενές σπορ της χρυσοθηρίας. Και αυτά στον Καναδά παρακαλώ, όχι στην Γκάνα, τη Νιγηρία ή την Κίνα.