Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τίνος είναι η εκπαίδευση, παιδιά;

γράφει ο Κλέαρχος Τσαουσίδης

Μια από τις πιο χρήσιμες τηλεοπτικές εκπομπές για την κατανόηση των παθογενειών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος θα μπορούσε να ήταν αυτή της περασμένης Δευτέρας στην ΕΡΤ.

Με δυο λόγια: να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται με τα ελληνικά σχολεία, τι έγινε, τι έρχεται, ώστε να δικαιωθεί και ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο συντονιστής της εκπομπής κ. Χαρίτος, χαμηλών τόνων και αξιοπρεπής, διάλεξε εκτός από τους καθ' ύλην αρμόδιους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και δύο δημοσιογράφους. Σταχυολογώ από τη συνεισφορά τους:

Με 3-0 κέρδισαν οι Κοπέλες του Πανιωνίου ΓΣΣ στο Βόλλεϊ το Χαλάνδρι (video)

γράφει η Δήμητρα Σέκη


Στο κλειστό Γήπεδο Αρτάκης στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής για τη φετινή σεζόν η Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών του Πανιωνίου
Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης ήρθε αντιμέτωπη με τον Γυμναστικό Σύλλογο Χαλανδρίου.

Ο Πανιώνιος κέρδισε το Χαλάνδρι με σετ 3-0.

Εκεί βρέθηκε η κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr για να καλύψει το παιχνίδι. Δείτε το video του αγώνα:

Βρώμικος πόλεμος πίσω από το νομοσχέδιο για τις άδειες για τις συχνότητες

Έχουν επιστρατευτεί όλοι: βουλευτές, ενώσεις, υπάλληλοι. Αν η μάχη δεν κερδηθεί μέχρι το Σάββατο, τότε το τηλεοπτικό κατεστημένο θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα.

Παρ’ όλο, όμως, που τα χτυπήματα είναι κάτω από τη μέση, το νομοσχέδιο Παππά είναι «καλά δεμένο» με σοβαρή μελέτη και ισχυρότατα επιχειρήματα.

Ο κύριος «αντίπαλος», η Digea πέρα από την κατά μέτωπον επίθεση, προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της και υπογείως, κρύβεται πίσω από την Κομισιόν, πίσω από την αντιπολίτευση και σήμερα το πρωί πίσω και από την πένα του Γιώργου Παπαχρήστου, αρθρογράφου των Νέων.

Εύκολα οι Άνδρες Βόλεϊ του Πανιωνίου επικράτησαν του Πανελληνίου με 3-0 (video)

γράφει η Δήμητρα Σέκη


Στο κλειστό Γήπεδο Αρτάκης στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής για τη φετινή σεζόν η Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.
ήρθε αντιμέτωπη με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Ο Πανιώνιος κέρδισε τον Πανελλήνιο με σετ 3-0.

Εκεί βρέθηκε η κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr για να καλύψει το παιχνίδι. Δείτε το video του αγώνα:

Η περίπτωση της κ. Σαββαΐδου

Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ήταν αναμενόμενη, καθώς η ίδια δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί από τη στιγμή που οι πράξεις της την οδήγησαν στον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Η άρνησή της να παραδώσει την εξουσία που κατείχε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τεκμήριο αθωότητας το οποίο ισχύει για όλους τους Ελληνες πολίτες.

Το προνόμιο της εξουσίας αφαιρέθηκε από την κ. Σαββαΐδου και όχι το τεκμήριο της αθωότητας.

Η συνέντευξη τύπου για το Ρέμα της Πικροδάφνης

Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης της περιοχής αλλά και του λεκανοπεδίου, το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», μία ένωση κατοίκων των Δήμων από τους οποίους διέρχεται, διοργάνωσε την Τετάρτη,
21 Οκτωβρίου, συνέντευξη τύπου στο κτίριο του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.

Παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη διάρκειά της εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, των δημοτικών αρχών και δημοτικών παρατάξεων των Δήμων της περιοχής, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κάτοικοι.

Διαβάστε στη συνέχεια τη θέση του «Δικτύου»:

Έχε το νου σου στο παιδί (του δημόσιου σχολείου)

του Ανδρέα Μπεντεβή

Οι σχέσεις/αναλογίες ανάμεσα στην δημόσια και στην ιδιωτική παιδεία αναδεικνύουν από πολλές απόψεις τα επίπεδα των ταξικών φραγμών και της ταξικής διαφοροποίησης που διεκπεραιώνει για λογαριασμό της κεφαλαιοκρατικής αναπαραγωγής ένα εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως, επίσης, αποκαλύπτει και το συνολικό επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων.

Ασφαλώς, ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μπορεί από μόνο του -και όντως έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα- να λειτουργεί σαν ένα ταξικό εργαστήρι διαχωρισμών ανάμεσα στους αυριανούς επιστήμονες και στους αυριανούς χειρωνάκτες.

Λατινοαμερικάνικη Μουσική στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 11.00πμ

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί, στο προαύλιο χώρο (θεατράκι) του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μουσικοχορευτικού
περιεχομένου Λατινοαμερικάνικης μουσικής.

Ο σκοπός μας, να διασκεδάσουμε τα παιδιά, να γνωρίσουν αυτή τη μουσική που τόσο αγαπάμε και κυρίως να δώσουμε τα ερεθίσματα για περαιτέρω ενασχόληση τους με τη μουσική και το χορό.

Με ιδιαίτερη χαρά μας, συμμετέχουν οι:

Πού πας, κυρά μου;

της Άννας Δαμιανίδη

Οδηγώ στην εθνική και στα πρώτα διόδια αναζητώ τα γραφεία της εταιρείας που εισπράττει διόδια.

Βγαίνω δεξιά, βλέπω κάτι σαν προκάτ σπιτάκι με το σήμα της επάνω, αλλά φραγμένο. Προχωράω λίγο και, χωρίς να το καταλάβω, κλείνω μια στενή δίοδο για το πίσω προκάτ σπιτάκι, που νόμιζα ότι είναι συνέχεια. Αμ δε.

Κάνω να βγω από τ' αυτοκίνητο, ακούω ένα επίμονο κορνάρισμα, πάει η ψυχή μου στην Κούλουρη, κοιτάζω δίπλα, ένα περιπολικό.

Ηλιούπολη: Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός", την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 8.00μμ

Η Δημοτική Κίνηση ”ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη”, σας προσκαλεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στα γραφεία της, Ηρώς Κωνσταντοπούλου & Ηρακλείτου 1, στην παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Παρασκευά - Βελουδογιάννη "Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός", που αναλύει τις βασικές θεματικές οι οποίες αναπτύσσονται στο φασιστικό λόγο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη με παράκληση για συνεισφορά τροφίμων για το Δίκτυο Αλληλεγγύης ΗΛΙΟΥ-πόλις

Πηγή: www.iliou-polis.gr

Διαβάστε σχετικά με το βιβλίο:

Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί, επί σκοπόν οι ιδιοκτήτες για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

γράφει η Άννα Ανδριτσάκη

Με στάση αναμονής από τους εκπαιδευτικούς και κατηγορηματική άρνηση από τους ιδιοκτήτες σχολείων έγινε η υποδοχή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με 13% για τα σχολεία και 6% για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, τα οποία κάνουν έκκληση για αναβολή του μέτρου και εφαρμογή από Σεπτέμβριο, ζητώντας, ουσιαστικά, την προσωρινή παραμονή στο 0% ΦΠΑ που, πλέον κι επισήμως, αφορά μόνο νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς - με το σκεπτικό ότι οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες.

«Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε τη μάχη για να απαλειφθεί. 
Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε τον υπουργό που αποφάσισε να μας δεχτεί.», είπε ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Δάσκαλοι στο εδώλιο γιατί έκαναν το καθήκον τους

γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Δύο δάσκαλοι, ο Παντελής Βαϊνάς και ο Γιώργος Χρόνης, αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, μηνύθηκαν από υποψήφιους διευθυντές μετά τις κρίσεις των
διευθυντών του 2011.

Ως λόγοι για τις μηνύσεις των υποψήφιων διευθυντών αναφέρονται η «παράβαση καθήκοντος» και η «κατάχρηση εξουσίας» και όλα αυτά γιατί βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό από τους αιρετούς.

Χρειάζεται να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι αιρετοί στη βαθμολόγησή τους πήραν υπόψη τους τις καταγγελίες (από συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας) που είχαν εις βάρος τους οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι για αυταρχική συμπεριφορά.

Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν

… Απέναντι στην ελεγχόμενη συχνά γραφειοκρατική διεκπεραίωση των διδακτικών μας καθηκόντων οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Freire όχι μόνο συνεισφέρουν στον προβληματισμό για το ρόλο της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Μιλάμε για μια απελευθερωτική παιδαγωγική πράξη, που κάνει τον άνθρωπο περισσότερο άνθρωπο και ανοίγει δρόμους προς την ελευθερία, προς μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία...

PAULO FREIRE, Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν,
εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα 2006.

Μπράβο, ρε Στάθη!

γράφει ο Θανάσης Καρτερός

"Το έπος της κατουρημένης ποδιάς" του Στάθη
εννέα μήνες πριν (19/3) στον ενικό.
Αναγνωσμένο με τον τρόπο που ο ίδιος φαντάζεται
ότι το ερμηνεύουν σήμερα οι εναπομείναντες...
Αφιερωμένο στον ίδιο από τους εναπομείναντες.
Να σας πω την αλήθεια, το πήρα και κάπως προσωπικά το σημείωμα του Στάθη προχτές στον "Ενικό".

Όχι για την κριτική, την πολεμική, την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του. Τέτοια γράφτηκαν και θα γραφτούν ακόμα πολλά.

Αλλά γιατί έχει πάρει μια σκούπα και μας πετάει όλους στα σκουπίδια. Όλους όσοι επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξετσίπωτοι, ρεμάλια, αυτόμολοι! Κι άλλα κι άλλα. Ακόμα και Έσχατοι των Κλαζομενίων και υπομείονες
των Αβδηριτών!

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Δήμο Τσακνιά στο Μουσείο Μπενάκη, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 7.00μμ


Καναλάρχες καλούν …Βρυξέλλες

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς, πού τελικά θα καταλήξει η υπόθεση με τον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, είναι η προκλητική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εγχώρια διαπλοκή.

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Το μήνυμά της σαφές: «Εμείς θα ελέγχουμε την ενημέρωση»! Άλλωστε ήδη έχουν βρεθεί και οι σύμμαχοι που παράσχουν πολιτική στήριξη: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ…

Άγ. Δημήτριος: Σεμινάριο εκπαίδευσης σε θέματα βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, τον κοινωνικό
συνεταιρισμό «Άνεμος Ανανέωσης», και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση των Δήμων και της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας».

Το σεμινάριο θα γίνει στο Δημαρχείο, 2ος όροφος, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 - 16:00.

Συγκομιδή ελιών στη Γλυφάδα και παραγωγή λαδιού με κινητή μονάδα

Γλυφαδιώτικο λάδι σκοπεύει να βγάλει την ερχόμενη Δευτέρα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Γλυφάδας, μαζεύοντας τις ελιές από τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου!

Η συγκομιδή των ελιών θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού θα παραχθεί μέσω κινητής μονάδας, μέσα στους προαύλιους χώρους σχολείων της Γλυφάδας.

Αρχίζουν τα επί πληρωμή προγράμματα «Άθλησης & Πολιτισμού» στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Τα νέα προγράμματα Άθλησης και Πολιτισμού για παιδιά και ενήλικες εγκαινιάζει για φέτος ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και
Παιδικής Αγωγής του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν ως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στα γραφεία του ΟΑΠΠΑ (Αφροδίτης 2, πρώην δημαρχείο Βουλιαγμένης) αιτήσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα.

80 επιπλέον παιδιά του Δήμου Καλλιθέας στον Παιδικό Σταθμό του Π.Ε.Ν.

Ο Δήμος Καλλιθέας υπέγραψε με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (Π.Ε.Ν.) προγραμματική σύμβαση με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του και την υποχρέωση του Ιδρύματος να λειτουργήσει νέο τμήμα παιδικού σταθμού στις εγκαταστάσεις του δυναμικότητας 80 παιδιών.

Ο νέος παιδικός σταθμός του Π.Ε.Ν. είναι κατάλληλα εξοπλισμένος με το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό και στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του.

Παρόντες στην τελετή του αγιασμού ήταν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καπάταης, εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Άγιος Δημήτριος: Σεμινάρια για γονείς βρεφών και νηπίων - Αιτήσεις μέχρι 6 Νοεμβρίου


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, "ΗΛΙΟΣ" προγραμματίζει πρωινά ή απογευματινά σεμινάρια για γονείς βρεφών και νηπίων, με στόχο την υποστήριξή τους στο γονεϊκό του ρόλο.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες: