Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Στο Μπραχάμι η εκστρατεία για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Κομπάνι

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το δίκτυο αλληλεγγύης "ΠΡΑΞΗ" παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τους πρόσφυγες του Κομπάνι, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας αλληλεγγύης, που συνδιοργανώνουν ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο, το ΚΕΘΕΑ, η Αλληλεγγύη για Όλους, το Συντονιστικό κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων αλληλεγγύης Αττικής και η ΑΔΕΔΥ.
 
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Αρβανίτης (διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο»), ο Βασίλης Καρδάσης (ιστορικός), ο Πέτρος Κατσάκος (δημοσιογράφος) και η Λυδία Κονιόρδου (ηθοποιός).

Η τρέχουσα κατάσταση στο Κομπάνι φωτίστηκε από διάφορες οπτικές γωνίες, με επιχειρήματα και μαρτυρίες των εισηγητών. Από αυτές ξεχωρίζουμε την τοποθέτηση του ιστορικού Βασίλη Καρδάση, ο οποίος, θυμίζοντάς μας πως "κάνουμε ιστορία σε μια προσπάθεια να μελετήσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν", έκανε αναφορά στους γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους που διαμόρφωσαν την παρεμβατική καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική δυτική πολιτική στη Μέση Ανατολή μέχρι σήμερα.

Η Ριζοσπαστική Οικολογική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ» για τους Σύριους πρόσφυγες

Η Ριζοσπαστική Οικολογική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ», εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στους πρόσφυγες πολέμου
από την Συρία που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση διαρκείας στην πλατεία Συντάγματος και ζητούν:
α) Να επιτραπεί η νόμιμη με επίσημα έγγραφα μετακίνησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας οι χώρες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουν από την κοινοτική οδηγία 55/2001( στην Ελλάδα έχει ενσωματωθεί στο ΠΔ 80/2006) προκειμένου να ζητήσουν εκεί διεθνή προστασία, ως θύματα πολέμου και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους μακριά από τη φρίκη του πολέμου.
β) Να τους παρασχεθεί στέγη και τροφή για το διάστημα που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
Οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα δικτατορικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζονται καταρχήν ως παρείσακτοι «λαθρομετανάστες» στο Αιγαίο, με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Όσοι καταφέρουν να περάσουν στην Ελληνική ενδοχώρα, εγκλωβίζονται από τη συνθήκη Δουβλίνο 3 που αναθέτει στην πρώτη χώρα εισόδου της ΕΕ να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου και να τους υποδεχθεί.

Η Αλληλεγγύη στην Κατοχή και Σήμερα: Εκδήλωση στον Άγιο Δημήτριο, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου "Η Πράξη" σας προσκαλεί στη συζήτηση: "Η Αλληλεγγύη στην Κατοχή και στο Σήμερα", που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του δικτύου (Θουκυδίδου 75) την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη και εθελοντές τοπικών δικτύων αλληλεγγύης. Ο συντονισμός θα γίνει από την πανεπιστημιακό Γεωργία Πετράκη.

Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές μπορούμε να βρούμε ανάμεσα στα κινήματα αλληλεγγύης που αναδύθηκαν και έδρασαν τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής και στις κινήσεις αλληλεγγύης που παρατηρούμε στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση του σήμερα; Η ιστορικός θα φωτίσει αυτές τις πλευρές της ιστορίας και του παρόντος. 
Ποιες μορφές παίρνει η αλληλεγγύη στις μέρες μας και τι ανθρώπινες ανάγκες καλείται να καλύψει; Οι άνθρωποι που κάνουν την αλληλεγγύη πράξη καθημερινά, θα μοιραστούν μαζί μας τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον μουσικό Μάρκο Κωσταντάκη, που θα παίξει κρητική λύρα και τους Doumanians, τη ρεμπέτικη κομπανία Ασυρμάτου.

Σας περιμένουμε την Παρασκευή στις 19:00, να ακούσουμε ενδιαφέρουσες ομιλίες, να ανταλλάξουμε απόψεις και να ψυχαγωγηθούμε!

Περισσότερες πληροφορίες:


Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ
Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος
693 2528 205 - www.praxiallilegiis.blogpsot.gr

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορτζίδης και Βαζαίος

Έγγραφη διαμαρτυρία για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσαν οι παρατάξεις του Χρήστου Κορτζίδη και του Ευάγγελου Βαζαίου
"Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης" και "Ξανά η Πόλη Μπροστά" και δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με την παράκληση να διαβαστεί στο σώμα, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκλεγμένος με το συνδυασμό του Ευάγγελου Βαζαίου παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο Γιάννη Τσαρπαλή.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παρόλο που σχολίασε την επιστολή δεν την διάβασε στο σώμα για να λάβει γνώση του περιεχομένου της.

Η κοινή επιστολή της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:

Μανώλης Γλέζος: «Στην Ελλάδα θα έρθει στην εξουσία ο λαός» (video)

Με νέα Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιστό στην αρχή της ληστείας των λαών υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα που στηρίζεται και πάλι στη θεοποίηση του χρήματος. Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ντυθεί με τα κοστούμια της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Στην πραγματικότητα, το Συμβούλιο μηχανεύεται με ποιο τρόπο θα προστατευθούν αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως αυτή στην Ελλάδα, όπου, ενώ η πραγματική δύναμή της είναι 106 έδρες, χάρη στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, κλέβοντας 50 έδρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποκτά πλειοψηφία και κυβερνά με 156 βουλευτές.


Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επεμβαίνει με αντιδεοντολογικές δηλώσεις, επιχειρώντας να σώσει την "οικεία" του κυβέρνηση.


Δικαιολογήθηκε χθες, λέγοντας ότι ως πολίτης δικαιούται να έχει γνώμη. Βεβαίως ναι. Αλλά μιλά ως Πρόεδρος της Κομισιόν και εκμεταλλεύεται τη θέση του για να επηρεάσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 
Ας έχει όμως υπόψη του πως, ό,τι κι αν κάνει, στην Ελλάδα θα έρθει σε λίγο στην εξουσία ο λαός».

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην ΕΕ

Μετά από 12 χρόνια συζητήσεων, στα πλαίσια του Κοινού Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (Joint Transfer-pricing Forum), πού έχουν
καταλήξει τα κράτη μέλη αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροαποφυγής μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών (tranfer-pricing);

Αυτό το ερώτημα απευθύνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει την πρόσφατη επιστολή των Υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ζητούν "από την Κομισιόν, την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής των μεγάλων εταιρειών μέσω φορολογικών παραδείσων, από τη μια, και τη χρήση φορολογικών και χρηματοπιστωτικών συμφωνιών, από την άλλη", ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν σκοπεύει να "αναπτύξει τη δική της, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών ή θα περιοριστεί σε μια ήπια εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ".

Τι πάθατε καλέ;... (Η θλίψη της κυβέρνησης με τον φακό του Μάριου Λώλου)

Η συγκεκριμένη φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει ανάγλυφα την κατήφεια στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και όλων των κυβερνητικών στελεχών για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας της προεδρικής εκλογής...

Εμείς έχουμε bonus άλλες δύο, μία του Αντώνη ... και μία του Βαγγέλη... δείτε τις...



... κι εμείς έχουμε ακόμα μία για "τον αγύριστο"!!!

Χαριστικό παζάρι, από το " Άνω Κάτω στο Καλαμάκι", τα δυο επόμενα Σαββατοκύριακα

Η Δημοτική Κίνηση ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι και η Πρωτοβουλία  Αλληλεγγύης Αλίμου διοργανώνουν χαριστικό παζάρι.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν να φέρουν ρούχα, βρεφικά είδη, βιβλία, παιχνίδια, κοσμήματα και άλλα μικρά αντικείμενα, στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου
ώρες 10:30 - 13:30, στα γραφεία του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ (Παλαμηδίου 12-16) αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χαριστικού παζαριού στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί.

Όλα τα είδη που συγκεντρώνονται θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.

Το χαριστικό παζάρι θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96, Άλιμος) ώρες 10:00 - 16:00:
  • Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
  • Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.
Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Εφηβικές Ανησυχίες: ​φαγητό εκτός σπιτιού, γρήγορο φαγητό

Μια από τις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες των εφήβων είναι το γρήγορο φαγητό, αυτό δηλαδή που προορίζεται για γρήγορη κατανάλωση, χωρίς να απαιτεί την «ιεροτελεστία» του γεύματος.

Η έξοδος σε φαστ-φουντ, πιτσαρία, σουβλατζίδικο, σαντουιτσάδικο είναι για τους εφήβους κάτι περισσότερο από μια απλή βόλτα για να φάνε, ενώ ευχαρίστως απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό και στο σπίτι παραγγέλνοντας.

Για τις αγαπημένες τους αυτές γευστικές προτιμήσεις οι έφηβοι ακούνε πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικότερα από τους γονείς, αλλά και άλλους ενήλικες, διότι η ποιότητα του γρήγορου φαγητού σε γενικές γραμμές δεν το καθιστά μια θρεπτική επιλογή.

Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με το «σπιτικό», το γρήγορο φαγητό είναι σχεδόν πάντα πιο πλούσιο σε λίπος, ειδικά κορεσμένο λίπος, αλάτι, ζάχαρη και πιο φτωχό σε διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Επίσκεψη της Νάντιας Βαλαβάνη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα

Η γνωστή συγγραφέας και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη επισκέφτηκε την Παρασκευή
12 Δεκεμβρίου το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ) όπου και έγινε δεκτή από αντιπροσωπεία της οργάνωσης.

Η επίσκεψη της κ. Βαλαβάνη είχε σκοπό να δει και να πληροφορηθεί από κοντά τη δράση του ΚΙΦΒ και ταυτόχρονα να εκφράσει την στήριξη στο έργο που πραγματοποιείται, καθώς η ίδια, μεταξύ των άλλων, ήταν ένα από τα μέλη εκείνα του ελληνικού κοινοβουλίου, που είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σοβαρό ζήτημα του «Αιγινήτειου» νοσοκομείου, το οποίο είχε παρανόμως σταματήσει την χορήγηση φαρμάκων στους άπορους της Πρόνοιας!

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κ. Βαλαβάνη ότι η μάχη αυτή είχε στεφθεί με νίκη και ότι το Αιγινήτειο χορηγεί κανονικά τα φάρμακα στους δικαιούχους της Πρόνοιας.

Ένα αλλιώτικο σχολείο

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας στρέφονται προς την καλλιέργεια. Η αστική γεωργία κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Αττική, είτε με μεμονωμένες προσπάθειες σε κήπους, βεράντες ακόμη και ταράτσες, ενώ διαρκώς νέες συλλογικές προσπάθειες, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ομάδες που αξιοποιούν αδόμητους χώρους και καλλιεργούν, εφαρμόζοντας τις αρχές της οικολογικής (βιολογικής) γεωργίας (παράδειγμα στην περιοχή μας ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό).

Επίσης εξαιτίας της κρίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ως μια πιθανή διέξοδο, που θα λύσει το ζήτημα της επιβίωσης, τη φυγή από τα αστικά κέντρα και την ενασχόληση με την γεωργία στα πάτρια εδάφη.

Ωστόσο, άμαθοι οι περισσότεροι από εμάς από την αγροτική ζωή, ίσως και άμαθοι από την χειρωνακτική εργασία γενικότερα, συχνά έχουμε φαντασιώσεις για αυτήν την ενασχόληση με τη γη, που υπαγορεύονται από εικόνες βουκολικές, αλλά και από την βαθύτερη, προσωπική ανάγκη του κατοίκου της πόλης να ζήσει στη φύση.