Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Αιθαλομίχλη: δηλητήριο για παιδιά και έμβρυα - Τι πρέπει να κάνουμε

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και ο νυχτερινός ουρανός στις πόλεις και ειδικά στην Αθήνα είναι καλυμμένος από ένα πέπλο αιθαλομίχλης. Η μυρωδιά του καμμένου ξύλου είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία και ειδικά των μικρών παιδιών και των εμβρύων.

Η αιθαλομίχλη προκαλείται από την καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση, όπως σκουπίδια, πλαστικά, βαμμένα ξύλα κλπ.

Τήλος: το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί με 100% ΑΠΕ πήγε Παρίσι

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με αναζωπυρωμένες ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του φαινομένου του Θερμοκηπίου ολοκληρώθηκε
η 21η Πλανητική Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP21).

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στο χώρο της Έκθεσης από το πρωτοποριακό έργο TILOS, το οποίο υλοποιείται στο ομώνυμο νησί της Τήλου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020.

Κορυφαία μουσικά σύνολα στο Πεδίον του Άρεως, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου

Για δεύτερη χρονιά φέτος ο πολιτισμός και οι πολίτες ξανά στο Πεδίον του Άρεως.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και τη σύμπραξη της Καμεράτα - Ορχήστρας Φίλων Μουσικής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), της Μπάντας και Ορχήστρας της Πυροσβεστικής, του Ωδείου Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις από τις 26 ως τις 30 Δεκεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως.

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν όλες τις εκδηλώσεις ορισμένων από τα κορυφαία μουσικά σύνολα της χώρας μας.

Κόστα Ρίκα: Ο παράδεισος της πράσινης ενέργειας

Η Κόστα Ρίκα μπορεί να είναι υπερήφανη ότι σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που παρήγαγε το 2015 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας τη μικρή
αυτή χώρα τής Κεντρικής Αμερικής, παγκόσμιο ηγέτη στην πράσινη ενέργεια.

«Κλείνουμε το 2015 με 99% πράσινης ενέργειας!» ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας (ICE) της Κόστα Ρίκα στο Facebook, γράφοντας ότι «η ενέργεια που παρήχθη... το 2015 είναι κατά 98,95% από ανανεώσιμες πηγές».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η χώρα κατάφερε να καλύψει 285 ημέρες του χρόνου, από 1η Ιανουαρίου έως 17 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προς επανεξέταση της καταστροφικής πολεοδομικής νομοθεσίας των τελευταίων ετών

Στην αναθεώρηση της μνημονιακής πολεοδομικής νομοθεσίας, η οποία παρήχθη μαζικά από το 2011 έως το 2014 με έντονα τα πελατειακά χαρακτηριστικά και απορρύθμισε κάθε κανόνα στην οργάνωση των πόλεων και των οικισμών, φορτώνοντας με επιπλέον δραστηριότητες τις εκτός σχεδίου περιοχές, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πέντε ομάδες εργασίας θα προχωρήσουν στη σύνταξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Απειλείται με εξαφάνιση ο σολομός

Σολομός από την Ιρλανδία, καπνιστός σολομός από την Σκωτία, βιολογικός άγριος σολομός.

Στα καταστήματα δημιουργείται η εντύπωση
στον καταναλωτή ότι υπάρχουν αναρίθμητα είδη, αλλά και μεγάλα αποθέματα σολομού.

Μια προσεκτική ματιά στη συσκευασία δείχνει ωστόσο ότι ο σολομός που συνήθως βρίσκουμε στο ράφι προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες.

Συνάντηση εκπροσώπων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές με τον Πάνο Σκουρλέτη (video ΕΡΤ3)

Με τον υπουργό περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη συναντήθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Παρουσίασαν αεροφωτογραφίες και βίντεο από το έργο στο όρος Κάκαβος.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι από τη φωτοαποτύπωση προκύπτει ότι έχουν γίνει υπερβάσεις στη δασική έκταση καθώς και στην πολεοδομική δραστηριότητα από την Ελληνικός Χρυσός.

Μια συνέντευξη συγκλονιστική: Εθελοντές ακτιβιστές, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι...

γράφει ο Στέφανος Μαντζαρίδης

Ελίζα Δημητρά
Βρίσκονται παντού. Όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη των συνανθρώπων τους.

Ξεκίνησαν από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της γης για να κάνουν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Λέσβο δεύτερο τους σπίτι. Άλλοι από την Μαλαισία, άλλοι από την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες,
τη Γερμανία κι όπου αλλού μπορεί να βάλει ο νους σας. Ανάμεσα τους και πάρα πολλοί από τη χώρα μας.

Νεαρά ως επί το πλείστον παιδιά που παράτησαν μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης τα σπίτια τους, τους φίλους, τις δουλειές τους για να ακολουθήσουν το κάλεσμα της καρδιάς τους. Δίχως καμία απαίτηση για οποιοδήποτε αντάλλαγμα πέρα από τη γαλήνη της ψυχής τους...

Ποιοι όμως είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι; Τι είναι εκείνο που τους δίνει δύναμη και κατευθύνει τα βήματά τους; Πόσο διαφορετικοί είναι απ' όλους εμάς που σχολιάζουμε και κριτικάρουμε τα πάντα εκ του ασφαλούς πίσω από μια οθόνη του υπολογιστή μας;

Οι πραγματικοί μαχητές και προστάτες της δημοκρατίας

γράφει ο Ράουα Καρέμ *


Είναι γνωστό σε όλους μας, ή μάλλον όχι ακριβώς σε όλους μας, ποιοι είναι οι πραγματικοί μαχητές και προστάτες της δημοκρατίας που πολεμούν την τρομοκρατική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «ισλαμικό κράτος» στην περιοχή της μέσης ανατολής και ειδικότερα στο Ιράκ, στο Κουρδιστάν και στην Συρία.

Η δίψα για δημοκρατία, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι προσπάθειες για την αναδιοργάνωση της μέσης ανατολής σε περιοχή όπου θα δεσπόζουν οι δημοκρατικές δομές είναι ο βασικός στόχος των κούρδων στην περιοχή.


Οι τελευταίοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες και έχουν προσφέρει χιλιάδες μάρτυρες στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και ενάντια στις μαζικές δολοφονίες των αμάχων στις περιοχές του Κουρδιστάν και της ευρύτερης περιοχής.

2015, η θερμότερη χρονιά της ιστορίας

Το 2015 ο υδράργυρος χτύπησε συχνά κόκκινο. Ακόμη και στη Γερμανία μετρήθηκαν φέτος έως και 40,3 βαθμοί Κελσίου. Το 2015 θα είναι μάλλον
η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Εννέα μήνες του 2015 έχουν σπάσει μέχρι στιγμής τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών:

ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.

Θέλουν να κρυφτούν μα η χαρά δεν τους αφήνει...


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η κυβέρνηση καταθέτει στη βουλή μέρος του παράλληλου προγράμματος, ένα πολυνομοσχέδιο 90 σελίδων με φιλολαϊκά μέτρα ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, επιδιώκοντας να απαλύνει τις επιπτώσεις των μνημονίων και να αποκαταστήσει αδικίες.

Μεταξύ των μέτρων η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων, η δυνατότητα απαλλαγής από δημοτικά τέλη ευπαθών ομάδων, η δημιουργία ΚΕΠ για κοινωνικά προγράμματα των φτωχών, η χρονική επέκταση του ανθρωπιστικού προγράμματος, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των ανέργων, η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία κλπ.

Σύσκεψη της Ρένας Δούρου με εκπροσώπους των κατοίκων του Ωρωπού για το θέμα του Ασωπού

Σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής μετά από αίτημα της
Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού (Ο.Σ.Ω.).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού.

Το μείζον ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου, ήσαν τα κύρια θέματα της συζήτησης.

Η «αλήθεια» σε σκονάκι…

γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου


Υπάρχει ένα ιστορικό ανέκδοτο από τα παλιά, που προσαρμόζεται οπουδήποτε και μπορεί να επικαιροποιηθεί οποτεδήποτε…

Στην εποχή του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, ο Ρήγκαν και ο Μπρέζνιεφ αποφασίζουν λέει να τρέξουν οι δύο τους μόνον, σε έναν αγώνα δρόμου 100 μέτρων.


Την κούρσα κερδίζει ο Μπρέζνιεφ και φυσικά ο μοναδικός αντίπαλος, ο Ρήγκαν, έρχεται δεύτερος.

Νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σε Βούλα, Βάρκιζα και Βουλιαγμένη

Ένα νέο σύστημα κάδων απορριμμάτων, που μειώνει σημαντικά τους ρύπους, οπτικούς και υλικούς και συμβάλει στην αποτελεσματική καθαριότητα
τοποθετήθηκε σε πολυσύχναστα σημεία του Δήμου Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης.

Στην κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης, στην πλατεία Ιμίων της Βούλας και στην πλατεία της Βάρκιζας το κομψό αυτό σύστημα υποδοχής οικιακών απορριμμάτων και ανακύκλωσης ισοδυναμεί με …12 κοινούς κάδους!

Κάτω από το έδαφος πραγματοποιείται συμπίεση των απορριμμάτων, αυξάνοντας σημαντικά τη χωρητικότητά τους.

Ζαγοροχώρια: Πάγωσε και ο ποταμός Βίκος!

Για πλήρη εικόνα, κλικ και στη συνέχεια:
διπλό κλικ & "Open image in new tab"
Ομίχλη, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Ιωαννίνων. Υπάρχει περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες λόγω της πυκνής ομίχλης.

Στα ορεινά του Νομού το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει πάνω από το μηδέν! Στην περιοχή του Ζαγορίου,ο ποταμός Βίκος, που είναι παραπόταμος του Βοϊδομάτη πάγωσε!!!

Οι εντυπωσιακές εικόνες με τα παγωμένα νερά του ποταμού είναι από την περιοχή των Κήπων, κάτω από το πανέμορφο τρίτοξο γεφύρι «Καλογερικό» ή «Πλακίδα».

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του μετρό, στο σταθμό "Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης"

Έγιναν, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, τα εγκαίνια της πρώτης Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του μετρό, στο σταθμό "Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης”, προϊόν συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και
Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Δημητρίου με τις «Συγκοινωνίες Αθηνών».

Μέσα από αυτή τη δράση δίνεται η δυνατότητα στους δημότες, στους κατοίκους και στους επισκέπτες του σταθμού να προσεγγίσουν την έννοια της παραδοσιακής δημόσιας βιβλιοθήκης, χωρίς διαδικασίες και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Θα παραμένει ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού και όλες τις μέρες της εβδομάδας.