Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου αποτυγχάνει: Δήλωση του Μπάμπη Μπιλίνη


Με αφορμή τα στοιχεία του 1ου τετραμήνου 2018 που δείχνουν αύξηση στις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων του  Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Μπάμπης Μπιλίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου αποτυγχάνει:
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ οι ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων του  δήμου αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Δείτε εδώ τα στοιχεία' τετράμηνο 2018)

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους το 2020, θα πρέπει οι δήμοι της χώρας να μειώσουν τα σύμμεικτα αστικά απορρίμματα που συλλέγουν, κατά 50% με δράσεις διαλογής στην πηγή, δηλαδή με πρόληψη, προετοιμασία επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωση και οργανική ανακύκλωση.
Ο ίδιος ο Δήμος στο Τοπικό Σχέδιο που ενέκρινε το 2015 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε για χωριστή συλλογή του  47% από το σύνολο των συλλεγόμενων  σύμμεικτων.
Αντί να προσεγγίζει τον στόχο, αυξάνει τα σύμμεικτα (δηλαδή το περιεχόμενο του πράσινου κάδου και την αστοχία του μπλέ). Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και υποδομές, ώστε ο κάτοικος της περιοχής να διευκολυνθεί, να κάνει διαλογή στην πηγή των αποβλήτων, που παράγει.

Ως δημοτική κίνηση από το 2017 είχαμε προτείνει με υπόμνημα την σταδιακή εφαρμογή του τοπικού σχεδίου: 

Το θέμα δεν είναι μόνο οι επαπειλούμενες κυρώσεις από ΕΕ, είναι θέμα πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αλληλεγγύης.»

12-11-2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου