Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δέσμευση της Ρένας Δούρου «Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών»

Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, όπως δεσμεύτηκε η Ρένα Δούρου κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και μαθητές από σχολεία του Λεκανοπεδίου.

«Ευχαριστώ τους γονείς και τα παιδιά που διεκδικούν. Διεκδικούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στην Παιδεία. Ένα δικαίωμα που προϋποθέτει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβασή τους στα σχολεία, η οποία αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Υποχρέωση που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Περιφέρεια Αττικής», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δούρου.

«Οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να δράσουν μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. Μια ΚΥΑ που διαπνέεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, αυτή που υποτάσσει το δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο στην ανάγκη των οικονομιών. Της περικοπής δηλαδή των δαπανών, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Οι τροπολογίες που αναγκάστηκε, υπό την πίεση της νέας Περιφερειακής Αρχής, να αποδεχθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιλαμβανόμενο τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η μεγάλη μείωση των δρομολογίων στην περίπτωση της πλήρους εφαρμογής της ΚΥΑ του 2013, είναι προσωρινές λύσεις για τη φετινή χρονιά», σημείωσε η περιφερειάρχης Αττικής.

Η Ρένα Δούρου στο πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace

Το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace επισκέφθηκε σήμερα στη Μαρίνα Φλοίσβου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη
από τους Αντιπεριφερειάρχες Βορείου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο και Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη.

Το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και τρόπους αντιμετώπισής της απασχόλησε τη συνάντηση της νέας Περιφερειακής αρχής με τον Νίκο Χαραλαμπίδη, Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, τον Δημήτρη Ιμπραήμ, συντονιστή εκστρατειών της οργάνωσης, καθώς και τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές και την Ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε η έλλειψη των απαραίτητων επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συμφωνήθηκε ότι οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης δεν μειώνουν την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ επιτείνουν την ενεργειακή φτώχεια και αφήνουν εκτεθειμένους τους κοινωνικά πιο αδύναμους στο υψηλό κόστος ενέργειας.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Oι επιδιώξεις της κυβέρνησης και οι στόχοι της αντιπολίτευσης

Ισχυροποίηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης ψάχνει η κυβέρνηση την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλει να δείξει ότι μπορεί από τώρα να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.
«Κλειδί» της ψηφοφορίας οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές. Πως διαμορφώνονται οι τάσεις και ποιοι είναι οι «Παρωνίστας». 

του Νίκου Τσιμπίδα
 
Ψηφοφορία στον αστερισμό του «ΠΑΡΩΝ»

Γρίφος για δύσκολους λύτες αποδεικνύεται η ψήφος εμπιστοσύνης για τα επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συσχετισμοί δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά ρευστή σε σχέση με τους στόχους που έχουν θέσει οι δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση θέλει να «χτυπήσει» ένα νούμερο μεγαλύτερο των 154 βουλευτών που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Ιδανικό μάλιστα για το Μαξίμου θα ήταν η κυβέρνηση να συγκεντρώσει έναν αριθμό που να πλησιάζει τους 160. Η σημαντική λεπτομέρεια σε αυτό το σενάριο είναι ότι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση δεν χρειάζεται απαραιτήτως να εκφραστεί με ένα ξεκάθαρο «ναι» κατά την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αρκείται και στο «παρών» και αυτό ακριβώς το κλίμα καλλιεργεί έντονα τις τελευταίες ώρες.

Π. Σκουρλέτης: «Μαύρη σελίδα για την ενημέρωση η κυβερνητική ΝΕΡΙΤ των παρεμβάσεων»

Με αφορμή την παραίτηση του Ανδρέα Ζούλα από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ενημέρωσης» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το ντόμινο των παραιτήσεων από το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, με τελευταία αυτή του κ. Ζούλα,  αναδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο το ζήτημα των  πολιτικών παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης στο σημερινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα.

«Η κυβερνητική ΝΕΡΙΤ των παρεμβάσεων, της μη μετάδοσης των πολιτικών δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ενημέρωσης του τόπου μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Κοτσιφάκης: «Πρωτοφανής και παράτυπη η περικοπή της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα»

Για την αυθαίρετη περικοπή μισθοδοσίας εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και τις κινήσεις της ΟΛΜΕ, μίλησε στο Κόκκινο ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Πηγή: stokokkino.gr
Για την αυθαίρετη περικοπή μισθοδοσίας εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και τις κινήσεις της ΟΛΜΕ, μίλησε στο Κόκκινο ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ. - See more at: http://stokokkino.gr/article/12288/TH-Kotsifakis-Protofanis-kai-paratupi-i-perikopi-tis-misthodosias-ton-ekpaideutikon-se-diathesimotita#sthash.XnDLOhaF.dpuf

Eurydice:Τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του δικτύου Eurydice, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της παγκόσμιας ημέρας εκπαιδευτικών (5 Οκτώβρη).
  
της Χριστίνας Βασιλάκη *
 
Η έρευνα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων - στην προσχολική, πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Όπως αναφέρει, στις μισές περίπου από τις 33 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η αγοραστική δύναμη των καθηγητών το 2014 εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο του 2009, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση κατά το 2013-2014.

Φωτεινή Κούβελα: Προσχηματικές οι ρυθμίσεις οφειλών που προωθεί η Κυβέρνηση

Με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Κούβελα έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται από την τήρηση του μνημονίου. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ της παραπαίουσας κυβέρνησης στην προσπάθεια της να κερδίσει εκλογικό χρόνο.
 
Καμία ουσιαστική παρέμβαση δε γίνεται για τη μείωση των υψηλών χρεώσεων διατηρώντας το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια στο 4,5% περίπου την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 1,5%, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η λύση δε βρίσκεται στις αποσπασματικές διαφημιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων το οποίο να είναι ενταγμένο σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δίνει συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πολιτική δέσμευση για άμεση υλοποίηση του, γεγονός που αποδεικνύεται από τη δημοσίευση της πρότασης νόμου για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Χαρά Καφαντάρη για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (video)

Δείτε εδώ το video με την τοποθέτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας Χαράς Καφαντάρη στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία που απευλευθερώνει περαιτέρω την αγορά του φυσικού αερίου.