Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μιλώ για το σχολείο


Με αεροβόλο μάλλον σημάδεψαν άγνωστοι τα τζάμια του κεντρικού κτιρίου στο 1ο δημοτικό σχολείο Ελληνικού κάποια στιγμή μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Χθες, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου βρήκαμε τα σπασμένα γυαλιά και τις τρύπες να μας φέρνουν στο μυαλό περιστατικά και γεγονότα από άλλες εποχές…

Σχολείο: καθημερινός τόπος συνάντησης, προσπέρασης κι αναφοράς για τόσους ανθρώπους κι ακόμα περισσότερες ηλικίες και ιδέες. Από το σχολείο ερχόμαστε όλοι, ακόμα κι αυτοί που έχουν χρόνια να περάσουν την πόρτα του κι εκεί επιστρέφουμε μοιραία οι περισσότεροι, είτε για να εργαστούμε, είτε κρατώντας από το χέρι το πρωτάκι της καρδιάς μας.

Δε μας αρέσει που μικραίνει στα μάτια μας, καθώς εμείς μεγαλώνουμε ανεπανόρθωτα, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να βρούμε εκεί κάτι που να μας θυμίζει τον εαυτό μας μαθητή, μιας και η ανάμνηση του παιδιού μέσα μας είναι από μόνη της η παρηγοριά και συχνά το αντίδοτο της ενηλικίωσης…

Αλλά κι εκείνο γερνάει μαζί μας και χρειάζεται όλο και περισσότερη φροντίδα, ενώ καθημερινά δέχεται σκληρές επιθέσεις από τους επίσημους κι ανεπίσημους επισκέπτες του!

Καταρχήν κάθε σχολείο που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα κάγκελο λιγότερο, σαν βγαλμένο δόντι… Πώς συμβαίνει και το κενό γίνεται η δεύτερη και καλύτερη πόρτα του είναι από μόνο του μυστήριο και κοινό μυστικό.

Ο Βασιλιάς της Ασίας, του Γιώργου Χειμωνά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής , μετά την επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, την παράσταση «Ο βασιλιάς της Ασίας».  

Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Χατζής, συνθέτοντας φράσεις από το σύνολο του πεζογραφικού και μεταφραστικού έργου του Γιώργου Χειμωνά.

Ποιητής: Αρχίζει μια αναγέννηση. Μια απροσδόκητη αναγέννηση φύσηξε απότομα πάνω από σφαγές λαών κι αδιάφορη για τις σφαγές…..Πρόκειται να έρθει το νέο είδος των ανθρώπων. Μια νέα ράτσα. Οι παλιοί άνθρωποι κι αυτός ο τρομαγμένος λαός πρέπει να εξαφανιστούν».


Γυναίκα:«…Δεν αγαπάω την τέχνη. Είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη ζωή. Όμως εγώ σεβάστηκα την σχέση του με την τέχνη. Δεν είχε άλλη ζωή από την τέχνη κανέναν άλλο τρόπο να ζει. Πόσες φορές τον λυπήθηκα γι’ αυτό… αγαπάω σημαίνει κάνω ένδοξο έναν άνθρωπο».

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Χώρου Αλληλεγγύης και Δράσης ΥΠΟΣΤΕΓΟ να συγκεντρώσει ρούχα και σκεπάσματα για τους μετανάστες
κρατούμενους στα κρατητήρια Ελληνικού, διοργανώνεται πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο 18/10, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σουρμένων.

Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από τους "Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι" αναφέρει τα παρακάτω:


Στο Ελληνικό λειτουργούν κρατητήρια μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται παράνομα, σε άθλιες συνθήκες, για πάνω από 20 μήνες, χωρίς να υπάρχει ποινικό αδίκημα που να τους βαραίνει, με μόνη δικαιολογία την έλλειψη άδειας παραμονής!

Οι μετανάστες στοιβάζονται σε κελιά 3 επί 3, πάνω από 20 άτομα στο κάθε ένα.

Τον Ιούλιο του 2011 νεαρός μετανάστης από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του στα εν λόγω κρατητήρια, όταν αρνήθηκαν προκλητικά και  κατ’εξακολούθηση να του προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα αισθανόταν αδιαθεσία.

Πριν μερικές μέρες, την 1η του Οκτώβρη, τρείς μετανάστες διεκδικώντας την απελευθέρωσή, τους αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Στη συνέχεια έγινε μικρή εξέγερση που κατεστάλη βίαια από την αστυνομία. Οι δύο από τους τρείς μεταφέρθηκαν σε άλλα κρατητήρια και ο ένας αφέθηκε ελεύθερος.

Καλούμε σε μικροφωνική και πορεία το Σάββατο 18/10, στις 12:00 στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό.

Όλη την εβδομάδα, από τις 19:00 έως τις 22:30 θα συγκεντρώνονται στον Χώρο Αλληλεγγύης και Δράσης «ΥΠΟΣΤΕΓΟ» (25ης Μαρτίου 38 Αργυρούπολη) ρούχα και σκεπάσματα για τους μετανάστες.

Παρουσίαση βιβλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ (12-10-1944).

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, ΣΤΙΣ 8:00 MM, ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 67, ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ "ΜΑΤΑΙΩΝ" ΠΡΑΞΕΩΝ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΕΥΜΑΡΟΣ", 
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ : 
ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΕΥΜΑΡΟΣ"
ΜΑΡΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΡΕΦΕΝΕ ΚΟΥΖΙΝΑ


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Από τη Γραμματεία