Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην κορυφαίο στέλεχος της πρωταθλήτριας των στεγαστικών δανείων τράπεζας και σήμερα υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε και επισήμως το σχέδιο της κυβέρνησης για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια. Το σχέδιο είναι απλό: Οι τράπεζες θα πάρουν τα σπίτια και θα επιτρέψουν για ένα διάστημα στους (τέως) ιδιοκτήτες να κατοικούν σ' αυτά πληρώνοντας ενοίκιο. Οι τράπεζες θα φτιάξουν πακέτα "κόκκινων" δανείων και θα τα πουλήσουν σε funds κοψοχρονιά για να αντλήσουν ρευστότητα. Τα funds, με τη σειρά τους, θα κυνηγάνε τους δανειολήπτες με εισπρακτικές εταιρείες και στο τέλος θα πάρουν τα σπίτια. Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τον πειρασμό να θυμίσει ότι στις εκλογές η μεγάλη απειλή ήταν "θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μας πάρει τα σπίτια".

Το να περιέλθουν τα σπίτια -όπως και οι επιχειρήσεις- στα χέρια των τραπεζών, με επικεφαλής μάλιστα τους ίδιους τραπεζίτες που έδιναν αφειδώς δάνεια και έπαιρναν μπόνους, διατυπωνόταν ως μαθηματική συνέπεια της κρίσης και του χειρισμού του τραπεζικού σκέλους της κρίσης. Το Δημόσιο, οι φορολογούμενοι, έχουν ρίξει στο βαρέλι χωρίς πάτο των τραπεζών πάνω από 200 δισ. από την αρχή της κρίσης, χωρίς οι τράπεζες να επιστρέφουν στην οικονομία ως ρευστότητα δεκάρα τσακιστή. Μάλιστα η ύφεση, η καχεξία της οικονομίας, η ανεργία, η αδυναμία πολλών δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους οφείλονται εν πολλοίς στον τραπεζοβαρή χειρισμό της κρίσης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Σήμερα, αντί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη σεισάχθεια που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχωρά στην πιο μαζική αναδιανομή πλούτου από τις λαϊκές τάξεις προς τις οικονομικές ελίτ και στην πιο βίαιη αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας επί τα χείρω με την κατάργηση της μικρής ιδιοκτησίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Εάν βέβαια τα σχέδια της κυβέρνησης ευοδωθούν, πράγμα που δείχνει κάθε μέρα και πιο απίθανο.

Πηγή: www.avgi.gr