Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Γ. Δραγασάκης: Αν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού

Το πρόβλημα ρευστότητας "είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος" τονίζει σε συνέντευξή του στην "Αυγή" ο Γιάννης Δραγασάκης και επισημαίνει ότι η χώρα δεν έχει λάβει χρήματα από τον Απρίλιο του 2014, με εξαίρεση 1 δισ. ευρώ, και το πρόβλημα επιτείνεται "από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα".

Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, τονίζει με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, "μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε".

Επισημαίνει, πάντως, ότι "δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας" και ότι πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία "με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου" και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου. Ο Γ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου έδειχνε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα, δηλαδή από τα τέλη Φεβρουαρίου "το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να πληρώσει κανονικά τους μισθούς".

"Γερούν, γερά!" από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Αναμενόμενη η ένταση των διεθνών πιέσεων όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Εξίσου προβλέψιμη η ένταση των αντιδράσεων από ορισμένα τμήματα των κομμάτων της
αντιπολίτευσης, και ειδικότερα από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ (σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους στη Βουλή) και το Ποτάμι, που κατά περιπτώσεις εμφανίζονται περισσότερο προωθημένα ακόμα και από ορισμένους εκπροσώπους των δανειστών.

Ήταν χαρακτηριστική η αντίφαση ανάμεσα στο εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στις επαφές κορυφής του Αλ. Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης από τη μία και στη ζοφερή εικόνα που συνέθεσαν τις επόμενες ώρες η συντονισμένη επίθεση μετά το Eurogroup της Λετονίας και η συγχορδία τυφλών πυρών από στελέχη της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό από την άλλη.

Νάντια Βαλαβάνη: Ρύθμιση ώστε να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις (video)

«Θα πάρουμε μέτρα για τους μισθούς και τις συντάξεις», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι έρχεται ειδική ρύθμιση ώστε να «μην υπάρχει περίπτωση από δω και στο εξής να κατάσχονται μισθοί και συντάξεις».

«Θα πάρουμε μέτρα τέτοια ώστε να μπορούν να δουλέψουν και οι μικρές επιχειρήσεις που τους "πάγωναν" όλους τους λογαριασμούς ενώ είχαν ρυθμισμένα χρέη», πρόσθεσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:


Πηγή: left.gr
«Θα πάρουμε μέτρα για τους μισθούς και τις συντάξεις», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι έρχεται ειδική ρύθμιση ώστε να «μην υπάρχει περίπτωση από δω και στο εξής να κατάσχονται μισθοί και συντάξεις». - See more at: http://left.gr/news/n-valavani-rythmisi-oste-na-min-katashontai-misthoi-kai-syntaxeis#sthash.2G5ukVGK.dpuf
«Θα πάρουμε μέτρα για τους μισθούς και τις συντάξεις», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι έρχεται ειδική ρύθμιση ώστε να «μην υπάρχει περίπτωση από δω και στο εξής να κατάσχονται μισθοί και συντάξεις». - See more at: http://left.gr/news/n-valavani-rythmisi-oste-na-min-katashontai-misthoi-kai-syntaxeis#sthash.2G5ukVGK.dpuf

Κανείς δεν φανταζόταν ότι μια κυβέρνηση ενάντια στη λιτότητα θα κάνει λογιστικό έλεγχο, Συνέντευξη του Ερίκ Τουσέν

Ο γάλλος οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), μιλά στο βασκικό περιοδικό
Gara για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει λογιστικό έλεγχο για το δημόσιο χρέος.

Ποια είναι η εντολή που σας δόθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο;
Η απόφαση για τη δημιουργία επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Κανένα κοινοβούλιο, κανένα θεσμικό όργανο κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρώπης δεν έχει πάρει τέτοια πρωτοβουλία μέχρι σήμερα. Η εντολή αυτή είναι πολύ σημαντική, επειδή υπάρχει μια μεγάλη ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την παρατυπία και την παρανομία μέρους του χρέους. Όμως δεν υπήρχαν ισχυρά επιχειρήματα που να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, με έλεγχο των δημόσιων λογαριασμών, καθώς και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών και τις σχέσεις τους με την ιδιωτική χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα υπάρχει μια έλλειψη επιχειρηματολογίας στην οποία να στηριχθούν οι σχετικές κυρίαρχες αποφάσεις σε σχέση με τον προσδιορισμό αυτού του είδους της παρατυπίας και της παρανομίας. Εμείς δεν θα προβούμε σε συστάσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος της αποστολής μας. Αλλά με βάση τα ευρήματά μας, οι αρχές μπορούν να λάβουν κυρίαρχες αποφάσεις που να στηρίζονται σε επιχειρήματα του ελληνικού και του διεθνούς δικαίου για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Να περάσουμε στην επίθεση, για μια «νέα εργατική Πρωτομαγιά»


Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε κυκλοφόρησαν δύο ειδήσεις χαρακτηριστικές της σημερινής κατάστασης.

Η πρώτη είδηση αναφέρεται στο γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους πέντε μήνες.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι ο ΟΠΑΠ αύξησε τα καθαρά κέρδη του κατά 38% και θα αυξήσει το μέρισμα του 2014 κατά 180%.

Η σύνδεση των δύο αυτών εικόνων δεν αποτελεί κάτι το παράδοξο. Αντιθέτως η ενότητα τους συγκροτεί την πραγματικότητα της κρίσης. Δηλαδή μια διαδικασία συσσώρευσης πλούτου, βάση της οποίας ήταν η βίαιη υποτίμηση της εργασίας.