Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Πίτα με μικρά παρατράγουδα

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» με μικρή καθυστέρηση η καθιερωμένη εκδήλωση των πολιτιστικών
τμημάτων του δήμου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.


Πλήθος κόσμου, γονείς και παιδιά ήταν εκεί για να θαυμάσουν τους μικρούς καλλιτέχνες επί σκηνής.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε μελωδικά με τη παιδική χορωδία και το τμήμα προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου συνοδεία συνόλου εγχόρδων και ακολούθησε το ροκ σχήμα του Ωδείου.


Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου Αργυρούπολης που διάβασαν κείμενα σχετικά με το βιβλίο, η εφηβική σκηνή που παρουσίασε δύο υπέροχα χιουμοριστικά αυτοσχεδιαστικά σκέτς, το τμήμα φωτογραφίας, το τμήμα σύγχρονου χορού Αργυρούπολης που παρουσίασε δύο πολύ όμορφες και ζωντανές χορογραφίες, το τμήμα λάτιν Ελληνικού και το πρόγραμμα έκλεισε η ομάδα παραδοσιακών χορών της Αργυρούπολης που χόρεψε αλλά και ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια με τις υπέροχες φωνές των κοριτσιών.


Μετά το τέλος του καλλιτεχνικού μέρους έγινε η κοπή της πίτας από τον δήμαρχο και τους άλλους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της διοίκησης του δήμου. Το κεντρικό φλουρί κέρδισε το τμήμα πολιτισμού.


Μια πολύχρωμη, ζωντανή και όμορφη εκδήλωση που όμως πρέπει να σημειώσουμε πως διήρκεσε πάρα πολύ και ο κόσμος κουράστηκε σε κάποια σημεία.


Τέλος, να σημειώσουμε πως από τη διοίκηση του δήμου δεν φρόντισαν να βρουν 2-3 θέσεις για τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Απόκριες στην Καλλιθέα

Οι ρίζες των εκδηλώσεων της Αποκριάς βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα, όπου οι Αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, στα Διονύσια, το Θεό Διόνυσο.

Ο Δήμος Καλλιθέας έχει ετοιμάσει ένα ζωντανό, χαρούμενο και ψυχαγωγικό γλέντι.

Επιδίωξη όλων είναι να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα, και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, και κυρίως στα παιδιά, να ψυχαγωγηθούν με την συμμετοχή τους σε ομαδικές εκδηλώσεις χαράς.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Σάββατο 14/2/2015, ώρα 18.00, πλατεία Δαβάκη

Κυριακή 15/2/2015, ώρα 18.00, πλατεία Κύπρου

Τετάρτη 18/2/205, ώρα 19.00, Δημοτικός Κινηματογράφος Καλυψώ

Κυριακή 22/2/2015, ώρα 11.00,  είσοδος Δημοτικού Σταδίου Καλλιθέας

Κυριακή 22/2/20154, ώρα 17.00, πεζόδρομος Δημαρχείου

Δευτέρα 23/2/2015, ώρα 11.00, Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού (πρώην Ιππόδρομος)

Όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων για τον εφιάλτη των εργοστασίων βιομάζας στο Μαρκόπουλο και ο κ. Αγγελάκας

Περίπου αναμενόμενη έπρεπε να θεωρείται η οδυνηρή - για τους πολίτες του Μαρκοπούλου και των Μεσογείων - απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να δώσει το «πράσινο»
φως για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης βιομάζας (φυτικών ελαίων) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Μπορεί οι αρχικές αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου να έκαναν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια προοπτική, όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση -η οποία ενεργεί κατ’ εντολή και για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης (εν προκειμένω της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου)- απέδειξε ότι ουδόλως έλαβε υπόψη της τη λαϊκή βούληση.

Και βέβαια οι ευθύνες για την αδιαφορία της θέλησης των πολιτών βαρύνει την απελθούσα κυβέρνηση όμως η υπογραφή που δείχνει να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου πλέον μπήκε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανόλη Αγγελάκα *.

Ο κ. Αγγελάκας αναμφισβήτητα δεν ενέργησε με δική του πρωτοβουλία αλλά κατόπιν άνωθεν -κυβερνητικών- εντολών ως άλλωστε όφειλε να πράξει ως εκ της θέσεώς του.

* Πριν παραιτηθεί, επέβαλε στον Κορτζίδη 5μηνη αργία (δείτε ένα ακόμα από τα τελευταία "κατορθώματα" του κ. Αγγελάκα)

Πριν παραιτηθεί, επέβαλε στον Κορτζίδη 5μηνη αργία

Αργία πέντε μηνών από τα καθήκοντά του ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης επέβαλε στον Χρήστο Κορτζίδη, ο ήδη παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας για παραβάσεις σχετιζόμενες με πειθαρχικά παραπτώματα αιρετών.

Ο πρώην Δήμαρχος επωμίστηκε με την ιδιότητά του ως προϊσταμένου των υπηρεσιών του Δήμου, τη συνολική ευθύνη της ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αναφέρει η απόφαση του πρώην γ.γ.

Συγκεκριμένα η ποινή επιβλήθηκε για λανθασμένη εφαρμογή στον τρόπο παραχώρησης του πάρκου Αφροδίτης στην εταιρεία “HAPPY FAN Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” για την εγκατάσταση και λειτουργία του Λούνα Παρκ και για πλημμελή εποπτεία της τήρησης των όρων της συμβάσεως.

Η ομολογουμένως αυστηρή πειθαρχική ποινή είναι ελεγκτέα δικαστικά, καθώς ο πρώην Δήμαρχος πρόκειται να προβεί άμεσα σε άσκηση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ωστόσο προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η βιασύνη που επεδείχθη για την έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία υπεγράφη από τον πρώην Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 27.1.2015, δηλαδή 3 ημέρες πριν από την παραίτησή του.



Δείτε: Ο εφιάλτης των εργοστασίων βιομάζας στο Μαρκόπουλο και ο κ. Αγγελάκας (άλλη μια "εκκρεμότητα" που άφησε ο κ. Αγγελάκας)

Πηγή: www.sinergasia.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση εγκύου στη Migato

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα, την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στις 6 μμ, σε καταστήματα της Migato. Κεντρική συγκέντρωση Κατάστημα Migato,
Ερμού & Νίκης (Σύνταγμα). Δράση και στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με το κάλεσμα:

Τα τελευταία χρόνια η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει γίνει καθεστώς σε όλους τους χώρους δουλειάς. Τα μνημόνια, το κεφάλαιο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτάσσουν ελαστικές μορφές εργασίας, μείωση μισθών, απολύσεις. Η εργοδοσία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δώσει το μήνυμα «Μην αγωνίζεστε, μην απαιτείτε, μην οργανώνεστε συλλογικά» γιατί η απόλυση και η χειροτέρευση των εργασιακών όρων περιμένουν στη γωνία όσους τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι».

Από τις πιο ακραίες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οι συνεχείς επιθέσεις σε γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες και εγκύους. Οι καταγγελίες τον τελευταίο καιρό δεν έχουν τελειωμό: εκφοβισμός εγκύου από την ΠΑΝΘΕΟΝ στο Ηράκλειο, ξυλοδαρμός εργαζόμενης στην ίδια πόλη, απειλές για απολύσεις και ψυχολογικές πιέσεις σε εγκύους και μητέρες.

Ιστορία: Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ή πόσο κρατάει το μνημόνιο)

του Νώντα Παντούλα

Το 1893 ο πρωθυπουργός της χώρας Χαρίλαος Τρικούπης ομολογεί από το βήμα της Βουλής το θρυλικό «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν». *

Ήταν το αποτέλεσμα της εκσυγχρονιστικής του πολιτικής, για την υλοποίηση της οποίας από τη μια πλευρά είχε ταράξει στους φόρους τους αγρότες και τις λαϊκές τάξεις και απ' την άλλη είχε συνάψει δάνεια από το εξωτερικό.

Τα έσοδα όμως δεν επαρκούσαν και αναγκάστηκε να συνάψει και άλλα νέα δάνεια για την αποπληρωμή των παλιών. Κάποια στιγμή τα έσοδα δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια και η χώρα πτώχευσε.

Οι ξένοι δανειστές μέσω των κυβερνήσεών τους (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ιταλίας, Γερμανίας) άρχισαν να πιέζουν για την αποπληρωμή του χρέους αλλά η Ελλάδα αδυνατούσε να πληρώσει. Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούσαν. Αδιέξοδο.

«Το πιο επικίνδυνο βιβλίο». Η λογοκρισία, το λαθρεμπόριο και ο θρίαμβος

Είναι καλοκαίρι του 1933. Ένας άνδρας ταξιδεύει από την Ευρώπη στις ΗΠΑ με το πλοίο Aquitania. Στη βαλίτσα του έχει
το αντίγραφο ενός απαγορευμένου στις ΗΠΑ βιβλίου. Αποβιβάζεται στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται να περάσει από τελωνειακό έλεγχο.

Καθώς όμως δεν κινεί υποψίες, οι υπεύθυνοι θέλουν να τον αφήσουν να περάσει χωρίς να ελέγξουν τις αποσκευές του. Ο ίδιος όμως επιμένει! Θέλει να ελέγξουν το περιεχόμενο των αποσκευών του. Τελικά, οι τελωνειακοί του κάνουν τη χάρη.

Και πάλι όμως δεν βρίσκουν κάτι το αξιόλογο μεταξύ των αντικειμένων που μεταφέρει. Ο άνδρας φαίνεται να απελπίζεται και παράλληλα να χάνει την ψυχραιμία του. Επιμένει πως το βιβλίο που βρέθηκε στις αποσκευές του πρέπει να κατασχεθεί, αλλά οι τελωνειακοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον διευκολύνουν.

Τελικά ζητά να δει τον προϊστάμενο. Οι διαπληκτισμοί συνεχίζονται μέχρι που τελικά αποφασίζεται η κατάσχεση του βιβλίου που δεν είναι άλλο από το «Οδυσσέας» του Ιρλανδού, James Joyce.

Η "Ιθάκη" του Καβάφη και ο Sean Connery που την απαγγέλλει

Η απαγγελία του  Sean Connery ήταν απλά η αφορμή γι αυτό το μικρό ταξίδι στην "Ιθάκη" του Κ. Καβάφη με τα τρία video που ακολουθούν.

Το πρώτο video που ακολουθεί είναι μια νέα μελοποίηση της Ιθάκης του Καβάφη για μαθητική χορωδία, που έγινε με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863-1933) και την ανακήρυξη του 2013 σαν «έτος Καβάφη».

Herbert James Draper, Wrath of the Sea God
Η επιλογή της μαθητικής χορωδίας είναι η πλέον κατάλληλη, αφού η «Ιθάκη» αποτελεί έναν οδικό χάρτη της ζωής, μια πυξίδα στην αναζήτηση του προορισμού της και έτσι απευθύνεται κυρίως στους νέους που προσπαθούν να χαράξουν το δρόμο τους.

Ο «ποπ» χαρακτήρας αυτής της μελοποίησης επιλέχθηκε
για να την κάνει όσο γίνεται πιο προσιτή στα νεανικά αυτιά.

Το video αποτελεί μια διαδοχή σαγηνευτικών φωτογραφιών που πλαισιώνουν τους υπότιτλους, τους στίχους δηλαδή του Καβάφη, οι οποίοι αποτελούν το κυρίως θέμα.