Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Εκτός από τον Τσίπρα, δεν γουστάρουν και τον λαό

γράφει ο Τάσος Παππάς

Οι διάφοροι οίκοι ανοχής (δεν πρόκειται περί λάθους, αυτή είναι η σωστή λέξη), όπως και οι οργανικοί οικονομολόγοι του συστήματος (κλεισμένοι στα πολυτελή γραφεία τους δεν παίρνουν
χαμπάρι τι παίζεται στις κοινωνίες), αφού συνήλθαν από το σοκ του δημοψηφίσματος, άρχισαν τα σενάρια επί χάρτου.

Η πρόβλεψή τους είναι ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη επειδή ο ελληνικός λαός δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, συμπεριφέρθηκε με ανορθολογικό τρόπο καθοδηγούμενος από τον Ελληνα Τσάβες (έτσι αποκαλούν τον Τσίπρα), τον οποίο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν εμπιστεύονται πια και γι’ αυτό δεν μπορούν να συνομιλήσουν μαζί του. Η εκτίμησή τους πάντως δεν είναι στον αέρα.

Στηρίζεται στις αντιδράσεις των γερακιών του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Τα πώς, τα γιατί κι ο Γιάνης

γράφει ο Θανάσης Καρτερός


Εντάξει, υπάρχει μια σαφής και ορατή πολιτική λογική πίσω από την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Προφανώς και μια ασαφής και αόρατη, που δεν είναι ώρα, με απλωμένο τραχανά στις Βρυξέλλες, να τη σκαλίζουμε. Δεκτό.


Αλλά μην κάνουμε κι ότι δεν τρέχει τίποτε. Ότι έκανε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές ο πρωθυπουργός, συγκινημένος αποχώρησε ο παραιτηθείς, συγκινημένος και σε συντροφικό κλίμα τον ξεπροβόδισε κι ο διαδεχθείς, και ούτε γάτα, ούτε ζημιά, κατά τη γνωστή έκφραση.

Πρώτα - πρώτα γιατί ζημιά υπάρχει, όπως και να το κάνεις, όταν την επομένη μιας μεγάλης νίκης ένας από τους πρωτεργάτες της παραιτείται, σε συνεννόηση μάλιστα, για να το πούμε κομψά, με τον πρωθυπουργό.

Παναγόπουλος - Κουτσούμπας, ηττημένοι και ντροπιασμένοι

γράφει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης


Στις 5 Ιουλίου επήλθε το οριστικό τέλος της πάλης των τάξεων. Ο αρχηγός των εργατών και ο αρχηγός των εργοδοτών βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τάχθηκαν ομού υπέρ του Ναι. Ψηφίστε Ναι, για να μην χαθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός.


Τι είναι, κύριε, ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός», μην είναι τα Μνημόνια της πενταετίας; Τα Μνημόνια που ωφέλησαν εκείνους που εκπροσωπεί ο Φέσσας και έβλαψαν τα μέγιστα εκείνους που εκπροσωπεί ο Παναγόπουλος. Πώς βρέθηκαν, άραγε, στην ίδια όχθη οι ωφελημένοι και οι βλαμμένοι;

«Ολαρία ολαρά, γύρω-γύρω τα παιδιά / ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ' ένα χίπη / ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά / ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη / κι η παρθένα με τον σατανά».

Θυσία πάση θυσία;

Όποιος άκουσε τον Γιούνκερ το βράδυ της Τρίτης δεν χρειάζεται να ακούσει τους υπόλοιπους. Δηλαδή, ίσως να άξιζε να άκουγε τον Ολάντ που μίλησε ξεκάθαρα μόνο για λύση, με αγωνία και χωρίς εκφοβισμούς. Αλλά ο Γάλλος ξέρει καλά πως η καμπάνα χτυπάει δυνατά επάνω από το κεφάλι του, η κρίση έχει βάλει πλώρη για τη χώρα του.

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Όσα ποτηράκια και να είχε κατεβάσει ο Λουξεμβούργιος, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε.

Η Μεγάλη Γιορτή του ΟΧΙ στο Σύνταγμα: Νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 7.30μμ


Νέο κάλεσμα μέσω Facebook για «να σωπάσουν όσοι προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν, να μας λοιδωρήσουν μέσα στη χώρα μήντια και συμφέροντα».

Όπως αναφέρει, «καλούμε τους πολιτικούς του "ΝΑΙ" να σεβαστούν την απόφασή μας και να την στηρίξουν, είναι υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα.

Και πάρτε το χαμπάρι δανειστές και ντόπιοι εκβιαστές: εμείς και με το φόβο κλείσαμε τους λογαριασμούς μας και με τη λιτότητα».

Η εκδήλωση στο facebook:

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις - Νέο Eurogroup το Σάββατο και νέα Σύνοδος Κορυφής των 28 την Κυριακή

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS) παρέλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο και θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη και μίλησε στη συζήτηση προτεραιότητας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Το Eurogroup που προηγήθηκε το απόγευμα της Τρίτης κράτησε μόλις σαράντα λεπτά καθώς η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη και αυτές παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν και σήμερα και αύριο στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μέσω του left.gr.