Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ η Αναστασία Σακελλαρίου, που έστειλε τα 1,2 δις "κατά λάθος" στους δανειστές


γράφουν οι Νίκος Σβέρκος & Άρτεμις Σπηλιώτη
 

Παρελθόν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί πλέον η Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς η κυβέρνηση χθες ζήτησε την παραίτησή της, υπό τη σκιά της εμπλοκής της στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως και έπραξε.

Η «Εφ.Συν.», στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ρώτησε για την υπόθεση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε με νόημα ότι «από τη στιγμή που τίθεται θέμα με πρόσωπα που εμπλέκονται στο ΤΧΣ και σε ζητήματα ανοιχτά με τη Δικαιοσύνη, τότε προφανώς υπάρχει θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Επιτυχία πάνω από κάθε προσδοκία στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες για το ΓΣ ΒΕΛΟΣ Π.Φαλήρου

Πάνω απο κάθε προσδοκία η εμφάνιση των αθλητών του ΓΣ ΒΕΛΟΣ Π. Φαλήρου στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες
που έγιναν στις 6 και 7 Μαίου στην Πάτρα.
 
Η Ελευθερία Χριστογεώργου, (το υπερηχητικό του συλλόγου) έκανε το θαύμα της στο ύψος όπου με άλμα 1.75 κατέλαβε την 1η θέση. Να σημειώσουμε ότι η επίδοση της αθλήτριας του Μιχάλη Τομαρά, απέχει 2 μόλις εκ. απο το όριο πρόκρισης για τους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν στην Κολομβία στις 15-19 Ιουλίου.

Η Ειρήνη Λαγωνίκα συνεχίζοντας το σερί των καταρρίψεων των ατομικών της ρεκόρ, και με επίδοση 4.54.90 κατέλαβε την 2η θέση στα 1500.

Ο Τέλης Παπαθεοδώρου συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις του στα 400μ έλαβε την 3η θέση με 50.32. Στο ίδιο αγώνισμα ο Φίλιππος Ταμπούρογλου κατετάγη 8ος με χρόνο 51.75.

Τέλος η Ισαβέλλα Τζίρου στα 100μ έλαβε την 9η θέση με χρόνο 12.77.

Είμαστε αθόοι !...


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 07.05.2015

Παρέμβαση - τομή στην “επιτροπή ελέγχου θέσεων στάθμευσης” από την ΡΑΚ

Η «επιτροπή ελέγχου θέσεων στάθμευσης σε άτομα με κινητικά προβλήματα» αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 6ης Μαϊου, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του γιατρού και Δημοτικού Συμβούλου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνσησς Γιάννη Μπίτσικα, να εγκρίνει θέσεις στάθμευσης σε περισσότερες κατηγορίες «κινητικά αναπήρων» συμπολιτών μας, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
 
Μέχρι τώρα η επιτροπή ενέκρινε τα αιτήματα μόνο σε όσους έπασχαν από ορθοπεδικές ή νευρολογικές ασθένειες με αναπηρία των κάτω άκρων.

Ο γιατρός εξήγησε ότι ο όρος «κινητικά ανάπηρος», που αποτελούσε μέχρι τώρα το κριτήριο, είναι όρος περιγραφικός και δεν παραπέμπει σε συγκεκριμένη νόσο.

Το Ελληνικό δεν πωλείται! Ο αγώνας συνεχίζεται!

Ο αγώνας που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια για να μην ξεπουληθεί και να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά,
να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του.

Με τις πρωτοβουλίες, την κινηματική δράση και τις νομικές ενέργειές μας, καταφέραμε να αποφύγουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης στα ιδιωτικά συμφέροντα και να κρατήσουμε μέχρι ζωντανό το όραμα εκατομμυρίων συμπολιτών μας για μια αναβαθμισμένη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.


Ο «διαγωνισμός» με τον μοναδικό διαγωνιζόμενο που κατέληξε σε συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών.

Ν. Μπελαβίλας: «Το σχέδιο του ΕΜΠ είναι και ρεαλιστικό, αλλά και ευεργετικό»

Τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΜ Πολυτεχνείου για την ενδεδειγμένη αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ανέπτυξε ο καθηγητής του Ιδρύματος Νίκος Μπελαβίλας,  μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» και τις Αλ. Χρηστακάκη - Τζ. Τσίγκα.

 «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ο διάλογος για το Ελληνικό, τώρα, όπως διεξαγόταν το 2010» είπε ο κ. Μπελαβίλας επισημαίνοντας πως σήμερα είναι γνωστές -και στους νυν υπουργούς- οι προτάσεις του Τομέα Πολεοδομίας - Χωροταξίας του ΕΜΠ (που ανέλαβε αυτό το έργο επειδή το ζήτησαν οι 4 Δήμοι της περιοχής), καθώς επίσης και τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί.


Μιλώντας για αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής του ΕΜΠ πρόταξε τρία σημεία.

Η σχολική χρονιά τελείωσε χωρίς γυμναστική για τα Διαπολιτισμικά του Ελληνικού

Πρωτόγνωρη αδιαφορία που κατά πολλούς αγγίζει τα όρια του ρατσισμού επέδειξε η διοίκηση Κωνσταντάτου στους μαθητές των Διαπολιτισμικών Σχολείων καθ΄όλη τη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές των 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου & Λυκείου, τα οποία στεγάζονται στο Ελληνικό πάνω από δύο δεκαετίες, έκαναν το μάθημα της γυμναστικής στα γήπεδα της πλατείας Μυστρά, πολύ κοντά στα σχολεία χωρίς ποτέ να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από καμία προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μόνο φέτος αντιμετώπισαν αρνητική στάση από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία από τον Σεπτέμβρη έως σήμερα όχι μόνο δεν ενέκρινε το αίτημα των σχολείων για χρήση των δημοτικών γηπέδων αλλά αρνιόταν να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις της «Δημοτικής Συνεργασίας» σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να μάθουν να μας υπολογίζουν!...


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα ΝΕΑ

Στο 2% η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή σε εφορία

Έκπτωση φόρου 2% για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως και την 31 Ιουλίου 2015 και απαλλαγή από τη φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων που εκχωρούνται στο δημόσιο προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμη ότι παραμένουν αφορολόγητες αγροτικές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές ενώ θεσπίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ για αγροτικές επιδοτήσεις και περιορίζεται στο μισό η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες.

Οι τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"» και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12 Μαϊου.

Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό

Η Πρωτοβουλία "Ενα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό", διαμόρφωσε ύστερα απο ανοιχτές διαδικασίες το κείμενο-πλαίσιο αρχών που σας παρουσιάζουμε

Επανοικειοποίηση - συνδιαχείριση - κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια προωθείται ως κεντρική πολιτική η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας και των κοινών αγαθών με στόχο, υποτίθεται, την εξασφάλιση χρημάτων για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο ωστόσο συνεχώς αυξάνεται.

Καλλιθέα: Τελετή στο μνημείο των Σοβιετικών πεσόντων, το Σάββατο 9 Μαϊου στις 7.00μμ




Μιγκέλ, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε στην Αθήνα. Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σου αυτή τη φορά; 
Ήρθα στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη διαδήλωση της πρωτομαγιάς,  μια και στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ που έγινε στην Τύνιδα είχαμε αποφασίσει ότι την 1η Μάη διεθνείς αντιπροσωπείες θα διαδηλώναμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα είχαμε μια διεθνή συνάντηση όπου συζητήσαμε την οργάνωση κοινών δράσεων αλληλεγγύης σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Ιούνη και των κρίσιμων  διαπραγματεύσεων, αλλά επίσης και για το ζήτημα του χρέους. Η αλήθεια είναι ότι είναι η ένατη φορά που βρίσκομαι εδώ. 
Μετά από την πετυχημένη θητεία της Τερέσα στο ευρωκοινοβούλιο, έχεις αναλάβει εσύ, ως ευρωβουλευτής του Podemos. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα σου από τη συμμετοχή σου εκεί;
Κοίτα ακόμα, είναι πολύ νωρίς. Βρίσκομαι μόλις δύο μήνες εκεί. Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα αμέσως είναι ότι οι γραφειοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο είναι περισσότεροι από ότι νόμιζα. Όμως πιστεύουμε ότι μας προσφέρονται ευκαιρίες να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα υπηρετήσουν τους από κάτω, που θα υπηρετήσουν τους λαούς του νότου, όλους όσους  παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα και το καθεστώς του χρέους. Να σου πω ότι συμμετέχω σε τρεις επιτροπές. Η πρώτη είναι η επιτροπή προυπολογισμού, η δεύτερη είναι για τη βιομηχανία και την ενέργεια και η τρίτη για οικονομικά και νομισματικά θέματα. Επίσης συμμετέχω στην επιτροπή για την Παλαιστίνη και για τις χώρες του Μαγρέπ. Ειδικότερα θα επικεντρωθούμε στο ζήτημα του προυπολογισμού και του χρέους προβάλλοντας την απόρριψη μας στα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, τη στήριξη της επιτροπής ελέγχου του ελληνικού χρέους αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει τη μη αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους. Ετοιμάζουμε επίσης παρεμβάσεις για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την κοινωνική οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Στο ευρωκοινοβούλιο επίσης ασχολούμαι με το μεταναστευτικό ζήτημα. Έχουμε εναντιωθεί στην frontex και στην Ευρώπη φρούριο. 
Πάμε λίγο στην Ισπανία. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το κίνημα αυτή τη στιγμή εκεί; Έχουμε διαβάσει αρκετά για την απεργία στην τηλεφωνία της Movistar. Δώσε μας μια φωτογραφία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. 
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή σε επίπεδο δρόμου, τα κινήματα δεν είναι πολύ ενεργά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες απεργίες. Το επίπεδο κοινωνικών αγώνων, το επίπεδο συντονισμού των κινημάτων είναι πολύ χαμηλότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η εκλογική προοπτική έχει παγώσει την κινηματική δράση κάτι που είναι φυσιολογικό. Έχουμε πίσω μας τέσσερα χρόνια πλούσιας κινηματικής δράσης. Τα κινήματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, σωστά; Το βασικό όμως είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας και ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο. Παρ όλα αυτά υπάρχει πάντα μια κινητικότητα. Δεν υπάρχει κενό. Η πιο ενδιαφέρουσα κινητοποίηση αυτή τη στιγμή είναι όντως αυτή της Movistar. Μιλάμε για πολλούς εργαζόμενους, τεχνικούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η Movistar ήταν ένας δημόσιος οργανισμός που ιδιωτικοποίηθηκε. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι εργαζόμενοι φυσικά έχουν χειροτερεύσει  δραματικά. Στη συγκεκριμένη εταιρεία υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων με στόχο την εξατομίκευση και τη διαίρεση των εργαζομένων. Όμως από τις 28 Μάρτη, οι εργαζόμενοι αορίστου, ορισμένου χρόνου, αυτοί με μπλοκάκι κλπ ενώθηκαν όλοι μαζί και ξεκίνησαν μια απεργία που έχει αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί το νέο συμβόλαιο που καλούνται να υπογράψουν κατεβάζει το μισθό στα 600 ευρώ και επηρεάζει πάνω από 20,000 εργαζόμενους. Μιλάμε για εργαζόμενους που δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, υποχρεωμένοι να έχουν δικό τους εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πόσοι δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρεία, διότι μιλάμε για πολλές μικρές εταιρίες και εργολαβίες με διαφορετικό καθεστώς η κάθε μια  που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Movistar  . Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι είναι γύρω στους 140,000. Πρόκειται λοιπόν για μια τελείως αυτοοργανωμένη απεργία, που χρησιμοποίησε το δίκτυο της εταιρείας για να διαδοθεί. Βρίσκονται στη τρίτη βδομάδα απεργίας, μιας απεργίας διαρκείας. Η απεργιακή τους επιτροπή έχει οργανώσει τις τελευταίες μέρες γύρω στους 15,000 εργαζόμενους. Το Podemos έχει στηρίξει αυτόν τον αγώνα με πολλούς τρόπους. Εγώ προσωπικά θα διαθέσω ένα μεγάλο μέρος του μισθού μου για το απεργιακό τους ταμείο, όπως και στους εργαζόμενους των ταχυδρομείων που είναι άλλος ένας σημαντικός αγώνας. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι την 1η Μάη, ο Πάμπλο Ιγλέσιας συμμετείχε στη συγκέντρωση των απεργών της Movistar και μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais ενώ είχε κληθεί να συμμετάσχει στην επίσημη συγκέντρωση των συνδικάτων που ελέγχονται από το σοσιαλιστικό κόμμα, αρνήθηκε και επέλεξε να παραστεί και να μιλήσει στην απεργιακή συγκέντρωση της Movistar. Η El Pais μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι γι αυτό φταίει η Αντικαπιταλιστική Αριστερά (Izquierda Anticapitalista) Χαιρετίζουμε την κίνηση του Πάμπλο φυσικά και πρέπει να σου πω μάλιστα ότι την Τρίτη 5 Μάη έχουμε προσκαλέσει τους απεργούς στο ευρωκοινοβούλιο για να πάρει ακόμα περισσότερη δημοσιότητα ο αγώνας τους. Γενικά αυτό είναι στη φιλοσοφία μας, θα προσκαλούμε συνεχώς στο ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπους κινημάτων, αγωνιστές  για να προβάλλουν τα αιτήματά τους, να κάνουν ερωτήσεις, να γίνουν ορατοί.  
Στις 24 Μάη έχετε τη μάχη των δημοτικών εκλογών  σε πολλές αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας. Φαίνεται μάλιστα ότι θα κερδίσουμε τη Βαρκελώνη. Έτσι είναι;
Όπως ξέρεις το Podemos δε θα συμμετάσχει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας στις δημοτικές εκλογές. Η απόφασή μας ήταν να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε, να συμμετέχουμε, να προωθήσουμε εγχειρήματα και υποψηφιότητες λαικής ενότητας (unidad popular), που θα έχουν ως βασικό στίγμα την αντιλιτότητα. Θα συμμετέχουμε σε τοπικούς σχηματισμούς όπου τον πρώτο λόγο θέλουμε να έχουν οι πολίτες με τη συμμετοχή τους. Δύο  από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι το Ahora Madrid ( Μαδρίτη Τώρα) με επικεφαλής την Μανουέλα Κάρμενα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο  στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη το Barcelona en común (Κοινή/συλλογική Βαρκελώνη), με επικεφαλής την Άντα Κολάου, ηγετική μορφή της εξαιρετικά επιτυχημένης «Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις» και του guanyem barcelona . Στην Βαρκελώνη γύρω από αυτήν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα κοινωνικά κινήματα και οι οργανώσεις της αριστεράς με έναν τρόπο και ένα πρόγραμμα που θυμίζει πολύ το πως δημιουργήθηκε το Podemos. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρώτη δύναμη θα είναι αυτός ο σχηματισμός, το οποίο θα είναι ένα εξαιρετικό νέο, αν και θα πρέπει να προσέχουμε τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Στη Μαδρίτη επίσης η Μανουέλα Κάρμενα είναι πολύ γνωστή, και φαίνεται να παίρνει τη δεύτερη θέση. Πολύ ενδιαφέροντες διαδικασίες και στο Κάδιζ, στη Σαραγόσα κ.α 
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πτώση του Podemos. Λένε χαρακτηριστικά ότι η Ανδαλουσία έδειξε τα όρια. Έχει βάση όλη αυτή η επιχειρηματολογία;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άλλο ποσοστό για τις τοπικές εκλογές και άλλο για τις εθνικές. Για παράδειγμα στην Ανδαλουσία καταγράφουν ένα 30% στις εθνικές εκλογές ενώ για το τοπικό κοινοβούλιο έδειχναν το 15% που τελικά πήραμε. Παρ όλα αυτά όντως καταγράφεται μια μικρή πτώση. Το σύστημα δεν είναι ηλίθιο και έχει κατασκευάσει ήδη ένα κόμμα που μοιάζει φαινομενικά με το Podemos, που έχει πολύ ευνοική μεταχείριση από τα ΜΜΕ και ονομάζεται Ciudadanos (Πολίτες). Μοιάζει πολύ με το δικό σας Ποτάμι. Χρηματοδοτείται οικονομικά από το κεφάλαιο. Το κόμμα αυτό επιτίθεται πολύ στο Podemos. Κάτι ακόμα που βλάπτει εμάς και ωφελεί τους Ciudadanos, είναι η κάμψη του κινήματος. Για πολύ κόσμο το κόμμα αυτό συμβολιζει μια «ήρεμη αλλαγή». Παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να είμαστε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι πως το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι τόσο πολύπλοκο που ακόμα και αν ένα κόμμα εκλεγεί πρώτο δεν είναι εύκολο να κυβερνήσει χωρίς συνεργασίες, αν δεν έχει λάβει συγκεκριμένο ποσοστό. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι σε πρόθεση ψήφου είμαστε πρώτοι.  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξουμε πολύ πως θα φτιάξουμε ένα πιο πλουραλιστικό Podemos, να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των κινημάτων που μας ανέδειξαν και να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι του κόσμου. Για την Ανδαλουσία πρέπει να σου πω ότι υπήρξε τρομαχτική πίεση από το PSOE για συνεργασία. Θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας, με επικεφαλής τον Μανόλο Γκάρι ηγετικό στέλεχος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς,  δεν αποδεχτήκαμε να στηρίξουμε την επικεφαλής Σουσάνα Ντίας, ξεκαθαρίζοντας πολύ με αυτό τον τρόπο το στίγμα του Podemos. Προτείναμε μάλιστα να γίνει και δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός της Ανδαλουσίας αν θέλει τη συνεργασία με το κόμμα που είναι υπεύθυνο για τη φτώχεια και τη διαφθορά που υπάρχει στην Ανδαλουσία. 
Ποια είναι η εσωτερική συζήτηση στο Podemos αυτή τη στιγμή; Φαίνεται ότι σε κάποια επίπεδα υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας και προσανατολισμού. Ξέρεις και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, πολύ πιο πιεστικά τώρα που βρίσκεται και στην κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι οργανώνοντας τη συμμετοχή μας στις τοπικές και δημοτικές εκλογές. Το σημαντικό είναι ενωμένοι να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Στο εσωτερικό μας τώρα,  έχει ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για τον προσανατολισμό του Podemos. Η εμφάνιση των Ciudadanos τα αλλάζει όλα. Είναι βασικό να ξανακατακτήσουμε το χαμένο έδαφος να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο το πρόγραμμά μας για παράδειγμα, γύρω από το ζήτημα του χρέους, τα εργασιακά δικαιώματα. Και είναι πολύ σημαντικό να ξαναβάλουμε σε κίνηση τον κόσμο, τα κινήματα. Υπάρχει το εξής περίεργο επίσης. Σε μια κλίμακα μεταξύ άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς μια έρευνα πανεπιστήμιου έδειξε ότι η πλειοψηφία του Ισπανικού λαού θεωρεί το Podemos ένα κόμμα της άκρας αριστεράς. Το Podemos έχει καταγραφεί ως ένα κόμμα της ρήξης και έτσι πρέπει να παραμείνει. Δεν είναι ένα κλασικό αριστερό κόμμα παρ όλο που όλα του τα ηγετικά στελέχη δηλώνουν μαρξιστές και αυτό είναι σίγουρα αξιοπερίεργο. 
Πρόσφατα άλλαξε η ηγεσία της Ενωμένης Αριστεράς. Ο νέας γραμματέας, ο Αλμπέρτο Γκαρσόν φαίνεται να είναι διαφορετικός από την παλιά ηγεσία. Έχει ριζοσπαστικό λόγο, θέλει να «καθαρίσει» το κόμμα από όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, η κριτική που κάνει στο Podemos φαίνεται να γίνεται «από τα αριστερά». Θεωρείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά σε αυτό το νέο πλαίσιο που τίθεται;
Είμαστε φίλοι με τον Αλμπέρτο και ήμασταν συνεργάτες στο ιστορικό βιβλιοπωλείο που είχα, το Μαραμπούντα. Είναι ένας αγωνιστής, πολύ καλός οικονομολόγος με καλές προθέσεις. Όμως ακόμα δεν ηγείται πραγματικά της Ενωμένης Αριστεράς. Δεν έχει την πραγματική πλειοψηφία. Πρέπει να ξέρεις ότι η Ενωμένη Αριστερά διέγραψε τα μέλη της που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Μανουέλα στη Μαδρίτη, παρ όλο που ο Αλμπέρτο τους είχε στηρίξει. Θα έπρεπε να συνεργαστούμε με την Ενωμένη Αριστερά κάποια στιγμή, αλλά πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα και τον προσανατολισμό της. Το ίδιο έχουμε να κάνουμε και εμείς. 
Τελικά Μιγκέλ τι να κάνουμε με το κράτος; Στην Ελλάδα πήραμε την κυβέρνηση, αλλά η αστυνομία και τα δικαστήρια συνεχίζουν όπως και πριν το κατασταλτικό τους έργο. Το ότι πήραμε την κυβέρνηση δεν είναι αρκετό. Νομίζεις ότι η αριστερά μπορεί να κερδίσει την ηγεμονία με τις δικές τις ιδέες; Και σε ρωτάω γιατί σύντομα θα αντιμετωπίσετε τα ίδια διλήμματα με εμάς.
Το βασικό είναι να χτίσουμε και να χτίσετε την λαική εξουσία. Διότι το να έχεις την κυβερνητική εξουσία δε σημαίνει ότι έχεις την πραγματική εξουσία. Το βασικό είναι να έχουμε μια κοινωνία συνειδητοποιημένη, αυτοοργανωμένη. Μια κυβέρνηση δεν είναι αρκετή αλλά ένας λαός με δύναμη και γενναιότητα μπορεί να ηγεμονεύσει πραγματικά. Μια τέτοια δύναμη μπορεί να αναγκάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που πρέπει. 
Πως σου φαίνονται οι πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης  και στο εσωτερικό αλλά και απέναντι στους δανειστές;
Δεν είναι εύκολη η απάντηση, είναι πολύ περίπλοκο. Φαίνεται πάντα πιο εύκολο απ έξω να κάνουμε κριτική και να λέμε εμείς στη θέση τους θα κάναμε αυτό ή εκείνο. Καταρχήν ένα βασικό βήμα για να γίνει η διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους είναι ο έλεγχος του χρέους και το να πούμε ότι δεν υπάρχει λόγος πληρωμής του. Το ζήτημα είναι ότι θα είναι πολύ σκληροί με την Ελλάδα για να μην υπάρξει διαφορετικό  παράδειγμα στην Ευρώπη. Είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό το ζήτημα. Επίσης  υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση. Η Ισπανική κυβέρνηση διαδίδει ότι ο Βαρουφάκης παραήταν ριζοσπάστης και ότι ο καινούριος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τσακαλώτος είναι πιο συντηρητικός, πράγμα που όπως μαθαίνουμε δεν ισχύει. Χρειάζεται περισσότερη πίεση και από εμάς αλλά και από εσάς έτσι ώστε να είναι καθαρό ότι δεν διαπραγματεύεται μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά όλος ο λαός. Νομίζω ότι ο Ιούνης θα είναι δύσκολος και γι αυτό θα πρέπει να οργανωθούν κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη που θα στηρίζουν την κυβέρνηση έτσι ώστε να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. 
Μιγκέλ δε μπορώ να μη σε ρωτήσω και κάτι ακόμα. Είναι γνωστό τουλάχιστον στη μισή Μαδρίτη ότι μαγειρεύεις υπέροχα. Συνεχίζεις ακόμα;
Προσπαθώ, να βρίσκω πάντα λίγο χρόνο για να μαγειρεύω, αλλά δυστυχώς μαγειρεύω λιγότερο.
Μιγκέλ, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε στην Αθήνα. Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σου αυτή τη φορά; 
Ήρθα στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη διαδήλωση της πρωτομαγιάς,  μια και στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ που έγινε στην Τύνιδα είχαμε αποφασίσει ότι την 1η Μάη διεθνείς αντιπροσωπείες θα διαδηλώναμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα είχαμε μια διεθνή συνάντηση όπου συζητήσαμε την οργάνωση κοινών δράσεων αλληλεγγύης σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Ιούνη και των κρίσιμων  διαπραγματεύσεων, αλλά επίσης και για το ζήτημα του χρέους. Η αλήθεια είναι ότι είναι η ένατη φορά που βρίσκομαι εδώ. 
Μετά από την πετυχημένη θητεία της Τερέσα στο ευρωκοινοβούλιο, έχεις αναλάβει εσύ, ως ευρωβουλευτής του Podemos. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα σου από τη συμμετοχή σου εκεί;
Κοίτα ακόμα, είναι πολύ νωρίς. Βρίσκομαι μόλις δύο μήνες εκεί. Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα αμέσως είναι ότι οι γραφειοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο είναι περισσότεροι από ότι νόμιζα. Όμως πιστεύουμε ότι μας προσφέρονται ευκαιρίες να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα υπηρετήσουν τους από κάτω, που θα υπηρετήσουν τους λαούς του νότου, όλους όσους  παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα και το καθεστώς του χρέους. Να σου πω ότι συμμετέχω σε τρεις επιτροπές. Η πρώτη είναι η επιτροπή προυπολογισμού, η δεύτερη είναι για τη βιομηχανία και την ενέργεια και η τρίτη για οικονομικά και νομισματικά θέματα. Επίσης συμμετέχω στην επιτροπή για την Παλαιστίνη και για τις χώρες του Μαγρέπ. Ειδικότερα θα επικεντρωθούμε στο ζήτημα του προυπολογισμού και του χρέους προβάλλοντας την απόρριψη μας στα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, τη στήριξη της επιτροπής ελέγχου του ελληνικού χρέους αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει τη μη αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους. Ετοιμάζουμε επίσης παρεμβάσεις για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την κοινωνική οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Στο ευρωκοινοβούλιο επίσης ασχολούμαι με το μεταναστευτικό ζήτημα. Έχουμε εναντιωθεί στην frontex και στην Ευρώπη φρούριο. 
Πάμε λίγο στην Ισπανία. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το κίνημα αυτή τη στιγμή εκεί; Έχουμε διαβάσει αρκετά για την απεργία στην τηλεφωνία της Movistar. Δώσε μας μια φωτογραφία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. 
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή σε επίπεδο δρόμου, τα κινήματα δεν είναι πολύ ενεργά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες απεργίες. Το επίπεδο κοινωνικών αγώνων, το επίπεδο συντονισμού των κινημάτων είναι πολύ χαμηλότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η εκλογική προοπτική έχει παγώσει την κινηματική δράση κάτι που είναι φυσιολογικό. Έχουμε πίσω μας τέσσερα χρόνια πλούσιας κινηματικής δράσης. Τα κινήματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, σωστά; Το βασικό όμως είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας και ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο. Παρ όλα αυτά υπάρχει πάντα μια κινητικότητα. Δεν υπάρχει κενό. Η πιο ενδιαφέρουσα κινητοποίηση αυτή τη στιγμή είναι όντως αυτή της Movistar. Μιλάμε για πολλούς εργαζόμενους, τεχνικούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η Movistar ήταν ένας δημόσιος οργανισμός που ιδιωτικοποίηθηκε. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι εργαζόμενοι φυσικά έχουν χειροτερεύσει  δραματικά. Στη συγκεκριμένη εταιρεία υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων με στόχο την εξατομίκευση και τη διαίρεση των εργαζομένων. Όμως από τις 28 Μάρτη, οι εργαζόμενοι αορίστου, ορισμένου χρόνου, αυτοί με μπλοκάκι κλπ ενώθηκαν όλοι μαζί και ξεκίνησαν μια απεργία που έχει αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί το νέο συμβόλαιο που καλούνται να υπογράψουν κατεβάζει το μισθό στα 600 ευρώ και επηρεάζει πάνω από 20,000 εργαζόμενους. Μιλάμε για εργαζόμενους που δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, υποχρεωμένοι να έχουν δικό τους εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πόσοι δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρεία, διότι μιλάμε για πολλές μικρές εταιρίες και εργολαβίες με διαφορετικό καθεστώς η κάθε μια  που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Movistar  . Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι είναι γύρω στους 140,000. Πρόκειται λοιπόν για μια τελείως αυτοοργανωμένη απεργία, που χρησιμοποίησε το δίκτυο της εταιρείας για να διαδοθεί. Βρίσκονται στη τρίτη βδομάδα απεργίας, μιας απεργίας διαρκείας. Η απεργιακή τους επιτροπή έχει οργανώσει τις τελευταίες μέρες γύρω στους 15,000 εργαζόμενους. Το Podemos έχει στηρίξει αυτόν τον αγώνα με πολλούς τρόπους. Εγώ προσωπικά θα διαθέσω ένα μεγάλο μέρος του μισθού μου για το απεργιακό τους ταμείο, όπως και στους εργαζόμενους των ταχυδρομείων που είναι άλλος ένας σημαντικός αγώνας. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι την 1η Μάη, ο Πάμπλο Ιγλέσιας συμμετείχε στη συγκέντρωση των απεργών της Movistar και μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais ενώ είχε κληθεί να συμμετάσχει στην επίσημη συγκέντρωση των συνδικάτων που ελέγχονται από το σοσιαλιστικό κόμμα, αρνήθηκε και επέλεξε να παραστεί και να μιλήσει στην απεργιακή συγκέντρωση της Movistar. Η El Pais μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι γι αυτό φταίει η Αντικαπιταλιστική Αριστερά (Izquierda Anticapitalista) Χαιρετίζουμε την κίνηση του Πάμπλο φυσικά και πρέπει να σου πω μάλιστα ότι την Τρίτη 5 Μάη έχουμε προσκαλέσει τους απεργούς στο ευρωκοινοβούλιο για να πάρει ακόμα περισσότερη δημοσιότητα ο αγώνας τους. Γενικά αυτό είναι στη φιλοσοφία μας, θα προσκαλούμε συνεχώς στο ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπους κινημάτων, αγωνιστές  για να προβάλλουν τα αιτήματά τους, να κάνουν ερωτήσεις, να γίνουν ορατοί.  
Στις 24 Μάη έχετε τη μάχη των δημοτικών εκλογών  σε πολλές αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας. Φαίνεται μάλιστα ότι θα κερδίσουμε τη Βαρκελώνη. Έτσι είναι;
Όπως ξέρεις το Podemos δε θα συμμετάσχει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας στις δημοτικές εκλογές. Η απόφασή μας ήταν να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε, να συμμετέχουμε, να προωθήσουμε εγχειρήματα και υποψηφιότητες λαικής ενότητας (unidad popular), που θα έχουν ως βασικό στίγμα την αντιλιτότητα. Θα συμμετέχουμε σε τοπικούς σχηματισμούς όπου τον πρώτο λόγο θέλουμε να έχουν οι πολίτες με τη συμμετοχή τους. Δύο  από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι το Ahora Madrid ( Μαδρίτη Τώρα) με επικεφαλής την Μανουέλα Κάρμενα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο  στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη το Barcelona en común (Κοινή/συλλογική Βαρκελώνη), με επικεφαλής την Άντα Κολάου, ηγετική μορφή της εξαιρετικά επιτυχημένης «Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις» και του guanyem barcelona . Στην Βαρκελώνη γύρω από αυτήν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα κοινωνικά κινήματα και οι οργανώσεις της αριστεράς με έναν τρόπο και ένα πρόγραμμα που θυμίζει πολύ το πως δημιουργήθηκε το Podemos. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρώτη δύναμη θα είναι αυτός ο σχηματισμός, το οποίο θα είναι ένα εξαιρετικό νέο, αν και θα πρέπει να προσέχουμε τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Στη Μαδρίτη επίσης η Μανουέλα Κάρμενα είναι πολύ γνωστή, και φαίνεται να παίρνει τη δεύτερη θέση. Πολύ ενδιαφέροντες διαδικασίες και στο Κάδιζ, στη Σαραγόσα κ.α 
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πτώση του Podemos. Λένε χαρακτηριστικά ότι η Ανδαλουσία έδειξε τα όρια. Έχει βάση όλη αυτή η επιχειρηματολογία;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άλλο ποσοστό για τις τοπικές εκλογές και άλλο για τις εθνικές. Για παράδειγμα στην Ανδαλουσία καταγράφουν ένα 30% στις εθνικές εκλογές ενώ για το τοπικό κοινοβούλιο έδειχναν το 15% που τελικά πήραμε. Παρ όλα αυτά όντως καταγράφεται μια μικρή πτώση. Το σύστημα δεν είναι ηλίθιο και έχει κατασκευάσει ήδη ένα κόμμα που μοιάζει φαινομενικά με το Podemos, που έχει πολύ ευνοική μεταχείριση από τα ΜΜΕ και ονομάζεται Ciudadanos (Πολίτες). Μοιάζει πολύ με το δικό σας Ποτάμι. Χρηματοδοτείται οικονομικά από το κεφάλαιο. Το κόμμα αυτό επιτίθεται πολύ στο Podemos. Κάτι ακόμα που βλάπτει εμάς και ωφελεί τους Ciudadanos, είναι η κάμψη του κινήματος. Για πολύ κόσμο το κόμμα αυτό συμβολιζει μια «ήρεμη αλλαγή». Παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να είμαστε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι πως το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι τόσο πολύπλοκο που ακόμα και αν ένα κόμμα εκλεγεί πρώτο δεν είναι εύκολο να κυβερνήσει χωρίς συνεργασίες, αν δεν έχει λάβει συγκεκριμένο ποσοστό. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι σε πρόθεση ψήφου είμαστε πρώτοι.  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξουμε πολύ πως θα φτιάξουμε ένα πιο πλουραλιστικό Podemos, να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των κινημάτων που μας ανέδειξαν και να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι του κόσμου. Για την Ανδαλουσία πρέπει να σου πω ότι υπήρξε τρομαχτική πίεση από το PSOE για συνεργασία. Θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας, με επικεφαλής τον Μανόλο Γκάρι ηγετικό στέλεχος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς,  δεν αποδεχτήκαμε να στηρίξουμε την επικεφαλής Σουσάνα Ντίας, ξεκαθαρίζοντας πολύ με αυτό τον τρόπο το στίγμα του Podemos. Προτείναμε μάλιστα να γίνει και δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός της Ανδαλουσίας αν θέλει τη συνεργασία με το κόμμα που είναι υπεύθυνο για τη φτώχεια και τη διαφθορά που υπάρχει στην Ανδαλουσία. 
Ποια είναι η εσωτερική συζήτηση στο Podemos αυτή τη στιγμή; Φαίνεται ότι σε κάποια επίπεδα υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας και προσανατολισμού. Ξέρεις και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, πολύ πιο πιεστικά τώρα που βρίσκεται και στην κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι οργανώνοντας τη συμμετοχή μας στις τοπικές και δημοτικές εκλογές. Το σημαντικό είναι ενωμένοι να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Στο εσωτερικό μας τώρα,  έχει ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για τον προσανατολισμό του Podemos. Η εμφάνιση των Ciudadanos τα αλλάζει όλα. Είναι βασικό να ξανακατακτήσουμε το χαμένο έδαφος να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο το πρόγραμμά μας για παράδειγμα, γύρω από το ζήτημα του χρέους, τα εργασιακά δικαιώματα. Και είναι πολύ σημαντικό να ξαναβάλουμε σε κίνηση τον κόσμο, τα κινήματα. Υπάρχει το εξής περίεργο επίσης. Σε μια κλίμακα μεταξύ άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς μια έρευνα πανεπιστήμιου έδειξε ότι η πλειοψηφία του Ισπανικού λαού θεωρεί το Podemos ένα κόμμα της άκρας αριστεράς. Το Podemos έχει καταγραφεί ως ένα κόμμα της ρήξης και έτσι πρέπει να παραμείνει. Δεν είναι ένα κλασικό αριστερό κόμμα παρ όλο που όλα του τα ηγετικά στελέχη δηλώνουν μαρξιστές και αυτό είναι σίγουρα αξιοπερίεργο. 
Πρόσφατα άλλαξε η ηγεσία της Ενωμένης Αριστεράς. Ο νέας γραμματέας, ο Αλμπέρτο Γκαρσόν φαίνεται να είναι διαφορετικός από την παλιά ηγεσία. Έχει ριζοσπαστικό λόγο, θέλει να «καθαρίσει» το κόμμα από όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, η κριτική που κάνει στο Podemos φαίνεται να γίνεται «από τα αριστερά». Θεωρείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά σε αυτό το νέο πλαίσιο που τίθεται;
Είμαστε φίλοι με τον Αλμπέρτο και ήμασταν συνεργάτες στο ιστορικό βιβλιοπωλείο που είχα, το Μαραμπούντα. Είναι ένας αγωνιστής, πολύ καλός οικονομολόγος με καλές προθέσεις. Όμως ακόμα δεν ηγείται πραγματικά της Ενωμένης Αριστεράς. Δεν έχει την πραγματική πλειοψηφία. Πρέπει να ξέρεις ότι η Ενωμένη Αριστερά διέγραψε τα μέλη της που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Μανουέλα στη Μαδρίτη, παρ όλο που ο Αλμπέρτο τους είχε στηρίξει. Θα έπρεπε να συνεργαστούμε με την Ενωμένη Αριστερά κάποια στιγμή, αλλά πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα και τον προσανατολισμό της. Το ίδιο έχουμε να κάνουμε και εμείς. 
Τελικά Μιγκέλ τι να κάνουμε με το κράτος; Στην Ελλάδα πήραμε την κυβέρνηση, αλλά η αστυνομία και τα δικαστήρια συνεχίζουν όπως και πριν το κατασταλτικό τους έργο. Το ότι πήραμε την κυβέρνηση δεν είναι αρκετό. Νομίζεις ότι η αριστερά μπορεί να κερδίσει την ηγεμονία με τις δικές τις ιδέες; Και σε ρωτάω γιατί σύντομα θα αντιμετωπίσετε τα ίδια διλήμματα με εμάς.
Το βασικό είναι να χτίσουμε και να χτίσετε την λαική εξουσία. Διότι το να έχεις την κυβερνητική εξουσία δε σημαίνει ότι έχεις την πραγματική εξουσία. Το βασικό είναι να έχουμε μια κοινωνία συνειδητοποιημένη, αυτοοργανωμένη. Μια κυβέρνηση δεν είναι αρκετή αλλά ένας λαός με δύναμη και γενναιότητα μπορεί να ηγεμονεύσει πραγματικά. Μια τέτοια δύναμη μπορεί να αναγκάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που πρέπει. 
Πως σου φαίνονται οι πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης  και στο εσωτερικό αλλά και απέναντι στους δανειστές;
Δεν είναι εύκολη η απάντηση, είναι πολύ περίπλοκο. Φαίνεται πάντα πιο εύκολο απ έξω να κάνουμε κριτική και να λέμε εμείς στη θέση τους θα κάναμε αυτό ή εκείνο. Καταρχήν ένα βασικό βήμα για να γίνει η διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους είναι ο έλεγχος του χρέους και το να πούμε ότι δεν υπάρχει λόγος πληρωμής του. Το ζήτημα είναι ότι θα είναι πολύ σκληροί με την Ελλάδα για να μην υπάρξει διαφορετικό  παράδειγμα στην Ευρώπη. Είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό το ζήτημα. Επίσης  υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση. Η Ισπανική κυβέρνηση διαδίδει ότι ο Βαρουφάκης παραήταν ριζοσπάστης και ότι ο καινούριος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τσακαλώτος είναι πιο συντηρητικός, πράγμα που όπως μαθαίνουμε δεν ισχύει. Χρειάζεται περισσότερη πίεση και από εμάς αλλά και από εσάς έτσι ώστε να είναι καθαρό ότι δεν διαπραγματεύεται μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά όλος ο λαός. Νομίζω ότι ο Ιούνης θα είναι δύσκολος και γι αυτό θα πρέπει να οργανωθούν κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη που θα στηρίζουν την κυβέρνηση έτσι ώστε να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. 
Μιγκέλ δε μπορώ να μη σε ρωτήσω και κάτι ακόμα. Είναι γνωστό τουλάχιστον στη μισή Μαδρίτη ότι μαγειρεύεις υπέροχα. Συνεχίζεις ακόμα;
Προσπαθώ, να βρίσκω πάντα λίγο χρόνο για να μαγειρεύω, αλλά δυστυχώς μαγειρεύω λιγότερο.

Έζησα τον Μεσαίωνα στα εικοσιπέντε μου

Άλλη μια μέρα ξυπνάω χωρίς δουλειά, με λιγοστά χρήματα και την αβεβαιότητα του μέλλοντος.
 

Μήπως βέβαια ήταν καλύτερα όταν δούλευα; Πoιο 8ωρο; Aυτό που καθιερώθηκε με τόσο κόπο, αίμα και αγώνες, κάποιοι το κατάργησαν μέσα σε λίγες ώρες.

Δούλευα με ΤΕΒΕ, ωράρια 7.30 - 24.00 στην καλύτερη. Υπήρξαν φορές που δούλεψα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα και το πρωί πάλι από τις 7.00. Μια συνάδελφος έκλεισε 27 ώρες εκεί. Έπιασε δουλειά 8.00 και έφυγε την επόμενη μέρα στις 14.00. Όπως βλέπετε, ένιωσα τον εργατικό μεσαίωνα στο πετσί μου και είμαι μόνο 25 χρονών.

Ούτε ο Θεός της Ελλάδος δεν μπορεί να μας βοηθήσει!...


Πηγή: i-kyr.gr