Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Πολ Κρούγκμαν: Κόλαση αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

«Κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ, ο Πολ Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Σε ομιλία του στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο νομπελίστας οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, εναντιώθηκε όμως στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος βρίσκεται στην Αθήνα όπου έδωσε διάλεξη με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Μνημονιακότερος των δανειστών ο Κ. Μητσοτάκης: «Μονομερής ενέργεια» η επαναπρόσληψη απολυμένων

Ως μονομερή ενέργεια χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή:

«Το νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης είναι ή όχι μονομερής ενέργεια; Είναι μονομερής ενέργεια στην κοινή λογική αλλά και σε αυτό που εσείς υπογράψατε».

Ο Νίκος Βούτσης του απάντησε ότι το νομοσχέδιο συζητείται ήδη στη Βουλή και ότι «είστε ο πρώτος που θέτει ζήτημα. Έχετε καταλάβει τι κάνατε; Κανένας «θεσμός» δεν είπε ότι είναι μονομερής ενέργεια. Είναι απίστευτο αυτό που κάνατε».

Μετά τη χθεσινή δήλωση του υπεύθυνου του τομέα εργασίας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός (!) σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει να μην επαναπροσληφθούν 3.600 απολυμένοι εργαζόμενοι.

"Ο βούρκος που έχουν πέσει είναι βαθύς και δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει και άλλη ζωή", σχολίασαν κυβερνητικές πηγες, προσθέτοντας ότι "στη ΝΔ φαίνεται να υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει την… αντιπροσωπεία των πιο σκληρών μνημονιακών. Μητσοτάκης εναντίον Γεωργιάδη, Βορίδης εναντίον Οικονόμου".

Πηγή: left.gr

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Κλίμα τρομολαγνείας από τον κ. Κωνσταντάτο με αφορμή το μεταναστευτικό

Να εκμεταλλευτεί πολιτικά το προσφυγικό κύμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας επιχειρεί ο κ. Κωνσταντάτος δημιουργώντας θέμα από το πουθενά βασιζόμενος σε δημοσίευμα τοπικού ειδησεογραφικού site που «αποκαλύπτει» πως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα φιλοξενηθούν μετανάστες.

Απώτερος στόχος της διοίκησης να προχωρήσει η «επένδυση» του Ομίλου Λάτση.

Το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί ανεπιτυχώς όταν επί υπουργίας Παπουτσή (σ.σ. υπουργού Δημόσιας Τάξης, τότε) το ίδιο ειδησεογραφικό site είχε δημοσιεύσει "ρεπορτάζ" που ήθελε το Ελληνικό να χρησιμοποιείται για φιλοξενία μεταναστών, γεγονός το οποίο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε και φυσικά ουδείς μετανάστης φιλοξενήθηκε σε χώρους του πρ. αεροδρομίου.

Τόση Λύσσα? Καλό Σημάδι!

Δεν θα άξιζε να μπει κανείς στον κόπο να ασχοληθεί με το νέο επεισόδιο του σίριαλ των γκεμπελίσκων, που αυτή τη φορά καταπιάστηκαν με το βουλκανιζατέρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Δεν θα άξιζε να κρίνει κανείς τίποτα πριν το αποτέλεσμα∙ και αυτό που είναι σήμερα το σημαντικό για τον τρίτο στην τάξη θεσμό της Ελληνικής Τηλεδημοκρατίας, και στο πρόσωπο που τον εκφράζει, είναι το έργο που έχει αναλάβει η Πρόεδρος της Βουλής κι όχι η φαιδρότητα που χαρακτηρίζει τους επικριτές της.

Έχομε αναφερθεί πολλές φορές στην αναγκαιότητα του λογιστικού έλεγχου του χρέους. Από τις πρώτες κιόλας εκείνες μέρες που μαζευόμασταν στις πλατείες, βλέποντας αυτό που ερχότανε κατά πάνω μας, σκοπεύοντας να διαλύσει την κοινωνία μας…

Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης για το δημόσιο απολογισμό του κ. Κωνσταντάτου

«Ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις» παρατηρεί η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης στον απολογισμό της διοίκησης Κωνσταντάτου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου.

Η μείζονα αντιπολίτευση καταλογίζει στη νέα διοίκηση του δήμου «υπερβολή, αλαζονεία και μηδενισμό της προηγούμενης δουλειάς που είχε γίνει στο δήμο».

Συγκεκριμένα η ΔΣΕΑ επισημαίνει:

Ο απολογισμός του κ. Κωνσταντάτου όπως και γενικότερα η τακτική της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζονται από την υπερβολή, την αλαζονεία και το μηδενισμό της προηγούμενης δουλειάς που είχε γίνει στο δήμο, ώστε να φανεί σημαντικό το έργο που γίνεται σήμερα.

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» από τη Θεατρική Εφηβική Σκηνή της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης

Η Θεατρική Εφηβική Σκηνή της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης ανεβάζει το έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» για 6 παραστάσεις στις 24 - 25 - 26 Απριλίου & 1 - 2 - 3 Μαΐου στο Δημοτικό
Θέατρο (Ολυμπίας 5) με ελεύθερη είσοδο. Ώρα έναρξης 20.30

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Γκύλεν, μια κωμόπολη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει, όλος ο κόσμος είναι χρεωμένος, οι αρχές του τόπου και οι απλοί πολίτες είναι σε απόγνωση. Ξαφνικά, μια ελπίδα.

Η Κλαίρη Τσαχανασιάν, η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, που επισκέπτεται έπειτα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας τη γενέτειρά της, θα μπορούσε με μια δωρεά να σώσει την πόλη. Η δισεκατομμυριούχος δέχεται να βοηθήσει, θέτοντας όμως έναν απροσδόκητο όρο...

Οι κωμικοτραγικές σκηνές που ακολουθούν θα δείξουν πόσο δοκιμάζονται οι συνειδήσεις όταν πιέζει η ανάγκη.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Τα πάνω κάτω !...


Ο Ανδρέας Πετρουλάκης στην Καθημερινή 17.04.2015

Liberté et Sécurité

Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια

Un peuple prêt à sacrifier un peu de liberté pour un peu de sécurité ne mérite ni l'une ni l'autre, et finit par perdre les deux

Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither

Benjamin Franklin 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: raskolnick.soup.io

Έληξε η κατάληψη στην πρυτανεία μετά από επέμβαση της αστυνομίας

Μετά από 19 ημέρες, έληξε η κατάληψη  της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από τους αντιεξουσιαστές, μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Λίγο μετά τις 7.00 αστυνομικοί μπήκαν στο προαύλιο του κτηρίου από παράπλευρη είσοδο και λίγη ώρα αργότερα έβγαλαν από την Πρυτανεία 14 άτομα, τα οποία προσήγαγαν, ενώ κατέβασαν και το πανό των καταληψιών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί συνελήφθησαν 14 άτομα για την κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων

Η νέα ρύθμιση αφορά στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αποπληρωμή χρεών με ευνοϊκότερους όρους από προγενέστερες ρυθμίσεις, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό οφειλετών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών:

Υπέρογκοι τόκοι,  προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευθεί, για να τριπλασιασθούν σχεδόν κατά την πενταετία των μνημονίων φθάνοντας στο 40% του ΑΕΠ τέλος του 2014 ως  χρέη σε βάρος  εκατομμυρίων νοικοκυριών και  εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ρυθμίζονται - διαγράφονται  με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, που τίθεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή σήμερα Παρασκευή 17-4-2015.

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδηλώσαμε υπέρ των μεταλλείων...


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 17.04.2015

Αλλαγές στην αστυνομία τώρα!



"Γιατί δεν μπαίνουν τα ΜΑΤ στην Πρυτανεία;" κραυγάζουν με οργή και αγωνία η αντιπολίτευση και τα κανάλια, συμπληρώνοντας την ατζέντα "νόμος και τάξις" ύστερα από τα επεισόδια στα
Εξάρχεια, που είδαμε σε συνεχείς επαναλήψεις ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την αντιμετώπιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές ως "απελευθέρωση τρομοκρατών".

Είναι προφανές ότι αντιπολίτευση και διαπλεκόμενα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται τη δυσκολία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να χειριστεί τα ζητήματα αυτά έξω και πέρα από την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και είναι επίσης σαφές πως ο αρμόδιος υπουργός κάθε άλλο παρά βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή.

Η περίοδος την οποία διάγουμε δεν χαρακτηρίζεται από ένταση της βίας ή της παραβατικότητας τομείς στους οποίους ποντάρει επικοινωνιακά η αντιπολίτευση.

Πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θετική η ΟΙΕΛΕ στις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας

Ως ιδιαίτερα θετικές κρίνονται από την ΟΙΕΛΕ οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο μεταβατικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν αφαιρούν ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των παιδιών και ανακουφίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους, αφού περιορίζεται η ανάγκη για φροντιστηριακή υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, η κατάργηση της προσμέτρησης της βαθμολογίας των τάξεων του Λυκείου, η μείωση της ύλης και η αύξηση του αριθμού των επιλογών των υποψήφιων για τμήματα μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων συμβάλλουν στην απομείωση υπαρκτών εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Ωστόσο, τονίζει το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, η ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και της πιστοποίησης των χορηγούμενων τίτλων θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου για την εκ βάθρων αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πηγή: www.avgi.gr

Τι ζητάει η ΟΛΜΕ μετά την ακύρωση της διαθεσιμότητας

Ως σημαντική νίκη του πολύμορφου κινήματος των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων και του θεσμού της διαθεσιμότητας
που προωθούνται με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επίσης, θετικά κρίνει η ΟΛΜΕ την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας των μνημονιακών πειθαρχικών νόμων, καθώς και της πολιτικής επιστράτευσης.

Ωστόσο, η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών διαπιστώνει ότι υπάρχουν «σοβαρά ζητήματα και κενά» στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ζητάει:

Κατερίνα Ιγγλέζη: Οι μεταλλωρύχοι θα υποφέρουν πρώτοι από την εξόρυξη

Η «Ελληνικός Χρυσός» έχει δηλώσει 969 εργαζόμενους κι όταν η κατ' ευφημισμόν επένδυση θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη θα δουλέψουν, για κάποιο διάστημα, 1299 άνθρωποι.

Οι θέσεις εργασίας όμως που θα χαθούν δια παντός εξ αιτίας της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής θα είναι πολλαπλάσιες.

Αυτό υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας για την επίμαχη εξόρυξη στο ρ/σ «στο Κόκκινο» και την Τζούλυ Τσίγκα.

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Η Eldorado Gold χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους εργαζόμενους

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα
να διαμαρτύρονται, «ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας», αλλά κατηγορεί την  Eldorado Gold ότι τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα».

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι κανένας τους δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, αλλά μόλις η εταιρεία κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές  επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, «η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της».

Ο βασιλιάς φοβάται τα κομφετί !...


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 16.04.2015

Η δημοσιογραφία του κώλου χρειάζεται και το κοινό του κώλου

γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Σε μια από τις πιο γνωστές και εμβληματικές φράσεις του, ο Ουμπέρτο Έκο σημειώνει πως οι σύγχρονες δικτατορίες δεν επιβάλλονται με τα τανκς, αλλά με τις τηλεοράσεις (κι αν το προεκτείνουμε λίγο, με τα media).

Μολονότι στο φοβερό και τρομερό βενζινάδικο-gate δεν μιλάμε για τη δύναμη της επιβολής ενός καθεστώτος, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια (ακόμη) νίκη της αισθητικής του αυριανισμού επί της δημοσιογραφίας και για την επιβολή της «χούντας» του κίτρινου τύπου…

Ουδείς άνθρωπος με κανονική σκέψη, κριτική αντίληψη και στοιχειώδη κοινωνική μόρφωση θα ασχολούνταν κανονικά με την ιστορία του σκασμένου λάστιχου, ακόμη κι αν «σκόνταφτε» πάνω της.

Αριστείδης Μπαλτάς: Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα πλαστά πτυχία, την κάρτα σίτισης κλπ

Με την κοινή παρουσία μας εδώ -ο Υπουργός, οι Αναπληρωτές Υπουργοί και ο Υφυπουργός- θέλουμε να δηλώσουμε τη συλλογική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τη συστηματική συνεργασία μας κάθε εβδομάδα πιστεύουμε σε αυτή τη συλλογικότητα, όχι μόνο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά με την έννοια της παραγωγικής δύναμης της Δημοκρατίας, όπου μέσω της καλόπιστης συζήτησης ο καθένας από εμάς -με τη διαφορετικότητά του- προσθέτει στοιχεία στις παρατηρήσεις του άλλου, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε όλοι πλουσιότεροι από τη συνεργασία αυτή.

Κοινός στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τροφοδοτούμε άλλου τύπου σχέσεις ή αντιθέσεις.

Σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Κατάργηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία παραμένει ως συμβουλευτικό όργανο, αναγνώριση της φοιτητικής ιδιότητας έως την απονομή του τίτλου σπουδών και σειρά αλλαγών στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και στο πεδίο της έρευνας προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Πάντως, από τις βασικές αρχές που παρουσιάστηκαν σήμερα, προκύπτει ότι καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, γνωστού και ως «νόμου Διαμαντοπούλου», μεταξύ των οποίων τα συμβούλια ιδρύματος.