Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Γραμματικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Μεγάλη συγκέντρωση - σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γραμματικό την Παρασκευή 27 Ιουνίου με πρωτοβουλία της "Δύναμης Ζωής" - της παράταξης που νίκησε στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής.


Σας παρουσιάζουμε αποσπάσματα της παρέμβασης της εκλεγμένης Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
  •    Η υπόθεση του  ΧΥΤΑ Γραμματικού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από την Πολιτεία, από το υπουργείο και από την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση, αποτελούν την πιο χειροπιαστή απόδειξη της περιφρόνησης, όχι μόνο της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της βούλησης των πολιτών. Είναι μια αντιμετώπιση που την συναντήσαμε και στην Κερατέα. Αλλά και στη Φυλή. Μια αντιμετώπιση που τη συναντάμε παντού όπου οι πολίτες υψώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται. Αντιστέκονται στις βουλές πολιτικών και συμφερόντων.
  •    Ο αγώνας των πολιτών της Κερατέας κατά της υποβάθμισης της ζωής τους, έγινε σύμβολο αντίστασης. Οι πολίτες στην Κερατέα είπαν «όχι», συγκρούστηκαν με την λογική της κεντρικής εξουσίας και προστάτεψαν με τον αγώνα τους αυτή την επιλογή. Και κέρδισαν. Και αυτό ας μην το ξεχάσουμε ποτέ.
  •    Στο Γραμματικό οι πολίτες απορρίπτουν την παράνομη, όπως αποδεικνύεται, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό, επίπεδο χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό. Μια χωροθέτηση πάνω σε ρέμα, όπως έχουν διαπιστώσει ύστερα από τις επιτόπου επισκέψεις τους και τα πορίσματά τους, τόσο η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής όσο και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η Δύναμη Ζωής για την πυρκαγιά στο Ποικίλον Όρος

Η σημερινή πυρκαγιά στο Ποικίλον Όρος, δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου και φυσικό σύνορο με το Θριάσιο Πεδίο, μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στις υπερδομημένες συνοικίες της δυτικής Αθήνας και της Αττικής ευρύτερα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβεβαιώνει δυστυχώς την ανησυχία της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ανάγκη βελτίωσης της πολιτικής προστασίας της Αττικής.

Εγκαίρως έχουμε επισημάνει την ανάγκη κατοχύρωσης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου όρους καθώς και την ανάγκη περιβαλλοντικής αποκατάστασής του.

Ο σχεδιασμός, η πρόληψη αλλά και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών μέσων για την πυροπροστασία των ορεινών όγκων και των δασών της Αττικής, όπως τέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο των πρόσφατων ενημερωτικών συσκέψεων της εκλεγμένης Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, στα Κέντρα Επιχειρήσεων της Πεντέλης και του Υμηττού, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία των εναπομείναντων πνευμόνων πρασίνου στην Αττική.

Η παρέμβαση της Ρένας Δούρου, στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Αποσπάσματα της παρέμβασης της εκλεγμένης Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: 

«Ως επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της περιφερειακής παράταξης ‘Δύναμη Ζωής’, σας λέω ότι εμείς έχουμε επιλέξει πλευρά. Έχουμε επιλέξει την πλευρά που είναι ενάντια στον πόλεμο για την ενεργειακή φτώχεια των πολιτών. Την πλευρά που είναι ενάντια στην ενεργειακή υποτέλεια της χώρας.

Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως κι αν ονομαστεί αυτή, συνεχίζεται η επίθεση κατά του δημοσίου συμφέροντος. Συνεχίζεται η υπονόμευση των προϋποθέσεων της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Συνεχίζεται η απαξίωση των όποιων εργαλείων έχουν απομείνει για να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να σταθεί η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, οι πολίτες στα πόδια τους.

Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, δεν έτυχε, πέτυχε.

Η Ρένα Δούρου στο Πεντελικό Όρος για την πυροπροστασία

Σε ευρεία σύσκεψη για συνολική ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας του Πεντελικού Όρους κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, μετείχε την Πέμπτη 26 Ιουνίου η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης
Βόρειου τομέα, Γιώργος Καραμέρος, στο Δημαρχείο Πεντέλης.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του δημάρχου Πεντέλης, Δ. Στεργίου – Καψάλη, μετείχαν η βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, δήμαρχοι των όμορων δήμων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού σώματος και εθελοντές δασοπυροσβέστες. 


Η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πυροπροστασία πρέπει πρωτίστως να στηρίζεται στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή, για αυτό και οφείλει να δίνει έμφαση τόσο στον κεντρικό όσο και στον περιφερειακό σχεδιασμό, μειώνοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο
τις πιθανότητες ανάφλεξης».

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 : η εμπειρία της Λευκάδας

γράφει η Δάφνη Σφέτσα

Οι τριπλές κάλπες του Μαΐου έχουν δώσει τροφή για πολλή συζήτηση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τη δυνατότητα για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ως προς τη δράση του κόμματος, την οργάνωση και τις σχέσεις του με την κοινωνία. Συναντήσαμε δύο από τους πρωταγωνιστές της εκλογικής επιτυχίας που κατέγραψε η δημοτική κίνηση "Όλοι για τη Λευκάδα", αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού, τον Μάρκο Νικητάκη και τον Κώστα Σέρβο. Έδωσαν μια μάχη δύσκολη, βρέθηκαν να υπολείπονται σχεδόν κατά 8 μονάδες την πρώτη Κυριακή, απέναντι σε έναν συνδυασμό με "γερές πλάτες", με μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα να επιχειρούν να εισβάλουν στο νησί και με ρουσφετολογικές υποσχέσεις να μοιράζονται δίχως καμιά αιδώ. Κι όμως, κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή -αυτή που αναζητά το κόμμα και κεντρικά. Πού οφείλεται, λοιπόν, αυτή η επιτυχία;

Μ.Ν.: Είχαμε μια πορεία με καλά αποτελέσματα και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. Πρώτον είναι η προσωπικότητα του Κώστα (σ.σ.: Δρακονταειδή) που καταφέρνει να ενώνει πολύ κόσμο γιατί είναι άνθρωπος ειλικρινής, αγνός, άνθρωπος της προσφοράς. Ήδη από το 2006 λειτουργεί σαν οιονεί δήμαρχος. Όποιος είχε πρόβλημα, αντί να πάρει τον δήμαρχο, έπαιρνε τον Κώστα και εκείνος, όπως και πολλοί από εμάς, έτρεχε να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Οικοδομήσαμε έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Έπειτα είχαμε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, ενώ λειτουργούμε πάντα σαν ομάδα.

Όπως συμπληρώνει ο Κ.Σ. τη Δευτέρα 19 Μαΐου, την επομένη του α' γύρου, έγινε μάζεμα του ψηφοδελτίου στο Εργατικό Κέντρο. "Ήταν εκεί όλος ο συνδυασμός, ενώ είχαμε έρθει δεύτεροι και με σημαντική διαφορά. Ήρθαν όλοι οι υποψήφιοι, και από τα χωριά, ανεξάρτητα από το εάν βρισκόντουσαν σε εκλόγιμη θέση. Και συζητήσαμε μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πνεύμα ομόνοιας μεταξύ μας."

Επανεξέταση του ν.σ. για τους αιγιαλούς ζητάει η Συνήγορος του Πολίτη

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Επανεξέταση του συνόλου του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς και τις παραλίες ζητάει με επιστολή της η Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) Καλλιόπη Σπανού από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη
επισημαίνοντάς του ότι με το παρόν "η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης τίθεται εν αμφιβόλω προσβάλλοντας τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό, υποθηκεύοντας την περιβαλλοντική αξία της παράκτιας ζώνης και εκθέτοντας τη χώρα στη διεθνή κοινότητα". Η ΣτΠ επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο συνδυασμός του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς μαζί με τα υπό διαβούλευση νομοσχέδια "Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις" και "Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών" "δημιουργούν τη βάσιμη αίσθηση ότι αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια υπερισχύουν της πρωταρχικής ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας".
 
Οδηγούμαστε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ για τη ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ.

Παραγγελίες στο e-mail: kinima12@gmail.com.


Ενημέρωση στο ιστολόγιο : http://kinimapolis.blogspot.gr/.


Πληροφορίες στα τηλ: 6944-145007 10 π.μ - 1 μ.μ & 6943-045752 6 μ.μ - 8 μ.μ, Δευτέρα έως Παρασκευή.


Η διάθεση των οργανωμένων ηλεκτρονικών παραγγελιών, θα γίνει το Σάββατο 5 IOYΛIOY 2014, 8 π.μ -1 μ.μ, κοντά στο πρώην Δημαρχείο Ελληνικού (25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας Ελληνικού)


  • ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
  • Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ.

Λεπτομέρειες για την 31η διάθεση προϊόντων αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες  θα βρείτε εδώ.

18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ - 4.5.6 Ιουλίου : «Να σβήσουμε τα σύνορα, να νικήσουμε το φόβο»


Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δίνει το ετήσιο ραντεβού του στις 4, 5 και 6 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, με μουσική, συζητήσεις, θέατρο, χορό, εικαστικά και δρώμενα, ντόπιοι και μετανάστες, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης.


Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Συντονιστικό Μεταναστευτικών & Αντιρατσιστικών Οργανώσεων:

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου στη σκηνή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι: Deus Ex Machina, Villagers of Ioannina City, Άλλος Κόσμος & Frank Panx , Mr Highway Band, Thee holy strangers, Homeless Art.

Το Σάββατο 5 Ιουλίου η βραδιά είναι hip hop με: 12ος Πίθηκος, 307 Jam Squad, Flow Job, Tiny Jackal, Human, Μόνιμος Κάτοικος and the Crimsons, Wolfy Funk Project feat. Elephant Phinix.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικό τραγούδι (έντεχνο και λαϊκό) με Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά, Βαγγέλη Κορακάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου και Βαγγέλη Καζαντζή, Μαρία Παπαγεωργίου, Usurum.

Παράλληλα, κάθε βράδυ θα εμφανίζεται ρεμπέτικη κομπανία στην ταβέρνα του Φεστιβάλ.

Συνέντευξη Τύπου (26/6) του Δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

Πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου (26/6) του Δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» για το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό. Τα βασικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου, ανέπτυξαν οι: κ. Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας, κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, ενάλια αρχαιολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. Ελένη Καμπέρη, ερευνήτρια Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και κ. Γιώργος Καλλιαμπέτσος, μέλος Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
Παρεμβάσεις έγιναν από τον κ. Πάνο Τότσικα, μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και τον ηθοποιό-μαραθωνοδρόμο κ. Άγη Εμμανουήλ που οργάνωσε και θα τρέξει τον Υπερ-Μαραθώνιο: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό (8-12 Ιουλίου).

Το Δίκτυο “ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”, στο οποίο μετέχουν 100άδες επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει οριστικά το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν ενάντια στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση του αιγιαλού με κάθε πρόσφορο τρόπο. Καλεί πολίτες, επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού να υπογράψουν τα Ψηφίσματα και να αποστείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Τύπο.
Ήδη 150.000 και πλέον πολίτες έχουν υπογράψει διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα avaaz, αλλά και αλλού, μαζί με περισσότερeς από 135 επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ:
- Fb group: Greek Seashore 0 Hour: Ανεβάστε μια φωτό από την αγαπημένη σας παραλία και βοηθείστε να τη σώσουμε!
- Υπογράψτε τα Ψηφίσματα στο avaaz ή στέλνοντας email στο info@environ-sustain.gr με το όνομά σας ή το όνομα του φορέα σας. Το Ψήφισμα βρίσκεται στο σημείο επαφής: http://aktesora0.wordpress.com

Πανελλήνιο Δίκτυο“ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ” - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος | Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων | ΑΡΧΕΛΩΝ | Συντονιστική Επιτροπή γα τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού| Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού | Υπερ-Μαραθώνιος: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό.

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των εισηγητών στη συνέντευξη τύπου :

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ : εκδήλωση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη την Πέμπτη 3 Ιουλίου