Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο κύβος ερρίφθη

της Γιώτας Καραδήμα

Οι ασφυκτικές πιέσεις των πολυεθνικών των γενετικώς τροποποιημένων, που επί χρόνια ασκούνται στην Ε.Ε., «έπιασαν τόπο».  Η Ε.Ε. μέχρι στιγμής, παρά τις όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της, είχε καταφέρει να κρατήσει  -με ελάχιστες εξαιρέσεις- τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες έξω από το έδαφός της.

Ωστόσο, το οχυρό αυτό στις 13 Ιανουαρίου έπεσε: ψηφίστηκε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δυνατότητα κάθε κράτους μέλους να αποφασίζει μονομερώς, για το αν θα επιτρέψει την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. στην επικράτεια του. Πρόκειται για «εθνικοποίηση των απαγορεύσεων», όπως δηλώνει η Βάσω Κανελλοπούλου από το Πελίτι σε σχετικό άρθρο.
 
Με μια επιπόλαιη ματιά,  η αναθεώρηση αυτή φαίνεται να ευνοεί την κάθε χώρα, αφού θα μπορεί να υψώνει το «όχι» της, εάν το επιθυμεί. Είναι όμως έτσι;

Πάνω σε ποια βάση θα μπορούν τα κράτη να απορρίπτουν την καλλιέργεια των «μεταλλαγμένων»;  Στον τομέα της υγείας, το πάνω χέρι θα έχει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Έχουμε όμως ήδη δει, ότι η ίδια αρχή έχει περιορίσει τις έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία στους τρεις μήνες, ενώ οι καρκινογενέσεις και οι δυσμενείς επιπτώσεις στα πειραματόζωα εκδηλώνονται από τον 4ο μήνα.

Γ. Δελαστίκ στο Κόκκινο: «Πολιτικό καθήκον της Γερμανίας να μην φανεί οτι η λύση Τσίπρα είναι πετυχημένη»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ μιλά στο Κόκκινο για τις πολιτικές εξελίξεις και τις πιέσεις που ασκεί η Γερμανία και η ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση.

«Πολιτικό καθήκον της Γερμανίας είναι να μην επιτρέψει να  δημιουργηθεί η εικόνα οτι η λύση Τσίπρα είναι πετυχημένη και άρα να υιοθετηθεί και απο άλλες χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στο Κόκκινο ο δημοσιογράφος, Γιώργος Δελαστίκ.

«Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ. η οποία να επιτρέψει την ικανοποίηση σοβαρών τμημάτων δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε. 

Στόχος των Γερμανών στο θέμα του χρέους -σύμφωνα με τον Γ. Δελαστίκ- είναι να επιδιώξουν «πάση θυσία να μη γίνει κούρεμα αλλά να βρεθεί μια άλλη λύση η οποία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ερμηνευτεί οτι το Βερολίνο επέβαλλε την θέλησή της».

Τόνισε πως το σημαντικό ζήτημα για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να υλοποιήσει τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης κάτι που θα δώσει «τεράστια περιθώρια στη κυβέρνηση να κινηθεί στο θέμα του χρέους».

Χαρακτήρισε πολιτικό το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με την απόφασή της να μη δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς «δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό πρόβλημα».


Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Βάστα, Σόιμπλε!



Δεν είμαι καλά, γιατρέ μου. Εγώ που, όταν έβλεπα χρηματιστήρια και ομόλογα, ξεστόμιζα λόγια που, αν αποτυπωθούν στο χαρτί, ο διορθωτής θα βγάλει τα μάτια του σαν τον Οιδίποδα, στήνομαι πια μπροστά στην οθόνη περιμένοντας να πάει 11 για να αρχίσει η συνεδρίαση του ΧΑΑ.

Βλέπω τον γενικό δείκτη να ανεβαίνει κατά 9% και ευφραίνομαι, κοιτώ τις τράπεζες να κερδίζουν 18% και αγαλλιώ, ατενίζω το δεκαετές να βουτά κάτω από το 10% και είναι σαν να βουτώ κι εγώ στα νερά της Γαλάζιας Λίμνης μαζί με την Μπρουκ Σιλντς. Μ' αρέσουν μέχρι κι αυτά τα περπέτουα που εξήγγειλε ο Βαρουφάκης, τα οποία ακούγονται σαν σκυλάκια του καναπέ, έχουν όμως δοντάκια κοφτερά και μοβόρικα.

Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς, εγώ το αντιλαμβάνομαι ως επέκταση του χρέους εις το διηνεκές, τουτέστιν, ζήσε Σόιμπλε να φας τριφύλλι, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε και άλλα που δεν μου ακούγονται κακά.

Το ομολογώ, γιατρέ μου. Χαίρομαι με τους αριθμούς, επειδή οι αριθμοί στεναχωρούν τους άλλους. Στενοχωρούν εκείνους που είχαν επενδύσει στην καταστροφή των πρώτων ημερών, που περίμεναν την καταστροφή που θα συνετίσει τον αποπροσανατολισμένο λαό.

ΜΚΙΕ: Κέντρα Κράτησης Μεταναστών ή «Στρατόπεδα Συγκέντρωσης»;

Φωτογραφία από αστυνομικό τμήμα του Έβρου,
εφημερίδα Έθνος
Είναι η μοναδική φορά που βγάζουμε Δελτίο Τύπου το οποίο δεν σχετίζεται μόνο με θέματα υγείας αλλά αφορά κυρίως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Προβληματιστήκαμε για την έκδοση αυτού του δελτίου τύπου,
όχι από δυσκολία έκφρασης της άποψής μας, αλλά κυρίως γιατί αφορά ένα φλέγον ζήτημα που έχει κυριολεκτικά διχάσει την Ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε όμως να γνωστοποιήσουμε στην κοινή γνώμη τις δικές μας θέσεις.

Το τελευταίο χρόνο  έχουμε γίνει συστηματικά παραλήπτες καταγγελιών για τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες-κρατούμενοι στον κέντρα κράτησης της περιοχής του Ελληνικού αλλά και αλλού.

Αρχικά τέθηκε προς εμάς το αίτημα φαρμακευτικής κάλυψης κρατουμένων  από την αρμόδια διοίκηση του όμορου αστυνομικού τμήματος, και φυσικά ανταποκριθήκαμε άμεσα, όπως ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα βοήθειας προς φορείς (αστυνομικά τμήματα, κοινωνικές υπηρεσίες δομών κλπ).

ΜΚΙΕ: Τα άμεσα μέτρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Η νέα κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον Ελληνικό λαό πρέπει άμεσα να ανοίξει όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους ανασφάλιστους πολίτες, για να σταματήσουν οι τραγικές επιπτώσεις που βιώνουν οι ανασφάλιστοι εδώ και 5 χρόνια» προτείνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού μετά τις εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

«Επιπτώσεις που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν παρά το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους πολίτες, ένα νομοσχέδιο «κενό γράμμα» το οποίο ουσιαστικά δεν εξασφάλιζε την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, του βασικού πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δοθεί έμφαση στη πρόληψη και αγωγή υγείας με εθνικό σχεδιασμό.

Παράλληλα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να χρηματοδοτηθούν κατάλληλα όλα τα δημόσια νοσοκομεία» τονίζει το ΜΚΙΕ.


Παρά τις αντιρρήσεις προχωρά η παραχώρηση του γηπέδου της Αργυρούπολης

Η ΠΑΕ Άλιμος με αίτημά της στο ΟΝΑΔΕΑ ζήτησε τη μίσθωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Αργυρούπολης στην Ολυμπίας, προκειμένου να το χρησιμοποιεί
για τις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιμίσθιο που προτάθηκε ήταν 600 ευρώ το μήνα. Το αίτημα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας Νίκος Σπυρόπουλος, καταψήφισε την πρόταση.

Ο ΟΝΑΔΕΑ έκανε δεκτό το αίτημα παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την ομάδα της Λαύρας που κάνει χρήση του γηπέδου. Σύμφωνα με την Αργυρουπολίτικη ομάδα το γήπεδο θα καταπονηθεί από τη συνεχή χρήση.

Για ευτελές τίμημα και καταπόνηση του γηπέδου, μίλησε ο Νίκος Σπυρόπουλος.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την Ελλάδα ρε γαμώτο…

Το τελεσίγραφο της Μέρκελ δεν έκφράζει απλώς τη σκληρή στάση του Βερολίνου απέναντι σε μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, αλλά αποτελεί ακραία περιφρόνηση της βούλησης του ελληνικού λαού, όπως εκφράσθηκε στην εκλογική αναμάτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015, και κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας. 

Υπό το πρόσχημα της τήρησης των συμφωνιών που δεσμεύουν νομικά -κατά την άποψη της κυράις Μέρκελ-, τη χώρα, επιδιώκουν να επιβάλουν ένα οικονομικά αδιέξοδο και πολιτικά απαράδεκτο πρόγραμμα το οποίο καταδικάσθηκε από τον ελληνικό λαό, προτίθενται να επαναφέρουν σε πλήρη ισχύ τα μνημόνια και τη λιτότητα, που διαιωνίζουν και βαθαίνουν την ανθρωπιστική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα-και είναι προς τιμήν της. «Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης... Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης» ξεκαθαρίζουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Με ποιά πλευρά είσαι;

του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο λαός επέλεξε και η εποχή γενικά επιτάσσει ξεκάθαρα το ίδιο πράγμα με αυτό που είχαν ρωτήσει και οι ανθρακωρύχοι στο Κεντάκι των ΗΠΑ, το 1931 "Which Side Are You On?" (Με ποιά
πλευρά είσαι;)

Με τον λαό ή με τους εκμεταλλευτές του;


Τα τελευταία χρόνια που πολύ πιθανόν να μείνουν στην ιστορία τούτου του τόπου, ως τα χρόνια των μνημονίων, που η πλειοψηφία των κεκτημένων με αγώνες και δυστυχώς όπως επιτάσσει πολλές φορές και η ίδια η ζωή, με αίμα, απωλέσθηκαν.


Οι συλλογικές συμβάσεις έγιναν κουρελόχαρτα και ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του, που όπως έχουν τα πράγματα, με μια στρατιά ανέργων να επικρέμεται ως Δαμόκλεια Σπάθη, έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Μεγάλη θηλιά για μια «μικρή» χώρα

Είναι κάποιοι τίτλοι ζηλευτοί που χωράνε όλο το νόημα του κειμένου, σε λίγες λέξεις. Όπως αυτός του news247.gr που κάνει λόγο για τον διπολικό Σουλτς, ο οποίος «Το πρωί εξυμνεί τον Έλληνα πρωθυπουργό που μάχεται για όλη την Ευρώπη και το βράδυ τρίζει τα δόντια στην κυβέρνηση ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αυτή η «συμπεριφορά Σουλτς» ακολουθείται πιστά από σχεδόν όλους τους αξιωματούχους με τους οποίους έχουν συναντηθεί μέχρι σήμερα οι Βαρουφάκης και Τσίπρας. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχεις την αίσθηση ότι οι συναντήσεις είναι πενταπλάσιες από αυτές που πραγματικά έχουν γίνει.

Όταν ανεβαίνουν διαρκώς ειδήσεις, με διαφορετικές δηλώσεις των ίδιων ανθρώπων και αφορούν στην ίδια συνάντηση, κάπου χάνεται η μπάλα. Κι αν έχεις όρεξη να τη βρεις, τη βρίσκεις. Η μπάλα είναι πάντα χωμένη κάτω από τα φούστα της Μέρκελ. Εκεί δηλαδή που ζουν και οι διάφοροι Σουλτς, Ολάντ, Γιούνκερ, Ρέντσι, Ραχόι και λοιποί ικέτες της γερμανίδας αυτοκράτειρας.

Εκεί που μέχρι πριν λίγες ημέρες σέρνονταν ως ψείρες του μερκελικού εφηβαίου ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του. Κι αυτές οι λίγες μέρες δίχως αυτούς στην ηγεσία της χώρας, είναι αρκετές για να με κάνουν να νιώσω λίγο υπερήφανος. Ας ντρέπονται πλέον οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και άλλοι λαοί που υπομένουν τους Αδώνιδές τους.

Προφητικό, 50 μέρες πριν: Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως θα παραδώσουν την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ;

Τον πιτσιρίκο τον παίρνουμε στα σοβαρά, αλλά πολλές φορές διασκεδάζουμε με τον τρόπο που τα γράφει. Αυτό είναι ένα από τα απολύτως σοβαρά άρθρα του. Γράφτηκε πριν 50 περίπου μέρες
και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν προφητικό. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ήδη είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας.

Όσα όμως βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, δείχνουν και τις δυσκολίες του εγχειρήματος... Δείχνουν ότι το ντόπιο και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δεν είναι διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα... Δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα για την ανάκτηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας - άραγε υπήρχαν ποτέ(;).

Ακολουθεί το άρθρο του πιτσιρίκου ημερομηνίας 12.12.2014:

Οι 180 βουλευτές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτά λένε οι αριθμοί και η λογική. Είναι έτσι, όμως;

Ανακύκλωση ρούχων - παπουτσιών: χάρισμα σε εταιρεία από τη δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης

Με το φιλοδώρημα των 100 € (!) το μήνα έκλεισε η συμφωνία του δήμου με την εταιρεία RECYCOM, να τοποθετήσει κάδους συλλογής μεταχειρισμένων ρούχων σε 26 σημεία του δήμου.

Στο δημοτικό συμβούλιοτης 28ης Ιανουαρίου, η πρόταση δέχθηκε την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το πολύ μικρό αντίτιμο το οποίο θα καταβάλλει η εταιρεία στο δήμο, συγκεκριμένα κάτω από 4€ το μήνα ανά κάδο!

Η διοίκηση δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν έγινε καμία πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρξουν κι άλλες προσφορές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ανακύκλωσης ρούχων και όταν μάλιστα είναι γνωστό πως ακόμη και αλυσίδες του λιανικού εμπορίου προσφέρουν 15% έκπτωση σε αντίστοιχα προγράμματα που έχουν.

Για το λόγο αυτό η απόφαση για την ανάθεση της εφαρμογής προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης μεταχειρισμένων ρούχων και υποδημάτων στη εταιρεία Recycom, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Πηγή: www.sinergasia.gr