Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής για την απόπειρα αποπροσανατολισμού του αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού

Τέλος στην ασυλία ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά τα γεγονότα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 2 Απριλίου, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να βάλει η Περιφέρεια Αττικής.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η ανακοίνωση που παραθέτουμε αυτούσια, αφού θυμίσουμε ότι η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της νέας περιφερειακής αρχής πραγματοποιήθηκε στο Γραμματικό και ότι η ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, -μεταξύ των οποίων και του Γραμματικού- ήταν από τις πρώτες συγκρουσιακές με τα μεγάλα συμφέροντα αποφάσεις της.

Μικρή ομάδων πολιτών, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού σχετικά με την μη κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Σταθερή η αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού

Μιλώντας κατά την 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου, η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στο θέμα που έθεσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με διεξαγωγή κατεπείγουσας συζήτησης στο Συμβούλιο για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, εξήγησε ότι δεν υφίσταται θέμα κατεπείγοντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

  • Κατ’ επείγον θέμα δεν υφίσταται αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ στους κατοίκους. Γιατί ενώ έγινε μια προσπάθεια στο διαδίκτυο και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις και συναντήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί λογική αντιπαράθεσης των κατοίκων και των δημοτών με την Περιφερειακή Διοίκηση και συγκεκριμένα με το πρόσωπό μου, θεωρώ την παρουσία τους εδώ απόψε σπουδαία ακόμη και εάν αυτή οφείλεται σε λάθος λόγους. Και τούτο όχι γιατί υπάρχει κάτι το κατ’ επείγον ή γιατί εγώ πρέπει να δώσω διαπιστευτήρια εκ νέου για το ποιά είναι η πρόθεσή μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα με το Γραμματικό.
  • Η πρόθεσή μας είναι σαφής κι έχει διατυπωθεί πολλές φορές δημόσια.
  • Η αντίθεση μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Και αποτελεί Προγραμματική μας δέσμευση, και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε.
  • Πρόκειται για προγραμματική δέσμευση, τόσο σημαντική και τόσο παραδειγματική, γιατί για εμάς ουσιαστικά αποτυπώνει την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πυραμίδα της διαχείρισης όπως την ορίζουν, όχι μόνο πια οι ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και η εθνική νομοθεσία.
  • Επομένως, οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι σε μια προσπάθεια που κάνει εδώ και μήνες η Περιφέρεια και ανάμεσα στα άλλα αφορά και διαπραγματεύσεις για να επιστραφούν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Μπροστά μας υπάρχει μια σπουδαία ημερομηνία, αυτή της 16ης Απριλίου, όπου θα κληθούμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και παράλληλα ως ΕΔΣΝΑ να βρεθούμε στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τί θα γίνει, μεταξύ άλλων, και με το Γραμματικό.
  • Με αφορμή λοιπόν το περιβόητο κατεπείγον, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ γιατί για έμενα, τουλάχιστον σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αθροίζεται έναντι της άλλης πλευράς, άλλο ένα επιχείρημα: η βούληση των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή.
  • Κατεπείγον λοιπόν δεν υπάρχει διότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη βούληση της Περιφερειακής Αρχής και διότι στις 04.12.2014 διεξήχθη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ετέθη τότε και το θέμα του Γραμματικού. Και από μέρους μου υπήρχε και συγκεκριμένη δήλωση – δέσμευση. Έτσι το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο μετεκλογικά δεν έχει συζητηθεί και υπάρχει έστω και μια περίπτωση να ανακρούει πρύμνα η Διοίκηση σε σχέση με το Γραμματικό κυρίες και κύριοι δεν υφίσταται.
  • Στόχος δεν είναι να αντικρούσουμε την αγωνία των πολιτών αλλά το χαρακτηρισμό του θέματος ως “κατεπείγον’.
  • Γιατί το θέμα λοιπόν του Γραμματικού αποτελεί ζήτημα της ευρύτερης πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι «κατεπείγον». Και το πρόβλημα στο Γραμματικό όπως δεν αφορά τους δρόμους που γίνονται χείμαρροι με τις φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζει ο τόπος, έτσι δεν αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση. Για αυτά έχουμε παλέψει από κοινού.
  • Η νέα διοίκηση δεν ανακάλυψε τώρα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν ανακάλυψε μετεκλογικά το Γραμματικό!
  • Δεν παίρνουμε τη σκυτάλη φτηνών εντυπωσιασμών από Περιφερειακούς Συμβούλους που η σχέση τους με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι να πηγαίνουν στον κάδο της γειτονιάς τους και να αφήνουν τα σκουπίδια. Μιλάτε για ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί με τα ΜΑΤ! Από αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν κάθε δυο μήνες τους ζητάτε διαπιστευτήρια ότι δεν θέλουν το Γραμματικό να γίνει μια νέα Φυλή. Όμως όταν χάνεται έτσι χρόνος, τότε, είτε το θέλουμε είτε όχι, οδηγούμαστε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων εκείνων που έχουν φέρει την πατρίδα έως εδώ στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Το θέμα όμως αφορά ευρύτερα την εναρμόνιση με ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο, εάν ήταν αλλιώς το εκλογικό αποτέλεσμα, θα εξακολουθούσε σήμερα να αφορά σε ΣΔΙΤ, σε εγγυημένες ποσότητες συμμείκτων.
  • Αυτά για εμάς είναι απαγορευτικά. Είτε είναι Γραμματικό, είτε οπουδήποτε αλλού. Και το λέω δυνατά μήπως κάποιοι δεν το ακούν!
  • Εμείς ήδη αποδείξαμε την αξιοπιστία μας με την κατάργηση των σχεδιασμών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας συμμείκτων με ΣΔΙΤ.
  • Μπροστά μας έχουμε ανεπίλυτα τρία ζητήματα: το πρώτο είναι το πρόβλημα της νομιμότητας που ενέσκηψε με τις δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν «λύση», εντός πολλών εισαγωγικών, σε σχέση με το θέμα της εσφαλμένης χωροθέτησης και συνεχίζουμε να παλεύουμε, το δεύτερο είναι το πρόβλημα ενός έργου ολοκληρωμένου και του τρόπου ένταξής του με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με βάση την εθνική νομοθεσία και βασικές ευρωπαϊκές αρχές, όπως είναι η αρχή της εγγύτητας. Και το τρίτο, είναι το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Κομισιόν για επιστροφή των χρημάτων.
  • Εμείς τη νομιμότητα, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, δεν την έχουμε alacarte. Δεν ακολουθούμε τη νομιμότητα εκεί που μας βολεύει και κάνουμε ότι δεν υφίσταται όταν είμαστε δυσαρεστημένοι.
  • Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, και τα θέτουμε και εκεί που οφείλουμε. Και ζητάμε από τους κατοίκους να είναι μαζί μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
  • Κανείς, είτε είναι θεσμός, είτε πολίτης δεν διαθέτει το μονοπώλιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
  • Κανείς δεν διαθέτει την εξουσία να μοιράζει διαδικτυακά ή αλλού παράσημα οικολογικής ευαισθησίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Είναι πρόκριμα! Και δεν είναι απλά αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας ομάδας, μιας παρέας, μια παράταξης κλπ… Ούτε μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για να κάνουν κάποιοι προσωπικές στρατηγικές, να εξυπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας του Γραμματικού. Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η ευθύνη των κατοίκων να μην τους το επιτρέψουν.
  • Στη βάση αυτών των δεδομένων, καλούμαστε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με τους πολίτες που γνωρίζουν το πρόβλημα και το βιώνουν καθημερινά, πολύ καλύτερα από κάποιους εδώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα, για να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα σέβονται τη νομοθεσία, που δεν θα μας βάζουν σε διλλήματα του τύπου «ή τα λεφτά ή ΧΥΤΑ με σύμμεικτα».
  • Το θέμα θα επιλυθεί και μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, για το οποίο η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ κάνει αγώνα δρόμου.
  • Και σε ό,τι αφορά στη χορήγηση παράτασης από την Οικονομική Επιτροπή για τη συνέχιση των έργων στις οδούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Το βασικό έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο πριν ακόμη αναλάβει η νέα περιφερειακή Αρχή, δεν εκκρεμεί καμία συναλλαγή με εργολάβους, η παράταση αφορά σε δυο δρόμους πρόσβασης.
  • Η μη ολοκλήρωσή τους θα επιβάρυνε τους πολίτες. Και στη σχετική απόφαση, για την οποία επιχειρείται, ψευδεπίγραφα και πολιτικά, αποπροσανατολισμός, επαναλαμβάνεται ρητά η αντίθεση της σημερινής διοίκησης στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
  • Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν βρισκόμαστε όλοι στην ίδια θέση ευθύνης. Δεν φέρουμε όλοι το ίδιο νομικό βάρος των αποφάσεών μας και δεν διατρέχουμε όλοι τους ίδιους κινδύνους για τους αγώνες που δίνουμε. Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζεται και οφείλει να εκφράζεται νόμιμα, όπως και το πράττει εδώ και τόσο καιρό. Και παρόλο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν Διοίκηση και πολίτες σε αντίπαλες όχθες, εσείς, οι πολίτες, είστε οι σύμμαχοί μας ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων και των κρίσιμων αποφάσεων.

Με μια υπογραφή ο διασυρμός του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 2 Απριλίου, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν κυρίως στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρω και στις 4.500 προσλήψεις.

Πέρασε έτσι σε δεύτερη μοίρα ο διασυρμός του πρώην υπουργού υγείας (τρομάρα μας), νυν υποψήφιου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ-ΔΠ (τρομάρα τους) συνταγματολόγου δήθεν και πράγματι τενεκέ ξεγάνωτου Α. Λοβέρδου...

Κοντά σ' αυτόν δεν ξεχνάμε και τον ανεκδιήγητο υπουργό των ΜΑΤ Χρυσοχοϊδη: και οι δυο μαζί είχαν παίξει με τη διαπόμπευση 27 εξαθλιωμένων γυναικών στο όνομα της δικής τους επανεκλογής στο βουλευτικό θώκο.

Ο δικός τους πολιτικός και ηθικός διασυρμός επισφραγίσθηκε με την υπογραφή του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου για την κατάργηση της κατάπτυστης υγειονομικής διάταξης 39Α του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, βάσει της οποίας διαπομπεύθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και φυλακίσθηκαν την άνοιξη του 2012 είκοσι επτά (27) αδύναμες και εξαθλιωμένες χρήστριες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Φτύστε τ’ αρχίδια σας! Ο Αντώνης Σαμαράς είναι άντρας

γράφει ο Αντώνης Αντωνάκος

Στο ναό της δημοκρατίας έμαθα για την αντρική γραμμή του κυρίου Σαμαρά. Πήρα μαθήματα ήθους και φυλετικής ανωτερότητας εγώ ο μαθητής της Α' λυκείου που παρακολούθησα μια συνεδρία της βουλής.

Η συμμαθήτριά μου η Μαρία όμως, -όπως μου εκμυστηρεύτηκε μετά την ομιλία Σαμαρά- ένοιωσε λίγο πουτάνα και λίγο καταφερζού, αφού ατυχώς δεν γεννήθηκε άντρας και μάλιστα με καλαματιανά αρχίδια αλλά κοπέλα της δυτικής συνοικίας των Αθηνών.


Εκεί που άλλοι άντρες με ξυρισμένα κεφάλια και σβάστικες την φωνάζουν καριόλα επειδή ο παππούς της ήταν κομουνιστής.

Οι αγαπημένοι μας καθηγητές ένοιωσαν αμήχανα όταν ο πρώην πρωθυπουργός έβγαλε τα μεγάλα του αρχίδια και τα κρέμασε στο πόντιουμ.
Νομίζω πως ο κύριος Μάκης, ο καθηγητής της Οικονομίας ψιθύρισε τη λέξη κουτάβια για όσους ήταν στο ακροατήριο και δεν αντέδρασαν. Μα ο κύριος Μάκης παρότι ιδεολόγος φοβάται.

Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τη χώρα. Το ΄παν οι παπαγάλοι στα κανάλια

γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος


Η επίθεση ξεκίνησε! Κινδυνεύουμε! Το είπαν τα κανάλια, το είπαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι. Μόνο που η απειλή δεν είναι οι Αρειανοί, όπως στις ταινίες καταστροφής, ούτε καν οι αιμοσταγείς
γείτονές μας, όπως παλιότερα, αλλά ο… εξ αντιεξουσιαστών κίνδυνος.

Οι αντιεξουσιαστές καταλαμβάνουν ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι, είπε ο Γ. Πρετεντέρης. Η δημόσια τάξη κατέρρευσε, η χώρα κατελήφθη, απειλούμαστε όλοι, σημείωσαν μετά βδελυγμίας η Ιωάννα Μάνδρου, η Όλγα Τρέμη, ενώ οι ανταποκριτές από το πεδίο μάχης των… Προπυλαίων, κατήγγειλαν παράλληλα ότι η αστυνομία συλλαμβάνει μόνο όποιον βγαίνει από το κτίριο της Πρυτανείας – και όχι π.χ. όποιον φοράει μαύρη μπλούζα ή έχει μακριά μαλλιά, να φανταστούμε;

Ο Τσίμας απορούσε για τις επιδιώξεις όλων αυτών σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε για τις καταλήψεις και τα πανεπιστήμια, με ύφος που ακροβατούσε ανάμεσα στην αγανάκτηση και στον τρόμο.

Η αντρική γραμμή του Αντώνη Σαμαρά



«Εγώ είμαι της αντρικής γραμμής» ήταν η πιο σημαντική πολιτική διατύπωση του Αντώνη Σαμαρά μέσα στη Βουλή.

Η στερεοτυπική αντίληψη που τοποθετεί ακόμη και την ίδια την κόρη του Σαμαρά μαζί με όλες τις γυναίκες μέσα σε μια μάζα από γυναικάκια που υστερούν σε ευθύτητα και ειλικρίνεια, δεν είναι ένα είδος επιπόλαιου κουτσαβακισμού της στιγμής.

Ένας σεξισμός από αυτούς που είναι κρυμμένοι στην καθημερινότητά μας και δραπετεύουν ακολουθώντας ασυναίσθητα το δρόμο της καθομιλουμένης.

Δεν είναι ούτε η αστεία διάσταση που πήρε στο διαδίκτυο όπου τα σχόλια του τύπου «δύο πράγματα φαίνονται από το διάστημα, το Σινικό Τείχος και το πουλί του Σαμαρά» έδιναν και έπαιρναν.