Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Παλαιό Φάληρο: Σκληρή αντιπαράθεση ΡΑΚ Π.Φαλήρου - Χατζηδάκη για το Παράκτιο Μέτωπο

Σκληρή αντιπατράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παλαιό Φάληρο ανάμεσα στη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση και τον δήμαρχο κ.Χατζηδάκη με αντικείμενο το Παραλιακό Μέτωπο.

Συγκεκριμένα η ΡΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την παραχώρηση στην "ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ" παραλιακών εκτάσεων
του Π. Φαλήρου, η οποία μοιράστηκε στους κατοίκους κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ακολούθησε "κόντρα" με τον κ.Χατζιδάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30 Οκτωβρίου, όπου ο δήμαρχος αμύνθηκε με το επιχείρημα ότι η εταιρεία "απλώς καταγράφει και οριοθετεί".

Στις 3 Νοεμβρίου ο κ.Χατζηδάκης (μέλος του ορισμένου 7μελούς ΔΣ της εταιρείας "ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ") επανέρχεται με απάντηση, στην οποία η μεν εταιρεία επαναλαμβάνει το νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο περί "αξιοποίησης", "επενδύσεων", "θέσεων εργασίας" κλπ ο δε κ.Χατζηδάκης απειλεί τη Ρ.Α.Κ. κατά την πάγια τακτική του με μηνύσεις και αγωγές.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα την προχθεσινή (7 Νοεμβρίου) ανακοίνωση - απάντηση της Ρ.Α.Κ.:

Ελέγχοντας τη Ρένα Δούρου

Η νέα περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου πριν από λίγες ημέρες ψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2015 περιλαμβάνοντας σε αυτόν το 90% του προγραμματισμού της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σγουρού. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε ύποπτες. Ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι.

του Κώστα Εφήμερου

Στο ThePressProject είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε άποψη αλλά δεν έχουμε γραμμή. Για αυτό πολλές φορές θα βρείτε εδώ εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ίδια θέματα. Σήμερα, για παράδειγμα, δημοσιεύουμε δύο κείμενα για το πρώτο δείγμα γραφής της νέας περιφερειακής αρχής: Την ανάλυση του Παντελή Παντελόγλου, συνεργάτη και αναλυτή του TPP, που είναι ιδιαίτερα επικριτική και το παρόν άρθρο που προσωπικά το χαρακτηρίζω «συγκρατημένα φιλικό».  Σας προτείνω να τα διαβάσετε και τα δύο και να μας στείλετε τη δική σας άποψη στο press@thepressproject.gr με στόχο να ξεκινήσουμε μια στήλη αναγνωστών για το συγκεκριμένο θέμα.

 
Φτιάχνοντας εχθρούς

Η Ρένα Δούρου από τη στιγμή που κέρδισε τον Γιάννη Σγουρό έχει να αντιμετωπίσει δύο εξωτερικούς εχθρούς: Την εσωτερική δομή της Περιφέρειας, που θα προσπαθήσει να της κάνει τη ζωή ποδήλατο και τα μέσα της διαπλοκής, που θα προσπαθήσουν να τη διαβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο.

“Τo τελευταίο μάθημα”


Με αφορμή το πρυτανικό μοντέλο που εκπροσωπεί ο κ.Φορτσάκης, η στήλη έγινε αποδέκτης του παρακάτω μηνύματος που
υπογράφεται από τον αναγνώστη μας κ.Αντώνη Πρεκατέ, δάσκαλο από τα Τρίκαλα. Του δίνουμε τον λόγο:

«Το τελευταίο μάθημα» του Αριστόβουλου Μάνεση (δημοκράτη καθηγητή και συνταγματολόγου) στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του. Με θάρρος ανέβηκε στην έδρα και είπε τα λόγια του Ν.Ι.Σαρίπολου (κορυφαίου συνταγματολόγου):

''Εάν βεβαίως η Ελευθερία εδιώκετο από όλη την Οικουμένη, ήθελε διασωθεί εν Ευρώπη. Εάν και απ' την Ευρώπη ολόκληρη εφυγαδεύετο, έπρεπε αυτή να βρει καταφύγιο στην κοιτίδα της, την ωραία μας Ελλάδα. Εάν δε και απ' αυτή εξωθείτο, τότε η ιερά τούτη έδρα, η πανεπιστημιακή, άξια αυτής, ήθελε γίνει κρυπτήριο και κρυφιομύστες αυτής (σσ: οι μεμυημένοι, οι έμπιστοι της φύλαξης), οι στην πανεπιστημιακή έδρα της σοφίας λειτουργοί. Εάν δε τέλος και ενταύθα ο απηνής διωγμός κατελάμβανε αυτή, τότε ήθελον παραλάβει εγώ κάτω απ' την καθηγητική τήβεννό μου και καταβεί μελανείμων (σσ: ντυμένος στα μαύρα) την έδρα αυτή ως διοπετές τι παλλάδιο (σσ: που έρχεται απ' το Δία, κάτι το πολύ ιερό) κι έτσι κατακρύπτων αυτή (σσ: την Ελευθερία) έως ότου πιο αισιόδοξες και λαμπρές μέρες έρθουν, για να αποδώσω την φυγάδα στην πατρίδα''.

Η έκκληση του Αριστόβουλου Μάνεση στους φοιτητές του, στο τελευταίο του μάθημα, ήταν:

''Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς διατηρήστε άγρυπνη και ανυπότακτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και το ανάστημά σας. Και αν η εξουσία που τη συμφέρει να έχει παθητικούς πολιτικά υπηκόους, αδιάφορους, σας πει ότι έτσι κάνοντας δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε ότι καλός πολίτης είναι μόνο ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Και θυμίστε της αυτό που είπε ο Περικλής στον ''Επιτάφιο''. ΟΠΟΙΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΗΣΥΧΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΧΡΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ”.

Και κατέληξε ο δάσκαλος Αρ. Μάνεσης: 

''Και μην ξεχνάτε σήμερα τις δύσκολες για την πατρίδα και το λαό μας περιστάσεις τα λόγια του ποιητή ­ και θέλω μ' αυτά να σας αποχαιρετήσω: '' Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει ΑΡΕΤΗΝ και ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''».

Τί πανεπιστήμιο θέλουμε; Η απάντηση μέσα από δύο εικόνες

Κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις δημοσιευμένες φωτογραφίες από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 30/10, που διεκόπη μετά την απαίτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Φορτσάκη, να αποχωρήσει από το χώρο μια ομάδα φοιτητών που είχε παρέμβει για να ζητήσει να συζητηθούν κάποια αιτήματά της.

του Νίκου Μιχαλίτση

Τις κοιτάζω για πολλή ώρα, γιατί διαπιστώνω ότι μέσα στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζεται ανάγλυφα ολόκληρη η διαμάχη που διαρκεί από το 2006  ως προς το τί Πανεπιστήμιο θέλουμε.

Στις εικόνες αυτές αποτυπώνονται, μέσα από τις εκφράσεις και την κίνηση του προσφάτως εκλεγέντα Πρύτανη κ. Φορτσάκη και  τη στάση και την έκφραση των Πανεπιστημιακών της Συγκλήτου από τη μία, και των παρευρισκόμενων φοιτητών από την άλλη, δύο απολύτως διαφορετικές λογικές ως προς το Πανεπιστήμιο που αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα.

Κοιτάξτε προσεκτικά τις φωτογραφίες, αφού προηγουμένως σκεφτείτε τις ιδιότητές του καθενός. Ο κ. Φορτσάκης και οι Συγκλητικοί είναι οι επικεφαλής των Πανεπιστημιακών δασκάλων του ΕΚΠΑ. Σκεφτείτε επίσης τί σημαίνει για σας δάσκαλος, από τις καλές ή κακές
προσωπικές σας εμπειρίες. Σκεφτείτε ακόμα τί σημαίνει φοιτητής, με ποιες προσδοκίες βρέθηκε, μετά από σκληρή δοκιμασία και κόπο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τί ζητάει από αυτό και τί είδος δασκάλων περιμένει να τον διδάξουν.

Μην ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

Η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή: η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα
μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισ. ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind… αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά.

Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πώς μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Εκδικητική απόλυση από το Αρσάκειο εκπαιδευτικού που διεκδικούσε τα δικαιώματά της (συνέντευξη)

γράφει η Ντίνα Μπατζιά


Ονομάζεται Ντίνα Αυλακιώτου κι είχε την τόλμη στον σκληρό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης να αγωνισθεί με κάθε νόμιμο μέσο για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Αφού της έκαναν τη ζωή "κόλαση", πριν λίγες μέρες την απέλυσαν από το Αρσάκειο. Η εκπαιδευτικός, μιλάει στο Κόκκινο για την "παράνομη απόλυση", από το επιφανές σχολείο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γ. Μπαμπινιώτης.

Τη συνέντευξή της στην εκπομπή "δυο στο κόκκινο" θα την ακούσετε εδώ.

Η Ντίνα Αυλακιώτου είναι δασκάλα 33 χρόνια, από τα οποία τα 31 διδάσκει στο Αρσάκειο. Όταν διαπίστωσε πως όλα αυτά τα χρόνια, το σχολείο έδινε τα δώρα και τις άδειες μειωμένα σε σχέση με ότι προβλέπει ο νόμος, όχι μόνο σε εκείνη, αλλά σε όλους τους διδάσκοντες -"μιλάμε για πολλά εκατομμύρια, συν το τι χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία', λέει- ξεκίνησε έναν αγώνα να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα.

Αρχικά, αφού μίλησε επανειλημμένα με τη διοίκηση, έκανε μήνυση εναντίον του Προέδρου κ. Μπαμπινιώτη. "Από τότε άρχισε ο πόλεμος σε καθημερινή βάση", λέει. Οι συνάδελφοι που σκέφτηκαν να κινητοποιηθούν επίσης, φοβήθηκαν πως θα χάσουν τις δουλειές τους κι αποσύρθηκαν.

η τζάμπα εργασία απελευθερώνει