Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κυβέρνηση: "Οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να πάνε στις δομές φιλοξενίας" - Το φυλλάδιο που τους μοιράστηκε

Ένα άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που μοιράστηκε στην Ειδομένη, ήταν η αιτία όσων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή, όταν εκατοντάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, βούτηξαν στα φουσκωμένα νερά των παραποτάμων του Αξιού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Καλεί επίσης εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Καλώς τα φασιστάκια τα ζουμπουρλούδικα

του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη


Μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε ανάγκη για βοήθεια καλείται να επωμιστεί και το δυσανάλογο βάρος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά
η Ευρώπη.

Αυτή τη χώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι (και δανειστές) της, την αφήνουν σχεδόν να τα βγάλει πέρα μόνη της και κλείνουν τα σύνορά τους.

Την ίδια στιγμή μέσα στην ίδια αυτή χώρα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά σκουπίδια κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο αποπνικτική…

Ένα σκίτσο, χίλιες λέξεις… Τι δεν καταλαβαίνεις;



Ένα εκπληκτικό σκίτσο του γνωστού σκιτσογράφου και ακτιβιστή Latuff που ισοδυναμεί με «χίλιες αναλύσεις»!

τα μπλόκια

«Να τους πεις να μην στενοχωριούνται. Έτσι είναι η ζωή. Θα φτιάξουν τα πράγματα, να μην στενοχωριούνται»

του Μιχάλη Μπάκα

Κυριακή πρωί, στην Επάνω Σκάλα, στον προσφυγικό συνοικισμό της Μυτιλήνης. Γύρω στις 9.30. Η εκκλησία του Άη Νικόλα, παλαιό τέμενος στην Οθωμανική Μυτιλήνη, δεν έχει ακόμα σχολάσει, και δεν έχει κίνηση ο δρόμος.

Περιμένω έναν φίλο, έχει αργήσει λίγο και μια γιαγιά σταματά να μου μιλήσει καθώς στέκομαι σε μια κολόνα. Έχει όρεξη για κουβέντα, είναι η κυρία Τασούλα, παιδί της Επάνω Σκάλας.

Χωρίς να της αναφέρω εγώ κάτι σχετικό, αρχίζει να με ρωτά για τους πρόσφυγες. Για όλο το νησί το θέμα συζήτησης είναι αυτό.

Ελληνικό: Ιδιωτική πόλη & κλειστό πάρκο προέβλεπε το σχέδιο Λάτση που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

της Βάλιας Μπαζού

Μια τεράστια «κλειστή» πόλη μέσα στην πόλη και κατ’ όνομα «Μητροπολιτικό» Πάρκο, αφού δεν εξασφαλίζεται πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας του και η ελεύθερη πρόσβαση
των πολιτών, αποκαλύπτεται ότι προβλέπει το master plan της Lamda Development για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Το «Π» φέρνει στη δημοσιότητα τα σχέδια που εμπεριέχονται στο master plan και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, σχέδια που αποκαλύπτουν όλες τις χρήσεις γης καθώς και το ποσοστό και το ύψος δόμησης, προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο «αξιοποίησης» του καλύτερου «φιλέτου» της Ευρώπης.

Σχέδια που αποκαλύπτουν, επίσης, ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής προβλέπει επί της ουσίας τη δημιουργία μιας «κλειστής» πόλης, με περιορισμένη πρόσβαση για τους πολίτες αλλά και ενός «Μητροπολιτικού» Πάρκου που στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελλοντικών κατοίκων και τουριστών της περιοχής και όχι των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού.

Όπως έχει αποκαλύψει το «Π» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο χαρακτήρας του σχεδιασμού, δηλαδή μιας πόλης «κλειστής» με ένα πάρκο του οποίου ο δημόσιος χαρακτήρας της πλήρους και ελεύθερης πρόσβασης δεν εξασφαλίζεται, διαπιστώθηκε και κατά τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών.

Το μέγα θέμα, όμως, είναι γιατί όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί παραμένουν ακόμα και σήμερα επτασφράγιστο μυστικό και δεν έχει γίνει καμιά επί της ουσίας παρουσίαση και διαβούλευση τόσο των σχεδίων όσο και του πραγματικού χαρακτήρα της οικιστικής ανάπτυξης και του πάρκου προκειμένου οι κάτοικοι όχι μόνο των δήμων που γειτνιάζουν με το Ελληνικό, αλλά και όλης της Αθήνας να έχουν πλήρη γνώση του τρόπου με τον οποίο διατίθεται πολύτιμη δημόσια γη που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου.

Ολόκληρο το video-σοκ: Τούρκοι εναντίον Τούρκου στην Αγορά της Σμύρνης



Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε τον Τουρκαλά -κατά το "Ελληναράς"- που κυνηγά ένα προσφυγόπουλο, το προλαβαίνει, το σηκώνει με τα δυο χέρια του ψηλά και με δύναμη το πετάει στο έδαφος -σκηνή που μόνο στο κατς βλέπουμε.

Το video που κάνει το γύρο του διαδικτύου, έκανε και το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ μέχρι το σημείο που ένας άνδρας κυνηγάει τον Τουρκαλά, του βάζει τις φωνές και τον (ψιλο)κοπανάει με ένα νερομπούκαλο.

Ως εδώ όλα καλά και δικαιολογημένα η είδηση ήταν "Τούρκος χτυπάει προσφυγόπουλο", αλλά γιατί το video κόπηκε εκεί, όπως και η είδηση -και μάλιστα για ελάχιστα δευτερόλεπτα;

Επιλεκτικός στη ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης

Έχει αναρωτηθεί άραγε τι θα συνέβαινε
αν ήταν ο ίδιος και η παράταξή του στην εξουσία;
«Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερο για τον τόπο», δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας αυτό που ξεκίνησε
να λέει από την επομένη των εκλογών ο αντιπρόεδρός του Α. Γεωργιάδης.

Αυτό που είπε την περασμένη εβδομάδα στη Μεσσηνία ο Αντώνης Σαμαράς κι αυτό που συνεχώς επίσης παρατηρούν μεγαλόφωνα όλα τα πρωταγωνιστικά των τελευταίων χρόνων στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από κοντά και τα προσκείμενα σε αυτούς ΜΜΕ.

Από την άλλη μεριά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας -αλλά και οι αλληλέγγυοι που εργάζονται εκεί- ανατριχιάζουν στην ιδέα και μόνο του τι υποδοχή θα είχε επιφυλάξει για όλους αυτούς τους «λαθρομετανάστες» η ΝΔ.