Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μήνυμα του επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias, προς τον ελληνικό λαό (video)


Ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού "το Ζάλογγο" σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την ετήσια εκδήλωσή του, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στη 13.00, στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Λαδοφάναρο», (Αρχιπελάγους 68, Γλυφάδα).

Τηλ. Επικοινωνίας:

Βάσσιος Βαγγέλης 698 0093 989
Κωνσταντής Βασίλης 697 8839 319
Πόλιου Αγγελική 697 4037 454

Πηγή: www.sinergasia.gr

Έκθεση Ζωγραφικής στο παλιό δημαρχείο Γλυφάδας, 16-19 Ιανουαρίου

Ο σύλλογος «Καλλιτεχνικό Σταυροδρόμι» (ΚΑΛΛΙ.ΣΤΑ.) οργανώνει ατομική έκθεση ζωγραφικής του μέλους του, Γιώργου Κανδηλάκη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας από 16 έως 19 Ιανουαρίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου στις 19.30.

Ηλιούπολη: «Η Κοινωνική Αλληλεγγύη στα πέτρινα χρόνια», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου


O Όμιλος Ηλιούπολης "ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ" και το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης, (Κ.Ε.Α.) Ελληνικού-Αργυρούπολης καλούν σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η Κοινωνική Αλληλεγγύη στα πέτρινα χρόνια» το Σαββάτο 17 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
(Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηλιούπολη).

Θα μιλήσουν οι:

Κώστας Ευθυμίου, μαθηματικός, συγγραφέας, για τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο μεσοπόλεμο.
Ζωή Πετροπούλου-Κριτζιλάκη, γραμματέας της ΕΠΟΝ Ηλιούπολης για την Εθνική Αλληλεγγύης στη διάρκεια της τριπλής ξένης κατοχής 1941-1944.
Περικλής Καπετανόπουλος, μέλος του Κ.Ε.Α. για την Κοινωνική Αλληλεγγύη σήμερα.
Θα συντονίσει ο δικηγόρος & συγγραφέας Νίκος Καραβέλος

Θα ακολουθήσει διάλογος.

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων για το 165

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων έχει ως εξής:
 
Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων για τη νέα αναγγελθείσα γραμμή 165
«Τερψιθέα - Αργυρούπολη - Σύνταγμα»
Πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του Δήμου τη δημιουργία μιας δοκιμαστικής γραμμής με τον αριθμό 165 η οποία θα ξεκινάει από την Τερψιθέα και μέσω της Λ. Κύπρου θα τερματίζει στην Αθήνα.

Επίσης ότι αυτό έγινε χάρη στις παρεμβάσεις του δημάρχου στους αρμόδιους φορείς χωρίς «δήθεν μάζεμα υπογραφών για το θεαθήναι». Δε θα τσακωθούμε με το δήμαρχο για το αν η δική του παρέμβαση ήταν περισσότερο αποτελεσματική από το μάζεμα των υπογραφών που ξεκινήσαμε η επιτροπή κατοίκων εδώ και μερικές εβδομάδες. Αν του αρέσει να εξυψώνει τον εαυτό του μειώνοντας τους άλλους, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Οι 1.000 και πάνω υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα για το συγκοινωνιακό δεν είναι κάτι  καταφρονητέο όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αντίθετα πιστεύουμε ότι τον έβαλαν σε κίνηση.

Τα αντίο του Χόλυγουντ

 γράφει η

Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις αντίο. Η στιγμή αυτή σε βρίσκει σε ένα αεροδρόμιο, στη μέση του δρόμου, δίπλα σε μια πόρτα ή ακόμα και μπροστά σε ένα βιαστικό σημείωμα.
Ο φόβος του αποχαιρετισμού φορτίζεται και με ένα άγχος κινηματογραφικού υπόβαθρου.

Πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πώς θα βγάλει εκείνον το συγκινητικό λόγο που θα κλείσει με το γδούπο της πόρτας ή πώς θα ψιθυρίσει εκείνες τις μαγικές λεξούλες που θα γίνουν ρητό και θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά με ευλάβεια.

Στις ταινίες που τρέχουμε να ζητήσουμε παρηγοριά και εντατικά μαθήματα μη-ρεαλισμού η στιγμή του αποχωρισμού έρχεται σιγά σιγά, μερικές φορές υπερβολικά «σιγά σιγά». Κοντινά στους πρωταγωνιστές, ίσως να δούμε και καμιά αγκαλιά, βουρκωμένα μάτια, η μουσική κλιμακώνεται -βιολιά κατά προτίμηση ή κάποιο μελαγχολικό πιάνο- και τότε κατευθείαν από την πένα του σεναριογράφου, στα χείλη του ηθοποιού οι πιο όμορφες, εμπνευσμένες, μοναδικές λέξεις που θα συνθέσουν το αντίο.

Ηλιούπολη: Ήπειρος- Άπειρος χώρα - Αφιέρωμα στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου στο "Ρυθμός Stage"

Ο “Ρυθμός Stage” φιλοξενεί για τέσσερις Δευτέρες (19, 26 Ιανουαρίου και 2, 9 Φεβρουαρίου) ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου.

Πρόκειται για την παράσταση “Ήπειρος- Άπειρος χώρα”, με άξονες το λόγο, την εικόνα και το τραγούδι σε κείμενα της Τζένης Σιούτη. Την παράσταση στολίζει μουσικά η παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα. Τα κείμενα διαβάζουν: η Εύα Ξεζωνάκη και ο Γιώργος Αγραφιώτης. Την επιμέλεια έχει η Τζένη Σιούτη.

“…πες το όπως θες! Ταξίδι πραγματικό ή φανταστικό, με τα μάτια , την ακοή, την αφή , την όσφρηση ή απλά με τα μάτια, τα αφτιά, τα αγγίγματα, τις μυρωδιές της ψυχής! Πες το έρωτα, αγάπη , πόνο, αποστέρηση, (…) ξενιτιά, τόπο μακρινό ή κοντινό, φύση, χώμα, νερό, πέτρα, γη, δική σου γη! Πες το μνήμη, σεβασμό στον άλλον, έγνοια, κοινωνικότητα, (…)

Παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη "Η Αρπαγή της Ελλάδας", τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου

Νάντιας Βαλαβάνη, Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις - Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό

Η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, βιώνει μια οδυνηρή μετάλλαξη του αρχέγονου μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον ερωτοχτυπημένο Δία μεταμορφωμένο ταύρο: Γίνεται αυτή θύμα αρπαγής, με δράστη την «Ευρώπη» και άλλες «φίλιες» δυνάμεις. Μόνο που αυτή η αρπαγή δεν έχει γοητεία μύθου. Είναι η συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, της ζωής του λαού της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα
ένα «απύθμενο» δημόσιο χρέος.

Το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, είναι ένα σύντομο, επίκαιρο και μάχιμο κοινοβουλευτικό χρονικό αυτής της «αρπαγής», που πηγάζει από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «εσωτερικής υποτίμησης» δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων ως άνεργων αλλά και ως εργαζόμενων, και καταλήγει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων:


Το σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η ανάκτησή του ελέγχου του οποίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα, καθίσταται όρος επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας. Βασισμένο στις κοινοβουλευτικές, κυρίως, παρεμβάσεις της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη -σήμερα υποψήφιας Βουλευτή στη Β΄ Αθηνών- από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το τέλος του 2014, το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια.

Η Πρώτη Κατοχή

γράφει ο Νώντας Παντούλας

1854. Η Ελλάδα παραμένει μια μικρή χώρα, τα βόρεια σύνορά της φτάνουν λίγο πιο πάνω από τη Λαμία, στο θρόνο βρίσκεται ο Όθωνας και στην πολιτική σκηνή εναλλάσσονται το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό κόμμα που επηρεάζονται από τις αντίστοιχες μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Η Ρωσία βρίσκεται από το 1853 σε πόλεμο με την Τουρκία την οποία υποστηρίζουν η Αγγλία και η Γαλλία. Είναι ο γνωστός Κριμαϊκός πόλεμος. Τα νέα του Κριμαϊκού πολέμου συγκίνησαν τους Έλληνες και τον Όθωνα που εκείνη την εποχή τους είχε συνεπάρει το όραμα της "Μεγάλης Ιδέας" δηλαδή της απελευθέρωσης των Ελλήνων που βρίσκονταν υπό Οθωμανικό ζυγό.

Ο ίδιος ο βασιλιάς παρά τις προειδοποιήσεις των ξένων πρεσβευτών στην Αθήνα, συγκέντρωσε μυστικά μεγάλα ποσά από πλούσιους ομογενείς και οργάνωσε μια σειρά από επαναστατικά κινήματα στην Ήπειρο στην Θεσσαλία και στην Μακεδονία.. Τα κινήματα αυτά παρουσιάστηκαν στους ξένους ως δήθεν αυθόρμητα και αρχικά σημείωσαν κάποιες ασήμαντες τοπικές επιτυχίες καθώς οι Τουρκικές δυνάμεις ήταν αποσπασμένες στην Κωνσταντινούπολη και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.