Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο φασιστικός λόγος και η ιδιωτική καταιγίδα


Τέλος Σεπτέμβρη και ο μήνας του «αλλάζει χέρια η εξουσία» μετράει τα πρώτα δείγματα γραφής, προθέσεων και αισθητικής.

Πολλές “νέες” διοικήσεις όμως φέρνουν στο τραπέζι ξαναζεσταμένο φαγητό από το βασικό μενού που απολαύσαμε γενιές και γενιές πριν και μετά τη μεταπολίτευση.

Δε μιλάω για έργα, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα. Να μιλήσουμε
όμως για το Λόγο που παράγουν και φωτοτυπούν στα γνωστά θλιβερά αντίγραφα;

Λόγος φασιστικός και απροκάλυπτα προσβλητικός εισβάλλει πλέον παντού (και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης). Λόγος που στρέφεται αβίαστα και χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό ακόμα και ενάντια σε πρόσωπα που έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως πρότυπα του ακέραιου και της αγωνιστικότητας ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό.

Λόγος ανεκπαίδευτων και αμόρφωτων υπάρξεων, που περισσότερο πληγώνουν την όρασή μας και το κέφι μας για ενημέρωση από οτιδήποτε άλλο! Που υποδεικνύουν το πουκάμισο, ή φωτογραφίζουν το σκυμμένο κεφάλι, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τον Άνθρωπο.

Λόγος μικρός στο ύψος της αμάθειας και του σκότους, που κουβαριάζεται κι επαναλαμβάνει στείρα τον εαυτό του, σφυρηλατημένος στην εμμονή της επανάληψης και της αντιγραφής.

Λόγος Ανίκανων να σκεφτούν και να παραγάγουν κείμενα να χαίρεσαι να τα διαβάζεις κι ας διαφωνείς χίλιες φορές… Όχι, δεν είναι τα ορθογραφικά λάθη, και ποιος δεν κάνει; Είναι η παντελής απουσία μιας ιδέας που να αξίζει τον κόπο να τη σκεφτείς κι ας την απορρίψεις μετά.

Λόγος που αναδίδει οσμή σήψης, φαρμακερός σαν το μήλο του παραμυθιού, που όσο κι αν προσπαθεί να φανεί υπεράνω, καταλήγει τραγικά να φιλάει το σκουλήκι.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή


Να σταματήσει η αδικία. Να μην πληρωθεί ο φόρος για τη διατροφή και η προκαταβολή του φόρου για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος που έλαβαν για το οικονομικό έτος 2014 οι διαζευγμένες/οι σύζυγοι φορολογήθηκαν για τη διατροφή που έλαβαν (το έτος 2013) από το πρώτο ευρώ.

Η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Κούβελα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (26/9/2014) σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, ζητώντας παράλληλα να δοθεί άμεσα λύση έτσι ώστε να μην φορολογηθεί ως εισόδημα η διατροφή που λαμβάνουν οι διαζευγμένοι/ες σύζυγοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες).

Το συγκεκριμένο μέτρο σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη φορολόγηση της διατροφής, δεν θα ισχύει με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) από 1.1.2014. Καμία μέριμνα δεν υπήρξε όμως σε σχέση με το έτος 2013 με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποχρεούνται να πληρώσουν φόρο σαν η διατροφή να αποτελούσε εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για την τροποποίηση του νόμου 2238/1994 για την απαλλαγή των φορολογούμενων από τον φόρο διατροφής για το έτος 2013.

Η λήψη διατροφής για τους/τις διαζευγμένους/διαζευγμένες είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να θεωρείται ελεύθερο εισόδημα και να φορολογείται.

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά προ εκπλήξεων με τις συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας τους και έρχονται αντιμέτωποι με λάθη και αδικίες που υποχρεώνονται να πληρώσουν.

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή