Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η Αργεντινή, τα αρπακτικά κι εμείς


γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης

Η Αργεντινή δεν είχε εναλλακτική από το να «επιλέξει», όπως και έπραξε χτες το βράδυ, την επίσημη ανακήρυξη της νέας «χρεοκοπίας» της. Ο μόνος τρόπος να απέφευγε το νέο περιστατικό χρεοκοπίας (default) ήταν να υποκύψει στις πιέσεις δικαστηρίου της Νέας Υόρκης να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα που είχαν αγοράσει «αρπακτικά ταμεία». Αυτό θα ήταν εξίσου αδύνατο, καθώς η Αργεντινή απλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει, όσο και απαράδεκτο – για τους πιο κάτω λόγους.

Αυτή η ιστορία, και η έως τώρα εξέλιξή της, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τη διεθνή οικονομία παρά για την ίδια την Αργεντινή (και πολύ λιγότερο, έως καθόλου, για εμάς). Ας ξεκινήσουμε όμως με την προϊστορία του σημερινού περιστατικού.

Προϊστορία

Το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε. Πολύ απλά, το κράτος δεν είχε τα χρήματα, και δεν έβρισκε τα νέα δανεικά, που χρειαζόταν για να αποπληρώσει 100 δισ. δολάρια δημόσιου χρέους. Προέβη σε στάση πληρωμών, υποτίμησε το νόμισμά της, είδε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της να εξανεμίζεται, όμως μέσα σε δύο χρόνια (με τη βοήθεια της αυξημένης ζήτησης για τις εξαγωγές της από την Κίνα) βρέθηκε να αναπτύσσεται εντυπωσιακά – βλ. το γράφημα το οποίο καταγράφει το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας σε δολάρια.

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Αναγκαίο "κακό" η δολοφονία παιδιών στη Γάζα σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Κωνσταντάτου

Ο φημολογούμενος αντιδήμαρχος Παιδείας Ελληνικού-Αργυρούπολης (της νεοφιλελεύθερης παράταξης του νέου δημάρχου κ. Κωνσταντάτου) κ. Φώτης Ιασωνίδης δηλώνει στο facebook ότι τα νεκρά παιδιά της Γάζας είναι θύματα των "τρομοκρατών της Χαμάς".


"Tο Ισραήλ, όπως και κάθε άλλο κράτος, έχει δικαίωμα να προστατέψει τους πολίτες του και την ύπαρξη του, όταν δέχεται απροκάλυπτη επίθεση", καταλήγει σε συζήτησή του στο facebook.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης "Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης", η οποία σε ανακοίνωσή της αναρωτιέται αν η "Ενωμένη Πόλη" του κ. Κωσταντάτου υιοθετεί τις απόψεις του δημοτικού της συμβούλου, γνωστού και για τις φιλομοναρχικές του απόψεις. 

Θα τοποθετηθεί η Ενωμένη Πόλη για τις δηλώσεις Ιασωνίδη ή θα τις αποσιωπήσει; 
Τις ώρες που δολοφονούνται παιδιά και άμαχοι και η ισραηλινή τρομοκρατία με την στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ δείχνει για μια ακόμη φορά το αποκρουστικό της πρόσωπο, ένα δημόσιο πρόσωπο της πόλης μας που προαλείφεται για αντιδήμαρχος παιδείας εύχεται στην προσωπική του σελίδα στο facebook «Νίκη στο Ισραήλ»!

Με λένε ακόμα άνθρωπο;


Ένα σχολείο στη γειτονιά μας έχει περίπου 300 παιδιά. Κάθε παιδί μια ζωντανή καρδιά που χτυπάει πιο γρήγορα από τις καρδιές των μεγάλων, μαθαίνει πιο αβίαστα το καινούριο, προσλαμβάνει και νοηματοδοτεί με 1.000 διαφορετικούς τρόπους κάθε αδιάφορη για μας εμπειρία.
 
Βλέπεις τα παιδιά (ευτυχώς) δεν έχουν συνηθίσει στο θαύμα της ζωής και σταματάνε με θαυμασμό μπροστά σε ένα κόκκινο φύλλο ή μια γυαλιστερή πέτρα. Σηκώνουν το χέρι και δείχνουν τα σύννεφα που εμείς αν και δε χορτάσαμε ποτέ, τα κλειδώσαμε μαζί με την ανεμελιά και τα εξορίσαμε στην παιδική μας ηλικία.
 
Ρωτάνε για καθετί που βλέπουν ή νιώθουν και κυρίως φτιάχνουν τις δικές τους απαντήσεις, μιας κι εμείς συχνά ξεχνάμε να τους πούμε κάτι, πόσο μάλλον να τα ικανοποιήσουμε κιόλας με τις ιδέες μας.

Κάθε παιδί μια υπόσχεση υπέρβασης της ανθρώπινης μοίρας, μια υπογραφή για την ελπίδα της σωτηρίας της ψυχής που είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

Τα φιλικά που ανακοίνωσε η ομάδα των Σουρμένων

Η ομάδα των Σουρμένων ανακοίνωσε τους παρακάτω φιλικούς αγώνες για την προετοιμασία της ενόψει της νέας σεζόν που θα γίνουν στο Αθλητικό Κέντρο του Ελληνικού:





20.8: Θρίαμβος Αθηνών
24.8: Ήφαιστος Περιστερίου
27.8: Ηράκλειο
31.8: Κηφισιά
03.9: Άγιοι Ανάργυροι
07.9: Αστέρας 2004
10.9: Γ.Σ.Αργυρούπολης
14.9: Λαύρα Αργυρούπολης

Ο Θεός της Ελλάδας, από τον ΚΥΡ

Πηγή: i-kyr.gr

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης: Θα τοποθετηθεί η Ενωμένη Πόλη για τις δηλώσεις Ιασωνίδη ή θα τις αποσιωπήσει;

Τις ώρες που δολοφονούνται παιδιά και άμαχοι και η ισραηλινή τρομοκρατία με την στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ δείχνει για μια ακόμη φορά το αποκρουστικό της πρόσωπο, ένα δημόσιο πρόσωπο της πόλης μας που προαλείφεται για αντιδήμαρχος παιδείας εύχεται στην προσωπική του σελίδα στο facebook «Νίκη στο Ισραήλ»!

Αποδέχεται τη χρήση βίας σε βάρος του άμαχου πληθυσμού -πράξη καταδικαστέα από όλες τις διεθνείς συμβάσεις- ως αναπόφευκτη, αφού φταίνε οι πατεράδες και οι μανάδες τους που τα χρησιμοποιούν ως «ασπίδα»!

Δεν ξέρει ο κ.Ιασωνίδης τίποτα για τον επί δεκαετίες αποκλεισμό των Παλαιστινίων στο κομμάτι γης που με ποταμούς αιμάτων τους αναγνωρίστηκε να κατέχουν και που για αυτούς μεταβλήθηκε σε τόπο μαρτυρίου αφού σε τίποτα δε διαφέρουν από τους ελεύθερους πολιορκημένους του Σολωμού.

Με την ίδια χαρούμενη διάθεση με την οποία εύχεται «νίκη στο Ισραήλ» - δηλαδή την εξόντωση των Παλαιστινίων- ο κ. Ιασωνίδης στην προσωπική του σελίδα στο facebook δηλώνει θαυμαστής των τέως βασιλιάδων και γενικότερα των απανταχού βασιλέων επί της γης. Η προσωπική καρτ-ποστάλ με τις ευχές του τέως βασιλικού ζεύγους -σε ώριμη πια ηλικία- προς τον κ. Ιασωνίδη ποστάρεται με ευχάριστη διάθεση εισπράττοντας κολακευτικά σχόλια από μέλη του συνδέσμου βασιλοφρόνων!

Επειδή η ιστορία μας διδάσκει ότι η ψήφος προτίμησης δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ καλούμε τον κ. Κωνσταντάτο και τα στελέχη της Ενωμένης Πόλης να πάρουν θέση.
 
Μπορεί ο κ. Ιασωνίδης να εκπροσωπεί την παράταξή τους από θέση ευθύνης;

Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δείτε σχετικά: ρεπορτάζ - σχολιασμός 

Ηλίου-πόλις για τη Γάζα: Η Σιωπή είναι Συνενοχή

Η Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη» καταδικάζει απερίφραστα την θηριωδία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.  Όλες οι ένοπλες δυνάμεις

του Ισραήλ, επιτίθενται με τα πιο σύγχρονα όπλα εναντίον ενός λαού, που απαιτεί να αποκτήσει το δικό του κράτος, τη δική του πατρίδα, και βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων, εναντίον αμάχων, εναντίον παιδιών.
 
    Μέχρι σήμερα στην υπαίθρια φυλακή, που είναι η Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε 19 μέρες οι περισσότεροι εκ των 800 Παλαιστίνιων νεκρών είναι άμαχοι, ενώ 32 εκ των 34 νεκρών του Ισραήλ είναι στρατιώτες.  Το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ζώνη που έχει θεσπίσει το Ισραήλ ως ζώνη μαχών, από την οποία έχει καλέσει τους αμάχους να αποχωρήσουν, «αγγίζει» το 44% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.

      Απαιτούμε από την κυβέρνηση του Ισραήλ τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σύναψη εκεχειρίας υπό διεθνείς εγγυήσεις, για άρση του αποκλεισμού της Γάζας και κατάργηση του εποικισμού των Παλαιστινιακών περιοχών. Καλούμε  επίσης τη κυβέρνηση του Ισραήλ να επανέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και τη συνολική επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

το ΣτΕ για την Υγεία - έκθετος ο Βορίδης

Έκθετος ο Βορίδης - Να βγουν τώρα στη φόρα τα ονόματα των επίορκων που παίζουν το παιχνίδι της monsanto, της teva και των γερμανών.

Φραγμό εβαλε το ΣτΕ για ακόμα μια φορά στους ντήλερς των εθνοκτόνων πολιτικών για την υγεία. Τόσο η απόφαση όσο και η ανακοίνωση του Π.Ι.Σ., θα πρεπει να προβληματίσουν σοβαρά τον κύριο Βορίδη, αφού αν δεν αποκαλύψει τωρα ποιός προωθεί αυτά τα δόλια μέτρα, αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη.

Το ίδιο θα ισχύσει βέβαια και με το πρωτοφανές μέτρο που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία να αποζημιώνουν μόνο συγκεκριμένα, ανώνυμα γενόσημα, ούτε καν το ισόποσο εάν πρόκειται για επώνυμο φάρμακο… Εδώ είναι σαφές ότι κάποιοι λειτουργούν ως ντήλερς των αδηφάγων πολυεθνικών, προφανέστατα οχι με το αζημίωτο.

Όσο για τη δημοσιογραφική σιωπή; Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είχαν διαχρονικά στο απυρόβλητο τους Λοβέρδους και ποιοι έβγαζαν λεφτα με περίεργες συμβάσεις “μαεστρικά” δοσμένες μέσα απο το υπουργείο!

Διαβάστε την ανακοινωση του ΠΙΣ:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας για το πλαφόν συνταγογράφησης. Η απόφαση δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους.
Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: για τη φοροεπιδρομή και τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει την ανελέητη επίθεση στο εισόδημά μας, τους μισθούς και τις συντάξεις μας. Αυτές τις μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κληθούμε να πληρώσουμε την 1η από τις 5 δόσεις
για το νέο χαράτσι
των ακινήτων.

Καθημερινά ενώ αγκομαχούμε να τα φέρουμε βόλτα, προστίθενται συνέχεια δυσθεώρητα φορολογικά βάρη που μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις μας πνίγουν συνεχώς.

Από κοντά και η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, ενώ οι κοινωνικές παροχές υγείας κ.λ.π. καταρρέουν.

Τα πάντα -δημόσια περιουσία, ακτές, παραλίες, δάση παραγωγικές μονάδες- ξεπουλιούνται κοψοχρονιά. Και όλα αυτά για χάρη των τοκογλύφων δανειστών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ;

Μεγάλη δικαστική νίκη για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ

Απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη το αίτημα της συνδίκου που διαχειρίζεται τις μετοχές της πτωχευμένης εταιρείας Φίλκεραμ, μητρικής της ΒΙΟΜΕ, να επανέλθει ουσιαστικά ως προσωρινή διοίκηση η προηγούμενη εργοδοσία.
 
Η προσωρινή διοίκηση που προτεινόταν από την σύνδικο αποτελούνταν ουσιαστικά από μέλη της προηγούμενης εργοδοσίας (την κ. Χριστίνα Φιλίππου), που εγκατέλειψε τον Μάιο του 2011 οριστικά το εργοστάσιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί πολλούς μήνες.
 
Στην πρόταση της συνδίκου το σωματείο εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ είχε καταθέσει δική του πρόταση για διορισμό προσωρινής διοίκησης με βασική αρμοδιότητα την αποφυγή πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ, την έρευνα για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ, και πρόταση για την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου.
 
Σχολιάζοντας σήμερα στο ρ/σ Στο Κόκκινο τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθούν τα τέρατα της προηγούμενης διοίκησης» και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν κατά του προέδρου και του διευθύνονται συμβούλου της προηγούμενης διοίκησης ακόμη και για τις προσωπικές τους ευθύνες κι όχι μόνο τις εταιρικές. Πρόσθεσε δε, ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο τάχθηκε με τους εργάτες κι όχι με την αστική τάξη.


 Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ
Πηγή: tvxs.gr

Προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, στην Ηλιούπολη

Διάθεση τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, την Κυριακή 3 Αυγούστου από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού. Δείτε τον τιμοκατάλογο.

Πηγή: geitoniamou.gr

Φόβοι για μεθοδεύσεις απαξίωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ (ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία εκφράζουν τους φόβους τους για για μεθοδεύσεις απαξίωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, Κώστας Ζαχαριάς και Ανδρέας Ξανθός.
Η ερώτηση:
Το Σεπτέμβριο του 2013 το Νοσοκομείο Α. Φλέμινγκ συγχωνεύτηκε με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο σε Ενιαίο Νομικό Πρόσωπο και αποδυναμώθηκε, αφού καταργήθηκαν 9 τμήματα. Παρέμειναν όμως τμήματα όπως το Παθολογικό στον αντίστοιχο τομέα και το Ορθοπεδικό στο Χειρουργικό τομέα.
Πριν μερικούς μήνες ο Διοικητής της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Υ.ΠΕ) αποφάσισε τη μεταφορά στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα του μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας, που λειτουργούσε (στην Πτέρυγα Μπόμπολα) στα πλαίσια του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Νοσοκομείου Α. Φλέμινγκ. Η έγκαιρη αντίδραση των εργαζομένων στο Α. Φλέμιγκ απέτρεψε την εφαρμογή της παράλογης αυτής απόφασης.

Το "Seeds of Death" θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 1 Αυγούστου στον Βλαστό.

Στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Βλαστός θα προβληθεί την Παρασκευή 1 Αυγούστου το ντοκιμαντέρ "Σπόροι του Θανάτου" (Seeds of Death) στις 8.30μμ.

Το ντοκιμαντέρ αυτό που βραβεύθηκε στο Hoboken International Film Festival το 2013, σοκάρει, αποκαλύπτοντας τη γυμνή αλήθεια για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).

Μια πλειάδα επιστημόνων και πολέμιων του ελέγχου των σπόρων από τις μεγάλες πολυεθνικές των χημικών και των ΓΤΟ, συνενώνουν τις φωνές τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Vandana Shiva, Shiv Chopra και Arpad Pusztai, ενώ παρουσιάζονται λήψεις από τα πειράματα του Gilles-Éric Séralini.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, την οποία θα στηρίξουν οι:
  • Β. Κανελλοπούλου (ερευνήτρια - δημοσιογράφος - "Πελίτι")
  • Ανδ. Βαρώτσος (γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, εκπρόσωπος της ομάδας Αγρόσχολοι Βριλησσού)
  • Ξ. Τσούκαλης M.D. (ομοιοπαθητικός γιατρός)
  • Γ. Χαριτάκης M.D. Ph.D. (γιατρός, καρδιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου)
  • Θ. Αρβανίτης (βιοκαλλιεργητής - Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής),
  • καθώς και εκπρόσωποι από τον "Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό".