Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η πέμπτη φάλαγγα



Δύσπνοια σε πιάνει ακούγοντας όλους αυτούς που υπερασπίζονται με πάθος το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν τον στενό κορσέ που έχουν φορέσει στους λαούς οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών σαν ένα άνετο και μοδάτο κοστούμι.

Υπομονή, μας λένε, τα πράγματα αλλάζουν με αργούς ρυθμούς, η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συνεχής διαδοχή συμβιβασμών, χρειάζεται χρόνος, μην βιάζεστε, μην πιέζετε, πάνω απ' όλα είναι το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μας.

Επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν (και πράγματι έπειθαν) σε καιρούς κανονικούς, σήμερα φαντάζουν αναιμικά, ικανά να επηρεάσουν μόνον αυτούς που ευνοούνται από τη σημερινή κατάσταση και βεβαίως τους λιπόψυχους που θεωρούν επικίνδυνη οποιαδήποτε μορφή αντίστασης.

«Πυρετός» επαφών για αλλαγές στην υγεία

Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς του υπουργείου, συλλόγους εργαζομένων και ασθενών αλλά και φορείς με τους οποίους σχεδιάζεται συνεργασία πραγματοποίησε σήμερα (Πέμπτη)
η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρώντας τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενημερώθηκε από τους γιατρούς για τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο των ΜΕΘ, τα οποία η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιλύσει, ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής, καθώς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Όπως κατέδειξαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, από τις 570 συνολικά κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργούν 470 - από τις οποίες οι 100 οριακά αφού λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κινδυνεύουν να κλείσουν - ενώ 100 είναι κλειστές. Για τον ίδιο λόγο, όσον αφορά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), από τις 141 λειτουργούν μόνο οι 31.

Ακόμα μία συνάντηση που στόχο έχει να λειτουργήσει υπέρ των ανθρώπων ήταν εκείνη του αν. υπουργού με τη Συνήγορο του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού και τον Βοηθό Συνήγορο για την Κοινωνική Προστασία, Χρήστο Ιωάννου, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα Υγείας.

Για πρώτη φορά...


Alexis Tsipras: Για πρώτη φορά το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ( Party of the European Left) εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξη στη Σύνοδο Κορυφής:



Ντέπυ Γκολεμά για Θεοδωράκη: 3 εκατ ευρώ από την ΕΡΤ... σιγανό μου Ποταμάκι

Η γνωστή δημοσιογράφος και τηλεκριτικός Ντέπυ Γκολεμά αποκαθήλωσε από το Facebook τον Σταύρο Θεοδωράκη - Μετά τον Καμμένο τον περιέλαβε και η Γκολεμά τον πρόεδρο του Ποτασμιού με δύο πολύ καυστικά σχόλια...

Τα... εξ΄αμάξης «άκουσε» ο Σταύρος Θεοδωράκης στα social media μετά τις αποκαλύψεις που έκανε εναντίον του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος.

Χιλιάδες χρήστες του FB και του twitter έγραψαν «να αγιάσει το στόμα του Καμμένου» ακόμα και πολίτες που δεν είναι ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛ. διότι πολύ απλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε αυτό που πιστεύει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για όλους αυτούς τους δήθεν σωτήρες που γεννήθηκαν από τα σπάργανα της «Ελίτ Εξουσίας» και την οποία υπηρέτησαν ευλαβικά επί σειρά δεκαετιών.

Μετά τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο του Ποταμιού περιέλαβε και η γνωστή δημοσιογράφος και τηλεκριτικός Ντέπυ Γκολεμά η οποία με ένα ιδιαιτέρως καυστικό σχόλιο σημειώνοντας ότι μόνο από την ΕΡΤ πρέπει να έβγαλε σε 4 χρόνια κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ για τις περίφημες πολιτικές εκπομπές του στην κρατική τηλεόραση της οποίας το «μαύρο» που επέβαλε η ΝΔ, επικρότησε ο κ. Θεοδωράκης.


Έγραψε λοιπόν η κυρία Γκολεμά:
«Βρε τον Σταυρο, βρε το Σταυρο που ταβγαλε με τον ιδρώτα του.....Δουλεψε μας ειπε στα μεγαλα μαγαζια! Βρε μπαγασάκο για την ΕΡΤ πες
μας! για εκεινα τα συμβολαια επι Σημίτη με τις καθημερινες εκπομπές που εφταναν τις 30.000 ευρω την βραδια, βγαλε τις συμβασεις αν μπορεις, γιατι θα τις βγαλουμε εμεις.....4 χρονια στην ΕΡΤ θελεις να σου πω πόσα???θέλεις????Κοντά ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ σιγανο μου ποταμάκι...».


Και η κυρία Γκολεμά δεν σταμάτησε εκεί. Σε άλλη της ανάρτηση έγραψε:
«Μιλησε ο Σταυρος στη Βουλη! Εκλαψα για αυτο,την κατανοηση σας παρακαλω....»

Πηγή: www.alfavita.gr

Νίκη για την εργαζόμενη της MIGATO

Την Τετάρτη 11/02, η εργοδοσία της MIGATO, υπό την πίεση του συλλογικού αγώνα που έδωσε η εργαζόμενη τεχνικός μέσω του Σωματείου και από το κίνημα αλληλεγγύης των τελευταίων εβδομάδων, αποδέχτηκε τα αιτήματά της.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικοί αγώνες, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.


Περισσότερα εδώ.

Σχετικά:

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση εγκύου στη Migato

Πηγή: sinergasia.gr

Ανάσα αξιοπρέπειας: Πανευρωπαϊκή δράση αξιοπρέπειας & αλληλεγγύης την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 5.00μμ


Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση της Τετάρτης 11/2 στο Σύνταγμα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανακοινώθηκε μέσω των social media το νέο ραντεβού για την Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στις 5.00μμ.

  • ΕΔΩ ο χάρτης με τις κινητοποιήσεις στήριξης του ελληνικού λαού σε όλο τον κόσμο
Με κεντρικό σύνθημα "Δεν μασάμε στους εκβιασμούς- Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε", το κάλεσμα της 15ης Φεβρουαρίου:
 
Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, αλλά και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πόλεις του εξωτερικού αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησης.
 

Η Κυριακή 15 Φλεβάρη αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό, ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης.
 

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη!

Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.
 

Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής.
 

Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.
 

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής.
 

Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
 

Συνεχίζουμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση.

Θα νικήσουμε!


Πηγή:  left.gr

Ο λαός στους δρόμους για "ανάσα αξιοπρέπειας" (φωτογραφίες)

Φωτογραφία του Στάθη Αποστολόπουλου
«Όχι» στον εκβιασμό, το μήνυμα δεκάδων χιλιάδων στο Σύνταγμα. Μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, ενάντια στη στάση των εταίρων απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Παρά το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες άνθρωποι, προερχόμενοι από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου,
ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν στη συγκέντρωση με συνθήματα όπως «ανάσα αξιοπρέπειας», «δεν υποκύπτουμε, δεν εκβιαζόμαστε», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο
Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας έχουν πυροδοτήσει οι εντεινόμενες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές.

Παγκόσμιο χάρτη με όλες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που γίνονται ή θα γίνουν υπέρ της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο δημιούργησε η υπηρεσία Google Maps, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο απόγειό τους, με τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Μάριου Λώλου

Κίνδυνος αλκοολισμού για όσους δουλεύουν πολύ

Μεγαλύτερο κίνδυνο να πίνουν περισσότερο αλκοόλ έχουν όλοι όσοι εργάζονται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, σε σχέση με όσους δουλεύουν κανονικά ωράρια, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, ενώ παράλληλα μειώνει την αποδοτικότητα στη δουλεία τους, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «New Scientist», οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαριάνα Βιρτάνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, πραγματοποίησαν την πρώτη συστηματική ανάλυση για το ποια είναι η σχέση ανάμεσα στις πολλές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και βρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο.

Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ηλιούπολη: Δικαίωση για τους αντιπροσώπους στον ΣΠΑΥ

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5-2-2015, επαναλήφθηκε η διαδικασία εκλογής εκπροσώπων του Δήμου Ηλιούπολης στον Σύνδεσμο για την Προστασία και την
Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Η δημοτική κίνηση «Ηλίου Πόλις» σημειώνει πως «είχε προηγηθεί στις 11-12-2014 παράνομη ψηφοφορία με στόχο τον αποκλεισμό της παράταξής μας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, παραβιάζοντας τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Μετά από προσφυγή της παράταξής μας, η Αποκεντρωμένη διοίκηση ακύρωσε την παράνομη ψηφοφορία.

Αφού η διαδικασία επαναλήφθηκε αυτή τη φορά όχι με παρανομίες και «νομικίστικα τεχνάσματα», αλλά με την διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, εξελέγη εκπρόσωπος της παράταξής μας στην Γ.Σ. του ΣΠΑΥ».

Και προσθέτει: «Η παράνομη και αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Βαλασόπουλος σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Σεφτελή, τους εξέθεσαν στα μάτια του Δημοκρατικού λαού της Ηλιούπολης. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη τους, ο Δήμος της Ηλιούπολης είναι ο μοναδικός στον οποίο ακυρώθηκε ψηφοφορία». 

Και καταλήγει: «Πιστεύουμε, οι υπεύθυνοι γι αυτή την θλιβερή πρωτιά, να έβγαλαν τα αναγκαία συμπεράσματα και να μην επιχειρήσουν ξανά να καταπατήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

»Πολύ περισσότερο, να πάψουν με απαράδεκτες ανακοινώσεις και μάλιστα χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τον θεσμό του Γραφείου Τύπου του Δήμου, να παραπλανούν τους πολίτες της Ηλιούπολης».

Πηγή: www.sinergasia.gr

Λόγω ανεργίας μία στις πέντε αυτοκτονίες

Μία στις πέντε αυτοκτονίες στον κόσμο κάθε χρόνο οφείλεται στην ανεργία, ακόμα και σε χώρες που δεν υπάρχει κρίση και ύφεση, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο κορυφαίο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Phychiatry», οι Ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Κάρλος Νορντ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία σε 63 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία για την περίοδο 2000-2011.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανεργία ευθύνεται για εννιαπλάσιους θανάτους από αυτοκτονία κάθε χρόνο (περίπου 45.000) σε σχέση με τους πρόσθετους θανάτους από αυτοκτονία κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση μετά το 2008 (οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν τότε κατά 5.000 περίπου).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως η ανεργία έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο σε περιόδους ύφεσης, αλλά και στη διάρκεια περιόδων οικονομικής σταθερότητας.

3 χρόνια στη μάχη κατά της ακρίβειας χωρίς μεσάζοντες (φωτογραφίες - video)

Φωτογραφία του Στάθη Αποστολόπουλου
Κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται από νωρίς το πρωί στην αγορά χωρίς μεσάζοντες στο Ελληνικό.

Είναι το πρώτο Σάββατο του Φλεβάρη και οι πιο παλιοί παραγωγοί  έχουν αρχίσει να συζητούν με εθελοντές και πελάτες
για τα τρία χρόνια που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, τρία χρόνια από τότε που πρωτοήρθαν σε επαφή με τους εθελοντές του Κινήματος Εθελοντών Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την προηγούμενη δημοτική αρχή του Χρ. Κορτζίδη.

Οι εθελοντές στη γραμματεία κερνούν τον κόσμο μεζέδες και από τα μεγάφωνα ακούγεται μουσική.

Τρία χρόνια τώρα έχουν γνωριστεί όλοι καλά. Τρία χρόνια τώρα ο μήνας όλων ξεκινά από το Ελληνικό, μια από τις καλύτερες αγορές χωρίς μεσάζοντες σε όλη τη χώρα κατά γενική ομολογία. Τρία χρόνια έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης.

Το sinergasia.gr μίλησε με πολλούς για να διαπιστώσει τους λόγους που η δράση αυτή δεν ξεκίνησε απλά ως μια διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας για να σβήσει, όπως έγινε με ανάλογες κινήσεις σε πολλά μέρη της χώρας. Αντίθετα, η συγκεκριμένη αγορά βελτιώνεται και μήνα με το μήνα η αγοραστική κίνηση αυξάνεται συνεχώς.

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία χάρη στην πολύ καλή οργάνωση από τους εθελοντές αλλά κυρίως στα οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα που διατίθενται από τους παραγωγούς.



Φωτογραφία του Στάθη Αποστολόπουλου

Δείτε τα σχετικά βίντεο:




Πηγή: sinergasia.gr

Θ. Φωτίου: Προτεραιότητα η πρόνοια για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης

Από την Αλληλεγγύη για Όλους στην Κοινωνική Αλληλεγγύη του υπουργείου Εργασίας.

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλάει στο Κόκκινο για την ανθρωπιστική κρίση και την πολιτική αντιμετώπισής της από τη νέα κυβέρνηση και το υπουργείο που υπηρετεί, μετά από χρόνια συμβολής στην Αλληλεγγύη για Όλους.

"Θα πρέπει να γίνει αξιόπιστη καταγραφή των ωφελούμενων, είτε πρόκειται για άστεγους, είτε για οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να χειριστούμε τα χρήματα του κράτους με διαφάνεια.

Στόχος είναι, αφού κινητοποιήσουμε όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις, να εντάξουμε τους άστεγους σε μία κανονικότητα, να βγουν στην κοινωνία και να προσφέρουν".

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Μουσικό «ναρκωτικό» διαθέσιμο με ένα κατέβασμα στο Ίντερνετ

Το ναρκωτικό που αναμένεται να σημαδέψει τον εικοστό πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω Ιντερνετ.

Ο λόγος για το iDoser, τη νέα εθιστική «ουσία»
που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο και δεν λαμβάνεται με χάπια, ενέσεις ή εισπνοές, αλλά κυκλοφορεί σε ψηφιακά αρχεία, που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο.

Η «δόση» είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία .mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Οι χρήστες δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν στις εκατοντάδες ιστοσελίδες-βαποράκια, να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και με ένα ειδικό πρόγραμμα, που διατίθεται δωρεάν στο Ιντερνετ, να τα αποσυμπιέσουν, να τα ακούσουν και να φτιάξουν… κεφάλι στην κυριολεξία, αφού τα ηχητικά αυτά ναρκωτικά δρουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Η εθιστική ουσία συσκευάζεται με περιτύλιγμα τη μουσική και διακινείται μέσω διαδικτύου και είναι ικανή να τρελάνει τον εγκέφαλο. Άρα δεν έχει σημασία να ξέρουμε μόνο τί βλέπει το παιδί μας και τί παρακολουθεί, αλλά και τί ακούει.

Σύγκρουση και ρήξη με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία

Ένας διάλογος για την δημόσια υγεία, με τον Γιώργο Βήχα μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τον Πάνο Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στην εκπομπή "Με θέση και υπογραφή", με την Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, στο Κόκκινο.

Σύγκρουση και ρήξη με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία, ανάσχεση τώρα της υγειονομικής γενοκτονίας και κατάργηση του συνόλου των μνημονιακών πολιτικών για την υγεία, τα βασικά σημεία που εντόπισαν και σημείωσαν οι καλεσμένοι κ.κ. Βήχας και Παπανικολάου.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση.

Πηγή: www.stokokkino.gr