Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

LA MUNICIPALITE JE SUIS ? (Ο Δήμος είμαι εγώ ;)

Αναδημοσιεύουμε από το blog της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης:

Πραγματοποιήθηκαν
την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η παράταξή μας παραβρέθηκε σε αυτά με πολυμελή αντιπροσωπεία. 

Το πρωί της ίδιας ημέρας ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μηνόπουλο να χαιρετήσει εκπρόσωπος της παράταξής μας. Το μεσημέρι ο κ.Μάνταλος μας πληροφόρησε ότι δεν μπορούμε να έχουμε το λόγο γιατί θα μιλήσει μόνο ο δήμαρχος και η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Αυτή ήταν η "εξήγηση".
    

Μόνο όποιος δεν αντέχει τη διαφορετική άποψη και αποζητά λιβάνισμα και χειροκρότημα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στους εκλεγμένους εκπροσώπους μιας άλλης παράταξης του δημοτικού συμβουλίου. Η αλαζονεία όμως είναι δείγμα αδυναμίας και όχι ισχύος.

Εμείς παραθέτουμε εδώ το χαιρετισμό του δημοτικού συμβούλου της παράταξής μας και πρώην αντιδημάρχου κ. Γιάννη Μαραγκού, που δεν άντεξε ο κ. Κωνσταντάτος να ακούσει στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Διεκδικούν ρόλο, φωνάζουν «παρών»

Ανάπτυξη ή «ξεπούλημα»; Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου την πρόσφατη μεταβίβαση 20 ακινήτων του Δημοσίου στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.

Διατηρούν κυρίως επιφυλάξεις, όσον αφορά τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, και βεβαίως πατάνε πόδι, καθώς υπολογίζουν κι αυτοί στην πίτα των εσόδων, τα οποία -όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση- θα φέρουν οι επενδύσεις στην περιοχή.
 
Από την άλλη πλευρά, σθεναρή αντίσταση για το νέο αστικό σχεδιασμό της παραλιακής Αθήνας προβάλλεται από την Περιφέρεια, αλλά κι από δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προερχόμενες κυρίως από την Αριστερά, οι οποίες χαρακτηρίζουν κοφτά τη διαδικασία «εκποίηση του δημόσιου πλούτου». 

Οι διαφωνούντες δεν φαίνεται να πείθονται από το σχεδιασμό που προτείνει η κυβέρνηση, «κύριο μέλημα της οποίας είναι η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, κατά την πρόσφατη μεταβίβαση των -κατά κοινή παραδοχή- παραλιακών φιλέτων.

Η συμβολή του Περδίκα Παπακώστα για την κυβέρνηση της Αριστεράς


Εμείς οι νεώτεροι στο χώρο της αριστεράς γνωρίσαμε τον Περδίκα Παπακώστα πρώτα ως όνομα με την αίγλη του αντιστασιακού αγωνιστή κατά της χούντας των συνταγματαρχών καθώς υπήρξε μέλος της οργάνωσης «Κίνημα 20ης Οκτώβρη» και ύστερα με την καθημερινή παρουσία του στην πολιτική ζωή.

Το 1977 εντάχθηκα στην νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού «Ρήγας Φεραίος» και θυμάμαι ότι με σεβασμό, και δέος θα έλεγα ακούγαμε τις παρεμβάσεις
του Περδίκα Παπακώστα. Δεν ήταν όμως μόνο η αίγλη του αντιστασιακού. Ήταν το προσωπικό του παράδειγμα, Άνθρωπος μακριά από ίντριγγες και εσωτερικές διαμάχες και διασπάσεις, τότε που η αριστερά παρήγαγε περισσότερες από όσες κατανάλωνε. Οι παρεμβάσεις του αποκάλυπταν τον ήρεμο χαρακτήρα του και τη βαθιά γνώση της επιστήμης του και της πολιτικής θεωρίας.

Συναντηθήκαμε μετά από χρόνια τον Μάιο του 2004. Εκεί στην Κοραή στο ισόγειο του δημαρχείου όταν ως γενικός γραμματέας του δήμου Μοσχάτου ήταν παρών στην πρώτη εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» εξισορροπώντας με πραότητα ανάμεσα στην πραγματική φιλία του με τον δήμαρχο Ταξιάρχη Παπαντώνη και την ακτιβιστική μας ορμή, ως μέλη της νεαρής τότε «Μεσοποταμίας» ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και στις παρεμβάσεις για την παραλία Μοσχάτου.

"Ο πόλεμος είναι εδώ"... στο Υπόστεγο, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 8.00μμ


Συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στη "βραδυνή της Κυριακής"

1. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ενδεχόμενο δωροδοκίας βουλευτών; 

Η ψήφος υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στην ουσία είναι ψήφος για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων, που υλοποιεί η συγκυβέρνηση. Αντίθετα, η επιλογή ο Πρόεδρος να εκλεγεί από την νέα Βουλή μετά από εκλογές, και με συναινετικές διαδικασίες, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπεί στην ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής για τη χάραξη μιας πορείας, που θα επιτρέψει να σταθούν ξανά στα πόδια τους ο λαός και η χώρα. Όποιος εστιάζει στο πρόσωπο ή άλλα παρόμοια, απλά επιδιώκει να θολώσει τα νερά. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, βοά ο τόπος για τη διαπλοκή διαχρονικά πολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι το πρόβλημα θα λύσει μια προκαταρκτική εξέταση;

 2. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο θα εστιάσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα;

 Ο αποτελεσματικός χειρισμός των «εθνικών θεμάτων» στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας, θ’ αποτελέσει αναμφισβήτητα έναν από τους κυριότερους στόχους μας. Απαραίτητη είναι η ψύχραιμη και ουσιαστική αξιολόγηση των δεδομένων για την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Παράλληλα, η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως δυναμικής και αξιόπιστης χώρας, κόντρα σε λογικές «μη-διπλωματίας» και άκριτης ευθυγράμμισης με τους εκάστοτε σχεδιασμούς ισχυρών χωρών για τη γειτονιά μας, έχει πρωτεύουσα σημασία. Δεν τιμά, πχ, καμία Κυβέρνηση η εκκωφαντική «αφωνία», όταν η Γερμανία, παραμερίζοντας το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, συγκαλεί στο Βερολίνο τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων - με απουσία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ – θέτοντας ανάμεσα στους στόχους προς επίλυση το ονοματολογικό της FYROM και μάλιστα, όχι ως διενές, αλλά ως «διμερές θέμα» … 

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο ΕΠΑΛ Αλίμου

Σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου αντιπροσωπείας από τον δήμο Αλίμου με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γκίνη
ο τελευταίος αποφάσισε να διατηρηθούν τα τμήματα ειδικότητας της Γ' τάξης που κινδύνευαν να κλείσουν. Για το τμήμα τομέα της Β' τάξης που είχε πολύ λίγους μαθητές επετράπη η μετεγγραφή τους σε ίδιο τομέα άλλου ΕΠΑΛ της περιοχής ή η αλλαγή τομέα.

Στη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΠ Αλίμου κ. Μαριόλης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σύρμα, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, η διευθύντρια του ΕΠΑΛ και εκπρόσωπος των μαθητών. Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν για την απουσία εκπροσώπων της τοπικής ΕΛΜΕ από την συνάντηση αυτή.

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, που ερωτήθηκαν, μας δήλωσαν ότι από πληροφορίες που έχουν τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή είχε κλείσει ο κ. Μαριόλης. Εξέφρασαν την έκπληξή τους που δεν είχαν ενημερωθεί και μας δήλωσαν ότι, αν είχαν ενημερωθεί, θα παρευρίσκονταν.

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: 23 Οκτωβρίου κοινό συλλαλητήριο

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: Σήμα κινδύνου για τη δημόσια δωρεάν παιδεία


- Καθημερινά αυξάνονται οι μαθητές που πεινάνε και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- Χιλιάδες μαθητές εξωθούνται μέσα από ανελέητους εξεταστικούς φραγμούς στη μαθητεία και την κατάρτιση
- Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχώς συρρικνώνονται: 2,75% του ΑΕΠ με συνεχή μείωση τα επόμενα χρόνια, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι πάνω από 5%.
- Χιλιάδες κενά σε όλα τα σχολεία και μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί
- Τα σχολεία καλούνται να διαχειριστούν την απόλυτη φτώχεια
- Η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών αυξάνεται: οι γονείς των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου διαθέτουν κάθε χρόνο πάνω από 2,8 δισ. ευρώ για βιβλία, τετράδια και φροντιστήρια
- Καταργούνται ή συγχωνεύονται σχολεία και οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα
- Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση απαξιώνεται, τομείς και ειδικότητες καταργήθηκαν, εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
- Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών είναι ανεπαρκή και ακατάλληλα και οδηγούν σε αποσπασματική, κατακερματισμένη και υποβαθμισμένη γνώση
- Διαλύονται οι υποστηρικτικές δομές: ολοήμερα σχολεία, βιβλιοθήκες, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες…
- Οι εκπαιδευτικοί εξοντώνονται εργασιακά και αμείβονται πλέον με μισθούς πείνας
- Η κυβέρνηση με την αξιολόγηση που προωθεί επιδιώκει να αλυσοδέσει τους εκπαιδευτικούς και να τους ρίξει στον Καιάδα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, στοχεύει στη χειραγώγηση, την καλλιέργεια του φόβου της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο των σχολείων
- Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγεί σε ένα φτηνό σχολείο, που θα διαμορφώνει ανθρώπους χωρίς γενική μόρφωση, πειθήνιους, απασχολήσιμους και υποτακτικούς πολίτες

«Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου» το νέο μοντέλο απολύσεων της ALPHA BANK.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Φωτεινής Κούβελα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα το αίτημα εκπόνησης Οικονομικής Μελέτης για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης του ΕΤΑΤ από την εθελούσια έξοδο της ALPHA BANK.

Διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον εργασίας όπου κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι αντεργατικές συμπεριφορές. Οι εργαζόμενοι
οδηγούνται σε υποχρεωτικές παραιτήσεις με εκβιασμούς, απειλές και πιέσεις σύμφωνα και με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΝ.ΑΣ.
ΑΛΦΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων. Αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προηγήθηκαν και σε άλλες τράπεζες (πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, Πειραιώς, της Eurobank και Εθνικής) με επίσης χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις.

Τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται και οδηγούνται σε κατάρρευση ενώ οι τράπεζες απαλλάσσονται από το υπέρογκο κόστος. Το ΕΤΑΤ και με τις συνεχόμενες μειώσεις εισφορών θα αδυνατεί να καταβάλλει συντάξεις.

Ανατροπή στη Γλυφάδα: Μόνο αυτοί οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη κ. Παπανικολάου;

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» επιτίθεται στην απόφαση του δημάρχου κ. Παπανικολάου να περιορίσει την κατάργηση των δημοτικών τελών μόνο σε δύο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σας την παρουσιάζουμε ολόκληρη:

 
Ο κ. Δήμαρχος έσπευσε να κοινοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ στα ΜΜΕ την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία καταργούνται τα δημοτικά τέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Δεν εξήγησε όμως γιατί -παρά τη δική μας πρόταση- περιόρισε μόνο σε αυτούς την απόφαση κατάργησης των δημοτικών τελών. Μόνο αυτοί οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη κ. Δήμαρχε;

Το ψηφίσαμε και εμείς ως ένα θετικό πρώτο βήμα για ανακούφιση συμπολιτών μας. Όμως, όπως τόνισε ο επί κεφαλής της δημοτικής μας κίνησης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Τάσος Ταστάνης, είναι λειψό και κουτσουρεμένο. Γιατί αφήνει απέξω σημαντικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές και οι τρίτεκνες οικογένειες, που πολλοί από αυτούς έχουν και περισσότερη ανάγκη.