Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ντρέπομαι βαθειά

της Ζαφειρίας Δημητροπούλου *


Πήρα τηλέφωνο στην Ευρώπη στις δυο τα ξημερώματα, ώρα Μεσογείου. Καμία απάντηση, μάλλον θα κοιμούνται σκέφτηκα. Πώς γίνεται λέω μέσα μου, το Αιγαίο ξενυχτάει τους καλοκαιρινούς μήνες
μέχρι πρωίας.

Τα Σμυρνέικα τραγούδια μού τα 'μαθε η γιαγιά μου, μιας και με ρωτάς τόσα χρόνια. Η γιαγιά μου η Ζαφείρω, όπως την φώναζαν στο χωριό της, την Κλεπά. Τραγούδαγε τις μουσικές της Ανατολής για να κοιμηθώ και εγώ δεν ήξερα ελληνικά, ψυχή μου, βλέπεις γεννήθηκα σε άλλη γη ξένη, βλέπεις η μάνα μου είναι αλλοδαπή.

Ξέρεις τι μου λένε όταν τους λέω είμαι μισή Μεξικάνα; Ήξερε λέει τι έκανε ο πατέρας μου και α και ου πόσο εξωτική είμαι. Ξερνάω τα συκώτια μου. Ντρέπομαι να μιλήσω για την ξενιτιά μου εδώ, όταν άνθρωποι κυνηγώντας την ζωή, πνίγονται στις θάλασσες που αγάπησα.

Ηλιούπολη: "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" του Ι. Καμπανέλλη - Δυο τελευταίες παραστάσεις, στις 2 & 3 Απρίλη *


* Οι Ταξιδευτές ενημερώνουν ότι οι θέσεις για τις παραστάσεις 26 & 27 Μαρτίου έχουν ήδη καλυφθεί.

Στη Σύνοδο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρένα Δούρου

Στην 30ή Σύνοδο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, από τις 22 ως τις 24 Μαρτίου, μετέχει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκονται ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και διαπολιτισμικού διαλόγου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ενώ θα συζητηθεί και το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Καλλιθέα: Σχολές Γονέων για Συμβουλευτική Υποστήριξη

Ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων, ξεκίνησαν μαθήματα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γονέων. Πρόκειται για δωρεάν σεμινάρια 100 ωρών, κάθε Δευτέρα 6-8μμ. και με διάρκεια από 21 Μαρτίου έως 23 Μαΐου.

Σκοπός είναι η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου και η διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια.

Μέσα από τις Σχολές Γονέων, παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένα κέντρα λογοθεραπείας & ψυχικής υγείας και από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε γονείς παιδιών
6-18 ετών. Για την ένταξη νέων ενδιαφερομένων γονέων στο τμήμα Σχολής Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης η οποία και διατίθεται στα Σχολεία του Δήμου Καλλιθέας.

Καλλιθέα: Η ταινία "Transformers" προβάλλεται στο cine "Καλυψώ", το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 6.45μμ


Καλλιθέα: "Το Παιχνίδι της Μίμησης" προβάλλεται στο cine "Καλυψώ", το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 8.30μμ

του Μόρτεν Τίλντουμ
με τους με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Τάπενς Μίντλετον


Λίγα λόγια για την ταινία από το 
myfilm.gr:

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας - ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma.

Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

Αν ο Τσίπρας θέλει να γίνει Ελευθέριος Βενιζέλος πρέπει σήμερα να ζωστεί με εκρηκτικά...

Το προσφυγικό και η καταπολέμηση της διαφθοράς-διαπλοκής είναι δύο τεράστια ζητήματα, τα οποία δεν επιλύονται βεβαίως από τη μία στιγμή στην άλλη και για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το μοναδικό λόγο.

Αν δεν τερματιστούν οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική- κυρίως αυτός της Συρίας- κι αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία δεν μπορούμε να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά και των μεταναστευτικών που συνδέονται
με το κορυφαίο πρόβλημα παγκοσμίως, αυτό της άνισης κατανομής τού πλούτου.

Κι αν, επίσης, η δικαιοσύνη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όση πολιτική βούληση κι αν υπάρχει στο τέλος το μάρμαρο θα το πληρώσει η μαρίδα κι όχι οι καρχαρίες.

FAILos Βαρβιτσιώτης


του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη

Η Συνθήκη της Γενεύης, τα εργασιακά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα… γενικότερα ο ανθρωπισμός, είναι πλέον απολιθώματα κολλημένα στη σόλα του καλογυαλισμένου παπουτσιού ενός τεχνοκράτη και ενός λομπίστα πολυεθνικών στους διαδρόμους των Βρυξελλών.


Είναι το αμήχανο χαμόγελο και οι λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ από το στόμα ενός ανήμπορου πολιτικού που απλά υπακούει σε εντολές!

Είναι η ανακούφιση του μικροαστού που τα «προβλήματα» δεν θα περάσουν μπροστά από την πόρτα του σπιτιού, που του έχει παραχωρήσει -για λίγο ακόμα- η τράπεζα…

Μοσχάτο: "Τα Σταφύλια της Οργής" από την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας, την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 7.00μμ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας ολοκληρώνει το αφιέρωμα "Η Λογοτεχνία στη Μεγάλη Οθόνη" με την προβολή του κλασσικού, αριστουργηματικού φιλμ "Τα Σταφύλια της Οργής", την ερχόμενη Κυριακή, 27 Μαρτίου στις 7.00μμ.

Η προβολή θα γίνει στο "Σπίτι της Μεσοποταμίας", Πλάτωνος 13 - Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι όπως πάντα δωρεάν,
αλλά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί σας τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Πειραιά, στο Ελληνικό και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ακτινογραφία της διαπλοκής @ «Βόμβες» στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, στις 7.00μμ

Να "φωτογραφίσει" το λεγόμενο σύστημα διαπλοκής, που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρεωκοπημένο σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στην Ελλάδα με τη συνέργεια πολιτικών και οικονομικο-εκδοτικών παραγόντων, τη χρησιμοποίηση των τραπεζών και την εξουδετέρωση της Δικαιοσύνης για να μένει στο απυρόβλητο, φέρεται αποφασισμένη η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.
Στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς και για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
"Λίστες" που έμειναν στα συρτάρια ή "χάθηκαν" σε στικάκια, χαριστικές τροπολογίες ή ρυθμίσεις απαλλαγής από ευθύνες, υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ή ζημίωσαν το Δημόσιο και κουκουλώθηκαν, θα έρθουν στο προσκήνιο.

Ηλιούπολη: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Oppression", την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 8.00μμ

Στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 8.00μμ στα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη", Ηρώς Κωνσταντοπούλου & Ηρακλείτου 1, παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ "Oppression" της Μυρτώς Συμεωνίδου και του Νίκου Πανιεράκη με θέμα την δημοσιογραφία στην κρίση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Άλιμος: Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής "Μίλα μου γι' αγάπη" της Στέλλας Πετρίδου, το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7.00μμ


Μέχρι Παρασκευή 8 Απριλίου οι αιτήσεις για συμμετοχή στη Δημοτική Κατασκήνωση του Δήμου Αγ. Δημητρίου στη Ραφήνα

Στις 18 Ιουνίου 2016 ανοίγει τις πόρτες της φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, η Δημοτική Κατασκήνωση του Δήμου Αγ. Δημητρίου στη Ραφήνα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και τα λοιπά δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 και ώρες 12:00 έως 15:00, στον 1ο όροφο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης και Παναγοπούλου 2.

Απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής:

Επιστολή Λάζαρου Λασκαρίδη προς τον πρόεδρο του Δημoτικού Συμβουλίου για τη μαρίνα Καλλιθέας

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσο Γαϊτάνη, ο επικεφαλής της παράταξης ΤΩΡΑ Καλλιθέα Λάζαρος Λασκαρίδης, ζητά να κληθούν στην προγραμματισμένη για
την Τετάρτη 23/3/2016 συνεδρίαση του Σώματος, ο τέως δήμαρχος της πόλης, ο τέως πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων που εδρεύουν στη μαρίνα Καλλιθέας, προκειμένου να πάρουν μέρος στη συζήτηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση και συζήτηση για τη λειτουργία της ναυταθλητικής μαρίνας».

Συγχρόνως, προτείνει το θέμα αυτό να εισαχθεί πρώτο στη συζήτηση κι όχι τελευταίο , όπως έχει εισαχθεί.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

Γλυπτά του Κωστή Γεωργίου σε Βούλα και Βουλιαγμένη

του Γιώργου Λαουτάρη

Tην τοποθέτηση δύο γλυπτών του γνωστού καλλιτέχνη και κατοίκου Βούλας, Κωστή Γεωργίου σε κεντρικά σημεία του Δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Μετά από διαβούλευση στα Τοπικά Συμβούλια, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν τα χαρακτηριστικού έντονου χρώματος γλυπτά στην πλατεία Ιμίων της Βούλας, στην αλέα ανάμεσα από τα καταστήματα Δωδώνη και Αντώνης και στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών με την οδό Απόλλωνος στην νησίδα στη Βουλιαγμένη.

Ο Δήμος θα προμηθευτεί ένα ακόμη γλυπτό το οποίο, κατά την ίδια απόφαση θα τοποθετηθεί στην Πλατεία της Βάρκιζας όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης της Πλατείας, στο σημείο όπου έχει προβλεφθεί βάσει του σχεδίου της ανάπλασης.

Η Σκυτάλη στη Γλυφάδα: Στις 10 Απριλίου οι σκυταλοδρομίες «Glyfada Βίκος Street Relays»

Συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση των σκυταλοδρομιών δρόμου «Glyfada Βίκος Street Relays» δόθηκε στο Δημαρχείο της Γλυφάδας.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου (11.30πμ.- 1.30μμ) με σημείο εκκίνησης το Παλιό Δημαρχείο, από τον Δήμο Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Ερμής 1877 και έχει σκοπό την ενίσχυση του έργου του σωματείου «Make A Wish».

«Είναι τιμή μας η Γλυφάδα να φιλοξενεί αυτή τη σημαντική διοργάνωση. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε το «Βίκος Street Relays» που μετά από ένα οδοιπορικό σ' όλη τη χώρα κάνει στάση στην πόλη μας» τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και συμπλήρωσε:

Η ταινία «Shame» προβάλλεται στο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 8.30μμ

Το κλασσικό γουέστερν του Στιβ ΜακΚουίv «Shame» θα προβληθεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην πύλη των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν. Η ταινία θεωρείται ακατάλληλη για ανηλίκους.

Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίv
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρι Μάλιγκαν, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Χάνα Γουέιρ, Νικόλ Μπεχαρί, Ελίζαμπεθ Μασούτσι, Λούσι Γουόλτερς

Λίγα λόγια από το myfilm.gr: