Να γελάς και να κλαις. Να γελάς για το πόσο εύκολο είναι ένας, δύο ή οκτώ μαζί αυτοδιοικητικοί άρχοντες να γίνουν σε μία στιγμή καρικατούρες της πολιτικής και να κλαις από απόγνωση για το τι μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει στις τοπικές κοινωνίες η Αυτοδιοίκηση του φαρισαϊσμού των ανεξαρτήτων υποτακτικών των κομματικών ηγεμόνων.

Βγήκαν οι Καμίνης και Μπουτάρης διακηρύσσοντας τη δική τους κεντροαριστερή πλατφόρμα για την Κεντρική Ένωση Δήμων. Θυμήθηκαν ότι οι πολιτικές που ανέχτηκαν, θαύμασαν πολλές φορές, υπηρέτησαν με νιαουρίσματα διαμαρτυρίας, πρέπει να ανασχεθούν από μια άλλου τύπου πολιτική προσέγγιση. Κατάλαβαν επίσης ότι ο μαρασμός των τοπικών κοινωνιών μέσα από τον ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κάθε μορφή και μέσο, ελέω δημοσιονομικής πειθαρχίας, απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή.

Μωρέ τι μας λέτε; Σοβαρά; Χρειάστηκε να περάσει μία τετραετία και να πιστωθεί μία πενταετία μπροστά για να καταλήξετε στο αυτονόητο; Και ειδικά αφού εξαντλήσατε κάθε δυνατή βοήθεια από τους μηχανισμούς ή ό,τι απέμεινε από αυτούς του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Νέας Δημοκρατίας εξ αντανακλάσεως ή συνειδητών επιλογών ήττας; Τώρα θυμηθήκατε να υψώσετε ανάστημα; Και σε ποιον ακριβώς; Στον Σαμαρά ή στον Βενιζέλο; Γιατί πρέπει να έχετε στο νου σας ή κάποιος να σας έχει πληροφορήσει ότι συγκυβερνούν. Και όχι απλώς συγκυβερνούν, συναποφασίζουν με μεγάλη σχολαστικότητα για τους τρόπους που θα παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία το σύστημα που αναζητά χαμηλούς τόνους και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια.