Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

"Εγώ είμαι Εγώ... και μου αρέσω" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 11.30πμ


UNICEF: Τα παιδιά θα σηκώσουν το κύριο βάρος της κλιματικής αλλαγής

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή συχνότητα πλημμυρών και 160 εκατομμύρια σε ζώνες μεγάλης ξηρασίας, αφημένα ιδιαίτερα
εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η UNICEF σε έκθεση που κυκλοφόρησε εν όψει της 21ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστής και ως COP21.

Από τα 530 εκατομμύρια παιδιά σε επιρρεπείς σε πλημμύρες ζώνες, περίπου 300 εκατ. ζουν σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας - με λιγότερα από 3,10 δολάρια την ημέρα.

Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας: "Ο κύριος Κιχ & το μυστικό κουτί των ήχων" το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 3.00μμ


Γιατί θα αποτύχει η σύνοδος για το κλίμα

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι, που ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου, διακεκριμένοι οικονομολόγοι εξηγούν γιατί η σύνοδος θα αποτύχει και πώς οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότερες.

Εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν η παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί να πετύχει μια διεθνή συμφωνία για την προστασία του κλίματος. Ακόμη και το 1997 με το πρωτόκολλο του Κιότο μόνο 37 βιομηχανικές χώρες δεσμεύτηκαν για συγκριμένους κλιματικούς στόχους.

Η διαδικασία της Συνόδου στο Παρίσι προβλέπει κάθε χώρα να καταθέσει τα δικά της σχέδια για την προστασία του κλίματος.

Ταύρος: "Σχολείο της τέχνης" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Πρόγραμμα Σαββάτου 28 Νοεμβρίου


Κάθε Σάββατο μέχρι το Μάιο του 2016, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σας περιμένει ένα

διαφορετικό σχολείο γεμάτο εικαστικά, κίνηση, ομαδικά παιχνίδια, χειροτεχνία, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, όπερα, ιστορία της τέχνης, λαογραφία, εργαστήρια κινηματογράφου, μουσική, αφήγηση παραμυθιών, εργαστήρια καραγκιόζη, μα πάνω από όλα δράση, δημιουργία και διασκέδαση!

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου:

Η Νέα Δημοκρατία μας κόβει τα ναρκωτικά (τα θέλει όλα για τον εαυτό της)

Ο Τζίμης Πανούσης έχει ζητήσει ευγενικά εδώ και αρκετά χρόνια να μην παίρνουμε ναρκωτικά επειδή δεν φτάνουν για όλους. Λίγα χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία βρήκε τη λύση.

Κράτα τη μύτη σου και βούτα μαζί μου:

Η παραίτηση του Σαμαρά το καλοκαίρι, βάση καταστατικού, σήμαινε ανάληψη της προεδρίας από τον Αβραμόπουλο ή τον Δήμα που ήταν αντιπρόεδροι. Επειδή όμως είχαν παραιτηθεί, πρότεινε στην κοινοβουλευτική ομάδα τον Βαγγέλα και όλοι φώναξαν “ούρα”! Έτσι, ο Βαγγέλας βρέθηκε πρόεδρος, με στόχο να πάει το απόκομμα σε εκλογή προέδρου.

Ερώτηση 21 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση έρχεται
σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες ο διορισμός από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ προσώπων μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης κοπής και οι εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογεί και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα του χώρου στη Lamda Development συμφερόντων Λάτση.

Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Χ. Καπάταη από το ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 Οργανώσεις Μελών (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας & Ελληνικού) του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική κίνηση της Αθήνας "Ανοιχτή Πόλη", ενώ γνωστές είναι και οι αντιδράσεις όλων των δημοτικών κινήσεων της Νότιας Αθήνας που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ δείτε εδώ).

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Οι πολίτες... μαυρίζουν τον λιγνίτη

Συντριπτικό ποσοστό των πολιτών (91%) θεωρεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να στραφεί στην καθαρή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία QED για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Στόχος της δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε η οργάνωση χθες ήταν η μέτρηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και γνώσης σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, η αποτύπωση του επιπέδου ενημέρωσης σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάλυση του βαθμού επίγνωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη λειτουργία λιγνιτικών σταθμών.

Θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ το 2015 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας


"Σύμφωνα με την τάση που διαγράφεται για το 2015, εκτιμάται πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πιθανόν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ" και "η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα υπερβεί
αναμφίβολα το συμβολικό και ενδεικτικό όριο μιας υπερθέρμανσης κατά έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή", επισημαίνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εδρεύει στη Γενεύη.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μια εβδομάδα πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει επίσης ότι "οι χρονιές από το 2011 έως το 2015 αποτελούν τη θερμότερη πενταετή περίοδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως κύματα καύσωνα, που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή".

Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτραπεί η υπερθέρμανση

Η πλήρης απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων με απαγόρευσή τους το 2050 και στο μεσοδιάστημα ο προσδιορισμός σαφών και μετρήσιμων στόχων θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση: "Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν δείχνουν ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη.

Εβδομάδα δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης


Eκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, στις 11.00πμ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου).

Η εκδήλωση-συζήτηση της Κυριακής εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Εβδομάδας δράσεων για την Πικροδάφνη» που διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης»
στην Ηλιούπολη, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον:

Άγιος Δημήτριος: Το "Στέκι" Αρμενίζει Στο Αιγαίο, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 8.00μμ


Αλί και τρισαλί

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Διαδηλώσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται όσο υπάρχουν αιτήματα.

Και μέχρι σήμερα στον αστικό μας κόσμο δεν εμφανίστηκε εκείνη η κυβέρνηση που κατάφερε να εξαλείψει το σύνολο των κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων.

«Η ανάπτυξη στη χώρα δεν έρχεται ούτε με πορείες ούτε με επαναστατικές ιδέες...» σημείωσε σε τηλεοπτική της εμφάνιση υπουργός της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να συνδέσει την οικονομική ανάκαμψη της χειμαζόμενης οικονομίας με ένα άκομψα διατυπωμένο αίτημα «κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης».