Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η Κοινωνική Φυσιογνωμία της Αυτοδιοίκησης και η περίπτωση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης


Η εντύπωση που κυριαρχεί στους περισσότερους πολίτες, αλλά δυστυχώς και σε πλείστους δημοτικούς άρχοντες, για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ότι αυτή προορίζεται να διεκπεραιώνει τυποποιημένα έργα ρουτίνας, με πόρους που κυρίως παραχωρούνται ‘’ευγενώς’’ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αντίληψη αυτή για τον προορισμό της αυτοδιοίκησης υποβαθμίζει δραματικά το ρόλο της σε επίπεδο καθηκοντολογίας και δημιουργεί μια αυτοδιοίκηση εξάρτημα του κεντρικού γραφειοκρατικού συστήματος, όπως τη θέλει η κεντρική εξουσία.

Η αυτοδιοίκηση όμως πρέπει να αποτελεί πραγματική τοπική εξουσία και η δράση της να εκτείνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της τοπικής κοινωνίας. Η δράση αυτή πρέπει να στοχεύει στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το επίπεδο ζωής μίας τοπικής κοινωνίας δεν καθορίζεται με οικονομικούς μόνο όρους. Το ύψος του συνθέτουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία.

Eπίσκεψη της Ρένας Δούρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού»

Η νέα Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου την Πέμπτη 17 Ιουλίου την ευκαιρία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των ανθρώπων του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» για να συζητήσουν το έργο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το εγχείρημα πολιτισμού.

Η πρόεδρος, Άννα Φόνσου, ο γενικός γραμματέας Τρύφωνας Παπουτσής,
ο Νίκος Βερλέκης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης εκ μέρους της Πολιτείας. Προβλήματα που προκαλούν προβλήματα και εμποδίζουν την υλοποίηση σχεδίων και δράσεων πολιτισμού.

Η Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τα μέλη του Ιδρύματος για τη ζεστή φιλοξενία και την αναλυτική ενημέρωση, και δόθηκε ραντεβού για το φθινόπωρο.

Πηγή : www.renadourou.gr

Στο υπουργείο Εσωτερικών αντιπροσωπεία της «Δύναμης Ζωής»

Τα ζητήματα της μεταφοράς των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο, της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, του νέου κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και της κατανομής των πόρων αντιπυρικής προστασίας, έθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Δύναμης Ζωής» κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο.
 
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες Ερμίνα Κυπριανίδου, Πέτρο Φιλίππου και Χρήστο Καπάταη, υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης διευθέτησής του από το Υπουργείο. Η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής» τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να γίνει προτάσσοντας τα ζητήματα της ασφάλειας και της διευκόλυνσης της μαθησιακής διαδικασίας, παρατηρώντας ότι με το σημερινό καθεστώς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα καθώς πρόκειται να μείνουν εκτός σχολικών μεταφορών πολλοί μαθητές των σχολείων καθώς και των υπερτοπικών σχολείων της Περιφέρειας.

Η Ρένα Δούρου μιλάει στα “Υστερόγραφα”: Οι δυσκολίες λειτουργούν ως προκλήσεις


Άρωμα γυναίκας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ευρώπης… Η επικράτηση της Ρένας Δούρου απέναντι στον Γιάννη Σγουρό στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, ήταν το σημαντικότερο ενδεχομένως tipping point της αναμέτρησης.

‘Ισως επειδή και η ίδια δεν υπήρξε ποτέ “συμβατική Αριστερή”, και έδειξε διάθεση να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας, επομένως και στο ακροατήριο που βρισκόταν στα… δεξιά της, προκειμένου να διαμορφώσει μια πλειοψηφία υπεροχής απέναντι στον Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετρούσε ήδη 12 χρόνια στα αυτοδιοικητικά ηνία του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η Ρένα Δούρου μιλάει σήμερα στα “Υστερόγραφα”, και περιγράφει την πολιτική ψυχολογία με την οποία ετοιμάζεται για το εναρκτήριο λάκτισμα της 1ης Σεπτεμβρίου, τότε που αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα, ενώ παράλληλα μιλάει για το μέλλον που έρχεται.
  • 01/09/2014… Η μέρα που αναλαμβάνετε καθήκοντα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, και μάλιστα με μια ισχυρή σημειολογία, καθώς στο ιστορικό ημερολόγιο αναφέρεται η επέτειος θανάτου του “Βασιλιά Ήλιου” Λουδοβίκου. Μια νέα αρχή, με πρόθεση να συνεχίσετε να διαψεύδετε τα προγνωστικά, όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαϊου;

Οι δικοί μου Παξοί

γράφει η Ρένα Δούρου

Στα φοιτητικά χρόνια, εποχές σλίπινγκ μπαγκ και της κονσέρβας ΖΑΝΑΕ, οι Παξοί ως προορισμός φάνταζαν το ίδιο προσιτοί με τη Ν. Υόρκη. Μα κι αργότερα, όταν οι φήμες θέλουν να αράζουν στο νησί τα κότερα της ιταλικής αριστοκρατίας κι όχι μόνο, οι Παξοί δεν «ανεβαίνουν» στη λίστα για τις καλοκαιρινές διακοπές ούτε μία θέση.

Μέχρι που πριν λίγα χρόνια, ο Σφαλής –που όλοι οι Παξινοί και πολλοί άλλοι αγαπάμε να «κυνηγάμε»– μου έριξε την ιδέα: «Και γιατί, ρε Δούρου, δεν έρχεσαι στους Παξούς φέτος;». Χαμόγελο αντί για απάντηση και προσπέρασα. Μα άμα του Σφαλή του μπει η ιδέα θα σε ταλαιπωρήσει, θα ταλαιπωρηθεί και στο τέλος θα αναλογιστείς ότι η ταλαιπωρία δεν θα έχει τελειωμό μέχρι να υποχωρήσεις.