Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η ανακύκλωση στα χέρια των πολιτών

της Ιωάννας Σωτήρχου

Είχαν ένα διαφορετικό όραμα και την τόλμη να αναμετρηθούν με ένα σοβαρό πρόβλημα: τα σκουπίδια. Χρειάστηκαν ένα φορτηγάκι και μια αποθήκη.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση έχουν ισοσκελίσει έξοδα με έσοδα, δημιούργησαν μία θέση εργασίας, γλιτώνουν από τη χωματερή ανακυκλώσιμα υλικά βάρους 200 τόνων, που σημαίνει ότι ο όγκος τους είναι πολλαπλάσιος, οργανώνουν ανακύκλωση
ηλεκτρικών συσκευών στην πόλης τους, ενώ πρόσφατα οι οθόνες που επισκεύασε εθελοντής τους δωρίστηκαν σε ένα Λύκειο για να αντικαταστήσουν της παλιάς τεχνολογίας.

Ο λόγος για την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Ανακυκλώνω στην πηγή» της Πάτρας που αριθμεί 170 μέλη.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (video)

«Δεν μπορεί να υπάρχει εκμετάλλευση του εκπαιδευτικού προσωπικού πέραν των ωρών για τις οποίες πληρώνονται» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πρόσφορο θέμα για αντιπαράθεση η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ιδιωτικά σχολεία.

Επιχειρείται από την κυβέρνηση, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται «να απειλούν οι σχολάρχες ότι θα κλείσουν τα σχολεία».

«Είπαμε να κερδίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά όχι εις βάρος όλων των άλλων. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα».

Το μπάχαλο δεν θα λύσει το προσφυγικό...

Οι νεκροί των Βρυξελλών δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την εφαρμογή τής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς από τη
σύναψή της παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες υλοποίησης.

Ποιος πίστευε ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν εθελοντικώς τη μετεγκατάσταση προσφύγων και, κυρίως, πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς πως η Τουρκία, ιδίως η Τουρκία τού παράφρονα Ρ.Τ. Ερντογάν, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όταν δεν το έχει πράξει τόσες και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν;

Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχει και το κεφαλαιώδες ερώτημα αν είναι συμβατή με τον ανθρωπισμό μας η εφαρμογή μιας συμφωνίας η οποία αντιμετωπίζει τη γείτονα ως μια χώρα ασφαλή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Εργασίες καθαριότητας στο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Κυριακή 3 Απριλίου 11.00-13.00


Σε κίνδυνο η ΕΒΖ από τη στάση της Πειραιώς - Σε αναβρασμό τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι

της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές που έχουν εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με στελέχη της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην βιομηχανία.

Απειλή για την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης από τη στάση της Πειραιώς στην προσπάθεια σωτηρίας της ΕΒΖ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην Αθήνα όπου έχουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. 
Αιχμή του δόρατος τα 8 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται από τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι.

Θ. Παπαχριστόπουλος: Ποιος Μαυρίκος; Είναι και ο Τράγκας, ο Θέμος, ο ΣΚΑΪ, ο Κυριακού... (ηχητικό)

«Όλα αυτά τα χρόνια έγινε πάρτι δισεκατομμυρίων, εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Είναι θέμα ηθικής τάξης να αποκαλυφθεί το τι γινόταν», δήλωσε
ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, «Στο Κόκκινο» και στον Κώστα Αρβανίτη με αφορμή την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με χρηματοδότηση κομμάτων και ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν τελικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την σύσταση της επιτροπής.

Πάνω από 5.500 διορισμοί στα δημόσια νοσοκομεία από τον Σεπτέμβριο - Σε διατεταγμένη υπηρεσία η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντάει με στοιχεία στην εκπομπή «Οικονομία στο Κόκκινο» και στον Στάθη Σχινά «στο κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, που δεν δικαιολογεί επ' ουδενί την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας», όπως είπε.

«Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αναταχθεί το σύστημα και αυτό το βλέπουν οι εργαζόμενοι, για αυτό και η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 20 με 30 άτομα.

Πολλώ δε μάλλον όταν η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ δεν αντιδρούσε όταν επί Βορίδη και Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκαν 40 με 50% μειώσεις στο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων», τόνισε.

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ηλιούπολης στο Άλσος Κιντή, την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 7.30μμ

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την δημιουργία της Ηλιούπολης (1925-2015) θα πραγματοποιηθεί στο αναψυκτήριο του άλσους "Δ. Κιντής" την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 7.30μμ.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού και Αλληλεγγύης, που οργανώνεται από την δημοτική κίνηση "ΗΛΙΟΥ πολις-ανθρώπινη πόλη".

Θα μιλήσει ο Πάνος Τότσικας και θα ακολουθήσει προβολή σχετικής ταινίας του Μάριου Νόττα, που το σενάριό της βασίζεται στο βιβλίο του πρώτου "Εδώ κάποτε συμβολή στην ιστορία της Ηλιουπολης" - Εκδόσεις ΚΨΜ, 2005.

Επίσης, θα διατίθεται η Β' έκδοση του βιβλίου του Π. Τότσικα "Κοινωνικοί αγώνες στην Ηλιούπολη", 2013.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής» στο δημαρχείο Γλυφάδας, το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7.30μμ


Ακροδεξιοί φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες νεοφιλελεύθεροι...

Ο καθένας απολαμβάνει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του.

Οι σκοπιανοί, για παράδειγμα, αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να δημιουργήσουν μια εθνική ταυτότητα.

Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, από την άλλη, καταβάλλεται μόχθος από ορισμένους ώστε να μας πείσουν πως δεν είναι ακροδεξιοί εθνικιστές, πόσω μάλλον νεοναζί, αλλά απλώς φιλελεύθεροι ή πατριώτες. Κι αυτό μολονότι η δημόσια ρητορική τους αποκαλύπτει αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουν κρύψει κάτω από το χώμα.

Οι ηγέτες δεν κρύβονται ούτε δραπετεύουν

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τη διαφθορά ήταν δείγμα οπορτουνισμού.

Όταν είσαι ηγέτης του μοναδικού σήμερα κόμματος της αντιπολίτευσης που είναι
σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία, οφείλεις να μετράς τα λόγια σου, πολύ δε περισσότερο αν οι μεγάλες δυσκολίες που περνάει ακόμα ο τόπος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική που το κόμμα σου άσκησε τα τελευταία χρόνια.

Όταν βεβαιώνεις τα στελέχη της πολιτικής οικογένειας όπου ανήκει το κόμμα σου στην Ευρώπη, ότι θα στηρίξεις τις εθνικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς, να γίνει η αξιολόγηση ώστε να τρέξει επιτέλους το πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί, και εντός της χώρας ζητάς την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, τότε γιατί να μην σε χαρακτηρίσουν επιπόλαιο, ανάξιο εμπιστοσύνης;