Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Λαύριο

γράφει ο Νώντας Παντούλας

Το Λαύριο (και η περιοχή του, η Λαυρεωτική) έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο τόσο στην αρχαία όσο και τη νεότερη Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Το κοινό στοιχείο και στις δύο περιόδους είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Λαύριο φαίνεται ότι άρχισε το 3.000 π.Χ. το Λαύριο βρίσκεται στην Αττική, η οποία στην αρχαιότητα ανήκε στο κράτος της Αθήνας. Λαύριο και Αθήνα συνδέονται στενότατα.

Τον 6ο αι. π.Χ. αρχίζει η συστηματική εκμετάλλευση των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων της περιοχής και κόβονται ασημένια αθηναϊκά νομίσματα οι "λαυρεωτικές γλαύκες". Με τον Κλεισθένη τα μεταλλεία κρατικοποιήθηκαν.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών

«Η διημερίδα έχει διπλό στόχο: αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών» τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην ομιλία της στη διημερίδα.

Τις εργασίες της διημερίδας με τίτλο «Οι παραλίες στους Δήμους - Πολεοδομικές, νομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι για τη βέλτιστη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σαρωνικού», την οποία διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης, άνοιξε με ομιλία της η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της προστασίας του παραλιακού μετώπου -«στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής. Το μέλλον των πολιτών της».

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή» τόνισε, καθώς «το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιμετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείμενο άρον-άρον εκμετάλλευσης προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα».

Η κοινωνική κρίση και οι επιπτώσεις της (video)

Ο γιατρός Γιώργος Βήχας είναι από τους ιδρυτές το 2011 του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, όπου ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας 
υγειονομικής περίθαλψης, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για ανασφάλιστους ασθενείς.

Ο κ. Βήχας προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στον τομέα της υγείας και μέχρι τώρα το ΜΚΙΕ έχει περιθάλψει 35.000 άτομα.

Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί ελπίδα σε πολλούς συμπολίτες δίνοντάς τους πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ενώ πιέζει την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα νόμο που δίνει δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία και την δωρεάν νοσηλεία για ανασφάλιστους ασθενείς.

Πιστεύει ότι τα μεγάλα όπλα σ' αυτόν τον αγώνα, προκειμένου να ξεπεραστεί η αδιαφορία του κράτους, είναι η θεμελιώδης αξία της αλληλεγγύης και η αυτοοργάνωση των πολιτών.

Σοφία Σακοράφα: Αδιαφανής και διάτρητος ο διαγωνισμός που παραχωρεί την έκταση του Ελληνικού

Η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με τις οποίες αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης του Ελληνικού.

Με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις ( 2,5, και 10.12.2014 ) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής, καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό που παραχωρεί την έκταση στο μοναδικό υποψήφιο "διαγωνισθέντα" LAMDA DEVELOPMENT S.A , καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας, και να μετατραπεί
η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει το κόμμα για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.


Στο πλαίσιο συνάντησης του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, η Επιτροπή ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το κορυφαίο ζήτημα της παραχώρησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτική εταιρεία.

Η σύμβαση παραχωρεί 6000 στρέμματα του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και 13 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στη εταιρία Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια, έγινε μετά από διαγωνισμό στον οποίο η Lamda Development ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης είναι 222% χαμηλότερο από την σημερινή εμπορική του αξία.

Η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Το Ζ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει επισημάνει στην σύμβαση πληθώρα ουσιαστικών -και όχι τυπικών ή τεχνικών- παραβιάσεων, και εκκρεμεί απόφαση στην Ολομέλεια.

Πηγή: www.avgi.gr

Αναβλήθηκε για το Γενάρη το πειθαρχικό συμβούλιο για τον Χρήστο Κορτζίδη

Αναβολή για τις 29 Ιανουαρίου πήρε το πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος του Χρήστου Κορτζίδη, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Θυμίζουμε ότι ο Χρήστος Κορτζίδης κλήθηκε για δεύτερη φορά στο πειθαρχικό συμβούλιο με εντολή του γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης γιατί τον Μάιο του 2011 αψηφώντας τις «κείμενες διατάξεις» κράτησε στη δουλειά συμβασιούχους που έληγε η σύμβασή τους για να αποτρέψει την κατάρρευση νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου.


Χάρη στα «εντέλλεσθε» του Χρήστου Κορτζίδη συνέχισαν να λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου μέχρι την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Αυτό έχει σοβαρό κόστος για τον ίδιο καθώς θα τον ακολουθούν για καιρό πειθαρχικές και άλλες διώξεις.

Διαβάστε εδώ το ιστορικό των «εντέλλεσθε».

Πηγή: www.sinergasia.gr

Οδηγός εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Πριν από  λίγες ημέρες, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ δημοσιοποίησε τη θέση της για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης
στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.

Αναπόσπαστο μέρος του νέου σχεδιασμού, που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, είναι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που μπορούν και πρέπει να εκπονήσουν οι δήμοι της Αττικής.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ εκπόνησε ένα συνοπτικό οδηγό εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

Η πρόταση
 
Συνοπτικός οδηγός τοπικών σχεδίων διαχείρισης
Καθώς θα αναπτύσσονται τα δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης, οι δήμοι θα πρέπει να επανεξετάσουν αν και ποια άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων, από αυτά που σήμερα διαχειρίζονται τα λεγόμενα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, μπορούν να εντάξουν στις δραστηριότητές τους. Μια τέτοια περίπτωση, λόγω μεγέθους, είναι και τα ΑΕΚΚ.

Περιφέρεια Αττικής για τον τουρισμό: Ανάπτυξη-Απασχόληση, εμπόδια & απειλές

H Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στη Διεθνής Έκθεση GREEK TOURISΜ EXPO, που έλαβε χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στις 5,6 & 7 Δεκεμβρίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κα Ερμίνα Κυπριανίδου, o Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, καθώς και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Αττικής κα Ελένη Δημοπούλου, παρέστησαν στην έκθεση Τουρισμού Greek Τourism Expo 2014, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και φιλοξενείται στην Αττική.

Η Διεθνής Έκθεση GREEK TOURISΜ EXPO, με στόχο τη δυναμική προβολή όλων των ειδών κλασσικού και εναλλακτικού τουρισμού τα οποία προσφέρει η Ελλάδα, συγκέντρωσε αγοραστές από το εξωτερικό προσφέροντας μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τη δημιουργία σημαντικών εμπορικών συνεργασιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κα Ερμίνα Κυπριανίδου, μετέφερε χαιρετισμό της νέας Περιφερειακής αρχής και της Περιφερειάρχου Αττικής κας Ρένας Δούρου, στην παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ.

Video: Σφοδρή επίθεση Αντώνη Σαμαρά, στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Ετοιμόρροπε ακροδεξιέ μπορείς να θυμηθείς τι έλεγες το 2011 για τον κίνδυνο χρεοκοπίας;;;

Ο βασιλιάς της κυβίστησης, ο άνθρωπος που καταστρέφει την Ελλάδα και εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό, σήμερα
κινδυνολογεί ασύστολα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία.

Αν ξέχασε τι έλεγε ο ίδιος, στην προσπάθειά του να υφαρπάξει ψήφους το 2011, θα του το θυμίσουμε εμείς στο βίντεο που ακολουθεί.

Δείτε το video:



Πηγή: anemosantistasis.blogspot.gr

Η Περιφερειάρχης Αττικής σε ανοικτή συνέλευση-διαβούλευση με τους πολίτες στο Ρέντη

Σε ανοικτή συζήτηση με πολίτες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ρέντη μετείχαν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες που έχει ξεκινήσει η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των κατοίκων, υπογράμμισε ότι αυτή εκφράζει τη φιλοσοφία της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Την «ανάγκη μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής λειτουργίας, με επίκεντρό της τους πολίτες με τα προβλήματά τους, τα παράπονά τους, τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις τους».