Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Άλιμος: Εγκαίνια παιδικών χαρών στο Λόφο Πανί, την Κυριακή 8 Μαΐου στις 6.00μμ


Κυριάκος Μητσοτάκης: ένα προστατευόμενο είδος

Μεταξύ των πολιτικών με ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη συγκαταλέγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico Europe.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ευρωπαίοι ηγέτες καθημερινά σχηματίζουν ουρές έξω από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να τον συμβουλευτούν για θέματα, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι κανένας τυχάρπαστος. Ολόκληρο Harvard έχει τελειώσει. Από εκεί που πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ν. Τσιγαρίδου (Greenpeace): Με την TTIP δίνεται ο πρώτος λόγος στα βιομηχανικά λόμπι και όχι στην κοινωνία των πολιτών

Η TTIP θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας, επιχειρείται να δοθεί ο πρώτος λόγος στα βιομηχανικά λόμπι και όχι στην κοινωνία των πολιτών -ούτε καν στους
εκλεγμένους εκπροσώπους της- τονίζει, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας του ελληνικού γραφείου Greenpeace ενάντια στην TTIP και CETA.

Η Ν. Τσιγαρίδου σημειώνει πως η συμφωνία TTIP άπτεται καταρχάς θεμάτων δημοκρατίας και διαφάνειας αφού οι συζητήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες κι αν περάσει, θα υπάρξουν επιπτώσεις σε τομείς όπως η υγεία, η τροφή, το περιβάλλον, ενώ υπάρχει κίνδυνος να παραμεριστούν κεκτημένα δικαιώματα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, χάριν του κέρδους και να επηρεαστούν αρνητικά οι θέσεις εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη.

Επεσήμανε δε πως ένθερμος θιασώτης της TTIP εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλιμος: Η Ζωή Είναι Ωραία - Πρόγραμμα Μαΐου


Όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας - έμπρακτα στη μαρίνα της Καλλιθέας

Ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού στη θάλασσα κάνει εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθεί.

Πέρα από την αισθητική ρύπανση, τα πλαστικά αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα ζώα της θάλασσας.

Χελώνες, ψάρια και φώκιες μπορεί να περάσουν τις πλαστικές σακούλες για μέδουσες, να προσπαθήσουν να τις φάνε και να πνιγούν. Επιπλέοντα απορρίμματα προσελκύουν τα ψαροπούλια, που επίσης τα περνάνε για τροφή και πνίγονται. Απορρίμματα που κάθονται στο βυθό καταστρέφουν τα φύκια, και διαταράσσουν την τοπική ισορροπία. Τα πλαστικά απορρίμματα διαλύονται αργά αργά σε μικροσκοπικές ίνες πλαστικών, οι οποίες μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο πιάτο μας.

Μουσική Εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Αλίμου, το Σάββατο 7 Μαΐου στις 6.30μμ

Η Κίνηση Πολιτών Αλίμου διοργανώνει το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 18.30, Μουσική Εκδήλωση, στη θεατρική σκηνή «Κάρολος Κουν».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διττό σκοπό, την ενίσχυση του έργου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλίμου και για την βοήθεια των παιδιών των προσφύγων
(μέσω του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»).
Θα συγκεντρωθούν είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Την επιμέλεια της μουσικής χορωδίας θα έχει ο μουσικός και δάσκαλος ακορντεόν, ο μαέστρος Γιάννης Μαγδάκης.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Τάσος Ντάντος (μπουζούκι), Νίκος Χατζάρας (μαντολίνο) και Μαρίνος Ρούσσος (κιθάρα). Φιλική Συμμετοχή Γιάννης Μπογδάνος.
Συμμετέχει η χορωδία του ΚΑΠΗ του Δήμου Αλίμου.

Πιο ανθρώπινα...

Παράλληλα σύμπαντα (ή γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποτύχει...)

του Στάθη Σχοινά


Από τότε που μπήκε στην ουσιαστική φάση η λεγόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (εδώ και 2,5 μήνες περίπου) το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέβηκε 30% και πλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν κοντά στο 8,5% με τα spreads να πέφτουν 250 με 300 μονάδες.

Ακόμη το 2015 πιστοποιήθηκε από την πλέον έγκυρη πηγή, τη EUROSTAT, ότι έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 0,25% και κάμποσοι άλλοι δείκτες κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση, ενώ σημαντική και απρόβλεπτη αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2015.


Ακόμη η ΕΚΤ περιέλαβε στην ποσοτική χαλάρωση τις ελληνικές τράπεζες! Και όλα αυτά εν μέσω της κρίσης του προσφυγικού (όπου οι ενδείξεις πλέον δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε φάση ύφεσης, ως προς την Ελλάδα τουλάχιστον...).

Άγιος Δημήτριος: Παναγούλεια 2016, Σάββατο 14, Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Μαΐου - Το πρόγραμμα

Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, θέλοντας να τιμήσει τον κορυφαίο αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Παναγούλη, πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις «Παναγούλεια», αφιερωμένες στη μνήμη του.

Τα «Παναγούλεια» εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, αποκτώντας μια μοναδική διάσταση, αφού είναι και η μόνη θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για τη
Δημοκρατία, την ειρήνη, την ελευθερία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το χαμό του αγωνιστή.

Επιμένει να ποντάρει στο... μαύρο η Ν.Δ.

του Μπάμπη Αγρολάμπου

Σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν αποκλείει παράταση των διαπραγματεύσεων και του νέου κύκλου αβεβαιότητας.

Οι εαρινές εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που χαρακτηρίστηκαν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη «δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής», χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκο, «επιβεβαίωση της κυβερνητικής αποτυχίας».

Οι προβλέψεις της Ε.Ε. έδωσαν λαβή στη Ν.Δ. για νέα επίθεση στην κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι Σιχ της Αθήνας γιόρτασαν τη γιορτή του Βαϊσάκχι στον Ταύρο (φωτογραφίες)

σχολιάζει ο Μπάμπης Μπιλίνης

Παρά τις μισαλλόδοξες φωνές κάποιων (μεμονωμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων) να μην επιτραπεί ο εορτασμός το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην περιοχή του Ταύρου, μονοιασμένοι χριστιανοί στις εκκλησίες τους γιόρτασαν με κατάνυξη την πρώτη Ανάσταση δίπλα
στους Σιχ, που γιόρτασαν την δική τους μεγάλη γιορτή του Βαϊσάκχι.

Και η άνοιξη να τους γεμίζει όλους ελπίδα για νέο καλύτερο ξεκίνημα.

Μια ακόμα νίκη της κοινωνίας της αλληλεγγύης. Μια ακόμα νίκη της τοπικής κοινωνίας.

Το νόμισμα και το νόημα...

Η ελευθερία των αγορών έχει τα όριά της

Τα σημάδια της εμπλοκής εμφανίστηκαν χθες από δυο μεριές. Από το Παρίσι κι από τις Βρυξέλλες.

Όχι για το ελληνικό ζήτημα -αυτό ψήνεται σε χαμηλή φωτιά στην πορεία προς το επόμενο Eurogroup. Αλλά για το μέλλον της TTIP, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας για μια υπερατλαντική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών υποτίθεται ότι θα ήταν η τελευταία μεγάλη κίνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Οδηγός αναγνώρισης πτηνών

Πληροφορίες για το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή και την εμφάνιση 1.000 περίπου ειδών, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες, περικλείει ο οδηγός αναγνώρισης πουλιών, υπό τον τίτλο "Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης", που ήδη κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση αναφέρεται σε όλα τα είδη που αναπαράγονται ή βρίσκονται τακτικά
σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, καθώς και στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Για κάθε είδος πουλιού δίδονται πληροφορίες που συνδέονται με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την παρουσία του σε κάθε εποχή και περιγραφή του συνοδεία χαρτών στους οποίους εμφανίζονται οι τόποι όπου φωλιάζουν, διαχειμάζουν ή διέρχονται την περίοδο της μετανάστευσης.

Αξίζει να ασχοληθούμε για λίγα λεπτά: Μια έρευνα για τον Ιλισό, ένα ποτάμι δίπλα μας.

«56 χρόνια μετά το μπάζωμά του, εμείς, μια τριμελής ομάδα σπουδαστριών της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., αποφασίσαμε να κάνουμε μια εργασία για τον Ιλισό».

Το ιστολόγιό μας καλεί κάθε αναγνώστη να αναταποκριθεί στη μικρή έρευνα των τριών φοιτητριών του Ε.Μ.Π. -άλλωστε όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι το περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας.

Ακολουθεί το κείμενο της τριμελούς ομάδας και στη συνέχεια ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην έρευνα.

Γκρεμίστε τα αυθαίρετα στη Λίμνη Βουλιαγμένης! (ηχητικό)



Το θέμα των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αυθαιρεσιών εντός της Λίμνης Βουλιαγμένης παρουσίασε εκπομπή του ραδιοσταθμού «στο Κόκκινο 105,5».

Στο ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του σταθμού, που παρουσίασαν την Πέμπτη 29 Απριλίου 2016 η Τζούλη Τσίγκα και ο Κώστας Σαββόπουλος, μίλησε ο Γιώργος Λαουτάρης, παρουσιάζοντας την πρόσφατη 
απόφαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που καλούν την Πολεοδομία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να ανακαλέσει πρόσφατη «τακτοποίηση» αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του προστατευτέου χώρου της Λίμνης.

Πρόκειται για κτίσματα έκτασης περίπου 865 τετραγωνικών μέτρων που θα έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με το ΦΕΚ 51Δ/2003, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2005, δηλαδή 11 χρόνια πριν!

Υπογράφηκε στη Ν. Υόρκη η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σε ειδική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών υπογράφτηκε στις 22 Απριλίου από 175 χώρες, η ιστορική συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Παρίσι για την κλιματική Αλλαγή.

Πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την υπογραφή του Σύμφωνου του Παρισιού. Παρούσες ήταν η Ε.Ε. και η Ελλάδα. 

Κύριος στόχος της συμφωνίας είναι η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το επίπεδο των 2ο C, σε σχέση με το 1990 , μέχρι το τέλος του αιώνα.

#TTIPleaks: Διαρροές εγγράφων της καταστροφικής μυστικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για το περιβάλλον και την υγεία

Η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις
διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα.

Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.

Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτομάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.