συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο


"Όταν καταλαβαίνουν ότι ένα κίνημα μεγαλώνει και φουντώνει, αρχίζουν να μιλούν για φόβο, ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια καταστροφή για το νόμισμα", υπογραμμίζει στην "Αυγή" ο Ντάριο Φο, ο άνθρωπος που σημάδεψε με το τεράστιο και δημιουργικό του έργο τη φαντασία και την αυταπάτη για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.
 
* Η σάτιρα βρέθηκε στο στόχαστρο των ισλαμιστών φονταμενταλιστών...
Δεν μπορεί να σκοτώνεις. Δεν μπορείς να πυροβολείς ποτέ στο όνομα του θεού, ανεξάρτητα σε ποιον θεό πιστεύει ο καθένας, όπως είπε και ο Πάπας Φραγκίσκος. Η σάτιρα είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της εξουσίας και γι' αυτό έχουν προσπαθήσει να την καθυποτάξουν διαχρονικά. Δεν μπορούν να σκοτώσουν τη σάτιρα και την ελευθερία.
 
* Μπορούν όμως να δαιμονοποιήσουν όχι μόνο τη σάτιρα, αλλά αξίες, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα...
Όταν καταλαβαίνουν ότι ένα κίνημα μεγαλώνει και φουντώνει αρχίζουν να μιλούν για φόβο. Ανακαλύπτουν τον φόβο και τον κίνδυνο. Αυτή τη φορά προσπαθούν να δημιουργήσουν τον φόβο για το πώς θα ζήσουμε χωρίς την Ευρώπη και το νόμισμά της, το ευρώ. Ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια καταστροφή για το νόμισμα. Δεν πρέπει να καταφέρουν να μπλοκάρουν κανέναν.