Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Συζητάμε για τους «καλούς», τους «κακούς» μαθητές & την αριστεία (video)

Με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης,
στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων: «Συζητάμε για την Παιδεία;» διοργάνωσε την Κυριακή 29 Μαρτίου συζήτηση με θέμα: «Ο "καλός", ο "κακός" μαθητής και η αριστεία: από το μύθο στην πραγματικότητα». Ομιλητής ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Γιώργος Καββαδίας.

Ο κ. Καββαδίας ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι και σήμερα εξηγώντας πώς η αριστεία «χρησιμοποιήθηκε» κατά καιρούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ύμνους των ναζιστών προς τους αρίστους.

Αναφερόμενος στο σχολείο ανέφερε ότι στις μέρες μας υπερτονίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών σε αντίθεση με τη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία.

Ο κ. Καββαδίας υπερθεμάτισε για ένα δημόσιο, δωρεάν και 12χρονο σχολείο.

Όλο και πιο κοντά στην άνοδο το Ελληνικό

Το σερί των επιτυχημένων αποτελεσμάτων συνεχίζει το Ελληνικό που επιβλήθηκε εντός έδρας του Ατρομήτου με 69-53 στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής και παραμένει σε τροχιά ανόδου.

Ήττες για Ερμή και Ηλεκτρούπολη.

ΑΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 69-53 (37-17)
ΑΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (Νικολαίδης, Ιτζελέρ): Καρασούλος, Μαγγωνάκης 17(2), Κουτσαύθτης 9(3), Ευστρατίου 19(3), Λεβαδείτης, Αγγελάκης, Παππάς 5, Ζαραϊδώνης 5, Μαρόπουλος 14
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Καλυβιανάκης): Γκανής, Μιχαλακάκος 3, Εμμανουηλίδης 2, Κωνσταντίνου 21, Μινωγιάννης 6, Μπρούτσος, Γεραμάς, Μίζης 15, Κλούτσος, Καραντζής 6(2)

ΕΡΜΗΣ ΑΡΓ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ ΔΗΜ 56-61 (28-22)
ΕΡΜΗΣ ΑΡΓ (Φράγκος Κατσαμάς): Πελιβανίδης 5(1), Φύτρος 5, Μανωλιάδης 15(3), Παππάς 9, Λιάκος, Βλάχος Ε., Κανίνης 4, Σιούτης 9(2), Μενιουδάκης, Βλάχος Γ. 7(1), Μακρυωνίτης 2
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ ΔΗΜ.(Ζερβουλάκος): Λούκος, Μανίκας 2, Γιαλαμάς, Κουτρόπουλος 15(1), Κασσάνος 9, Αβράμης 9(1), Αποστολάκης 18, Κουντούρης 2, Ακρίβος, Χριστόπουλος 3, Παπαζαχαρίου, Δούβος 3

ΛΕΩΝ ΜΟΣΧ. - ΗΛΕΚΤΡΟΥΠΟΛΗ 70-64
ΛΕΩΝ ΜΟΣΧ. (Μεϊμάρογλου, Παναγιωτόπουλος): Τρανούδης, Μαλτίδης 7(1), Σονίδης 10(2), Αλεξίου, Κραββαρίτης 21 (1), Βρυώνης 3, Γκαφάαρ 10, Φελλάς, Καναρίδης, Νεόφυτος 19 (1), Καππής, Ρουμελιώτης
ΗΛΕΚΤΡΟΥΠΟΛΗ (Καρντζούνης): Γιούργας 3(1), Ριζούλης 3(1), Χατζηγώγος 4, Κορντώτης 1, Κοντογιάννης 2, Πέτς 6, Καμακάρης 12(1), Σταθόπουλος 7, Πέτα 1 (2), Παπαδημητρίου 9(2), Ρόζος 5(1), Λύρας 1


Πηγή: www.sinergasia.gr

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2015 στο Ελληνικό, 15-19 Απριλίου

Ενενήντα τρία χρόνια μετά το βίαιο ξεριζωμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές τους εστίες στον Ιστορικό Πόντο και ενενήντα ένα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει από τις 15 έως τις 19 Απριλίου ένα πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το Ταφικό Έθιμο.
 

Πηγή: www.sinergasia.gr

Απόφαση της Ο.Μ. Γλυφάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό και τα Αστέρια

H O.M Γλυφάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση της 23.03.2015 με θέμα το Ελληνικό και την παραλία των Αστεριών αποφάσισε τα εξής:

Συμφωνούμε με την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής και επιβεβαιώνουμε κι εμείς τη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην πώληση του Ελληνικού. Καταγγέλλουμε την Διοίκηση της Ελληνικόν Α.Ε διότι απείλησε με αυτόφωρο τον πρόεδρο της ΠΟΛΚΕOΑ και πέρασε λουκέτα στο Μουσείο της Αεροπορίας. Επίσης αρνείται να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγώνα του Ελληνικού να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Δράσεις για το Ελληνικό
Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που οργανώνει το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή για το Ελληνικό.

7 λόγοι που οι γυναίκες άνω των 50 είναι σέξι

Μετά το κείμενό μας για τους σέξι 50αρηδες ήρθε και η σειρά των γυναικών. Εάν οι 40άρες ισοδυναμούν με δύο 20άρες, τότε
τι ισχύει για τις γυναίκες που έχουν πατήσει τα 50;

Οι παρακάτω 7 λόγοι θα σας πείσουν ότι οι γυναίκες μετά τα 50 είναι ακόμα σέξι, έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή.

Με άλλα λόγια, μη διστάσετε να βγείτε ραντεβού μαζί τους.

Δες τη συμφωνία, Παναγιώτη...


Ο Ανδρέας Πετρουλάκης στην Καθημερινή 31.03.2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη, "Κάθε εθελοντής και ένας άνεργος": Εκδήλωση στο Υπόστεγο, την Παρασκευή 3 Απριλίου

Εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τα γραφεία εθελοντισμού που σκοπεύει να ανοίξει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη, αυτοοργανωνόμαστε στις γειτονιές και διεκδικούμε εργασία και πλήρη δικαιώματα για όλους.

Παρασκευή 3 Απριλίου στις 7.00μμ, στο Υπόστεγο (25ης Μαρτίου 38, Αργυρούπολη).

ΝΟΤΙΟΣ Χώρος Τέχνης & Δράσης: Διαγωνισμός Φωτογραφίας & Δημιουργικής Γραφής

Την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 5.00 - 9.00μμ, ο ΝΟΤΙΟΣ Χώρος Τέχνης & Δράσης διοργανώνει μαζί με τους βιβλιοφάγους φίλους τη 2η ανταλλαγή βιβλίου στον χώρο του - Βασ. Παύλου 108, Βούλα.

Με αφορμή την ανταλλαγή, διοργανώνει αυτή τη φορά δύο διαγωνισμούς: Φωτογραφίας & Δημιουργικής Γραφής!

Ο διαγωνισμός Φωτογραφίας ξεκινάει από σήμερα, με θέμα: "Στην Άκρη του Κόσμου", εμπνευσμένο από το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Ξενάριου.

O διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής αφορά τη συγγραφή μικρού διηγήματος με θέμα: "Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την Αγάπη", εμπνευσμένο από τον στίχο του ποιητή και στιχουργού Μιχάλη Γκανά.

"Κοινωνικό κράτος και αλληλεγγύη στη νέα πραγματικότητα - πώς πορευόμαστε;": εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου

Έχουμε ζήσει τέσσερα σκληρά μνημονιακά χρόνια, επιχειρήσαμε με χίλιους δυο τρόπους να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καταφέραμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της λιτότητας και σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα κατάσταση.

Για το λόγο αυτό η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ οργανώνει την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 7.00μμ εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
"Κοινωνικό κράτος και αλληλεγγύη στη νέα πραγματικότητα - πώς πορευόμαστε;"
με ομιλητές τους:
  • ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΠΑΤΑΗ - Αντιπεριφαρειάρχη Αττικής 
  • ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΩΤΑ - Αλληλεγγύη για όλους
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΟΛΗΣ - Εκπαιδευτικός - Ο.Μ.ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου.

Συμμετέχουν - Παρεμβαίνουν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και των Δημοτικών Κινήσεων και Κινημάτων πόλης.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου - Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού
ΣΥΡΙΖΑ
Ο.Μ. ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη: Έρχεται κάρτα χρήστη αθλητικών χώρων

Ουδείς θα χρησιμοποιεί πλέον τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αν δεν είναι εφοδιασμένος με την «Κάρτα αθλητή».

Αυτή η διάταξη περιέχεται μεταξύ άλλων στον Κανονισμό Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΟΑΠΠΑ (Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής) ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είτε πρόκειται για χρήση αθηλτικών χώρων στο πλαίσιο προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού του ΟΑΠΠΑ, είτε για χρήση μέσω των αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στον δήμο, είτε ακόμη για ελεύθερη χρήση των γηπέδων, η κάρτα θα είναι απαραίτητη.

Πάσχα, …Κυρίων Πάσχα ! by ioannou

Ιδέες: Η Ευρώπη στον λαβύρινθο και η υλική δύναμη των ιδεών

τoυ Μίχαελ Χόιζερ *
 

Στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε υπέρμετρη αισιοδοξία και επιδόθηκε σε μια σχεδόν αριστερή ρητορική.

Στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης (τέλη του 2008), διαβάζουμε:

«Η τρέχουσα οικονομική κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ευρώπη υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες της όταν ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της χρησιμοποιεί τις στοχευμένες δράσεις. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι φορείς άσκησης πολιτικής, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ευφυής συντονισμός, εμποδίζουν τη διολίσθηση προς μια βαθύτερη ύφεση. Μια Ευρώπη έτοιμη να αναλάβει ταχεία, τολμηρή, φιλόδοξη και καλά στοχευμένη δράση θα είναι μια Ευρώπη ικανή να βάλει φρένο στην ύφεση και να επαναφέρει την ανάπτυξη. Ή θα κολυμπήσουμε μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι. […] Οι θεμελιώδεις αρχές αυτού του σχεδίου είναι η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σε δύσκολους καιρούς, η δράση μας πρέπει να αποσκοπεί στη βοήθεια εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Να εργαστούμε για την προστασία των θέσεων εργασίας μέσω δράσεων με κοινωνικά κριτήρια».

Ποια είναι τα αποτελέσματα, λίγα χρόνια μετά;

Μορφές βίας κατά τη μετάβαση στη νεωτερικότητα: 3η Διάλεξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας, την Παρασκευή 3 Απριλίου

Κ. Μαρξ - β΄ μέρος: η λεγόμενη πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης, σε αντίθεση με το πρώτο που το ενδιαφέρον μας απορροφήθηκε στον τρόπο γένεσης της ελεύθερης εργασίας, θα εστιάσουμε σε ζητήματα γένεσης της μορφής του κεφαλαιοκράτη.

Τα ζητήματα αυτά μπορούν κωδικοποιημένα να συνοψιστούν με τον ακόλουθο τρόπο:

α) γένεση του κεφαλαιοκράτη εκμεταλλευτή στη γη (συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή τη μορφή: επανάσταση στη γεωργία - πληθωρισμός)

β) γένεση του βιοτεχνικού-βιομηχανικού κεφαλαιοκράτη (μέθοδοι που υποβοήθησαν τη γένεση: εμπορικοί πόλεμοι, αποικιακό σύστημα, δημόσιο χρέος).

Τέλος, θα συζητήσουμε το ζήτημα της περίφημης ιστορικής τάσης της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, δηλαδή το ζήτημα των ιστορικών δυνατοτήτων που αυτή γεννά.

Ιστορία: Από τη Νεολαία της ΕΔΑ στη γενιά του Πολυτεχνείου

του Αριστείδη Μανωλάκου

Όταν προκαλείς τη μνήμη να ταξιδέψει σε γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα πριν από 50 και 60 χρόνια, να θυμηθεί και να αξιολογήσει το κίνημα της Νεολαίας στα χρόνια της νεότητάς σου, να τα παρουσιάσει από βήματος και μάλιστα άμεσα συνδεδεμένα με τη δράση και την προσωπικότητα του αξέχαστου φίλου μας Χρήστου Ρεκλείτη, αντιμετωπίζεις διλήμματα που οφείλεις να ξεπεράσεις.

Μεταξύ των άλλων, τον περιορισμένο χρόνο του 10λέπτου, άντε το πολύ ενός τετάρτου, την ηλικία που ρέπει προς την νοσταλγία και την ωραιοποίηση ενός παρελθόντος που σημάδεψε ευεργετικά τη ζωή μας, τη σύνδεση με την σημερινή πραγματικότητα, τις αναλογίες και τις διαφορές.

Από την αρχή θα ήθελα να σημειώσω ότι: πενήντα δύο χρόνια από την πάνδημη κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που όρισε τη διαδοχή της Νεολαίας της ΕΔΑ από τη μετέπειτα Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και επισημοποίησε την πρώτη δημόσια καταγεγραμμένη διάσταση πολιτικής αξιολόγησης της κηδείας μεταξύ της ηγεσίας του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, και σαράντα επτά χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ, η δική μας Αριστερά στις νέες συνθήκες ξαναβρίσκει τον ιστορικό της βηματισμό και μάλιστα από θέση κυβερνητικής ευθύνης.

Δημήτρης Μητσοτάκης & Γρηγόρης Κλιούμης: από μικροί και οι δυο στην Καλλιθέα με σχολικές μπάντες

Αν και προερχόμενοι από δύο διαφορετικές μπάντες, οι δρόμοι τους συναντώνται εδώ και πολλά χρόνια - από τις σχολικές μπάντες στην Καλλιθέα.

Δημήτρης Μητσοτάκης & Γρηγόρης Κλιούμης, ο ένας με τα εύσημα από τους Ενδελέχεια, αλλά και τους Ευδαίμονες, ο άλλος από τα Υπόγεια Ρεύματα, βρίσκονταν πάντα πολύ κοντά, στα γούστα, στις επιρροές τους, ακόμα και στους τόπους κατοικίας τους.

Σαν φυσική συνέπεια όλης αυτής της πορείας, που μας περιγράφουν παρακάτω, έρχεται τώρα το πλήρωμα του χρόνου: μια κοινή δουλειά, οι «Κατρακύλες».

Φορολογείται το λίπος


Πηγή: i-kyr.gr

Θ. Παπακωνσταντίνου: Ο έρωτας, τα όνειρα και η τρέλα είναι στοιχεία της φύσης μας, για να δραπετεύουμε απ’ τα δεσμά μας

«Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε όντως Ευρωπαίοι. Εμείς βάλαμε την Ευρώπη κι εκείνοι τα… πέη».

Πάντα προσπαθώ να «αποκρυπτογραφήσω» φάτσες σε μια συναυλία - κυρίως την ώρα που καταφθάνουν με τις μπύρες τους και τα αστεία τους για να πιάσουν… στασίδι στο σωστό σημείο.

Στην περίπτωση του Θανάση Παπακωνσταντίνου το πράγμα είναι απλό, γιατί κάθε εμφάνισή του μοιάζει πάντα με άτυπο ραντεβού. Έτσι και τώρα στο Γυάλινο.

Γυάλινο μεταμορφωμένο -ήθελε δεν ήθελε- σε συναυλιακή αίθουσα (τα τραπέζια αποσύρθηκαν) για να ανοίξει ο χώρος στις παρέες, να δημιουργηθεί αμέσως κλίμα «Θανασικό», να ακούγεται καθαρή και δυνατή η αφοσίωση της πλατείας.

Η ταινία "Κατάσταση Πολιορκίας" στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 3 Απριλίου

Η ταινία του Κώστα Γαβρά "Κατάσταση Πολιορκίας - État de siège" θα προβληθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκηνοθέτης: Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Renato Salvatori, O.E. Hasse

Υπόθεση:

Πολιτικό θρίλερ με θέμα την απαγωγή, ανάκριση κι εκτέλεση του Νταν Μιτριόνε, εκπαιδευτή των λατινοαμερικανικών αστυνομιών στις σύγχρονες “τεχνικές ανάκρισης” της CIA, από τους αντάρτες πόλης Τουπαμάρος της Ουρουγουάης (1970)Ενας πράκτορας της CIA εκπαιδεύει τις υπηρεσίες ασφαλείας φιλικών χωρών σε σύγχρονες μεθόδους βασανισμού.

Καλλιθέα: H ταινία "Το Δέντρο και η Κούνια" στο Καλυψώ, την Παρασκευή 3 και την Κυριακή 5 Απριλίου

Η βραβευμένη ταινία "Το Δέντρο και η Κούνια" της Μαρίας Ντούζα (2013) θα προβληθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Καλυψώ" την Παρασκευή 3 και την Κυριακή 5 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Σενάριο: Μαρία Ντούζα, βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση
Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Νίκος Ορφανός

Επίκαιρη -καθότι Πασχαλινή- η ταινία "Το Δέντρο και η Κούνια" είναι μια συγκινητική ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης. Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα, απροσδόκητες συνέπειες.

Οι φυλακές πρέπει να αποσυμφορηθούν!...


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή της Κυριακής 29.03.2015