Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κομισιόν: Εξετάζουμε τη νομιμότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens - ελληνικού Δημοσίου

Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων.

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

Για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, του κόστους και των δημοτικών τελών στη Γλυφάδα

Η δημοτική κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» κατέθεσε αίτημα στις υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας  για παροχή στοιχείων σχετικά με  τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου σύγχρονου επαρκούς περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά αποδεκτού μοντέλου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) είναι επιτακτικό λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κορεσμό του απαρχαιωμένου ΧΥΤΑ Φυλής και τις επιστημονικές προσεγγίσεις για επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης με βασικό στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνονται στην χωματερή, την αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους και αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών απαιτείται η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Ένα σχέδιο με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, που θα συνδιαμορφώνεται με την τοπική κοινωνία κάθε δήμου, θα εγκρίνεται από τα δημοτικά συμβούλια ή και ευρύτερα σώματα (π.χ. συνελεύσεις πολιτών), θα δεσμεύει τις δημοτικές αρχές και η υλοποίησή του θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Π. Λαφαζάνης: Νέα ενεργειακή στρατηγική - Η βιομηχανία στο επίκεντρο της ανασυγκρότησης

Νέα ενεργειακή στρατηγική με φθηνό κόστος ενέργειας και δημόσιο πυλώνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης μιλώντας
στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης.

Για να επιτευχθούν αυτά, είπε, έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας.

Μάλιστα επεσήμανε ότι «δεν ξεχνάμε την σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank». «Θα εξεταστούν», δεσμεύθηκε.

Το πελατειακό κράτος διώχνει τους επιχειρηματίες

Χωρίς ορθό σχεδιασμό και έλεγχο για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων η οικονομική δραστηριότητα είναι στον αέρα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνης στη σύντομη ομιλία του στη Βουλή.

Υπενθύμισε ότι πριν από τέσσερα χρόνια ακούστηκαν πολλά για τις τεράστιες επενδύσεις που θα έρχονταν από τους Ευρωπαίους, και κυρίως από τους Γερμανούς επενδυτές, όπως το πρόγραμμα Ήλιος.

Δεν ήρθε κανένας, παρότι οι νεοφιλελεύθερες ελληνικές κυβερνήσεις απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις.

Και αυτό γιατί η υγιής και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα προϋποθέτει δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα και αφετέρου σταθερό χωροταξικό και φορολογικό σύστημα και δεν μπορεί να σταθεί στο πελατειακό περιβάλλον που δημιούργησαν αυτές οι κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.

Εστίασε επίσης στα κινήματα πολιτών που αναδεικνύουν προβλήματα δεσμευόμενος ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή τους για την επίλυση προβλημάτων αναφέροντας το παράδειγμα της χωροθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "Τι είναι προτιμότερο: η πιο βολική χάραξη για τους επενδυτές ή αυτή που λαμβάνει υπόψη την προστασία της γεωργικής γης και ως εκ τούτου τις ανάγκες των αγροτών;".

Πηγή: www.avgi.gr

Σκληρή κόντρα Παπαδημούλη με τον Γερμανό πρόεδρο του ΕΛΚ: «Είστε δεξιότερος της κ. Μέρκελ, ακραίος και διχαστικός»

Σκληρή αντιπαράθεση σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή συζήτηση για την προετοιμασία για την άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ αφιέρωσε όλο σχεδόν το χρόνο της ομιλίας του σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Στον πρόεδρο του ΕΛΚ, απάντησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση στην Ολομέλεια:

Στις Σκουριές ονειρεύονται ξανά: "Μη φοβάστε, νικάμε!"

Είχε προηγηθεί ταξίδι δώδεκα ωρών με πούλμαν, αλλά τα πρόσωπα των κατοίκων της Χαλκιδικής έξω από το ΣτΕ την Τετάρτη δεν έδειχναν καταβεβλημένα. Η κούραση τους φαίνεται παιχνιδάκι μπροστά στη διάσωση του τόπου τους.

Στόχος που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς η αλλαγή κυβέρνησης φέρνει νέα δεδομένα και όλες οι άδειες που εξασφάλισαν οι εταιρείες για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Επιτέλους, οι κάτοικοι χαμογελούν και αισιοδοξούν. Πιστεύουν ότι το δάσος τους δεν θα πληγωθεί άλλο.

"Μη φοβάστε, νικάμε!" ήταν η φράση που ακούστηκε πριν αρχίσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα, το οποίο έχουν κάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος γέμισε τρία πούλμαν. Και μετά από αρκετές ώρες γέμισε το πεζοδρόμιο του ΣτΕ με "SOS Χαλκιδική".

"Να είναι το τελευταίο" έλεγαν για το ταξίδι στην Αθήνα ευελπιστώντας ότι, την επόμενη φορά που θα κατέβουν, θα είναι για να ανταμώσουν φίλους και να γιορτάσουν. Όχι για να πάνε στα δικαστήρια.

Θέμα αποζημιώσεων έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στον Γερμανό ομόλογό του

"Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει", δήλωσε σύμφωνα με το MEGA, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα
ομόλογό του στο Βερολίνο μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Πιθανώς ο κοινός τόπος σπουδών (πανεπιστήμιο του Γκίζεν) και το γεγονός ότι έχουν αρκετούς κοινούς γνωστούς να συνέβαλε στην καλή χημεία ανάμεσα στο γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Στάϊνμαιερ, και το έλληνα ομολόγό του Νίκου Κοτζιά, αν και τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών προμήνυαν δύσκολες συνομιλίες.

Τήρηση των υπαρχόντων συμφωνιών

Σύντομος τυφλοσούρτης για την κυβέρνηση της Αριστεράς

Ζούμε μια πρωτόγνωρη φάση: κυβέρνηση της Αριστεράς για πρώτη φορά, σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο εξωτερικό για πρώτη φορά, προγραμματικές δηλώσεις που περιγράφουν μεσοπρόθεσμα μια συνολική αλλαγή υποδείγματος και βραχυπρόθεσμα σοβαρές τομές και συγκρούσεις, επίσης για πρώτη φορά. Και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά πυκνό πολιτικό χρόνο.

Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν θολά σημεία, ανεπάρκειες, παρεξηγήσεις, διορθώσεις, παλινωδίες. Έχει όμως σημασία να είναι σαφές το πλαίσιο.

Ένας σύντομος "τυφλοσούρτης" είναι χρήσιμος για να καταλαβαίνουμε τι λέει, από πού ξεκινάει και μέχρι πού μπορεί να πάει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ζητήματα:

Η κυβέρνηση δεν συζητά τη συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας, διότι αποδείχθηκε συνταγή καταστροφής για την κοινωνία και τη συνοχή της και την ίδια στιγμή δεν εξυπηρετεί καν τον υποτιθέμενο στόχο της μείωσης του χρέους.

Θετικά βλέπουν οκτώ στους δέκα Έλληνες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 79,2%) τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σύμφωνα με την
πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το ΜEGA. Θετικά, μάλιστα, αποτιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και 6 στους 10 από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Παράλληλα, το 85% των πολιτών θεωρούν ότι οι προγραμματικές αυτές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το 73,6% των πολιτών εκτιμούν ότι η στρατηγική που ακολουθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και μόνον το 16,2% βλέπει μια οριστική ρήξη.

Την ίδια ώρα, πάντως, το 60,9% των πολιτών πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο κατά 9,3 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση στις 23 Ιανουαρίου.

Διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής: Για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων»

Η «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» είναι το θέμα τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουν από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου ως το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Στο συνέδριο, μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας. Μεγάλο μέρος του συνεδρίου αφορά στην παρουσίαση της πολύπλευρης διεθνούς εμπειρίας με παρεμβάσεις από χώρες, δήμους και κοινότητες από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, την Αυστρία καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή ανοικτού στους πολίτες, διεθνούς συνεδρίου, όπως αποφάσισε στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά τη 2η συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση πολιτών και δήμων ενόψει της αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Lazard, δεύρο έξω !





Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή 10.02.2015

Προγραμματικές Δηλώσεις: η δευτερολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (video)

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, επισημένοντας πως "αύριο(σ.σ.Τετάρτη) στο Eurogroup δεν θα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που θα διαπραγματεύεται, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα".

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που ανέλαβε η κυβέρνηση και την μεγάλη στήριξη του λαού που την περιβάλλει.
 

Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας να ξέρουν ότι εθελοτυφλούν. Μια ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης θα ανοίξει το δρόμο μόνο στους εχθρούς της Δημοκρατίας, όχι σε όσους ανήκουν ήδη στην ιστορία, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της…

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.