Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σχολείο: ένας μπελάς για όλους

γράφει η Νάση Πετριτσοπούλου *

Με ξυπνήσατε άρον άρον και με τρέχετε από τα χαράματα, πατώντας γκάζι αντί για φρένο στο πορτοκαλί, ενώ με ρωτάτε αν θυμάμαι την ορθογραφία. Δεν πρόλαβα να φάω πρωινό, το μισό θα το ξαναβρώ στο σπίτι γυρνώντας, νυστάζω και μπορεί να ανακατεύομαι λίγο, δεν έχω καν Γυμναστική σήμερα και στο θρανίο η κυρία μ’ έβαλε να καθίσω με κορίτσι! Τι αμαρτίες πληρώνω…

Σχολείο: ένας μπελάς που αρχικά προσφέρεται σε συσκευασία δώρου, για να καταντήσει πολύ γρήγορα το… κλοτσοσκούφι των πανέξυπνων, ο βραχνάς των αδύναμων και ο εφιάλτης των ευάλωτων παιδιών.

Μια φυλακή μυαλού και σώματος που απειλεί να καταβροχθίσει και τα τελευταία ίχνη ευφυΐας, αν δεν βρεθεί να ορθώσει το ανάστημά του ένας δάσκαλος…

Κι αυτή έχει γίνει η δουλειά μας: αντίσταση από μέσα στη δύναμη της συνήθειας, τη λογική της ανοησίας, την ευκολία της επανάληψης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όμως, όσων ευσυνείδητων, η δύσκολη αλήθεια της ελληνικής εκπαίδευσης αποκαλύπτεται κάθε χρονιά μπροστά στα στραβά μας μάτια, όλο και πιο βίαια, ενώ ταυτόχρονα οι διοικητικές απαιτήσεις αυξάνουν και αλλάζουν χαρακτήρα σε μια ολοένα αυταρχικότερη κατεύθυνση.

Η παράταξη Κωνσταντάτου κάνει τους βανδαλισμούς πολιτική

Αναδημοσιεύουμε σχόλιο της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης για δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με τίτλο:
"Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια":

Σήμερα, στην ιστοσελίδα του δήμου με τίτλο "Νέοι βανδαλισμοί στην πλατεία Αντιστάσεως στα Σούρμενα" ούτε λίγο - ούτε πολύ η δημοτική αρχή εγκαλεί τη Δημοτική Συνεργασία και τον Χρήστο Κορτζίδη το λιγότερο ως ηθικούς αυτουργούς.

Στη θητεία μας πάμπολλες φορές αντιμετωπίσαμε περιστατικά καταστροφών έως και βανδαλισμών ανάλογα με αυτό το οποίο συνέβη στο σιντριβάνι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στα Σούρμενα, ποτέ όμως δεν χρεώσαμε την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Ίσως γιατί ενεργούσαμε πάντα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Και δεν σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε μία παράταξη να κάνει «πολιτική» με αυτό τον τρόπο.

Φαίνεται πως κάναμε λάθος. Γιατί υπάρχει μία παράταξη που κάνει τους βανδαλισμούς πολιτική. Και αυτή είναι η παράταξη του κ. Κωνσταντάτου.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Μέχρι 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του N. 4304/2014 δίνεται η δυνατότητα ρυθμίσεως βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 Ν. 4257/2014.

Στη παρούσα ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και 30 Οκτωβρίου 2014, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμάτων με τις προσαυξήσεις και εκπρόθεσμης καταβολής , τόκους υπερημερίας, ή τυχόν προβλεπόμενες λοιπές ρήτρες που τις επιβαρύνουν μέχρι την ως άνω ημερομηνία, χωρίς δικαίωμα του οφειλέτη να ζητήσει εξαίρεση μέρους αυτών.

Οι οφειλές ρυθμίζονται ως εξής:

δύο όψεις



Αν είναι αλήθεια ή είναι ψέμα
είναι κρασί ή είναι αίμα
αν είναι μπάλα ή θρησκεία
είναι κατάρα ή ευτυχία;

Αν είναι γαλήνη ή είναι μάχη
είναι σχεδιασμένο ή όπως λάχει
αν είναι φως ή το σκοτάδι
μήπως σε καίει ή είναι χάδι;


Είναι ο έρωτας με δύο όψεις
αν σε χαλάει να τον κόψεις
αν σε γιατρεύει να τον φροντίζεις
βάλτον σε γλάστρα να τον ποτίζεις.

Αν νυχτώνει ή αν χαράζει
μένει το ίδιο ή αλλάζει
αν μεγαλώνει ή αν μικραίνει
πηγαίνει βόλτα ή μέσα μένει;

Σε ηρεμεί ή σε τρομάζει
σε χαλαρώνει ή σε κουράζει
είναι λουλούδι ή είναι αγκάθι
είναι πρωτόγνωρο ή τόχεις πάθει;

Είναι ο έρωτας με δύο όψεις
αν σε χαλάει να τον κόψεις
αν σε γιατρεύει να τον φροντίζεις
βάλτον σε γλάστρα να τον ποτίζεις.

Η διοίκηση Κωνσταντάτου βάζει «ενοίκιο» στις αίθουσες του ΚΑΠΗ

Με απόφαση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, σχετικά με τη χρήση των αιθουσών ΚΑΠΗ του δήμου απο τις δημοτικές παρατάξεις, κόμματα, φορείς, συλλόγους και ομάδες σε ώρες που δεν είναι σε λειτουργία οι υπηρεσίες καθιερώνεται πλέον, αντίτιμο.

«Έχουν διαπιστωθεί φθορές και η καθαριότητα είναι μηδενική, μετά την λήξη των εκδηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καθώς και ο δήμος για την αποκατάσταση των φθορών», σημειώνει η διοίκηση προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή της.


Έτσι, αποφασίσθηκε:

«1. Ολες οι δημοτικές παρατάξεις που χρησιμοποιούν τον χώρο πρέπει να φροντίζουν τον χώρο , δηλ, την καθαριότητα και την ασφάλεια του κτιρίου.
2. Κόμματα, σύλλογοι, φορείς και ομάδες να καταβάλλουν αντίτιμο της τάξης των 50 ευρώ προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα χρήσης τους χώρου (καθαριότητα, χρήση κλιματισμού, ψήξη, θέρμανση κ.λ.π).
3.Σε περιπτώσεις που τον χώρο χρησιμοποιούν ανθρωπιστικά ή άλλα παρεμφερή σωματεία να ακολουθείται οτι και στις δημοτικές παρατάξεις».
Καταψήφισε η Δημοτική Συνεργασία

Την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή αντιτίμου εξέφρασε η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης.

 «Εμείς πιστεύουμε και αυτό κάναμε, ότι οι δημόσιοι χώροι είναι ελεύθεροι προς χρήση για όλους τους κατοίκους δωρεάν, όταν η χρήση τους φυσικά δεν αποσκοπεί σε προσωπικό κέρδος», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος Τότα Κωνσταντινίδου.


Και συμπλήρωσε «κατανοούμε φυσικά το φόρτο εργασίας που δέχονται κάποιοι υπάλληλοι, το είχαμε και εμείς υπ’ όψη μας, αλλά αρνούμαστε να ψηφίσουμε την ανταποδοτική χρήση των ΚΑΠΗ από φορείς και κατοίκους».

Πηγή: www.sinergasia.gr

Η απάντηση της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης για τα ΑμΕΑ

Επιστολή προς τα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες έστειλε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάντος, ενημερώνοντας για την πρόσφατη απόφαση
του δημοτικού συμβουλίου να απαλλαγούν από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού τα ΑμΕΑ.

Όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά ισχυρίστηκε ότι οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο καταψήφισαν την πρόταση της απαλλαγής.

Δίπλα η επιστολή που έστειλε ο κ. Κωνσταντάτος.


Με επιστολή της η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης απαντάει στην επιστολή Κωνσταντάτου σημειώνοντας τα παρακάτω:

Προς Συλλόγους ΑΜΕΑ
Θέμα: Καθορισμός ανταποδοτικών τελών

«Αγαπητοί φίλοι,
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το ανωτέρω θέμα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτό που αναφέρει ο κ. Κωνσταντάτος στην επιστολή του προς εσάς, ότι η αντιπολίτευση δεν ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο για την απαλλαγή των ΑΜΕΑ από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν είναι ακριβές.

Η παράταξή μας διαφοροποιήθηκε στην πρόταση της δημοτικής αρχής, μόνο ως προς το τέλος των κατοικιών στην Αργυρούπολη, που προτείναμε να μειωθεί από 1,15 ευρώ/τμ σε 1,10 ευρώ/τμ, πράγμα το οποίο δεν δέχτηκε η δημοτική αρχή.

Σε καμία περίπτωση δεν αρνηθήκαμε την απαλλαγή των ΑΜΕΑ».

στιγμές


''...ένας περιπλανώμενος ακορντεονίστας έπαιζε κάποια γαλλικά τραγούδια 
και ένας γενειοφόρος ψηλός αλήτης χόρευε δίπλα του φορώντας ριγέ πιτζάμες

ένωσαν τις στενοχώριες τους κάποιο απ’ τα κρύα βράδια που νοίκιαζαν το ίδιο μέρος
κάτω από τα άστρα...''

από την ποιητική συλλογή ''I''



* ο Χρήστος Κοτρώτσιος είναι συγγραφέας

Ελληνικό και Αργυρούπολη: Τα πολιτιστικά προγράμματα

Πολιτιστικά προγράμματα για όλα τα γούστα «τρέχουν» στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σας παρουσιάζουμε όλα τα προγράμματα για την περίοδο 2014-15:

Χορωδία Ωδείο Ελληνικού
A’ ΚΑΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Δευτέρα – Πέμπτη 18:30 – 20:00

Τμήμα Εικαστικών Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού –
Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας (πίσω από κοινωνικό ιατρείο)
Νήπια Τρίτη 17:00 – 18:00
Α + Β δημοτικού Τρίτη 18:00 – 19:00

Γ+Δ+Ε+ΣΤ δημοτικού Τρίτη 19:00 – 20:00 Α’ τμήμα

Ενήλικες Τετάρτη 16:00 – 19:00 Α’ τμήμα
Ενήλικες Τετάρτη 19:00 – 22:00 Β’ τμήμα

Αργυρούπολη: Ρεμπέτικο γλέντι & φαγοπότι στο Υπόστεγο

Ρεμπέτικο γλέντι & φαγοπότι
 
στον Χώρο Αλληλεγγύης και Δράσης

ΥΠΟΣΤΕΓΟ


την Κυριακή 9/11 απο τις 14:00




25ης Μαρτίου 38 - Αργυρούπολη

Η ταινία "Zeitgeist: Moving Forward" στο αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

Η ταινία-ντοκυμαντέρ του Peter Joseph "Zeitgeist: Moving Forward" θα προβληθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο  Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο
που βρίσκεται στην παραλία και η είσοδος είναι δωρεάν.



Σκηνοθέτης: Peter Joseph


περίληψη:
«Στο παρελθόν, η κύρια απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση ήταν η φύση. Σήμερα είναι η κουλτούρα... Αυτό που κάνουμε ο ένας στον άλλο.» Δρ. James Gilligan, Ψυχίατρος - Harvard Medical School. Το «Zeitgeist: Moving Forward» είναι η τρίτη συνέχεια σε αυτό που έχει γίνει πλέον μια πολιτισμική σειρά κινηματογραφικών ταινιών, η οποία συνεχίζει να μελετά το τωρινό «Zeitgeist» - που σημαίνει «Το Πνεύμα ή Συνείδηση της Εποχής» ή του πολιτισμού, με καθαρά ακτιβιστική συνείδηση και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

υπόθεση:

Αργυρούπολη: Αναβλήθηκε το κινηματογραφικό γύρισμα συναυλίας στο Υπόστεγο

από το facebook

Θα μπορουσε ισως να ηταν μια εντελως λιτη ανακοινωση μιας και απευθυνομαστε σε συντροφους, σε αλληλεγγους και σε ανθρωπους που μας αγαπουν και δεν χρειαζονται πολλα πολλα λογια ... αλλα νιωθω πως χρειαζονται καποιες εξηγησεις παραπανω.

Λοιπον ....
Το συγκεκριμμενο γυρισμα ειχε πραγματοποιηθει στις 11/10.

Ο κοσμος που ηρθε ηταν υπεροχος, ο καιρος βοηθησε, ολα ηταν τελεια, αλλα και οι τεχνικες αναποδιες παρουσες και το γυρισμα δεν αποδωσε το αισθημα της στιγμης οπως επιθυμουσαμε.

Γιαυτο πρεπει να ξαναγινει.

Η υποθεση της ταινιας, για οσους δεν γνωριζουν, ειναι η συναντηση δυο νεων στη συγχρονη χολερικη μεγαλουπολη.