Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σέρρες: διαχείριση απορριμμάτων… αλλιώς

Ένα ενημερωτικό ταξίδι Ελλήνων στη Γερμανία για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης κατέληξε σε έμπρακτη συνεργασία. Η πόλη των Σερρών
πρωτοπορεί στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων.

Το παράδειγμα της πόλης του Άχερν ακολουθεί ο Δήμος Σερρών εφαρμόζοντας πιλοτικά προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Εξάλλου ο εν λόγω δήμος κέρδισε το πρώτο «Ελληνικό Βραβείο για το Περιβάλλον» το 2014 και θέτει υποψηφιότητα το 2016 για το «Ευρωπαϊκό Πράσινο Βραβείο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πέντε ελληνικά γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της Unesco

Κάτι νέο γεννιέται στην Ελλάδα των κρίσεων.

Δεκάδες νέοι φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών σχολών από όλη την επικράτεια πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών για να κρατήσουν σφιχτά το δίκτυο προστασίας και προβολής που "άπλωσε" η Unesco εντάσσοντας πέντε πολύτιμες περιοχές της χώρας μας στα "παγκόσμια γεωπάρκα" της.

Το γεγονός της καταλυτικής νεανικής παρουσίας αναδεικνύει ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, που παρουσίασε το νέο αυτό πρόγραμμα του Οργανισμού, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Διάσκεψη της Unesco, στις 17 Νοεμβρίου 2015, στο Παρίσι.

Πώς θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος;

Οι λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» αποτελούν ίσως το μέλλον της αστικής ζωής του πλανήτη. Η χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων, η τεχνολογία και
το διαδίκτυο θα παίζουν εκεί πρωτεύοντα ρόλο.

Πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα, αποδοτικά και οικολογικά στο αστικό περιβάλλον;

Σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες επιστήμονες σχεδιάζουν τις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις», ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες που αποδεικνύουν, μεταξύ των άλλων, και οι αριθμοί: σύμφωνα με μία έκθεση του ΟΗΕ το 2050 τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη θα ζει στις πόλεις. Το 2014 ο σχετικός αριθμός μόλις ξεπερνούσε το 50%. Αλλά τι είναι τελικά αυτές οι «έξυπνες πόλεις»;

Η αρπαγή του νερού από τις λιγνιτικές μονάδες

Εντυπωσιακά στοιχεία για την υπερκατανάλωση νερού από τη βιομηχανία άνθρακα και λιγνίτη και τις επιπτώσεις στα επιφανειακά αποθέματα δημοσιοποιεί η Greenpeace μέσω της έκθεσής της υπό τον τίτλο "Η μεγάλη αρπαγή του νερού".

Βάσει αυτών, οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2014 κατανάλωσαν 70,8 εκατ. τόνους νερό, εκ των οποίων μόλις το 23% επιστρέφεται στο περιβάλλον.

Δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες αφαιρούν 54,4 εκατ. τόνους νερού από τα ελληνικά οικοσυστήματα κάθε χρόνο. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 2,4 τόνους νερού για κάθε χίλιες κιλοβατώρες που παράγει ένα λιγνιτικό εργοστάσιο.

Πόσο «καίνε» πραγματικά τα αυτοκίνητα;

Τα καινούρια αυτοκίνητα γίνονται ολοένα πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι κατασκευαστές.

Ένας ισχυρισμός που φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα - τουλάχιστον στην ΕΕ.

Η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση DUH επιρρίπτει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι εξαπατούν το κοινό σε ό,τι αφορά τις αναγραφόμενες τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Πού εδράζεται η κατηγορία;

Στα αζήτητα το δίκτυο Νatura

Ούτε καν τα ακριβή όρια των 239 Ειδικών Ζωνών Διατήρησης του δικτύου Natura 2000 δεν έχουν αποτυπωθεί 10 χρόνια μετά την έγκριση του σχετικού καταλόγου ως τόπων κοινοτικής σημασίας, πόσο μάλλον να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και διαχείρισης.

Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε πριν από τέσσερα χρόνια (19 Ιουλίου του 2012) και ήδη το ραβασάκι ως αιτιολογημένη γνώμη, το τελευταίο βήμα πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχει φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 26 του προηγούμενου μήνα.

Διαπιστώνεται διπλή παράβαση της Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Από Φθινόπωρο και βλέπουμε για το Ελληνικό

Νέα παράταση στα σχέδια του επενδυτή για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, βάζοντας «πάγο» στα σχέδια για
ολοκλήρωση της διαδικασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε τη Δευτέρα (28/03) στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Έχω μία ανησυχία ως οικονομολόγος για τα χρονοδιαγράμματα», του απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «θα έχουν τελειώσει έως το φθινόπωρο οι συζητήσεις με τον επενδυτή».

Κρυφτούλι της διοίκησης Κωνσταντάτου με τις περικοπές στα πολιτιστικά προγράμματα (video)

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου η διοίκηση Κωνσταντάτου έφερε ως έκτακτο θέμα τον προγραμματισμό προσλήψεων στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου.

Στις ερωτήσεις ωστόσο της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης εάν προβλέπονται περικοπές προσλήψεων, ο κ. Κωνσταντάτος αρνήθηκε να απαντήσει.

Κατά τον προσφιλή του τρόπο, παρέπεμψε την αντιπολιτευόμενη παράταξη να απευθυνθεί εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Διαβάστε τι λέει η Δημοτική Συνεργασία για το θέμα:

Αν δεν ήταν η "κυρά Τασία" σήμερα τζιχαντιστές μπορεί να ανατινάζονταν στο μετρό Συντάγματος...

Τι λέει η επιφανειακή προσέγγιση;

Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών επειδή το 2015 η "κυρά Τασία" ακολουθούσε πολιτική ανοιχτών συνόρων και δεν στοίβαζε ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να λάβουν το μήνυμα οι πρόσφυγες πως
δεν μπορούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη χώρα μας.

Κατηγορείται, μάλιστα, η κυβέρνηση για ιδεοληψία επειδή συμπεριφέρθηκε στους κατατρεγμένους σαν να ήταν... άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να πάνε εκεί που επιθυμούν - αν ήταν πορτοκάλια, για παράδειγμα, από τη Συρία ή από οπουδήποτε αλλού δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση στο μολυσμένο από το νεοφιλελευθερισμό μυαλό τους για την ελεύθερη μετακίνησή τους.