Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Απαιτείται μια μεγάλη πρωτοβουλία βάσης για την επανίδρυση των συνδικάτων

γράφει ο Χριστόφορος Βερναδάκης


Θα πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει μια διαδικασία επανίδρυσης των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ.


Αποτελεί όνειδος για τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, ο σφετερισμός της σφραγίδας των συνδικάτων από τη σημερινή ηγετική ομάδα.

Η απροκάλυπτη ένταξη στο στρατόπεδο του ΝΑΙ, δηλαδή η ωμότατη αποδοχή της λιτότητας και της εκμετάλλευσης της εργασίας, δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχουν υπάρξει συνδικαλιστικές ηγεσίες γραφειοκρατικές, συμβιβαστικές, ηττοπαθείς, κοκ, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας.

Κυρίαρχος του παιχνιδιού

Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, του Ίντερνετ και της τηλεοπτικής δημοκρατίας που μια πολιτική πρόταση
που είχε απέναντί της το σύνολο των οικονομικών, πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων, όχι μόνον στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, κέρδισε συντριπτικά, έχοντας την υποστήριξη ενός λαού τόσο αποφασισμένου που δεν υποχώρησε ούτε μπροστά στην ωμή τραπεζική ασφυξία, χωρίς φράγκο στην τσέπη, δηλαδή.

Ένας λαός κυρίαρχος! Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης κατέρρευσε πανηγυρικά και μαζί του ολόκληρος ο σχεδιασμός που ήθελε να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί και στις χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογές, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενες τάξεις ολόκληρης της Ευρώπης. Η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας εισέπραξε στις 5 Ιουλίου ένα δεύτερο, ακόμα πιο ισχυρό Όχι.

Εν βρασμώ

του Δημήτρη Καραμάνη

40 χρόνια βρίσκατε τον τρόπο. Είτε δια της συναίνεσης, είτε δια της ανοχής, είτε δια της επιβολής. Μας βάζατε από κάτω γιατί ήμασταν αδύναμοι και εσείς ξέρατε τα κόλπα.

Κάναμε και εμείς τα δικά μας λάθη. Παλιότερα τρώγαμε την παπάτζα της εθνικής συμφιλίωσης, δανειζόμασταν το πλάνο σας για την ανάπτυξη που όμως το λέγαμε ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων για να μη σας μοιάζουμε και όταν σε μερικές στιγμές προσπαθούσαμε να γίνουμε επικίνδυνοι, ξέρατε τα κόλπα να μας περιορίσετε στη γωνιά μας.

Εμείς είχαμε τα δικά μας. Λέγαμε πολλά για το λαό, αλλά τον θεωρούσαμε κάπως ξένο, έξω από μας. Σας χαρίσαμε για χρόνια το δικαίωμα να μιλάτε εσείς εξ ονόματος του. Δικαίως το κάνατε. 8 στους 10 σας ψήφιζαν όταν έπρεπε. Εμείς είχαμε συνάψει μια σιωπηρή ειρήνη με το τέρας που το νομίζαμε ανίκητο. Εσάς.

Την συμπάθειά μας, στον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη!...

γράφει ο Γιώργος Χελάκης

Αισθήματα συμπάθειας και κατανόησης με συνέχουν, για τον Μιλτιάδη Ιωάννου Βαρβιτσιώτη. Ο υιός του μπαμπά, είχε σε δραματικούς τόνους προειδοποιήσει τον
ελληνικό λαό πως έτσι και ενστερνιστεί την επιλογή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, λιμοί σεισμοί και καταποντισμοί, θα επιπέσουν στην κεφαλή του.

Ο νέος αυτός, προκειμένου να γίνει πιο πειστικός, ανέφερε κραδαίνοντας το υπερσύγχρονο κινητό του, πως ορισμένες από τις πλέον προχωρημένες εφαρμογές δεν θα κατεβαίνουν. Δεν έπρεπε να πει τέτοια βαριά κουβέντα.

Κόπηκαν τα πόδια των άνεργων στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Αναστατώθηκαν οι συνταξιούχοι των 360 ευρώ. Λύγισαν οι περίπου 300.000 οικογένειες που έκαναν αίτηση για συμμετοχή στα κρατικά προγράμματα σίτισης...

Η Ελλάδα της αξιοπρέπειας νίκησε... για την Ευρώπη της Δημοκρατίας: ΟΧΙ 61,3% - ΝΑΙ 38,7%

«Γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η μεγάλη επικράτηση του ΟΧΙ με 61,3% έναντι 38,7% του ΝΑΙ πυροδοτεί εξελίξεις στην Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα στο 97,02% της επικράτειας

Ποσοστό 61,31% συγκεντρώνει το «όχι» στο δημοψήφισμα, με ενσωματωμένο το 97,02% των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια. Το «ναι» περιορίζεται στο 38,69%.

Η συμμετοχή φτάνει το 62,48%.

Το ποσοστό των άκυρων και των λευκών διαμορφώνεται στο 5,79%.

Συνεχής ενημέρωση μέσω του left.gr (κάτω από την ενημέρωση ακολουθούν τα αποτελέσματα Δημοψηφίσματος 5ης Ιουλίου 2015 από το Υπουργείο Εσωτερικών).