Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Γιάννης Δραγασάκης: Η κινδυνολογία Σαμαρά διαβρώνει τη δημοκρατία (συνέντευξη)

Η επίσπευση της εκλογής προέδρου, η κινδυνολογία του κ. Σαμαρά, οι πραγματικές προκλήσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς,
η ετοιμότητα κόμματος και κοινωνίας για μια πορεία εκτός μνημονίων, η προγραμματική επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έδαφος πάνω στο οποίο κινήθηκε η πάντα γόνιμη συζήτηση με τον Γιάννη Δραγασάκη.

τη συνέντευξη πήρε ο Παύλος Κλαυδιανός

Η κυβέρνηση φιλοτεχνούσε καιρό τώρα την εικόνα υπεύθυνης δύναμης κ.τ.λ. Ξαφνικά προχώρησε σε κίνηση που θεωρήθηκε, επιτιμητικά, «ζαριά», «τζόγος», ιδιαίτερα από τον διεθνή τύπο, ο οποίος επιπλέον δεν εκτιμά ότι θα εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας. Γιατί το αποφάσισε αυτό;
Οι φιλοτεχνημένες εικόνες δεν διαρκούν πολύ. Άλλωστε η αποκαθήλωση της παρούσας κυβέρνησης στη συνείδηση του λαού έχει συντελεστεί προ πολλού. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Σαμαρά ήταν αναγκαστική. Ήταν αποτέλεσμα αδιεξόδων. Ζούμε το θλιβερό επίλογο μιας από την αρχή χρεοκοπημένης στρατηγικής. Η άλλη επιλογή ήταν να ψηφίσει πρώτα τα νέα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και μετά να προχωρήσει στη εκλογή προέδρου. Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίζονταν τα μέτρα από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αλλά και αν συνέβαινε αυτό, το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα γινόταν η εκλογή προέδρου θα ήταν ακόμη πιο αρνητικό.

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Καμπάνια συλλογής υπογραφών για τις συγκοινωνίες

Ο λόγος στην τοπική κοινωνία να πάρει την υπόθεση των αστικών συγκοινωνιών στα χέρια της.

Όπως τονίζει η Επιτροπή Κατοίκων που οργανώνει την καμπάνια συλλογής υπογραφών "Πρέπει να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις αστικές συγκοινωνίες να εξαρθρώνονται σε βάρος όλων όσοι τις  χρησιμοποιούμε.

Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών σε ένα κείμενο το οποίο προβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα. Τα αιτήματα αυτά δεν είναι σημερινά. Σήμερα όμως λέμε "Φτάνει πιά! Έως εδώ! Υπάρχουν λύσεις και τις διεκδικούμε!

Η συλλογή υπογραφών γίνεται και ηλεκτρονικά.

Το ιστολόγιό μας στηρίζει την πρωτοβουλία και τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ολόκληρο το κείμενο συλλογής υπογραφών είναι το παρακάτω:

Λαύριο - Η πρώτη μεγάλη απεργία

γράφει ο Νώντας Παντούλας

Το Λαύριο συνδέεται και με την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Εκεί συνέβη η πρώτη μεγάλη απεργία στη χώρα μας το 1896.

Το εργατικό κίνημα άργησε
να εμφανιστεί στη χώρα μας για πολλούς λόγους. Δεν υπήρχε βιομηχανία, οι αγρότες δούλευαν ευκαιριακά στα δημόσια έργα και υπήρχε σημαντικός αριθμός ξένων εργατών που δούλευαν σ’ αυτά αλλά και στα ορυχεία.

Στα ορυχεία και συγκεκριμένα στο Λαύριο και στη Σέριφο αρχίζουν οι εργάτες να διαμορφώνουν ταξική συνείδηση και να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Η κατάσταση στο Λαύριο ήταν απερίγραπτη. Ο Σερπιέρι εκμεταλλεύεται στυγνά τους εργάτες-μεταλλωρύχους που δεν έχουν κανένα δικαίωμα, παρά μόνο υποχρεώσεις. Οι συνθήκες εργασίας στις στοές ήταν απάνθρωπες, το ωράριο εργασίας ήταν 12 ώρες και τα εργατικά δυστυχήματα πολλά.

Η κατάργηση των 4 διαγωνισμών ΣΔΙΤ στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ

Σειρά σημαντικών θεμάτων συζήτησε, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, υπό την προεδρία της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται όλες ομόφωνα.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, ομόφωνα, επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση, την οποία εξέφρασε η Πρόεδρος, σχετικά με την κατάργηση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το θέμα έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης η Πρόεδρος, που τόνισε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα, προκειμένου να ληφθεί απόφαση.

Σημειώνεται τέλος, ότι η συνεδρίαση διεξήχθη, για πρώτη φορά, παρουσία δημοσιογράφου και πολίτη.

Πηγή: www.epoli.gr

Εγκληματική επίθεση σε βάρος υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Για εγκληματική επίθεση σε βάρος υπαλλήλων της Περιφέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στο Ίλιον κάνει λόγο
η περιφερειακή αρχή Αττικής .
 
Οι τρεις υπάλληλοι δέχθηκαν επίθεση ενώ διενεργούσαν έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και λοιπούς μετρολογικούς ελέγχους, σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Όταν οι τρεις τους μετέβησαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων, επί της οδού Ιδομενέως στο Ίλιον, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αναφερόμενα το με αρ. πρωτ. έγγραφο του ΥΠΑΝ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, δέχτηκαν επίθεση από άτομα που βρίσκονταν στο πρατήριο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.
 
Αμέσως εκλήθη η Άμεση Δράση και το ΕΚΑΒ για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Όπως σημειώνεται από την Περιφέρεια, η Άμεση Δράση εκλήθη στις 12.58 και στις 13.35 δεν είχε φθάσει στον τόπο του συμβάντος, λόγω κίνησης, όπως ενημέρωσε.

Αλ.Τσίπρας: «Είμαστε σκληρά καρύδια»

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε από το Ηράκλειο το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Απεύθυνε κάλεσμα για συμμαχίες εντός Βουλής, προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, αποκαλώντας τον «Πρωθυπουργό του χάους», ενώ απάντησε στις πιέσεις που ασκούνται και από το εξωτερικό με τη φράση «είμαστε σκληρά καρύδια».

Πηγή: www.press4u.gr